Etiketterallmänt-kattpratdjurskyddkattstatus
Läst 298 ggr
OberonsMatte
2021-07-01, 19:12

Kattungeköpares ansvar

Sedan 2008 är det inskrivet i djurskyddsföreskrifterna att kattungar inte får skiljas från mamma och syskon före 12 veckors ålder… Ändå fortsätter det att ske alldeles för ofta och det beror på att kattungeköpare tillåter att det sker. "Skärpt lagstiftning och högre straff" har ingen effekt så länge kattungeköpare tillåter att det sker.

Det är enbart kattägare som kan höja katters status, få stopp på oansvarig avel och hävda kattungars rätt att stanna hos sin mamma och sina syskon i minst 12 veckor - och i det har varje blivande kattungeägare ett ansvar. Inte bara ansvar för den pyttelilla, söta kattunge de själva vill ha och ta ansvar för, utan även ansvar för den katthållning de indirekt understödjer genom att erbjuda hem till, "rädda" eller t.o.m. köpa en av de kattungar som föds.

Alla kattungar kommer från okastrerade katter. Erbjuds man en alldeles för ung kattunge så bör man ta reda på var mamma och ev. syskon är. Är kattmamman fortfarande okastrerad och kanske t.o.m. dräktig igen utan planer för att förhindra framtida dräktigheter? Har syskonen även de skänkts bort alldeles för tidigt och är planen att fortsätta göra så med kommande kullar? Är huskattuppfödaren ens medveten om att det finns en 12-veckorsregel att rätta sig efter? Har kattmamman ens en ägare eller är hon hemlös och finns det då någon plan för henne annat än att ta hand om de kullar hon kommer fortsätta föda i hemlöshet?

Det här är viktigt! För alla kattmammors, kattungars och katters skull; nonchalera inte kattungeköpares ansvar!

Sajtvärd Katter iFokus

  • Redigerat 2021-07-01, 19:15 av OberonsMatte
MonicaLagerquist
2021-07-01, 19:26
#1

Köp ingen kattunge som inte är minst 12 veckor. Vaccinerad x 2 ID märkt. Helst ska den även vara införsäkrad.


S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.

Lona
2021-07-01, 19:54
#2

Ja, hur svårt ska det vara att köpa en seriöst uppfödd kattunge och inte första bästa stackare som annonseras ut på Blocket?
Självklart förtjänar även de katterna ett kärleksfullt hem men stötta för tusan inte oseriösa kattkrängare som dessutom bryter mot lagen!


"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok: www.raskva.wordpress.com

Upp till toppen