Etikettkattstatus
Läst 674 ggr
OberonsMatte
2021-12-16, 13:39

Rasspekulationer undanbedes!

Katter i Fokus värnar om katters status och värnar om att katter ges hög status av anledningar som gynnar katter. Stambokförd avel gynnar katter eftersom den sortens avel är restriktiv och innebär obligatoriska ansvars- och omsorgsregler. Det är alltså engagemanget, kunskapen, ansvarstagandet och omsorgerna inom stambokförd avel som i grunden ger raskatter hög status, inte utseenden och pälslängder.

Det enda som även kan ge huskatter hög status är ansvarstagande och påkostade omsorger, inte utseenden, pälslängder eller påstådda "rasinslag". Att stambokförda katter utnyttjas i huskattavel är oförsvarligt. Grejen med stambokförd avel är att alla efterkommande generationer enligt reglerna ska födas inom samma ansvarsfulla avel som avelskatterna själva gjort, men den kedjan byts i de fallen bort mot generationer av okontrollerad huskattavel istället. Det är som sagt både obegripligt och oförsvarligt och det enda man kan vara säker på är att det skett av andra orsaker än med katters bästa i fokus.

När raskattköpare väljer att bryta mot reglerna och istället utnyttjar sin katt i huskattproduktion är det oftast för att det enda som krävs är att strunta i att kastrera och för att kattungeköpare ser till att det dessutom är väldigt lönsamt. Det är en huskattmarknad där katter värderas efter utseenden, pälslängder och påstådda "ras"-inslag istället för saker som gynnar katterna själva eller katters status.

Rasspekulationer gynnar den här huskattmarknaden och normaliserar uppfattningen om att huskatter blir något annat (och mer värdefullt) om det är stambokförda katter som utnyttjats i oansvarig avel. Den som utnyttjar en stambokförd katt i huskattavel borde skämmas, men istället skryts det om det..

Med katters bästa i fokus tar Katter iFokus därför avstånd från alla former av rasspekulationer och hävdar att "ras" är något som enbart är relevant när katter föds inom stambokförd avel. Katter som inte är födda inom stambokförd avel benämns som (100%) huskatter, oavsett hur de ser ut och oavsett vilka föräldrar de har, eller påstås ha.

Sajtvärd Katter iFokus

  • Redigerat 2021-12-16, 14:53 av OberonsMatte
MonicaLagerquist
2021-12-16, 13:44
#1

Bra skrivet.

Stolt ägare till fem La permer

Mmb
Mmb 
2022-05-04, 04:21
#2

#0: Tack!

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

OberonsMatte
2022-05-16, 18:36
#3

Ständigt lika aktuellt.

Sajtvärd Katter iFokus

Upp till toppen