Etiketterartiklarbeteendehälsa
Läst 28893 ggr
[
2009-12-03, 20:51

Katter som bajsar eller kissar utanför lådan

Många kattägare reagerar med ilska och irritation och beskyller sin katt för att vara elak och beräknande när de gör detta och använder uttryck som att katten "protesterar", men det är fel. Katter fungerar inte på det sättet som människor gör. En katt har inte förmågan att tänka: "Mattes nya kille gillar jag inte så nu tänker jag bajsa i hans säng". "Bara för att jag inte fick som jag ville så kommer jag att kissa i den nya soffan för att ge igen". Den sortens beräknande handlingar och tankar är mänskligt och inte något som katter har förmåga till.  

Många kattägare tycker att det är tröttsamt när katten inte går på lådan som den ska, och om problemet fortsätter under längre tid utsätts relationen till katten för stora påfrestningar. Många katter avlivas pga av det här problemet. Och de kattägare som är mest benägna att lösa beteendeproblem med avlivning är de som förmänskligar sin katt och hävdar att katten "protesterar", "jäklas" "är elak" mm. De tar kattens beteende personligt och det försvårar för dem att vilja försöka hitta en lösning på problemet.

Åtgärder:

Veterinärbesök

Katter som har ont i magen (lös mage, hård mage, gaser) kan bajsa utanför lådan pga av att de förknippar det onda med just kattlådan. Katter som kissar utanför kan ha någon sjukdom som måste uteslutas innan man går vidare med åtgärder. Urinvägssjukdomar gör att katten kissar utanför, men även andra kroppsliga sjukdomar kan yttra sig i att katten kissar utanför.

!VACCINERING015[1].jpg

Kastrering

Katter som är fertila, både honor och hanar, markerar genom att kissa och bajsa utanför lådan. Det beteendet försvinner i samband med kastrering. Katter behöver inte vara könsmogna för att kastreras.

Lådor med huv och lucka

Många katter tycker inte om lådor som har huv och lucka. Dessa lådor känns för trånga att röra sig i och de får inte det utrymme de behöver för att krafsa ordentligt. Lådorna gör också att det blir instängt och luktar väldigt illa. Katter som reagerar på dessa lådor kan klara av att gå ibland på lådan och ibland sätta sig utanför. Beteendet upphör om man tar av huven på lådan, eller skaffar en större låda.

Kattl%e5da%20008_JPG-for-web-normal.jpg

Strö, kristaller och pellets

Katter har känsliga trampdynor, och att gå på pellets eller kristaller är för många katter obehagligt. Det kan medföra att de istället väljer att gå utanför lådan. Många katter klarar av att gå ibland på låda som är fylld med pellets eller kristaller, och ibland utanför. Det betyder inte att de går utanför för att jäklas med sin ägare, det betyder snarare att de tvingar sig att gå på lådan de gånger de gör det.

Om man som kattägare vill undvika sand, så finns det andra material man kan prova. Cat's Best Öko-plus (träbaserat klumpbildande strö), World's best cat litter (majsbaserat klumpbildande strö) och även någon sort som är baserat på potatisstärkelse. Det finns dock katter som inte gillar dessa heller, men det räcker för många katter då det ger bättre krafsmöjligheter än grov pellets.

För få lådor

Kattbeteendevetaren Vicky Halls pratar om regeln "En låda per katt plus en extra". Det gäller hem där flera katter samsas om lådorna. Denna regel är särskilt viktigt när man redan har en katt som sätter sig utanför lådan. Många katter går gärna inte på lådan direkt efter en annan katt pga av lukten. Det kan också handla om att lådan är upptagen när de är nödiga, och de väljer då ett annat ställe. Hierarkin i gruppen kan också innebära att en ranghög katt bestämmer när de andra katterna ska få gå på lådan, vilket man kommer förbi genom att ge katterna flera möjligheter att använda lådorna genom att ha dem utplacerade på flera ställen i hemmet där katten kan känna sig trygg och få vara ifred. Det är också viktigt att ge katterna möjlighet att ha nära till lådan, och då måste man ha flera utspridda. Det är särskilt viktigt i hem med nyinflyttade kattungar.

I flerkattshem kan det vara så att en katt kan tycka att en del katters kiss är ok, men andras inte: "Jag kan gå på lådan efter Sotis, men jag kan faktiskt inte bajsa om Plutten redan har kissat där". Det finns väldigt många variabler till om en låda för tillfället duger åt en katt eller inte, och man kommer åt problemet genom att erbjuda tillräckligt många lådor på trygga platser i hemmet. Har man för få lådor i hemmet, på en enda plats, så är det ofta situationen uppstår där någon katt anser "jag-kan inte-bajsa-här-just-nu-så jag-sätter-mig-i-hallen-istället".

 !Kattlda005[1].jpg

Så här säger lagen

Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt:

5§ Om flera katter förvaras i ett utrymme utan möjlighet att gå ut, ska det finnas minst en kattlåda per två katter eller en så stor låda att den till ytan motsvarar en kattlåda per två katter. Kattlådan ska hållas tillfredställande ren.

Kattlådorna ska hållas separerade från utfodringsplatserna, dock minst en halv meter från utfodringsplatserna.

Allmänna råd till 3 kap. 5§

Kattlådan bör städas minst en gång per dag.

Kattlådornas yta bör minst vara 0,12 m2 per två katter.

En låda att kissa i och en att bajsa i

Många katter föredrar en låda att kissa i och en att bajsa i. Det visar sig i att de sätter sig utanför lådan vissa gånger. Ute i naturen går en katt inte gärna på samma ställe för att undvika att dra till sig rovdjur. Den instinkten lever kvar i våra innekatter.

Maktkamp och doftmarkeringar i flerkattshem

Även kastrerade katter kan ha tysta maktkamper med varandra och markera med att kissa eller bajsa på strategiskt ställe. Den här risken ökar ju fler katter som ska samsas i hemmet, och man kan minska risken med Feliway (och förstås med fler lådor, vilket innebär fler ställen där matte och husse tycker att det är okej att markera). Katter använder sig av doftmarkeringar eftersom dofter är ett viktigt sätt för katten att förhålla sig till sin omvärld. Genom doftmarkeringar kommunicerar katter med varandra, de gör upp om gränser, maktpositioner och revir t ex, och om många katter samsas på en yta inomhus så ligger ibland möbler, kläder, mattor mm illa till. En katt kan känna på ett område att det inte doftar tillräckligt starkt av den, och då vill den gärna rätta till det genom att lämna ett doftspår över området eller platsen. En katt kan också lämna doftspår på ett ställe för att markera tillhörighet med individen det doftar av,  tex sin matte eller husse eller en annan katt i hemmet.

Var kissar/bajsar katten fel?

Om katten gör sitt behov i närheten av lådan eller på nästa logiska ställe, duschen eller badkaret, så hade den förmodligen tänkt att gå på lådan - men av någon anledning inte kunnat. Vanliga anledningar är smutsig låda, fel lådinnehåll eller smärta. Gör katten sina behov på helt andra ställen så kan man ta det som ett tecken på att det är en plats som katten anser lämpligare (t ex tryggare, renare). Det bästa är att lyssna på kattens vilja och erbjuda den en låda på platsen den valt. Tycker man att det är en väldigt olämplig plats för låda så kan man framöver långsamt flytta lådan steg för steg till en lämpligare plats. 

Rengöring av lådorna

Använd ej rengöringsmedel med citron, den lukten tycker katter inte om och undviker då lådan. Klorin är däremot en doft som katter dras till och är därför lämplig att använda till kattlådan för att göra den mer attraktiv. Men man ska  undvika att göra ren ställen där katten har bajsat eller kissat fel på med klorin, för då gör lukten att katten dras dit igen.

Rengöring av bajs och urinfläckar

Det är viktigt att rengöra områden, golv, mattor eller andra textilier ordentligt efter en olycka då själva lukten kan göra att katten kopplar platsen till "toalett" och kan sätta sig där igen. Alsolsprit eller Dax Ytdesinfektion som köps på apoteket tar bort lukt helt, och fungerar på många textilier utan att ge fläckar. Ättiksprit kan också användas.

30-045stor_jpg-for-web-small.jpgAlsolsprit_jpg-for-web-small.jpg 

Straffa inte katten

Det är viktigt att inte på något sätt banna eller straffa en katt som satt sig utanför lådan. Katter svarar inte på bestraffning,  det gör bara att de tappar förtroendet för sin ägare, och det gör dem också mer osäkra och stressade, vilket kan medföra att deras beteendeproblem förvärras. Det är viktigt att tänka på att katter är duktiga på att läsa av oss människor och att man som ägare inte osar av aggressivitet när man lyfter bort katten vid dessa tillfällen. 

Feliway

Feliway är en synetisk feromonlösning som katter själva utsöndrar när de mår bra och känner sig trygga. Det säljs hos veterinär och på apotek. Man kan använda Feliway i hemmiljön för sådana här beteendeproblem för att göra katten mer trygg och minska stress. Feliway ska bara användas om katten är friskförklarad hos veterinär. Feliway finns både som eladapter som sätts i eluttag och som spray man kan spraya med i varje rum.

FELIWAYBILD.jpg

Kattbeteendevetare/kattpsykologer

Läs gärna Vicky Halls bok Din katts hemligheter som finns på bibliotek. Den är dock slut hos förlagen. Finns att beställa på engelska dock på internetbokhandeln. Vicky Halls är beteendevetare och arbetar med att lösa sådana här problem och beskriver olika fall i sin bok, och lösningarna.

VICKY%20002_JPG-for-web-small.jpg 

Av Gisele och Rinka

Lena
2010-01-17, 15:02
#1

Akitverar den här så viktiga artikel om ett vanligt problem.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
sighni
2010-01-17, 18:32
#2

Detta var intressant läsning!

Kattflicka
2010-02-07, 22:30
#3

Jättebra artikel med goda råd. Tack så mycket!

[
2010-02-07, 22:33
#4

Fin artikel Glad

Yred3
2010-02-10, 15:29
#5

Bra artikel! Det är alltid vi som gör fel, jag menar det.

En dag för flera år sedan, när bara en av barnen var hemma som inte bor hemma glömde att läta badrumsdörren var öppen, där kattens låda står. Så hade han gått ner till källaren och där uträttat sina behov. Vad skamsen han var. Men det var jätteduktigt gjort, det var som saht inte kattens fel.

Vi har tvättat honom när en annan katt hade kissat på honom. Han var jätterädd , ogillar vatten. Men efteråt mycket tacksam, som han visade gonom att slicka oss på händerna och tacka,

tildabelle
2010-03-10, 22:02
#6

Vilken bra artikel!

Jag har aldrig tidigare fattat varför mina katter går både i lådan och utanför. Vi hade trots allt 2 olika slags lådor med olika innehåll (1 peewee-låda med träpellets, och 1 låda med tak och lucka som hade vanlig sand). Katterna har alltid haft så, nu 3 år.

Tyckte katterna hade bra toa-möjligheter men efter att ha läst denna artikel så satte vi sand i en sån låda som finns på bilden i artikeln (och tog bort dom gmla toaletterna) och det har inte skett en endaste "olycka" utanför lådan.

Tänk va lätt det gick att lösa, synd att jag inte läst artikeln tidigare =P

/Alexandra
[
2010-03-10, 22:09
#7

Tildabelle: Så roligt att höra att artikeln kunde vara till hjälp för dig och dina kissar! Glad

Imasy
2010-05-27, 02:43
#8

Puttar denna lite ;)

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. ~Välkommen!~
Cazzos
2010-05-27, 23:13
#9

MIN katt protesterar faktiskt när han bajsar på mattan i mitt rum.

Märker att när han har gjort det så är hans låda inte så ren.. my bad.

Han är kastrerad sen han var en kattunge så det beror nog inte på nåt annat än att han protesterar!

När jag har bytt kattsand så slutar han att bajsa på mattan tills lådan blir riktigt smutsig igen efter cirka 2 månader, fast det beror på om jag städar hans låda i tid.

[
2010-05-28, 00:49
#10

Du kanske borde ha två lådor till honom då, ordentligt fyllda med sand. De är lättare att hålla rena, om du tycker att det är besvärligt med lådan.

Din katt är ett renligt djur och för att trivas vill han ha en ren och fräsch plats att kissa och bajsa på. När du inte erbjuder honom det, så väljer han en annan ren plats - och det logiska för honom är då att sätta sig på din matta i sovrummet. Det har ingenting med att han jäklas med dig. Han reagerar bara, precis som den katt han är.

sighni
2010-05-28, 19:09
#11

En kattlåda behöver rengöras ett par gånger om dagen!  Och skuras med jämna mellanrum precis som #10 skriver är katten ett renligt djur och vill ha en ren och fräsch plats att göra ifrån sig på. Det är din skyldighet som djurägare att se till att katten har det precis som det är din skyldighet att i övrigt se till att katten har det bra.

Cazzos
2010-05-28, 21:02
#12

#10 #11 Jag bestraffar honom såklart inte när han bajsar på mattan. Förstår att han inte jäklas med mig men när han har bajsat på mattan så förstår jag att han vill ha en ren låda nu.

Våran toalett är dock för liten för 2 kattlådor & jag ser såklart till att min katt har det bra (!)

Jag har börjat sätta alarm på mobilen vid vissa tider om när jag ska kolla lådan.

Ska bättra mig, jag lovar det Glad

Ska sluta glömma bort att glömma rensa hans låda! Han har trots allt bara 1.

[
2010-05-28, 21:54
#13

Jag är lite dålig på att tömma lådorna (*skäms*) men mina katter är underbart tåliga med matte. Så länge dom har två lådor (har märkt att de kissar mera i den ena och bajsar mera i den andra, speciellt tydligt på Lillkatten) så är allt frid och fröjd. Så fort vi tar bort den ena kissar hanen i sängen. Snacka om övertydligt meddelande till människorna!

Jag förstår hankatten för honan gör ifrån sig de mest illaluktande korvarna någonsin. Flört

sighni
2010-05-28, 22:09
#14

#12 Det låter jättebra om mobilen ger dig signaler att snygga till kattlådan. Glad

Cazzos
2010-05-29, 17:17
#15

#14 Tack !

[
2013-01-04, 20:38
#16

Men om katten bajsar och kissar i lådan, men sedan hämtar klumpar och kulor ur lådan och bär runt på och använder som leksaker…vad gör man då? :-)

Cazzos
2013-01-05, 23:14
#17

#16 Verkar inte så trevligt att få sådan sand strödd över bostaden?! Flört

Var lite snabbare med att rensa lådan från kiss och bajs, så att din katt inte kan göra det lika ofta. Då kanske det "glöms bort" och så hittar katten något roligare Tungan ute

elli-kleo
2013-04-29, 12:49
#18

Super bra artikel!

\- Medarbetare på Fälttävlan ifokus
nlinds
2013-05-27, 11:07
#19

När jag flyttade in med min pojkvän och hans mamma så hade hans mamma 2 katter. De kissade aldrig utanför lådan eller bajsade. Men när hon flyttade ut till sin kille och lämnade katterna hos oss så gjorde de sina behov i sängen, på mattor, i min handväska, i våra skor.. osv.. När jag bad henne att pröva om hon kunde ha dom (då de är fästa vid henne) så tog hon hand om dem och nu gör dom sina behov i lådan :) Tror det var saknad !.

Men bra artikel :)

"After every storm, comes a rainbow" 🌈 Min blogg, titta gärna in ! http://www.nattstad.se/mikomi
OberonsMatte
2013-05-27, 11:13
#20

#19 Jag skulle säga otrygghet och oro istället för saknad. Att sprida sin avföring och urin i reviret är för katter ett sätt att försöka skapa trygghet (när de känner sig otrygga) genom att markera sin närvaro.

Sajtvärd Katter iFokus
nlinds
2013-05-27, 11:14
#21

#20  ok :)

"After every storm, comes a rainbow" 🌈 Min blogg, titta gärna in ! http://www.nattstad.se/mikomi
Nordqvist
2013-10-03, 16:06
#22

Jag tror min katt kissar som en maktkamp mot min andra katt (Som inte kissar inne) för han kissar i soffan, sängen, golvet, dotterns leksaker (Överallt, inte bara bredvid lådan)… Har stått ut med detta kissandet i 6 år nu. men försöker hitta ett nytt hem (Förgäves känns det som) där han kan få vara gladare och kanske ensamkatt!

Tipsen om hur man får rent var jätte bra! De ska jag testa! :)

[
2013-10-03, 16:37
#23

Jag gör rent i lådorna minst två gånger om dagen, gärna tre… plus att jag tar bort skiten om jag ser att de gör sina behov/tecken på att de gjort ifrån sig så fort som möjligt… Mina är väldigt duktiga med att gå på lådan men får erkänna att just nu har jag bara två lådor för jag ville inte köpa en massa lådor som de kanske inte ville bruka p.g.a. att de inte gilla lådan, fel placering eller något sånt… Ville ta ett steg i taget.

Tyckte det var jobbigt att gräva i lådan först då mina vill ha mycket sand och jag inte fick den att vara kvar i lådan när jag skulle göra rent, men började med att "sila" över det till en hink och hälla tillbaka det i lådan.. Funkar finfint.. Både katter och matte är nöjd och snart köps det ett par lådor till - en ska stå diagonalt från garderoben för där blir det ofta bråttom och en ska stå utanför badrummet… 🤪

Nordqvist
2013-10-03, 17:01
#24

#23 Jag har en låda med "lock" i hallen och en vanlig stor i badrummet + att båda katterna går ute på dagarna och kissar och bajsar ute! Men det hjälper inte och vet inte vart jag ska sätta en till låda eftersom han kissar överallt och inte på en speciell plats…. :/

OberonsMatte
2013-10-03, 17:03
#25

#24 Vad har du för sand i lådorna och hur ofta rensar du dem?

Sajtvärd Katter iFokus
[
2013-10-03, 17:08
#26

#24 Mina gillade inte den grova sanden jag köpte först.. Hittade en på Coop som var nästan som sandstrandssand (fast klumpbildande) och problemet "jag kan gå på den lådan, men inte den" försvann på 5 minuter när de upptäckt att det inte gjorde ont att sätta tassarna där…

Jag är tyvärr fel person att svara på var lådan ska vara placerad, då mina inte har något problembeteende och katten innan.., ja hon gick bort 2002.. (Såg nästan ut som hanen, fast svart/vit och en hjärtefläck på ena sidan)

Nordqvist
2013-10-03, 17:11
#27

#25 MissCat eller vad den heter är den enda de riktigt gillat.. Pellets funkade inte för någon av dom och sand ville inte den ena katten gå på… Jag har även provat tidningspapper!! men nej.. haha! Gör rent varje dag och tar bort bajs efter att de bajsat!

#26 beklagar.. :(

[
2013-10-03, 17:15
#28

#27 Hon dog snabbt och smärtfritt… Hade smitit ut och blev överkörd - men hon hade ett bra liv.. (Men möss begrep hon sig inte på 🤔)

Vet man vad de gillar och man får tag på den är det bara att köra på..

OberonsMatte
2013-10-03, 17:18
#29

#27 Ställ fram ytterligare två stora och öppna lådor med finkornig, klumpbildande, oparfymerad sand. T.ex. Everclean, Extreme Classic eller Pussi Kompakt. Gör rent varje morgon och kväll + när någon bajsat.

Har katterna tillgång till utevistelse genom kattlucka bör denna byggas för. kattluckor innebär en känsla av otrygghet i inomhusreviret för en katt eftersom även inkräktare kan ta sig in den vägen.

Plugga in en eller flera Feliway-adaptrar.

Sajtvärd Katter iFokus
Nordqvist
2013-10-03, 17:27
#30

#28 fy vad hemskt! :O 
Min äldsta är inge vidare på att jaga heller.. jagar inte ens leksaksråttor! xD

#29 Två? oj jag har inte SÅ mkt plats… :/ Och Pussy funkade inte för ena katten.. han gillar inte att få sanden mellan trampdynorna!! en liten diva.. ;) men kanske en låda med det och två andra med den vanliga sanden funkar! då kan ju den andra katten välja de andra två!
 Nä ingen kattlucka. Bor i hyresrätt så får inte ha lucka. Och Felliway funkar inte heller… :/ Har haft två ikopplade samtidigt i köket och vardagsrummet… Jag har en tvåa. och jag har felliwayspray som jag sprayar på ställen de gillar att vara på när jag inte är hemma, men det funkar sådär…

[
2013-10-03, 17:28
#31

#29 Du ger alltid så himla bra råd kring såna här frågor 🌺

[
2013-10-03, 17:35
#32

OberonsMatte är ett "katt-orakel" 👋   🐱

#30 Vi hade henne för att få bukt med råttorna runt huset och i stallbyggnaden, men det enda hon begrep sig på att jaga var äppelkvistar… 🤔 Hon slapp i alla fall dö av något plågsamt - så det är faktiskt en tröst…

Lena
2018-01-19, 17:31
#33

Puttar upp en artikel som är aktuell då flera frågor på forumet handlar om just detta med att katten inte är rumsren.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Lena
2018-02-09, 10:58
#34

☝️

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Upp till toppen