Etiketterartiklarraspresentationer
Läst 25978 ggr
Imasy
2010-10-12, 22:07

Vad är en stamtavla?

Vad är en stamtavla egentligen, och vilken information kan man utläsa ifrån den? Man kan få fram en massa information om sin katt, bara man vet vad som är vad. Stamtavlan är bla. en värdehandling, och det är bara raskatter som kan få en. En katt som inte levereras med denna värdehandling anses vara en huskatt.

Stamtavla framsida.JPG

Så här ser stamtavlans framsida ut.

Stamtavla för en raskatt är ett stamträd som visar kattens bakgrund. Upp till fyra generationer (fem med berörd katt) presenteras med eventuella utställningstitlar, eventuellt stamnamn, kattnamn, förbund, registreringsnummer, födelsedatum samt EMS-kod för ras och färg.

SDC14647.JPG

Kattens förfäder.

I stamtavla kan man se vad katten heter. Om katten har ett stamnamn står det oftast som ett prefix, det vill säga före kattens egennamn.
Man kan också utläsa vilken ras katten är. Sedan 1992 använder man sig av EMS-koder, vilket är en förkortning av Easy Mind System. Varje ras och färg har en bokstavs eller sifferkod.

Rasen anges med tre bokstäver; PER står till exempel för perser, NFO för Norsk skogkatt. Efter rasen följer kod för kattens färg och mönster. För vissa färgvarianter ingår också kod för ögonfärg, och manxkatten har även kod för svansens längd. Numera finns även kod för öronform som används på de raser där det förekommer annat än rakörade.

Registreringsnumret är kattens unika identitetsnummer. Framför registreringsnummer finns angivet vilket land och förbund katten är registrerad, exempelvis (S)SVERAK.

stamtavla m kattens info.jpg

Ibland finns det parentes bakom registreringsnumret. Detta anger i vilket förbund katten tidigare varit registrerad. Exempel: (S)SVERAK LO 123456 (CFA 0108-234567). Detta exempel talar om att katten ursprungligen är registrerad av det amerikanska förbundet CFA och har blivit överförd till SVERAK.

Sedan 1997-01-01 står det i SVERAK-stamtavlorna LO (Livré d'Origine) före registreringsnumren för katter med huvudstambok. Detta innebär att stamtavlan anses vara komplett dokumenterad med godkända raser, färger och förbund / registreringsnummer.

Om det i början av registreringsnumret står RX eller RIEX (Registre Initial et Experimental) visar det att katten är placerad i kontroll-stambok. Kontrollstambok innebär att det i något av de närmast fyra bakomliggande leden saknas uppgifter om katters Namn, förbund, registreringsnummer, ras eller färg, eller att där finns främmande rasinslag eller för rasen ej godkända färger.

Det kan även vara katten själv som är x-katt (ej godkänd ras/färg).
I kontrollstamtavlor utfärdade före år 2000, står även bokstaven K, ofta följt av en siffra. Siffran anger det antal generationer som har komplett stamtavla.

Planerar man att para en katt med kontrollstambok ska man ha ett avelsgodkännande för katten ifråga innan parning sker. Avelsgodkännande innebär att för rasen behörig domare avger utlåtande om katten är rastypisk och godkänd för avel.

Det finns ett flertal olika utställningstitlar och de flesta placeras framför kattens Namn. De titlar som är införda på en SVERAK-registrerad katt är FIFe-titlar.

ID-märkning sker genom tatuering i örat eller genom ett microchip. Från den 1 juli 2003 måste samtliga utställningskatter över tio månader och avelskatter vara ID-märkta. Intyg om ID-märkning insänds till SVERAKs stambokföring.

SDC14643.JPG

På stamtavlans baksida finns även plats för intyg om vaccinering, kastrering, eller om katten till exempel är fri från navelbråck.

Så om du köper en raskatt ska som sagt detta dokument följa med. Det finns många oseriösa säljare/uppfödare som påstår att katten är rasren, men kan inte lämna med någon stamtavla av div. orsaker, men som ändå hävdar att katten är rasren och tar hutlösa köpesummor.

För att vara säker på att det inte är en vanlig papperskopia du får, som är helt värdelös, består stamtavlan av två A4-papper som är ihophäftade på mitten. Papperet som visar kattens Namn, stamträd etc, har längst ner en stansad logga som är lite "upphöjd", samt är signerad av förbundets stambokförare.

Stamtavlan behöver man också om man vill avla eller ställa ut sin katt.

Källa: Sverak.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Imasy
2010-10-13, 17:39
#1

Putt ;)

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Labolina_73
2010-10-13, 19:25
#2

Super… :-) Väldigt bra formulerat så alla borde förstå,,,,

//Linda

Signe-Jonna
2010-10-13, 19:32
#3

Vilken superbra artikel!

blondifire
2010-10-14, 01:26
#4

jättebra Skrattande jag lägger en länk hit på min hemsida!

Signe-Jonna
2010-10-17, 16:53
#5

putt Glad

Upp till toppen