Etiketterkattstatusdjurskydd
Läst 231 ggr
Hagberg88
2020-06-16, 21:10

Katt inlagd pga lever

Vår katt är inlagd pga fel på lever och gulsot. Förmodligen pga att han inte ätit och rasat fort i vikt. Ett värde var för högt men låg på gränsvärde och ett annat var för lågt. Han har gulsot också. Vinglar när han går då han inte orkar mycket. Ni som har katter som har haft problem med levern och vart dåliga - hur gick allt? Hjälp en orolig kattägare

Uppkatten
2020-06-16, 21:27
#1

Här finns generell information om fettlever, men det kanske du redan har sett:

https://www.kattveterinaren.se/fettlever/

Tyvärr är katter väldigt känsliga för svält, och fettlever är därför inte helt ovanligt. 

Det kan hävas, men det är inte alltid som man lyckas.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Uppkatten
2020-06-16, 21:29
#2

Håller tummarna för att kissen tillfrisknar ❤️❤️❤️

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Hagberg88
2020-06-16, 21:47
#3

Tack för era svar. Länken har jag läst. Katten har alltid varit tjock. Trotts diet med hjälp av veterinär. Men en dag så slutade båda katterna äta fodret, vi har nyss kommit hem med en bebis så vi hann inte reflektera över att dom inte åt ordentligt. När vi väl gjorde så bör vi tillbaka men katten det gäller hade inte samma aptit. Sen gick det fort. I 2 dagar har han vart lite slö men ändå busat lite osv. Sen idag så orkade han ingenting. Blev ilfart till veterinär. Om det är en kostfråga så är veterinären optimistisk men om underliggande sjukdom finns så vet man ju ej :(

Uppkatten
2020-06-16, 22:46
#4

Precis som du skriver så kan det gå väldigt fort, och katter som är tjocka råkar dessvärre ofta särskilt illa ut när de plötsligt tappar aptiten eller inte kan äta av annan anledning.

Man brukar säga att en katt inte bör vara utan mat mer än max 24 timmar, därefter bör man kontakta veterinär. Det är även viktigt att man kontaktar sin veterinär om katten verkar ha dålig aptit som håller i sig mer än en eller ett par dagar (d v s katten äter ännu - men väldigt lite).

Det är dessvärre lätt att man missar att någon av katterna börjat äta dåligt, särskilt när det händer mycket annat i livet eller om man har flera katter.

Man får försöka hitta rutiner som gör att man upptäcker om någon av katterna äter sämre. T ex servera blötmat varje morgon och noga försäkra sig om att varje katt faktiskt äter och verkar ha god/normal aptit. 

Det är också viktigt att man som kattägare känner till att det viktigaste är ATT katten äter, inte VAD katten äter. Och där verkar ni ju ha resonerat helt riktigt som snabbt provade att byta tillbaka till ett tidigare foder. Ibland får man helt enkelt stå ut med att katten äter ett "sämre" foder, hellre än att katten matvägrar och utvecklar fettlever.

Matvägran hos katt är alltid allvarligt.

Tyvärr går det ju inte att backa bandet utan nu får vi hoppas att kissen kryar på sig. 

Jag vill tillägga att det här är ett tillstånd som även kan drabba bortsprungna katter (och sådana är det dessvärre gott om så här års): det kan vara katter som inte klarar av att jaga själva sedan de kommit vilse, katter som blir sittandes länge i ett träd utan att kunna ta sig ner, katter som blir instängda av misstag o s v. Hittar man en katt som råkat ut för detta så ska man alltid kontakta veterinär omgående, och aldrig ge fri tillgång till mat (utan servera mini-portioner blötmat i väntan på/under handledning av veterinär).

Hoppas det går bra för kissen ❤️❤️❤️.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Upp till toppen