Annons:
Etiketterartiklarbeteendehälsa
Läst 32906 ggr
Pia
2006-01-29, 17:38

Skötsel av kattens klor

Lite handfasta råd och tips om hur du sköter din katts klor får du här.

En innekatt behöver kloklippas ungefär var 10:e dag. Den har vid leveransen oftast redan blivit kloklippt av uppfödaren utan större problem. Så fortsätt den goda vanan om du vill spara möbler, undvika rivskador vid vilda lekar och så vidare.

Sätt dig på ett ställe med god belysning. Ta katten i knäet. En del katter tycker det är mysigt att ligga på rygg i knäet och njuter för fullt av pysslandet, andra vill hellre stå upp när man klipper klorna. Ställ den då på t ex en köksstol eller toasitsen, böj dig ner och ta en tass i taget.

Kläm försiktigt fram en klo och klipp av klospetsen. OBS! Akta pulpan, den syns tydligt om man håller klon mot ljuset. Det gör ont om man klipper för långt ner och det kan vara svårt att få det sluta att blöda. Har det hänt en gång så blir katten kanske rädd för kloklippning igen. Men var bara noggrann så går det alldeles utmärkt att klippa klorna. Gör det till en regelbunden vana och en pysselstund för bara er två.

Olika modeller av kloklippare finns att köpa i zooaffärer. Jag har även märkt att kloklipparen till hunden fungerar bra till katter. Den är av stadigare och lite vassare modell.

Katter har också behov av att ha något bra att klösa på. Det gäller vanligtvis både inne- och utekatter. Även om man kloklipper sina innekatter regelbundet, så är det viktigt att de har tillgång till åtminstone ett bra klösredskap. Personligen så tycker jag (och mina katter) om en riktigt stadig och bra klöspelare med små avsatser som går från golv till tak. Katterna både klöser och klänger gladeligen i den.

Klöspelare och andra klösredskap kan man givetvis köpa färdiga, men de brukar oftast vara onödigt dyra och inte alltid av speciellt bra kvalitet. De kan vara något billigare att införskaffa på kattutställningar. Men med lite händighet och fantasi kan man göra minst lika bra klösredskap själv. Man kan klä en lämplig stomme (ex PVC- eller papprör) med nålfiltmatta, gärna med flera hyllor. Tänk bara på att förankra den ordentligt så att den inte tippar. Man kan också göra en klöspelare genom att klä den med grovt rep. Hur du än väljer att fixa kattens tillgång till klösglädje, mycket nöje.

Av: Pia

Datum för publicering

  • 2006-01-29
Annons:
Theon
2009-04-30, 11:55
#1

Vilken bra artikel! Jag klipper tydligen klorna på mina allt för sällan! Men nu ska det bli ändring på det.

Skruttan-1
2009-04-30, 13:07
#2

Bra skivet får bli att klippa kattensklor då jag tyck att hon inte behövt det men får börja med det :)

Upp till toppen
Annons: