Etiketterartiklarraspresentationer
Läst 23550 ggr
Pia
Pia 
2006-12-01, 19:32

Raspresentation Turkisk angora

Turkisk angora är förmodligen en av världens äldsta kattraser. Den har sitt ursprung i Turkiet och har fått sitt namn efter landets huvudstad som förr hette Angora.

svart angorahane, foto: kongro.no

svart angorahane, foto: kongro.no

Historia

Turkisk angora är förmodligen en av världens äldsta kattraser och kan spåras längre tillbaka än någon annan kattras. Den har sitt ursprung i Turkiet och har fått sitt Namn efter landets huvudstad som förr hette Angora.

Efter en resa till Turkiet på 1600-talet, tog den italienska upptäcktsresanden Pietro Della Valle med sig några angorakatter till sitt hemland. Några av dessa skänktes som gåvor till den franska kungafamiljen, som blev väldigt förtjusta i katterna. Det finns många målningar från denna tiden som föreställer angorakatter. För att skilja dessa från andra katter, döpte Carl von Linné om den till "Cattus angorensis" på 1700-talet.

Även i Persien (numera Iran) fanns långhåriga katter som var ganska lika angoran och på 1800 talet var det många som reste genom Mellanöstern och tog med sig långhåriga katter hem till Europa. När man på 1870-talet började med kattutställningar i England var kategorin för långhåriga katter väldigt populär.

Trots att persern och angoran vid det laget hade utvecklats mycket olika, var det många uppfödare som inte delade på raserna när honorna löpte. Därmed blev de två raserna kombinerade och generellt bedömda som långhårskatter enligt samma standard. Detta medförde att en amerikansk perseruppfödare, Dorothy Champion, deklarerade att "termen 'Angora'… bör sällan, om någonsin användas, eftersom en typisk Angora knappast existerar."

På 1940-talet upprättade den turkiska regeringen ett avelsprogram för att rädda rasen, som nu var utrotningshotad. Avel och försäljning startades på Ankara zoo, med assistans från zoo i Izmir och Istanbul. Enligt sägnen skulle Turkiets landsfader Kemal Atatürk återuppstå i skepnad av en vit odd-eyed angorahane, så därför avlades det till en början endast på sådana katter. 1962 kom de första angorakatterna till Amerika, främst genom militärpersonal som var stationerade i Ankara.

1973 godkändes turkisk angora som ras av CFA, men då endast de vita katterna. Då det föddes ungar i andra färger också, ändrades standarden 1978 till att inbegripa alla andra angorafärger. FIFe erkände turkisk angora som ras 1988. Avelsbasen har breddats genom ett flertal importer från Turkiet. I Europa börjar nu dessa underbara katter bli allt vanligare. Här i Norden håller rasen fortfarande på att utvecklas.

blåsilverspotted angora, foto: emma rytorp

blåsilverspotted angora, foto: emma rytorp

Temperament

Angoran är en väldigt social och intelligent katt, som älskar sin ägare med nästintill enkelspårig hängivenhet. För den sakens skull är det inte sagt att den har svårt för andra. Tvärtom, de tycker om nästan alla, men allra mest dem som kelar med katten och tar sig an den. Dessa katter är alltså ytterst tillgivna och keliga och om du nu inte sitter ner, så katten kan ligga i ditt knä, kan den mycket väl hoppa upp på din axel och prata med dig med sin mjuka röst.

Dessutom trivs de för det mesta väldigt bra tillsammans med både barn och med andra djur. Till skillnad från turkisk van bor angoran gärna tillsammans med många kattkompisar! Nyfikenheten är ett starkt drag hos dessa katter. De kan mycket väl söka igenom garderober, byråer eller för all del en väska efter… Tja, vem vet? De deltar gärna i allt som försiggår i hushållet, städning, diskning, tvättning. Det finns till och med angorakatter som följt med in i bastun eller i duschen. Liksom turkisk van, är även många angorakatter intresserade av och förtjusta i vatten.

En hög klätterställning kan vara bra att ha, då angoran gärna beskådar världen ovanifrån. Somliga finner stort nöje i att hoppa upp på en dörr och få den att svänga fram och tillbaka. Angoran är en katt med mycket humor, bestämda åsikter och envishet. Med en angorakatt är man aldrig ensam eller uttråkad!

Utseende

Angoran är en medelstor, välbalanserad katt med graciös kropp och muskulös men fin benstomme. Benen, svansen, nacken, huvudet och de förhållandevis stora öronen ska harmoniera med den långa kroppen. Dess päls är semilånghårig, silkig och skimrande. Svansen är lång och yvig. Ögonen är stora och mandelformade, alla färger på ögonen är tillåtna. Angoran är godkänd i alla färger utom lila, choklad, kanel, fawn och siammaskad.

blåsilverspott hona, foto: anette hansson

blåsilverspott hona, foto: anette hansson

Stort tack till Mona Andersson och Föreningen Vangoran för denna artikel (som publicerats något redigerad och förkortad)!

Vill du veta mer om denna vackra ras titta in på www.vangoran.com

Av: Pia

Datum för publicering

  • 2006-12-01
Pia
Pia 
2006-12-02, 20:08
#1

Nästa raspresentation blir "syskonrasen" Turkisk van.

Engla
2006-12-02, 20:50
#2

Intressant artikel! Ser fram emot Turkisk Van!

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis

Murre_Uddiz
2006-12-02, 21:13
#3

Vilka fina bilder! Mmm :)

kickboard
2006-12-03, 13:08
#4

Det är alltså därför vi allmänt kallat långhåriga katter för "angora" i mina trakter. Alltid lär man sig något nytt.

Veduran
2006-12-03, 13:24
#5

När jag var liten var det samma sak… alla katter med längre päls fick heta angora :)

EddaM
2006-12-04, 11:34
#6

Vackra vackra katter=))

Madeleine, ägd och uppfostrad av fem pälsklingar!

S*Luddhuvet´z

 

Paulines
2007-01-01, 21:55
#7

Bra artikel! ser mycket fram imot turkisk van! ska åka och kolla på en turkisk van kattunge imorgon, är väldigt sspänd och längtar till morgondagen! klockan 11..11..11..11.. Fniss :)

AgnetaK
2007-01-01, 23:01
#8

Kul att läsa.

Ang. uttrycket "angora" och "halvangora" syftar det nog på att perser från början hette angora. Sen att det råkar finnas en ras som heter turkisk angora ställer till det litegrann…

Upp till toppen