Beteende & hälsa

När katten inte är rumsren

2009-07-02 13:25 #0 av: Lena

En av de vanligaste orsakerna till att katter blir avlivade, omplacerade eller överges är att de inte är rumsrena. I de flesta fall beror de här problemen på något som går att rätta till. Katten kan till exempel lida av någon sjukdom. Ibland kan det faktiskt bero på kattägaren själv.

Har din katt börjat kissa eller bajsa utanför lådan? Det här är ett ganska vanligt problem som du långt ifrån är ensam om. Många kattägare tror inte att det går att göra något åt den här typen av oönskade beteenden. Något som leder till att många katter varje år går en för tidig död till mötes helt i onödan. De avlivas eller överges. Andra låter omplacera sina icke rumsrena katter. Det finns betydligt bättre metoder att ta till. I den här artikeln presenteras en rad handfasta råd för att komma tillrätta med problemen. De flesta katter kommer att bli rumsrena om du följer dessa.

 

 

Veterinärundersökning

Börja med att ta katten till veterinären för en undersökning. Det finns nämligen en rad sjukdomstillstånd som kan vara orsaken till att katten börjat kissa eller bajsa utanför kattlådan. Hit hör till exempel urinvägsbesvär, njursvikt, diabetes, livmoderinflammation, förstoppning, diarré, analkörtelinflammation eller inälvsmask. Får katten rätt behandling brukar den bli rumsren igen och problemet är därmed löst.

 

Är katten könsmogen? 

Nästa fråga att ställa sig är om katten kan vara könsmogen? Det sker vanligen från 6 månader och uppåt. Ibland något tidigare. I så fall är det dags att kastrera den, vilket kommer att sätta stopp för den revirmarkering som är ett naturligt beteende för en könsmogen katt. Även könsmogna honkatter kan börja kissa lite varstanns. Särskilt när de löper.

 

Protest från katten 

En annan orsak till att katter börjar kissa och bajsa på oönskade ställen är att det lider av en beteendestörning. I sådana fall handlar det om en protest från kattens sida, där den vill tala om att den mår dåligt och att något i dess omgivning är fel.

 

Missnöjje med toalådan

Den vanligaste orsaken är att katten är missnöjd med själva toalådan. Står lådan för nära matplatsen? Lådan kan vara för liten, eller också vill katten ha olika lådor att kissa och bajsa i. Det kan också vara kattsanden som den inte gillar. Smutsiga kattlådor eller allt för rena (rengöringsmedel som doftar avskräckande) kan också var störande för vissa katter. Använder du rengöringsmedel med klorin eller ammoniak till golven? Dessa medel påminner om kattens urinämnen vilket kan locka den att kissa på de ytor där dessa medel används. Citrondoft har en avskräckande effekt och bör inte användas när man gör rent kattlådan.

 

 

Katten känner sig otrygg

Katten kan också protestera mot något nytt eller skrämmande i sin tillvaro. Exempelvis flytt till ny bostad, byte av ägare, ny familjemedlem, stökig miljö, en familjemedlem har försvunnit (skilsmässa, död eller flyttat hemmifrån), understimmulering eller att katten känner sig rädd. Främmande kattdofter som kommer utifrån kan också verka störande för vissa katter.

När katten kissar i ägarens säng eller möbler handlar det ofta om en otrygghetskänsla hos katten. Då katten kissar på dessa ställen blandar den sig egen doft med ägarens och känner sig på så vis tryggare. Den här otryggheten har oftast orsakats av ägaren själv. Det gäller här att vara lite av en detektiv och försöka ringa in vad som utlöst beteendet. Vad hände katten/familjen innan kissandet började? Kommer du väl på orsaken kan du åtgärda vad som är ur kattens synvinkel är fel, vilket i de flesta fall leder till att den återgår till sitt vanliga renliga jag.

Om problemet uppstått på grund av en ny familjemedlem, brukar lösningen vara att ge katten lite extra uppmärksamhet. Om den är mycket ensam om dagarna kan en kattkompis vara vad som behövs.

 

 

Bestraffa aldrig katten 

Straffa aldrig katten när den kissar/bajsar på fel ställen. Det kan förvärra problemet eftersom den då känner sig ändå otryggare. Beröm däremot rikligt varje gång den går på lådan.

 

Toaträning 

Om inget av de goda råden ovan hjälper finns det en metod att toaträna katten som brukar vara effektiv. Begränsa kattens utrymme till enbart ett rum. Rengör ytorna i rummet noggrant med såpvatten och sprit. Ha många kattlådor i rummet som du ser till att hålla ordenligt rena. Använd oparfymerad, finkornig kattsand som inte dammar. Ha kattens matskålar och liggplatser så lång ifrån kattlådorna som möjligt. När katten klarar att vara rumsren i det här avgränsade rummet kan du släppa den på gradvis större ytor.

Källa: Anna Lena Nyström, www.katter.nu

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2009-07-02 15:08 #1 av: Alexej

Felkissandet är nog största avlivningsanledning:(

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-07-02 15:23 #2 av: Lena

Ja tyvärr verkar det vara på det viset. Det finns även katter som har blivit utslängda pga av att de kissat fel.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2009-07-02 17:26 #3 av: Link-

Bra artikel! Glad

Anmäl
2009-07-02 21:24 #4 av: Dorkiis

bra artikel tycker jag =)

Anmäl
2009-07-05 16:10 #5 av: stjernfelt

Jätte bra artikel! Vi passar 9 katter för tillfället varav 2 är hitte katter och 4 är deras ungar. Dessa kissar och bajsar lite överallt. Både i och precis bredvid lådan. sen kan dom sätta sig lite överallt anannars.

detta har pågått sen innan vi började passa dom. Nu har vi provat att stänga in dessa kisse katter i ett mindre utrymme. Jag städar av golven flera gånger om dagen, men ändå är det kiss och bajs på alla möjliga ställen, så tråkigt.

Börjar känna mig desperat, har haft dom sähär i en vecka och jag märker inga förbättrningar. Mammorna har förmodligen aldrig varit rummsrena..

Anmäl
2009-07-05 17:47 #6 av: Buffaomini

mkt bra artikel. har lite små problem här hemma. tror de är minsta katten. bajsar och nyligen kissar på andra ställen än toan.
tror bajsandet är dålig mage när han äter olämpligt, den katten äter typ allt och man måsta vakta på han hela tiden
kissandet är nog för att han könsmogen tror jag. måste räkna månaderna.
men ska fundera lite också på eget beteende.

 

ialf super artikel :-)

Anmäl
2009-08-21 00:26 #7 av: Lena

Gör en liten upputt av denna så ständigt aktuella artikel.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2009-08-21 00:30 #8 av: SaraC

Det är en jättebra artikel!

Kan det vara en protest från katten att den kissar i sängen på grund av att den inte är van att få vara i sovrummet...? 

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-08-21 00:59 #9 av: Lena

Lägger in länken till ytterligare en artikel om dessa problem. Den finns än så länge bara på Hittekatter.

Skulle nog istället tippa på att det är ett sätt för kissen att visa sin rang. Hur gamal vara kissen när han blev kastrerad? En katt som är könsmogen vid kastreringen kan ha kvar sitt beteende att urinmarkera även efter kastreringen, detta då den vant sig vid det beteendet. Det ger trygghet. Behovet brukar öka när den känner sig otrygg eller om det finns andra katter i omgivningen.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.