Annons:
Etiketterartiklarkattmat
Läst 47999 ggr
MaalinF
7/5/09, 8:13 PM

Grundläggande kattmatsvett Del 1

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kattmat är en ren djungel för oss ägare! Skall man välja det dyraste fodret från veterinären, eller kan man ge katten fisk och mjölk? Eller kanske Friskies, de har ju så bra reklam. Eller? Det är lätt att luras av fina förpackningar och namn, men jag skall försöka reda ut begrepp och visa vad som är viktigt att tänka på när man skall välja foder. I slutändan är det varken pris eller utseende som räknas, utan att katten får vad den behöver.

DSCN3059.JPG

När jag skaffade min första katt för bara drygt ett år sedan, var jag visserligen djurvan, men ack så okunnig. Åtminstone anser jag det nu så här i efterhand. Men samtidigt så måste jag erkänna att jag tycker det känns som om jag har gjort några klassiska misstag, så jag klandrar inte någon som har gjort likadant. Så vad gjorde jag? För det första tog jag hem en katt vid 10 veckors ålder, men jag utfodrade henne också med Friskies. Så vad är det som är fel med Friskies? Undrar säkert en del. För att förstå hur man skall välja kattfoder kan det vara bra att få några grundläggande fakta.

En köttätare

Det allra första man skall tänka på är följande: Katten är en carnivor, en köttätare. I det här sammanhanget så räknas fisk bort. Varför? Fisk är egentligen inte naturlig föda för katter. Faktum är att fisk är en mycket vanlig källa till allergi bland katter. För övrigt så innehåller rå fisk tiaminas, ett ämne som bryter tiamin som i sin tur är en livsviktig B-vitamin för katten. När vi ändå är inne på det här med matmyter - katter är för det mesta också laktoskänsliga. Så mjölk är inte heller en vidare god idé, åtminstone inte den som kommer från affären då den har mycket högre halt av laktos än t.ex. mjölk direkt från en ko. Så, åter till köttet. Katter skall äta kött. Svårare än så är det inte! (Ja, du ska inte springa till närmsta affär och handla blandfärs, den biten är lite svårare än så. Rå föda kallas också BARF och mer om det kommer i nästa artikel om kattmat) Att jag kommer fram till detta, är då jag ser till katternas naturliga föda d.v.s. bytesdjur som t.ex. smågnagare och småfåglar.

Vatten

Nr 2 i ordningen som jag vill att vi ska tänka på är vatten, jag kan inte nog understryka hur viktigt detta är. Vi kan inte komma ifrån att vatten är livsviktigt för alla levande varelser. Som tidigare nämnt så skall katten försöka bjudas en kost som ligger så nära den naturliga som möjligt. Ett bytesdjur innehåller uppskattningsvis mellan 65-75% vatten, det är inte bara päls, ben, fett och kött. En frisk och vuxen katt behöver få i sig ungefär 60ml/kg. En katt på 4kg behöver alltså 240ml vätska per dag, en ganska ansenlig mängd. Beroende på vilken kost du ger din katt, kan det vara väldigt lätt eller direkt svårt att se till att katten får det vatten det behöver.

kattmatsvett - vatten

För att understryka hur viktigt är med den här biten i kattens kost så skall jag förklara de problem som kan uppstå om en katt får i sig för lite vätska. För lite vätska innebär att kattens urin blir med koncentrerad, märk väl att det är inget vi eftersträvar. Det finns flera risker med detta. En högre koncentrerad urin kan samla fler skadliga ämnen än vad mer utspädd urin kan. Om man har otur kan det blir kristaller som i sin tur blir stenar som kan leda till livshotande tillstånd, främst hos hankatter då de har längre och trängre urinrör. Mindre vatten och också lika med mindre urin, vilket gör att blåsan fylls på långsammare och gör att urinen stannar kvar längre - det kan samla bakterier som kan leda till urinvägsinfektion. Om katten får i sig rätt mängd vatten eller mer, innebär en katt som har större urinmängd och kissar oftare. På det sättet kan skölja igenom blåsa och rör tillräckligt ofta för att kristaller inte skall hinna klumpa ihop sig och bakterier inte hinna göra någon skada.

Kolhydrater, fett och protein
När man skall förstå vad en katt behöver av de olika beståndsdelarna så skall vi återigen gå tillbaka till ursprungsfödan. En gnagare innehåller i grova drag mycket protein, måttligt med fett och en mycket liten mängd kolhydrater. Samma modell kan man använda när man söker efter bra foder. Vad det gäller kattens näringsbehov kalorimässigt s

å kan det vara värt att veta att en kastrerad katt har 30% mindre kaloribehov än en okastrerad.

Jag skall inte hålla en biologilektion, men för att förstå vikten av rätt kost så vill jag förklara en sak. Protein är uppbyggda av så kallade aminosyror, och en katt är i behov av 20st olika. Hälften av dem måste katten få i sig via maten, då den inte kan producera tillräckligt av dem själv, med andra ord är det viktigt vad vi ger till våra djur. Protein är också kattens huvudsakliga energikälla, den kan helt enkelt omvandla protein till energi på ett bra sätt. Man kan också dela upp proteinerna i animaliska och vegetabiliska, men det är dock så att de animaliska proteinerna är de som katten bäst kan ta till vara på. Ägg ligger högst på listan av animaliska proteiner, efterföljt att kyckling och fisk. Av de vegetabiliska proteinerna är det från ris som katten bäst kan ta till sig, men det är fortfarande en stor skillnad emot de animaliska.

Till skillnad från oss människor behöver katter inte undvika mättat fett och kolesterol, de tar ingen skada alls av det och det här mättade fettet är för katten ren energi. Men två andra viktiga fettsyror för katten är Omega6 och Omega3, precis som med vissa av aminosyrorna kan katten inte producera dessa själva, så även de behöver katten få i sig via maten. Fiskolja är en god källa till Omega3.

När det gäller kolhydrater så vill jag främst säga detta: katter har inget behov av kolhydrater, en katt utvinner energi ur protein och fett. Något som gör detta tydligt är att katten saknar enzymet som bryter ner kolhydrater och att den har väldigt lite av dessa i tarmen. Om katten får för mycket av stärkelse, eller äter ett foder med höga halter, så innebär detta att tarmen inte alltid hinner med. Stärkelsen kan då istället börja jäsa och orsaka diarré. Katten har inte heller förmågan att lagra stärkelsen som den är, istället gör den om stärkelsen till fett vilket påverkar kattens vikt negativt, det kan ge katten övervikt. Det i sin tur kan leda till ännu mer komplikationer. Ytterligare en allvarlig nackdel med för hög kolhydrathalt i ett foder är att det kan ge katten högt blodsocker och därmed diabetes. När det gäller kattfoder, så bör katten inte ha mer än 10% kolhydrater i sitt foder.

Fibrer går under kategorin kolhydrater. När det gäller fibrer så klarar sig många katter bra utan dessa, men i vissa fall så kan ett tillskot av fiber också vara gynnsamt.

Ellie, huskatt

Torrfoder
Som det ser ut idag, så är det just torrfoder det finns mest på marknaden idag. Det finns olika varianter av märken. Det finns till och med torrfoder speciellt anpassade för olika raser. Men, vi har nu tidigare lärt oss att en katt behöver protein, fett och vatten och med dessa grundstenar kan vi börja sålla i djungeln av foder. Det finns två saker man skall kolla på när det gäller torrfoder. För det första; innehållsförteckningen. Den avslöjar vad som finns i torrfodret och vi skall nu komma till varför Friskies är så dåligt, åtminstone för katter. Nu skall jag inte köra sågen i Friskies allt för mycket, en tumregel kan vara att aldrig köpa torrfoder från mataffären - de flesta foder där har ungefär samma innehåll som just Friskies.

Innehållsförteckning till Friskies Adult

Spannmål, kött och animaliska biprodukter (min. 4% oxkött i röda pellets, min. 4% lever i bruna pellets, min. 4% kyckling i ljusbruna pellets), vegetabilisk proteinextrakt, oljor och fetter, mineraler, vegetabiliska biprodukter, jäst, grönsaker (min. 4% grönsaker i gröna pellets)

Som de flesta kanske vet så är innehållsförteckningen skriven i den ordningen som det finns mest av. Men för att få helheten för fodret bör man också kolla på analysvärdena.

Råprotein 32%, råfett 10%, aska 8%, växttråd 3%, vatten 9,5%, kalcium 1,3%, fosfor 1,1%, kalium 0,8%, magnesium 0,12%, methionin 0,6%.

Analysvärdena är viktiga, det säger oss hur mycket det finns av varje ämne. Proteinvärdet i Friskies Adult är hyffsat, och fetthalten är för lågt, men det som borde främst hindra oss från att köpa det här fodret är att det börjar med spannmål. Man kan ju undra vad ett foder som är helt baserat på kolhydrater kommer att göra med våra djur. Det som också är tveksamt med fodret är att de inte redovisar vart ifrån de 32% protein kommer ifrån. Det skulle mycket väl kunna vara vegetabiliskt protein, som katten har svårare att använda. Det till och med står vegetabiliskt proteinextrakt i innehållsförteckningen. Du vill alltså leta efter ett foder som redovisar vart ifrån proteinet kommer och som har mest andelar av animalisk protein.
Något som man också bör kolla på är halten av magnesium. Värden som ligger på 0,04-0,08är bra värden, med undantag för dräktiga/digivande honor som bör ha minst 0,08. För högt magnesium är en starkt bidragande orsak till urinsten.

Låt oss titta på ett foder som anses att vara en av de bättre på marknaden just nu. Detta är Ekanuba Maintanince Chicken and Liver.

Innehåll: Kyckling (>40%), kycklinglever (>15%), ris, grovmalen majs, fiskmjöl, kycklingfett, sockerbetsfibrer, heläggspulver, kycklingdigestiv, kaliumklorid, DL-metionin, kalciumkarbonat, torkad öljäst, natriumklorid.
Analys: Protein 35,0% Fett 22,0% Mineraler 6,2% Växttråd (fibrer) 2,0% Vatten 8,0% Kalcium 0,95% Fosfor 0,85% Magnesium 0,090%

Här har vi en bra proteinhalt och en bra fetthalt i det här fodret, men vi får också chansen att se vart i från proteinet kommer. Större delen av proteinet kommer från kycklingen, men också från riset, majsen, fiskmjölet och heläggspulvret. Vi ser också att proteinkällorna här är 3 animaliska och 2 vegetabiliska. Helst skulle vi velat att minst tre av de första källorna hade varit animalisk protein. Hade de vegetabiliska varit fler än de animaliska skulle man få börja fundera om det skulle vara ett foder värt att ge. Men man skall också komma ihåg att både ris och majs samtidigt är kolhydrater.

Det finns både för och nackdelar med allt, även så torrfoder. Fördelen är att det är praktiskt, billigare än blötmat och katten kan få i sig nästan allt den behöver. En av de stora nackdelarna med torrfoder är vattnet. Torrfoder innehåller mellan 7-10% vatten, jämfört med ett bytesdjur som ligger på ca 65-75%! Men vad som är ännu mer oroväckande, är att katter inte har en en stark törst, eller drivs inte att dricka så mycket, för att de gjorda för att få sitt vatten genom födan och för att det är det naturliga för dem. Visst dricker katter mer som äter torrfoder, men i slutändan så får en katt som bara äter torrfoder bara i sig hälften, jämfört med en katt som bara äter blötmat. Kan inte nog påpeka hur viktigt vatteninnehållet är. Torrfoder innehåller också mycket mer kolhydrater än vad som är nyttigt för en katt. 10% borde vara max, men många foder ligger på 30-50%. Och vad kolhydrater gör emot våra djur, har vi ju redan lärt oss ovan.

kattmatsvett

Sammanfattning

• Katter är köttätare och är beronde av att få i sig protein, fett och vatten genom fodret
• Katter mår bäst av animaliskt protein
• Vatten är otroligt viktigt för katter att få i sig via foder då de inte känner av att de behöver dricka extra
• Katter har ingen som helst nytta av kolhydrater
• Högt intag av kolhydrater ger lätt problem, bl.a. övervikt, högt blodsocker som i sin tur kan leda till diabetes
• Max 10% kolhydrater är acceptabelt i ett foder.
• Glöm inte att kolla halten av magnesium

Kattfoder är minst sagt en djungel men jag hoppas att jag har kunnat kasta lite ljus över vad man skall akta sig för och vad man skall leta efter. I nästa del om kattmatsvett skall jag ta upp bland annat lightfoder, torrfoder och tandhälsa, samt blötmat och Barf(Biologiskt anpassad rå föda).

Källor:

http://www.catinfo.org/
http://www.devonrex.se/kokbok/
samt kunniga kattägare och uppfödare.


 

 

Annons:
Lena
7/6/09, 12:01 PM
#1

Tusen tack Mealyn för den här artikeln! Här får vi på ett enkelt och överskådligt sätt lära oss grunderna för kattmat. En mycket viktig del av kattägarskapet, men ack så svår. Ser redan fram emot den fortsättning som jag vet att du jobbar på.

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Rocktjejen
7/7/09, 6:46 PM
#2

Tusen tack! för denna artikel då vet man vad man ska gå efter när det gäller fodret till ens katterGlad

Lena
7/17/09, 1:24 PM
#3

Puttar upp med tanke på andra foderdiskussioner vi har just nu!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Ludwis
7/17/09, 2:13 PM
#4

Mycket bra tråd, tack :)

Christelle
7/17/09, 6:22 PM
#5

Mycket intressant och bra läsning

Christelle-Sajtvärd för Maine Coon ifokus.

Besök gärna min hemsida: http://www.christelles.se/

MaalinF
7/17/09, 8:47 PM
#6

Del två är snart klar också :)


 

 

Annons:
SaraC
7/23/09, 8:18 PM
#7

Mycket bra!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Annaliz
7/23/09, 8:44 PM
#8

Mycket bra artikel, tack mealyn :)

MaalinF
7/23/09, 8:46 PM
#9

Ni är så välkomna så. Det påminner mig om att jag borde göra klart del 2 :)


 

 

Annaliz
7/23/09, 8:47 PM
#10

Ser fram emot den :)

MaalinF
7/23/09, 8:56 PM
#11

Det är inte alls långt kvar på den iaf Skrattande


 

 

katt-utan-hem
7/27/09, 10:36 AM
#12

Jättebra att du skrev om detta då många inte alls läser innehållsförteckningen utan går just efter förpackningar. Det du kunde fylla ut med är att innehållsförteckningen också ska innehålla innehållet av Taurin som är så viktigt för katten. Samt att människor ska låta bli att köpa foder som inte har fullgod innehållsförteckning.

Det vi är dåliga med är att kräva av djurfoderleverantörerna detta. Hade folk vägrat handla och eller kontaktat dem i mycket större utsträckning än idag så kanske de blivit bättre på både innehållet i maten och på att skriva en ordentlig innehållsförteckning.

Det är skrämmande hur många som handlar just foder som Friskies och ännu värre Euroshopper som inte har knappt någon innehållsförteckning över huvudtaget. Otäckast av allt är att fodret Euroshopper är Icas billighets märke. Att de ens får sälja foder utan kunden kan läsa vad det innehåller.

MaalinF
7/27/09, 10:38 AM
#13

#12 Ja det är väl tyvärr så att många inte tittar på innehållet, men vi får hoppas att det blir ändring på det.
Jag misstänker att om taurin inte finns tillsatt i ett foder så är det nog inte godkänt av jordbruksverket. Det är ju superviktigt med taurin.

Icas egna blötmat är däremot bra =)


 

 

Annons:
katt-utan-hem
7/27/09, 12:41 PM
#14

Mealyn

Jag kan inte svara på det skulle godkännas utan taurin men det kan vara fel mängd men tex då euroshopper som inte alls har någon info om innehåll ändå får säljas så blir man skeptisk. Trodde inte man fick sälja någon form av livsmedel utan bra innehållsförteckning. Ja vi får hoppas det blir ändring av folk syn på foder lika mycket som jag lever på hoppet att folk ska få upp ögonen för vad de gör när de dumpar katter.

MaalinF
7/27/09, 7:17 PM
#15

Ja så för guds skull sprid länkarna till artiklarna Skrattande


 

 

Cathy
7/27/09, 7:35 PM
#16

Men vilka märken är bra för dem att äta då? Om man nu säger blöt mats märke. så de får i sin det vatten de behöver och de ämnen de ska ha. . Vilket är bäst då??

MonicaLagerquist
7/27/09, 7:51 PM
#17

#16

De sorter som inte innehåller spannmål, färgämnen.

Stolt ägare till fem La permer

jen
9/5/09, 12:52 AM
#18

puttar upp eftersom jag kollar efter ett bra kattfoder nu.

Kattungefoder rättare sagt

MaalinF
9/5/09, 1:14 AM
#19

#18 Blötfoder är utmärkt som kattungemat! Skall man ha torrfoder så är Eukanuba riktigt bra.


 

 

jen
9/5/09, 1:56 AM
#20

jag har gett Royal canin förut, men det innehåller lite fisk så min man tål inte katterna då. Sålänge tills jag hittar ett bättre foder ger jag Mjau föräldrafritt (skilde inte såå mycket i innehåll mor RC)

eller kanske det duger plus mjau tetra??

kattungarna är 14 resp 16 veckor nu

Annons:
MaalinF
9/5/09, 9:35 AM
#21

Det stämmer att Mjau inte är så stor skillnad emot RC, men du kan ju ha torrfoder framme och ge dem mjau tetra så mycket de vill ha.


 

 

Mainebusters
9/5/09, 10:51 AM
#22

Det är synd att Eukanuba innehåller fisk..

[Gisele]
9/28/09, 1:10 AM
#23

Jättebra artikel, måste berätta att jag gav den till en väninna som också läst dennu och som ska börja Barfa sina katter.

exitingsvillemo
8/19/10, 11:55 PM
#24

Mina katter får Orijen torrfoder samt Mjau eller Bozita blötmat.

Orijen är väl ett bra kattfoder? Magnesiumhalten är iaf bra samt att det inte innehåller spannmål öht. Dock potatis vilket tydligen är till för att forma kulorna.

Det innehåller också en viss del fisk (lax) för omega3 & 6 fetternas skull, men det kanske inte är bra då?

Såg också nu att det innehåller havssalt, är det skadligt? Eller är det vanligt bordssalt (JOD-salt) som inte är bra?

Tasspuls
8/20/10, 12:39 AM
#25

#24 Personligen är jag skeptisk mot Orijen då jag inte vet hur det påverkar katterna i längden med alla grönsaker, växter mm. Det kan ju vara jättebra, men ska jag betala så mycket för ett foder vill jag veta att det är bra i längden.

emimollie
8/20/10, 2:03 AM
#26

Tack för intressant och lätt läst artikel! Tror den kan ge nytta för många :)

Ser fram emot nästa avsnitt…

exitingsvillemo
8/20/10, 3:02 AM
#27

#26 det finns redan en del 2 =)

Jag vill också passa på att skriva här, ang innehållsförteckningen på påsarna, nöj er inte med att kött ligger som första ingrediens, ställ istället frågan; är köttet invägt rått eller torkat? Vi tar pedigree(förvisso ett hundfoder, men samma tanke) som ex. Kött ligger som första ingrediens på deras påse, men köttet är invägt rått, efter torkning när allt vatten är borta så hamnar nog inte längre kött som första.

Ett typexempel på hur torrfodersleverantörerna försöker lura oss djurägare att tro att fodret innehåller det vi vill att det ska innehålla.

Annons:
emimollie
8/20/10, 3:07 AM
#28

#27 Bra tänke där, lätt att man lurar sig på den punkten! Vi måste bli mer kräsna med vad vi väljer helt klart! Ställ krav!

Vad heter del 2? Länka gärna annars kan jag ju söka om jag vet vad tråden heter :)

exitingsvillemo
8/20/10, 10:04 AM
#29

Del 2

En annan sak som leverantörerna gör, är att stycka upp alla ingredienser som är mindre bra, i olika små delar just för att få dom längre ner i listan.

Många foder innehåller både salt och buljong, som ex. Och vad är buljong om inte salt fast med smakämnen?

MaalinF
8/21/10, 10:41 AM
#30

#24 Rent generellt är Orijen ett av de bättre fodrena på marknaden men som tidigare nämnts så innehåller den mycket som inte annars finns i en innehållsförteckning. Den höga halten av fisk är också något som kan tas i åtanke, då det är den vanligaste allergin hos katt.


 

 

Delfinen
8/21/10, 2:33 PM
#31

Hur gör man om ens katt struntar fullkomligt i vad som är bra mat eller inte?  Vi har inte alls samma åsikter här jag och min katt grrrrrrr

MaalinF
8/21/10, 2:55 PM
#32

Tålamod och trix! Ofta handlar det om att vara envis och ha massa tålamod och vara påhittig.


 

 

Delfinen
8/21/10, 3:04 PM
#33

#32 ha ha ha nog matte som fått slut på ideer då troligen. Men är envis av mig och tänker INTE ge upp.

Kan acceptera att han vill ha Mjau torrfoder vilket han ser ut att må bäst av. Och han SKA  bara lära sig äta blötmat och inte bara slicka i sig chelen och rata resten.

Kan hända att jag är ute och cyklar nu men har fått för mig att hans problem med hård mage kan ligga i att han bara äter torrfoder så det är nu bestämt av "stygga" matte att han skall lära sig äta blötmat. Har lyckats 2 gånger hitills men endast med Pussy burkmat.

MaalinF
8/21/10, 3:17 PM
#34

Som nämnt innan så är ju Mjau ungefär likvärdigt med RC; det finns iaf värre sorter där ute. Jag tycker om att han äter Pussy blötfoder så är det bättre än ingen i nuläget. Trots spannmål och färgämnen (?) så är det fortfarande bättre än bara torrfoder. Förhoppningsvis kanske han kan läsa sig att äta det genom Pussy så kan du göra en gradvis övergång.


 

 

Annons:
Delfinen
8/21/10, 3:40 PM
#35

Ja jag kan alltid hoppas Skrattande

Tasspuls
8/21/10, 10:37 PM
#36

#33 Jag har också varit med om katter som bara äter gelén eller såsen av blötmat. Därför köper jag numer de sorter som är paté/färs för där har katten inget val. Jag har för mig att jag har sett Pussi-mat som int innehåller spannmål, vissa sorter, välj dessa :) Jag har gett Mjau mjukmat (burkarna) ett tag, men nu har kissen blivit helt kass i magen, hon tycks inte tåla Mjau med kyckling just…men jag vågar inte köpa Mjau alls nu efter detta. Så det får bli Bozita eller Pussi (utan spannmål) eller ICA med kyckling som inte heller innehåller spannmål. Kolla också så att inte maten innehåller socker, hemskt att de kan låta kattmat innehålla socker :/ Sedan kan jag verkligen rekomendera "Vitabit" som är tabletter med B-vitamin. Min katt älskar dem! Så jag brukar pulvra en över mjukmaten så brukar den gå ner :)

exitingsvillemo
8/21/10, 11:23 PM
#37

#33 precis som #36 säger, prova med paté/färs istället, det brukar uppskattas mer av de kräsna missarna

Delfinen
8/22/10, 1:25 AM
#38

# 36 och # 37

Skall testa och se om jag hittar pate/färs i våran bondhåla. Kan hoppas på att han är kräsen på blötmaten för att han inte är van att få den.

Noa-Nisse
12/15/12, 4:10 PM
#39

är det 100% tvunget att ge en katt torrfoder? Om de får ett jättebra blötfoder, bode de inte då klara sig utan torrisar?

 Medarbetare på Hundar.ifokus

jollycox
12/15/12, 4:14 PM
#40

#39 Nej det är 0% tvunget att ge torrfoder. Blötmat är mycket bättre än torrfoder.

"Weather forecast for tonight: dark." ~ George Carlin

Nordqvist
1/6/13, 8:50 PM
#41

Bra artikel! Jag ger min katter torrfoder, Mjau (jag har hört att det är bäst på den "billiga" marknaden). Jag hoppas det stämmer! och de dricker väldigt bra båda två! :)

Annons:
camilla69
1/10/13, 10:18 AM
#42

Jag tycker det är en djungel med dessa torrfoder.

Jag letar torrfoder att dryga ut mjukmaten med till mina katter. jag vill helst ha ett foder för steriliserade katter men vilket ?

Jag tar tacksamt mot förslag om ni har koll på ett med det bästa innehållet !

fvanilla
1/10/13, 6:51 PM
#43

#42 Torrfoder för kastrerade katter är skräp, helt enkelt. Det är mer spannmål i osv. alltså inget för en katt.

Kör på ett bra torrfoder såsom Applaws, Orijen, osv.

Zepp
1/10/13, 8:15 PM
#44

"Naturliga dieter
Katter har väldigt speciella näringsbehov. Som renodlade köttätare (dvs. djur som måste ha kött i sin kost) har de av evolutionen anpassats till en kost rik på protein, lagom med fett och lite kolhydrater. Kattens naturliga kost är nästan helt och hållet köttbaserad, den består oftast av små gnagare och fåglar. Denna typ av mat innehåller ungefär 40% protein, 40% fett och bara 5% kolhydrater. Katten har inte de enzymer som behövs för att klara av kolhydratrik bra. Istället för att bränna överflödiga kolhydrater som energi lagrar katten dem som fett. Dessutom kan kolhydratrik mat stimulera insulinproduktionen och därmed öka hungern och orsaka viktökning"

http://www.zoonen.com/artikel.asp?oid=2368331

"Precis som människor kan katter drabbas av diabetes. Störst risk löper de som är överviktiga. Men sjukdomen går att behandla. Framför allt bör man se över kattens matvanor. Bäst är att utgå från ursprungsdieten – möss."

http://www.unt.se/husdjur/moss-kan-skydda-katter-mot-diabetes-1403854.aspx

Försök altså att uppnå en kost med en näringssamansättning som motsvarar en mus!

Mäniskor mår heller inte bra av att äta för ofta.. katter är rovdjur, i naturen äter de inte varje dag!

Dvs.. om man inte trimmar sin förmåga att leva av föråden så avtar den förmågan och man äter ur hand (tass) i mun.. och tar alldrig av föråden!

Katter får främst sitt blodsocker via Glukoneogenes,, dvs de gör det i levern fån protein.

Och på så sätt reglerar de oxå sitt blodsocker, de har en mycket sämre förmåga än oss att reglera blodsockret via insulin!

Så låt kattens kropp reglera sitt blodsocker på det sätt som det var tänkt, de skall inte ha spannmål alls!

Men har du en katt som brukar koka spagetti eller baka bröd så kan du låta den äta upp det den har lagat till själv!!Förvånad

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Kira10
2/15/13, 10:43 AM
#45

Hej,

Hur kan ett så bra kattforum generalisera så här?

Nu skall jag inte köra sågen i Friskies allt för mycket, en tumregel kan vara att aldrig köpa torrfoder från mataffären - de flesta foder där har ungefär samma innehåll som just Friskies.

En av Sveriges bästa foder (innehållsmässigt) säljs i livsmedelsbutiken - Bilanx. I den vanliga varianten (gröna påsen) är 88,5% av proteinet animaliskt. Ge ett exempel på ett fackhandelsfoder som slår detta.

Det vore seriösare om ni istället pratade fakta runt kattmat istället för att svartmåla livsmedelsbutikerna. Jag slår vad om att ni köper livsmedel till er själva och era barn i livsmedelsbutiken?

Sen vill jag ta upp det här med att katter är köttätare. Helt rätt…..men hur många av er har sett att en katt äter upp hela musen den har dödat? Hur många gånger har man inte slängt bort torra små möss där bara mage och tarmar är borta? Katter behöver fibrerna och kolhydraterna som musen har i magen.

En katt dödar aldrig en annan köttätare. Varför? Det finns inga fibrer och kolhydrater i deras mage/tarmar.

Tack för mig!

//Kira

jollycox
2/15/13, 11:07 AM
#46

#45 Ja 88,5% av proteinet är animaliskt men det kanske bara är 30% protein i fodret… Då blev det inte så mycket animaliskt protein.

I carnia lynx är 86% av allt innehåll i fodret animaliskt. Det är inte många torrfoder som slår det.

"Weather forecast for tonight: dark." ~ George Carlin

Kira10
2/15/13, 12:36 PM
#47

32%. En katts njurar kan inte hantera för mycket kväve. Det är en kväveatom på varje aminosyra som kattens njurar skall ta hand om. Det är absolut ingen strävan att ge katten så mycket protein som möjligt! Enligt FEDIAF skall en vanlig katt ha minst 25% protein för att överleva. En växande katt 28% och en reproducerande katt 30%. När man kommer närmare 40% börjar det bli ohälsosamt för kattens njurar. Dessutom blir råaskeinnehållet för högt vid för mycket kött. Ju lägre halt råaska desto bättre foder. Idealiskt är 5,5-7,5 %. Över det börjar katten få svårt med matsmältningen.

Seriösa fodertillverkare AAFCO testar sitt foder, dvs undersöker om katten mår bra under en hel livstid innan man släpper fodret på marknaden.

Strävan att ha så hög halt protein som möjligt ligger bakom dagens njurproblem hos många katter.

MVH

//Kira

Thaeri
2/18/13, 1:56 PM
#48

Höga halter protein… Du måste skämta 😂 Eller hur tror du kattens naturliga mat ser ut? Upplysning: den är så gott som helt och hållet animalisk, och de få vegetabilier katten får i sig är från gräs (små mängder och rent fibertillskott) eller bytesdjurets matsmältningsapparat (väldigt små mängder, och ratas ofta). Upplysning 2: animalier innehåller protein, massor med protein.

Dessutom är det man ersätter proteinet med stärkelse, vilket i sin tur riskerar att leda till diabetes. Och det är inte några ynka 20-30 % mer än det du menar är optimalt, säg att vi är lite generösa och kallar 10 % i torrsubstans OK, då ligger torrfoder på 200-500 % mer stärkelse än vad som är vettigt!

Däremot är kattens njurar knappast byggda för att hantera en kronisk lätt vätskebrist, vilket är vad så gott som alla katter som övervägande lever på torrfoder har.

Sen är hela grejen med ett foder med hög protein- och fetthalt att man inte ska behöva ge så extremt mycket av det, så mängden protein blir visserligen något högre men det som händer mest är att man får ner mängden skräp, som stärkelse till exempel. Och ger man blötmat har man vattnet som gör att njurarna klarar sig bättre.

Annons:
Silvestris
2/18/13, 5:15 PM
#49

#47

Du kanske ska nämna att både FEDIAF och AAFCO är fodertillverkarnas egna branschorganisationer vilket självklart har betydelse för hur de utformar sina rekommendationer.

Intressant, pga. ditt påstående, är ju också att varken FEDIAF eller AAFCO har satt upp en maxnivå för protein, något de självklart skulle gjort om höga proteinhalter skulle vara skadliga. Inga fodertillverkare testar ett foder på en katts hela livstid. Foderförsöken håller typiskt på i 6-8 veckor. Släpper man ett foder som bara avviker något från övriga foder som redan finns på marknaden behövs inte heller några foderförsök för att de ska få säljas.

När man sedan diskuterar proteinhalt är det av stor vikt att titta på vad för proteinkällor man använder. Olika proteiner har olika aminosyraprofiler och biotillgänglighet. Ett foder kan innehålla 40% protein men fortfarande innehålla för lite av specifika aminosyror (gäller typiskt när man använder sig av vegetabiliska proteinkällor).

NRC (som är en industrioberoende organisation) har inte kunnat fastställa någon SUL (safer  upper limit) för för kväve vilket betyder 1) forskningen visar att höga halter inte är skadliga 2) forskning saknas (i regel handlar det om det första). Katter har även stor tolerans för höga halter av specifika aminosyror.

Återkom gärna med vetenskapliga källor till att det är höga proteinhalter som orsakar njurproblem hos katter (det låter ju helt barockt med tanke på att högproteinfoder öht är en ny företeelse, bara några år gammal).

Har du öht tänkt på hur födan kattens kropp har anpassats efter ser ut?

En mus: 56% protein, 24% fett och 12% aska. Hur fasen har katten varit så evolutionärt framgångsrik på denna föda (som du påstår skulle vara hälsovådlig)?

Hög askhalt är i princip endast ett problem när man ger torrfoder och det beror på att torrfoder som foderkoncept är helt vrickat till ett djur som evolutionärt sett är ett köttätande ökendjur.

Zepp
2/18/13, 6:38 PM
#50

Sen det här med njurar och protein.. det är en missupfattning, njurrana kan utsöndra en massa protein.. men det är ett sjukligt tillstånd.. för katt och mäniska!!

Det är Ureacykeln som är begränsande faktor, dvs mängden ensymer för att omvandla amoniak till urinsyra!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ureacykeln

Vi har en begränsning på cirka 30E% aminosyror.. som kan höjas vid tillvänjning till cirka 40E% protein.

Nu har jag inte någon källa på katters ureacykel och dess övre gräns.. men den lär ligga rätt stor del högre än våran då de är beroende av aminosyror till större del än vi.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Kira10
2/28/13, 8:13 PM
#51

Jag backar några steg…. Vi är överens om att katter är köttätare och det animaliska proteinet är viktigt? Att det inte finns en övre gräns för protein är ganska självklart. Kött innehåller max 25-27% protein varav 100% är animaliskt. Resten är vatten, fett och råaska. Varför envisas ni med att proppa i katten mer protein än naturen ger? När exempelvis Hill's producerar ett foder till katten som fått njurproblem - hur ser proteininnehållet ut då? Strävar veterinären efter att ge katten mer eller mindre kväve? Mindre! Varför? Därför att man skall "vila" njurarna genom att ge mindre men bättre protein så njurarna inte skall ansträngas mer än nödvändigt. #49. Du gör ett klassiskt fel. En mus innehåller möjligtvis 56% kött. Många tror att kött är samma som protein, men som sagt….musen innehåller MAX 27% protein.

Zepp
2/28/13, 8:35 PM
#52

Mnja.. det där har du nog fått om bakfoten.. har man nedsatt njurfunktion så är problemet att utsöndra urinsyra.. och då sänker man proteinintaget.

Men.. man klarar sig på en njure då det är en enom överkapacitet, det är när man kommer ner till 30% av njurfunktionen som det blir ett problem med utsöndringen.

Och njuren behöver dessutom tillräckligt med aminosyror för att reparera sig.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Kira10
2/28/13, 9:41 PM
#53

Du säger ju exakt samma sak som jag gällande njurarna. En av de vanligaste orsakerna till veterinärvård, specialfoder och dödsorsak kommer från njurarna. En katts njurar tål inte mer proteiner än de är designade för. Boostar man proteinet i kattmaten måste kattens njurar jobba hårdare än de gör om den bara äter kött dvs runt 25-30 % protein.

Silvestris
2/28/13, 10:24 PM
#54

#51

Nej, en mus innehåller över 50% protein. Vad du missar är att standardisera näringsvärdena vilket är ett måste för att man rättvist ska kunna jämföra olika foder med varandra. Den vetenskapligt vedertagna metoden är att räkna ut näringsvärdet i torrsubstans dvs. man räknar ut näringsvärdet i absolut torr form (man räknar bort vattnet).

Ett torrfoder som innehåller 32% protein och 8% vatten innehåller i torrsubstans 32/(100-8)=0,348=34,8%.

Här hittar du färdiga näringsvärden i torrsubstans för diverse olika bytesdjur tex. möss. Där framgår klart och tydligt att en vuxen mus innehåller 55,8% protein.

Tar du en kycklingfilé och räknar ut proteinvärdet i torrsubstans landar du på 21,5/(100-70)=0,717=71,7%.

Det finns inga belägg för att proteinrik kost i sig orsakar njursvikt hos katt. Oftast har man ingen aning om varför en katt drabbas av njursvikt (http://www.fabcats.org/owners/kidney/crf.html), men hos äldre katter ska det nog ses som en naturlig åldringsprocess. Njurfoder är idag anpassade efter många olika faktorer, men från att ha haft väldigt låga proteinhalter tidigare (under 26%) börjar man nu hamna på över 30% (tex. RC Renal with Chicken, blötmat, som ligger på 32% vilket är genomsnittlig proteinhalt i vanliga torrfoder för friska katter) och det beror på utökad kunskap om sjukdomsprocessen och vilka faktorer som samverkar samt om den negativa effekten extrema lågproteinfoder har på katter.

Däremot kan man ju spekulera kring om inte torrfoder ligger bakom en del av CRF-fallen. Uttorkning vet vi kan orsaka njursvikt. Vi vet även att en del katter som bara äter torrfoder inte kompenserar vätskeförlusten i maten genom att dricka vatten… men det är spekulationer.

[Bambis]1
3/1/13, 3:45 PM
#55

Bra info! :)

Annons:
Silvestris
3/1/13, 4:47 PM
#56

Fortsättning på #54

Jag glömde såklart länken till näringsinnehållet i bla. möss. Den kommer här.

Zepp
3/1/13, 5:07 PM
#57

#53

Näe det gör jag inte, då njurarna har en överkapacitet på åtminstone 1000 procent att filtrera ut urinsyra.. och det är först vid cirka 30% njurkapacitet som man över huvudtaget behöver ta det i beaktande.

Begränsningen ligger fortfande i levern, dvs i Ureacykeln!

Och den vanligaste orsaken till sviktande njurkapacitet både hos mäniskor och katt är diabetisk nefropati.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Kira10
3/1/13, 8:34 PM
#58

55,8% råprotein är inte samma som 55,8% protein…….

Silvestris
3/1/13, 8:51 PM
#59

#58 Nu försöker du bara slingra dig (råproteinhalten är vad fodertillverkarna brukar ange) men visst… Man kan räkna med MINST 85% smältbarhet vilket ändå landar på över 47% protein.

Kira10
3/1/13, 9:15 PM
#60

Det är inte längre tillåtet att deklarera råprotein i djurfoder. Slingrar mig? Hur menar du då? Fakta är fakta.

Silvestris
3/1/13, 10:27 PM
#61

#60

Det ter sig för mig som att du försöker få det att låta som att katten inte alls är anpassad till att äta en proteinrik kost.

Och jo, det är inte bara tillåtet att deklarera råprotein i djurfoder. Det är ett krav. EU-regler som du kan läsa här. Det är dock tillåtet skriva protein istället för råprotein.

Citerar ett stycke:

Analytiska beståndsdelar av foderblandningar för icke livsmedelsproducerande djur ska märkas på följande sätt:

Helfoder: råprotein, växttråd, råolja och råfett, råaska (för katter, hundar och pälsdjur).

MaalinF
5/2/13, 1:30 PM
#62

Kul att se att det fortfarande diskuteras om detta!


 

 

Annons:
Wanzel
5/3/13, 11:01 AM
#63

Blev lite nyfiken att kolla in kattmaten som vi har hemma! Vi köper Royal Canins intense hairboll, och jag har för mig att det var den kattmaten som uppfödaren till ena katten rekommenderade.

De tre första ingredienserna är torkat fågelprotein, ris och majsmjöl.
Ris och majsmjöl räknas väl till kolhydrater? Som inte är bra för katten? Visserligen står det ju inte först, men ändå på andra och tredje plats…

analystabellen står det bla.
Protein 34%
Fett 15%
Vattenhalt 5,5%
Protein är väl hyfsat, men både fett och vatten är väl alldeles för lågt? Vattenhalten känns nästan skrämmande låg, då Friskies-fodret som används som exempel har högre än det..

Rafflan
5/3/13, 11:57 AM
#64

Hann inte läsa hela artikeln men det jag vet att många glömmer bort är tänderna! :)

Tänderna behöver tuggmotstånd för att hållas i bra skick, i det vilda sliter dem i rent kött, mjukmat är ofta mjuk och lätt tuggade så ska man ge bara mjukmat glöm inte att tänderna måste jobba flera ggr vecka också :)

vinteralvan
5/3/13, 1:31 PM
#65

#64 Det är därför det är så bra att ge sin katt råa kycklingvingar någon gång/vecka. Tummen upp

Rafflan
5/3/13, 11:44 PM
#66

#65 yes men man får inte glömma den infon när man tipsar om mjukmat ;)

Saga SilverTass
5/4/13, 9:28 AM
#67

Räcker det om jag byter ut kycklingvingen mot en mus?

Jag har tänkt fasa över till blötmat helt men undrar över käkar o tänder. 

Hur ska jag utfodra med tanke på tänder o käkar? 

Jag kan inte använda kyckling.

Räcker det med Mjau o Bozita och en mus då och då?

Rafflan
5/4/13, 10:51 AM
#68

#67 en hel mus ska också funka, såna kan man ju köpa i djuraffären till större ormar :)
Ge en sån någon gång i veckan och ha koll på tänderna i början så du ser att det räcker med det :)

Cathy
5/12/13, 9:53 AM
#69

Hej ! Mycket intressant att höra er kattmatsdiskussion.. Kul att gå in och lära sig lite.. Men då undrar jag .. om jag vill gå in och köpa ett bra märke.. blötmat ellet torrfoder i  zoo-grizzly butiken,, Vilka märken föreslår ni då som har dessa positiva egenskaper???!

Annons:
Thaeri
5/13/13, 10:05 PM
#70

#69, om du vill ge den bästa blötmaten så föreslår jag Mjau eller Bozita i första hand. Mjau säljs i livsmedelsbutiker och Bozita i djuraffären, men de håller samma kvalité ändå.

De innehåller också bara svenskt kött, så inga rumänska hästar fulla av antibiotika 😉

sangvinolent
7/18/13, 9:09 AM
#71

Hej, hade en fråga. Jag ger mina katter Eukanuba, när jag läste detta blev jag genast intresserad då jag har märkt att de inte dricker så ofta, men dricker mycket när de väl är vid vattenskålen.

Min fråga är om man kan blöta upp torrfodret, så att det är vatten kvar i botten, borde de då få i sig bra med vatten?

Tacksam för svar!

vinteralvan
7/18/13, 10:57 AM
#72

Torrfoder blir dåligt väldigt snabbt om du blöter det. Ge hellre lite blötmat varje dag, t ex Mjau eller Bozita.

karroe
8/11/13, 11:19 AM
#73

Hej!

Jag har kollat runt på internet, jämfört innehållsförteckningar med mera och har fått för mig att torrfodret Perfect Fit (som man oftast kan köpa i vanlig affär) till och med är ett bättre alternativ än visst torrmat man köper hos veterinären. Jag kör på Perfect Fit Pro-Sterile och min katt mår bra av det. Dock dricker hon dåligt så jag blandar alltid ut portionerna med vatten så hon får i sig tillräckligt med vätska, brukar tänka 2 dl/dag. Eftersom hon slukar allt på en gång behöver jag inte oroa mig för att det blir dåligt. Är din katt likadan #71 så borde det ju funka också :)

Någon som har bättre koll får gärna rätta mig angående mina hypoteser ;)

Upp till toppen
Annons: