Etiketterhälsabeteendekosthållning
Läst 963 ggr
OberonsMatte
2020-01-03, 23:30

Högt blodtryck hos katt?

Min fina gammelgubbe Moltas är 15,5 år nu och det märks att han börjar bli lite skruttig. Han behandlas för kronisk njursvikt och artros sedan ett år tillbaka, och har klarat sig bra med det. Han har även haft ett blåsljud på hjärtat i 1,5 år (som dock inte har utretts vidare). Idag blev det uppenbart att det även hänt något med hans syn. 😕 Han verkar inte helt blind, men beteendet idag tyder på att synen är kraftigt nedsatt, så imorgon måste jag ta honom till veterinären för att kolla upp vad det kan bero på…

Något jag haft i bakhuvudet en tid är att hans blodtryck aldrig har kollats vad jag vet trots att högt blodtryck är vanligt både i samband med njursvikt och blåsljud. Är det någon som har erfarenhet av nedsatt syn hos katt p.g.a. högt blodtryck?

Sajtvärd Katter iFokus

annzoo
2020-01-04, 11:50
#1

Mimns jag inte helt fel fimns samband mellan högt blodtryck och njurproblem. Min katt skulle kolla de blodtrycket för att få en medicin och lite andra rester. Tror fet var blodtrycksmedicin

Pia-69
2020-01-04, 13:58
#2

Hittade detta, verkar som att blodtryck och nedsatt syn har ett samband. https://firstvet.com/sv/fragor/585/dalig-syn

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

OberonsMatte
2020-01-04, 15:47
#3

Idag har Moltas blivit undersökt av veterinär och och eftersom blodtrycket var alldeles för högt ska han äta 2 olika blodtryckssänkande mediciner fr.o.m. idag.

Eftersom det bara var akutmottagning idag kunde ögonen inte undersökas av en ögonspecialist, men den undersökning som gjordes visade att ögonen iallafall reagerar på ljus och mörker, så helt blind är han inte. Idag kunde veterinären inte höra något blåsljud alls på hjärtat och det var också väldigt positivt att höra.

Att mäta blodtrycket på katt är tydligen väldigt svårt eftersom de blir så uppstressade av att befinna sig på en veterinärklinik, så helt tillförlitligt är inte resultatet, men nu är tanken att Moltas ska äta blodtryckssänkande fram till den 17:e då ny mätning ska göras och då är även tid hos ögonspecialist inbokad.

Nytt blodprov togs också men resultatet på det (inklusive sköldkörteln) får jag inte förrän på tisdag eftersom labbet har stängt under helgen.

Nu hoppas jag att blodtrycksmedicinen har effekt så att ev. ögonskador iallafall inte förvärras.

Sajtvärd Katter iFokus

Uppkatten
2020-01-04, 20:19
#4

Så ledsamt det är när katter inte mår bra…

Min kompis katt hade problem med blodtrycket. Hon fick låna hem utrustning för att kunna mäta blodtrycket på katten hemma under en period, just för att komma ifrån onödigt stresspåslag (så långt det var möjligt). Det kanske kunde vara värt att prova, om den möjligheten finns även hos din veterinär?

Hoppas att det löser sig så bra som möjligt för er! ❤️

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

OberonsMatte
2020-01-10, 23:31
#5

Nu har Moltas ätit blodtryckssänkande i  en vecka och det jag märkt är att han är tröttare/lugnare, sover mer och att han även verkar ha upphört med det djupa avgrundsjamande som han tidigare ägnade sig åt ibland  (oftast på balkongen, men senaste månaderna även inomhus).  Vet inte om det har något samband, men jag har läst att ökad vokalisering är ett symtom som förekommer vid  högt blodtryck.

I övrigt är han som vanligt och även om han med all sannolikhet har nedsatt och begränsad syn så är det tydligt att han klarar sig bra ändå. Häromdagen började han t.o.m.  leka och dribbla med en liten leksaksmus och nu ikväll såg han även laserpekaren några gånger och reagerade med att försöka fånga den.

Just nu känns det ganska hoppfullt trots allt, men hur det är med ögonen får jag inte veta förrän om en vecka hos ögonspecialisten. Blodprovssvaret visade att njurvärdet (kreatinin) är förhöjt, men eftersom värdet var förhöjt redan för ett år sedan så var det ingen överraskning. Huvudsaken är att det inte blir så högt att han mår dåligt av det och än så länge äter han bra och håller vikten. (väger ca 1/2 kilo mer nu än när han sattes på njurdiet för ett år sedan).

Sajtvärd Katter iFokus

kara_murray
2020-01-11, 08:46
#6

Vad skönt att det ändå har hjälpt en del!! Hoppas att det går bra hos ögonspecialisten!!!

OberonsMatte
2020-01-18, 12:56
#7

Igår var det dags för ny blodtrycksmätning och besök hos ögonspecialist. Blodtrycket hade sjunkit men var fortfarande för högt, så nu ska han få äta en ännu högre dos. (2 Amodip + 1 Fortekor) men som tur är smakar de så gott att han äter dem självmant som godis!

Ögonspecialisten sa att näthinnan hade lossnat i kanterna och att det synbortfallet är borta för alltid.  Hon såg även lite andra förändringar som helt enkelt var åldersförändringar, men ingen blödning, nybildning, inflammation eller något annat som behövde behandlas. Ögontrycket var också normalt.

Jag har upplevt att Moltas verkar se bättre nu än när jag först upptäckte synproblemen och möjligheten finns att det faktiskt är så eller så har han bara vant sig och anpassat sig. Det har iallafall inte blivit sämre och är inget han verkar må dåligt av.

De sa flera gånger att de tyckte att han var en så fin, stor och ståtlig katt och det gladde mig eftersom han såg betydligt skruttigare ut i både hull och päls för ett år sedan innan njurdieten sattes in och nu är han ju dessutom ett helt år äldre. ❤️

Sajtvärd Katter iFokus

Upp till toppen