Annons:
Etiketterallmänt-kattprataveluppfödningdjurskyddkattstatuskattkattungar
Läst 358 ggr
OberonsMatte
2023-06-21 22:39

Vad är en huskatt?

Eftersom huskattuppfödare tyvärr sällan vet vad en huskatt är och dessvärre även för vidare den okunskapen till sina köpare kommer här en enkel förklaring:

En huskatt är en katt som fötts inom oregistrerad avel - dvs. som INTE är stambokförd i ett kattförbunds stambok. En sådan katt är en huskatt - OAVSETT hur katten ser ut och OAVSETT vilka föräldrar den har (eller påstås ha).

Sajtvärd Katter iFokus

  • Redigerat 2023-06-21 22:44 av OberonsMatte
Annons:
Knaster
2023-07-14 21:02
#1

En katt är en katt är en katt.

Öland 4ever (oland4ever.com)
#2

Huskatt, lantras, svensk bondkatt, svensk lantras… huskatt!? Våra älsklingar har många namn.

https://bondkatten.se/index.php/bondkatten/


Bor man på Öland, solen och vindarnas ö, så skapade jag några sidor som visar vår vackra ö med hjälp av några bilder.
Oland4ever.com
Oland4ever.eu
OlandTurist.com
OlandsTuristguide.eu

Säg bondkatt och de flesta vet precis vilken typ av katt du menar. En helt vanlig katt. Vissa kallar den huskatt, andra blandraskatt. Det är bland dessa katter vi hittar våra bevarandevärda lantraskatter. Låt oss börja med att reda ut de olika begreppen: Huskatt: Från början användes ordet huskatt med betydelsen tamkatt, alltså motsatsen till
OberonsMatte
2023-12-22 17:46
#3

#2: Lantrasföreningen Bondkatten bör uppfattas som ett dåligt skämt av alla som har någon som helst verklighetsuppfattning om hur huskattsituationen i Sverige ser ut. Föreningen skrev en häpnadsväckande "avelsplan" för frigående, ovaccinerade och okastrerade utekatter där den ena avelskatten lika gärna kunde vara okänd (!) och där avlivning (!) rekommenderades för att reducera kullstorlek, kullantal och hålla tillgång/produktion i balans med efterfrågan.. Jag blir skogstokig av ilska och upprördhet bara jag tänker på det - och det blev även väldigt många andra. (t.ex. Svenska djurskyddsföreningen, Sveriges veterinärförbund, SVERAK, SVEKATT, otaliga katthem och katthjälpsföreningar, katthjälpsengagerade, raskattägare, huskattägare, djurägare och djurvänner.

Jag var själv engagerad i arbetsgruppen bakom den namninsamling som hann få över 15.000 underskrifter innan Jordbruksverket insåg att det var ett obegripligt misstag att godkänna en "avelsplan" för okontrollerad avel (och drog tillbaka det godkännandet).

Huskatter är ingen ras. Den variant av huskattutseenden som främst förknippas med vad som förr kallades "bondkatt" är redan bevarad genom den stambokförda kattrasen Europé (godkänd ras sedan bildandet av den första kattklubben 1946). Förra året nyregistrerades 15 nya Europé-individer i SVERAKs stambok (3 kullar och 2 importerade blivande avelskatter). Hur många huskatter av bondkattstyp som föddes samma år är det ingen som vet, men "Lantrasföreningen Bondkatten" visar sin obefintliga intelligens genom att hävda att det är huskatter av bondkattstyp som är utrotningshotade!! Det är inget annat än ren idioti!

https://www.mynewsdesk.com/se/jordbruksverket/pressreleases/jordbruksverket-drar-tillbaka-godkaennande-av-avelsprogram-foer-katt-3088799

Sajtvärd Katter iFokus

Jordbruksverket godkände i december 2020 ett avelsprogram för katt som hade som syfte att värna genetisk variation hos svenska bondkatter. Godkännandet har...
  • Redigerat 2023-12-22 17:55 av OberonsMatte
Upp till toppen
Annons: