Etiketterartiklarrecensionertips
Läst 39918 ggr
TacoBelle
2006-04-03, 16:51

Vilse i kattsandsdjungeln?

ozzy, en av försökskatterna

ozzy, en av testkatterna

Har du gått vilse i kattsandsdjungeln? Har du tröttnat på stinkande lådor, sand överallt, söndersmulade urinklumpar och missnöjda katter?

Det hade jag också, därför bestämde jag mig för att testa olika sorters kattsand för att hitta den allra bästa. Mina katter har varit tappra och stått ut med både det ena och det andra.

Jag har två innekatter och en stor låda ca 57X39cm.

Rensar bort avföring och urin 1-2 gånger per dag. Priserna är cirkapris, det kan variera beroende på var man köper det.

Kattsandstest

Katty

108:- 20 kg

Klumpbildande kattsand

kornstorlek ca 5mm

Klumpar ganska bra men klumparna smular lätt sönder.Det blir stora klumpar man får ta bort, och därmed fylla på mycket ny sand. Går åt mycket man får fylla på ofta, blir ganska fort smutsigt så man får byta ut allt, håller ca 1,5 vecka.

Dammar när man häller upp, luktar lera.Man måste ha ett tjockt lager så att inte urinen kommer ner i bottnen.

Sanden håller sig ganska bra i lådan. Lätt att sopa upp när det kommer utanför. Tungt att bära hem 20 kilos säcken.

katty kattsand

katty kattsand

Everclean

109:- 6kg

Klumpbildande kattsand

Köpte den grövsta kornstorleken för katter som gräver och sprätter mycket, ändå är kornen så små som sand.

Klumpar mycket bra, klumparna håller fast ihop. Drygt, man behöver inte fylla på så ofta, lådan håller sig en hel månad. Dammar mycket lite vid upphällning, luktar gott och fräscht.

Sprider sig otroligt mycket i huset, katterna släpar med den överallt! Första dagarna hade katterna jättekul i lådan och grävde och lekte och sprätte så mycket dom kunde. Det är för fint för att sopa upp, man får dammsuga.

Litter Secret

138:- 2X1,8 kg

Kristaller, ej klumpbildande. Ett paket ska räcka ca en månad för en katt.

Först var jag lite skeptisk, det kändes konstigt att inte behöva ta bort urinklumpar. Det är ekonomiskt och naturvänligt gjort av kvartssand, suger snabbt upp urin. Man behöver inte plocka bort urinen eftersom det avdunstar utan att lukta.

Det ser ut som små genomskinliga pärlor, katterna tyckte det var lite märkligt men dom gick på det direkt utan problem. Dammar inte alls vid upphällning.

Kulorna däremot studsar runt i badrummet men dom syns knappt, det var dock inte bra om det kom in kristaller under kattlådan för då rullade den iväg.

Det luktar verkligen ingenting. Kristallerna blir vita/gula när dom har sugit upp vätska, efter ca 14 dagar fick jag hälla ut allt ur lådan och fylla på nytt. Men stanken när man tömmer hela lådan är vidrig, den är outhärdig, det är så att det svider i näsan och man får hosta.

Fresh and easy

69:- 3,8 kg

Kristaller ej klumpbildande. 3,8 liter ska räcka en månad för en katt.

Samma koncept som Litter secret, man ska bara ta bort bajset, urinet sugs upp och stannar på bottnen. Även denna ekonomisk och naturvänlig. Kristallerna blir mörka när de är "fulla".

Dessa kristaller är kantiga och rullar inte iväg över golvet. Ser trevliga ut med en del blåa kristaller. Dammar inte alls vid upphällning. Dessa har en mycket bättre form än Litter secret, det kommer nästan ingenting utanför lådan och dom få kristaller som kommer utanför är lätta att plocka upp, det kan dock göra lite ont om man trampar på en barfota för de är så kantiga. Det luktade mycket illa vid tömning. Den är inte alls grävvänlig för katterna, dom trippar i och trippar ur utan att gräva och sprätta.

fresh and easy kattsand

fresh and easy kattsand

Pussi ultra kompact

79:- 10kg

Klumpbildande kattsand

Detta är en finkornig sand som påminner om Everclean. En 10kg säck ska motsvara 40 kg vanlig kattsand.

Det dammade inte vid upphällning och luktade fräscht. Det är en kattsand som bildar små hårda klumpar precis som Everclean.

Sköter man lådan rätt så ska man inte behöva tömma hela lådan utan behöver bara fylla på mer sand efter hand. Det är väldigt finkornigt vilket innebär att man har kattsand överallt, sanden följer med kattens tassar och måste dammsugas bort från golven varje dag. Jag gillade inte denna sanden, klumparna blev så stora att dom klibbade fast i kattlådans botten och var svåra att få bort. Det var ganska drygt, en påse varade ca 1 månad.

Toa-lätt

29.90:- 10kg

Mycket billigt, lätt att bära hem. Luktade eller dammade inte vid upphällning.

Det är små papperspellets som suger upp två gånger sin egen vikt. Det är miljövänligt och kan komposteras eller spolas ner i toaletten i små portioner. Det kan även användas som burmaterial till smådjur och fåglar.Toa-Lätt ska hålla lådan ren i 3-7 dagar.

Toa-Lätt var INTE populärt hos mina katter, den ena protesterade genom att kissa i min säng på duntäcket. Så Toa-Lätt åkte ut efter tre dagar.

Catsan

80:- 10liter

Dyrt. Ej klumpbildande kattströ. Sanden är ganska grovkornig och alldeles vit.

Den ska ha mycket god uppsugningsförmåga och suga upp innan lukt uppstår, fukten ska bindas i sanden. Det dammade vid upphällning men luktade fräscht.

Jag tyckte denna kattsand var jättebra, den håller sig bra i lådan. Bajset torkar snabbt och är lätt att lyfta bort. Kisset sugs upp, jag fyllde lådan med sand och den höll sig ren i 10 dagar.

Det gick lätt att hälla ut den gamla sanden det hade inte fastnat i bottnen och det luktade inte alls mycket.

Min favorit som har de fördelar som kristaller har men ändå är en sand.

Vitacraft Magic clean

57:- 5 liter

Kristaller ej klumpbildande. 5 liter ska räcka en månad för en katt.

Samma koncept som Fresh and easy, man ska bara ta bort bajset, urinet sugs upp och stannar på bottnen. Även denna ekonomisk och naturvänlig. Kristallerna blir mörka när dom är "fulla". Kristallerna är kantiga och rullar inte iväg över golvet. Ser trevliga ut med en del blåa kristaller.

Magic clean dammade väldigt mycket vid upphällning. Katterna nös.

Det luktade mycket illa vid tömning. Den är inte alls grävvänlig för katterna, dom trippar i och trippar ur utan att gräva och sprätta. Jag tyckte denna var bättre än Fresh and easy, den varade längre. Men den luktade lika illa vid tömmning.

Best Cat Kattströ

29.90 på Ica för 7 liter

Dammade lite vid upphällning. Ej klumpbildande man tar bort bajset och tömmer hela lådan efter behov. Vit kattsand som ser fin ut, men det började osa som tusan efter bara några dagar och då fick jag tömma ut allt.

Alternativa metoder

AquaCat

Aquacat består av två lådor som står ovanpå varandra, i den övre lådan har hål och man lägger akvariesten i den. Urinet passerar då genom hålen och hamnar i den undre lådan, som är försedd med ett gummirör så att urinet kan rinna ut i t.ex avloppet. Bajset får man plocka bort för hand.

Jag köpte en och testade och enligt mig är den inte bra. Katterna gillade den inte, den var svår att få ren (urinet täppte till röret, svårt att få stenarna rena efter bajs) och den luktade konstigt. Den var inte alls så lätt att hålla ren som den verkade vara.

kattoaletter

kattoaletter

Lära katten att gå på toaletten

Vill man slippa allt med låda och sand kan man lära katten att gå på den riktiga toaletten. Det finns färdiga toalock (litter kwitter) att köpa men det är onödigt när man kan göra själv, vilket jag har gjort. Min siames går lydigt på den riktiga toaletten men jag behöll vanlig låda med sand till gammelkatten.

Jag tog en vanlig toasits i plast och skar ett hål lagom till en plastbunke, plastbunken fyller man med kattsand. Sen flyttar man den vanliga kattlådan närmre och närmre toaletten, liten bit i taget, när katten fattat tar man bort den vanliga kattlådan och tar mindre och mindre sand och tillslut tar man bort byttan. Spola får man såklart göra själv efter katten.

ozzy testar sin nya toalett

ozzy testar sin nya toalett

Mer om detta kan man läsa här: http://www.karawynn.net/mishacat/toilet.html

Bums, en till försökskatt

bums, en till testkatt

Av: TacoBelle

Datum för publicering

  • 2006-04-03
Elega
2008-09-27, 17:53
#1

Vart köper man Vitacraft magic clean och Fresh and easy?

Zandra---83
2008-09-27, 18:50
#2

#1 Fresh and easy har jag sett på Ica Maxi här i Karlstad, vet ej hur det ser ut på andra ställen.

lovlin
2008-10-01, 01:04
#3

med tanke på prisskillnaden och tillgängligheten så har jag valt att byta från everclean till pussy ultra compact, som ändå liknar varandra mycket. att  sanden sen sprids överallt har jag funderat på.. plastmatta av nåt slag kanske? sen är ju täckt kattlåda guld värt ^^

Tack för ett väldigt bra test! Det hade jag behövt för ett år sen, innan vi blev med katt, då hade jag kanske börjat toaletträna från början också :D

ingela78
2008-10-01, 13:09
#4

Jag fick ett gratisprov av everclean igår.. men förstod inte riktigt va hon menade i butiken.. Jag skulle hälla hela förpackningen i en låda å sen behöver man bara ta bort klumparna som blir när dom kissar å bajsar.. så sa hon.. men det gör jag ju med den andra sanden jag har använtt oxå..tar ju bara bort klumparna då oxå..ja vet inte va hon mebade när hon sa så.. men men.. Är det nåt hockuspockus med everclean??

LinaK
2008-10-01, 14:05
#5

Ingela: Nej det är inget hockuspockus med everclean, det är som helt vanlig kattsand :P Hon kanske inte trodde att du visste hur man gör rent en kattlåda. haha.
Men om det är en 11 kgs everclean behöver du inte hälla i hela förpackningen. räcker gott och väl med några centimeter i kattlådan.

// Lina - Värd på Bichon Kolla gärna in min blogg:[ ](http://hundar.ifokus.se)http://linaalgotsigge.blogg.se
ingela78
2008-10-01, 14:30
#6

Minou:  Hehe ne jag vet inte va hon menade faktiskt :) men oki..det är en 6kg men man behöver alltså inte ha hela förpackningen då? för jag har två lådor och jag skulle ju vilja ha det i båda.. men hon sa oxå att det va så bra för att kisset inte rinner till botten..men min ena katt gräver ju ända ner till botten innan han kissar så då blir väl botten ofräsch ändå? Du tycker väl att jag ställer massa konstiga frågor nu men men :)

[
2008-10-01, 16:03
#7

#6 Jag har oxå problem med att mina kissar gillar att gräva till botten innan de kissar.

Det spelar ingen roll hur mycket sand jag häller i, jag får ändå sitta där och skrapa så hårt jag kan för att få bort klumparna som sitter fast i botten.

Rynkar på näsan

ingela78
2008-10-01, 16:38
#8

Ja visst är det jobbigt!! visst mina katter går j inte jätteofta på lådan eftersom dom är ute på dagarna men hankatten kissar nästan varje natt på lådan iaf.. Och jag måste skura lådorna jätte ofta bara för att han gräver sej så djupt.. Får väl se nu då om det blir bättre med everclean :)

LinaK
2008-10-01, 23:50
#9

Ingela: Nej en 6 kg förpackning borde gått och väl räcka till två lådor :) Du ser ju om det är för lite sand i.
Jo mina katter gör också så :S gräver ända ner till botten. Men det är ju smällar man får ta :P Det luktar i varje fall ingenting. Så jag ser det faktiskt inte som ett problem. Hoppas du gillar sanden. För det gör då iaf jag! Har testat en massa sand, men jag faller alltid tillbaka på EC!

// Lina - Värd på Bichon Kolla gärna in min blogg:[ ](http://hundar.ifokus.se)http://linaalgotsigge.blogg.se
cillisw
2008-10-02, 00:18
#10

Ever Cleane är mycket kända för att vara bäst på marknaden, och det är dom ju också. Jag skulle aldrig byta till något annat.

ingela78
2008-10-02, 00:18
#11

oki..tack för alla svar.. ska byta ut sanden i båda lådorna imorgon så får ja se hur jag tycker den är.. Glad

Bigblomman
2008-10-02, 08:57
#12

Personligen tycker jag Katty kattsand är en av de bästa.

Jag har också provat en hel del olika under årens lopp.  Mina båda katter tycker också om att gräva ned till Kina och därför har jag skaffa en hög balja och har mycket kattsand i. På så sätt kommer de inte ned till botten och kissar direkt på plasten! Jag fyller på sand allt eftersom jag tar bort kisseklumparna och bajset, vilket jag gör varje morgon och kväll. Jag skurar rent toalådan var 14:de dag och har i ny fräsch sand. Har man fler katter behöver man nog en till toalåda. En del katter vill ju ha en bajslåda och en kisslåda, det är  ju så inviduellt mellan katterna…

En 20 kilos påse räcker en månad = 100:-. Jag använder även kattdeo i kattsanden för att det ska lukta bättre i mitt badrum. Det avskräcker även min dagishund att äta kattbajset som hon annars tycker är så gott!!!

L
2008-10-02, 11:32
#13

BRA SKRIVET o BRA BILDER!  Skrattande

jag har/är vilse i detta jagande efter en bra men gärna billig kattsand. mina katter går ute alla dok går lill tjejen bara ut korta stunder när jag lr någon annan är ute fast fritt det e en trygghet. Iaf alla bajsar o kissar ute men kattlåda har jag o den andvänds framför allt av lilltösen. Vad jag undrar är vilken kattsand är en bra sand har dessa krav. Klumpbildande (bra klumpar inte cementkletiga klumpar utan bra fasta klumpar) bör inte spridas med tassarna överhela huset, bra pris  200kr + något i mån på sand. Jag har sett att ju grövre sanden är ju mindre vill mina gräva allså ligger bajsen öppet o det luktar inte så trevligt alla gg, men små sandkorn gör att dom får med sig sand över allt. obs jag snålar itne på mängden kattsand utan fyller gärna den extra mycket för trevligare kattlåda.

cryptiz
2008-10-02, 21:54
#14

#13 jag har två innekatter och en toalåda som jag gör rent 2 ggr om dagen.. i den har jag Everclean Ceder och det funkar toppen! perfekta klumpar och i stort sett luktfritt.. enda problemet kan vara de små kornen, men vi har kattlåda "med tak" eller så så det sprids inte så mycket när dom krafsar.. sen kan man ha en gammal trasmatta liggande utanför så samlar den upp den mesta sanden.. :) hoppas du hittar rätt :)

ingela78
2008-10-03, 00:13
#15

Har bytt till everclean i en av lådorna idag men än så länge har inget kissat i den. Men när jag visade hankatten lådan så gick han i den och grävde lite sen rullade han sej där :) får väl se om han gör det han ska göra i den i natt eller till morgonen..

Rocktjejen
2008-10-03, 02:30
#16

Vad kostar ever clean? jag har 4 katter så det går ju åt en del sand..har kört med miss cat länge nu..men det blir ju dyrt i längden för här på konsum i mitt område så säljer dom bara 8L påsar för 39.90.

Tack förresten för en bra tråd om alla dessa kattsand sorter du testat..då vet man vad man inte ska välja.Flört

LinaK
2008-10-03, 02:41
#17

#16 Ever Clean 11 kg förpackning kostar 199:- Men sen får man på de flesta ställena ett stämpelkort, och då får man var tionde (tror jag) gratis. Så det är ju en liten fördel :)
En förpackning räcker ganska länge tycker jag.

// Lina - Värd på Bichon Kolla gärna in min blogg:[ ](http://hundar.ifokus.se)http://linaalgotsigge.blogg.se
ingela78
2008-10-03, 10:16
#18

Jag fick ett gratis prov 6kg..å ett stämpelkort man fick den första gratis och den elfte..

Har provat sanden nu å nu har jag sand i HELA huset…inte kul…men visst det blev jätte fina klumpat men vet inte om jag kommer köpa detta.. Inte kul och städa varje dag!!

tuska
2008-10-03, 12:14
#19

Ingen nämner husses kattsand 20 liter pris för uppfödare 143.20  man får 25% på sanden sen hemkört.

Det finns säkert bättre sand men jag är nöjd, Oavsett vad jag skulle ha för trivsam sand till alla mina katter så tror jag att jag skulle behöva dammsuga dagligen.

Sitter med fakturan nu 1467,50   Det räcker ca;a två månader i det här "katthuset"

[
2008-10-03, 12:15
#20

Min absoluta favorit efter mycket prövande är Tidycat, dom man köper i kartong. =) Underbar kattsand.. Dyr men den räcker länge så man tjänar på det.

LinaK
2008-10-03, 14:28
#21

#18 Ja jag har hört att vissa har lite problem med detta. Mina katter drar faktiskt inte runt sanden något, så jag har aldrig sett detta problem. Men nu så tar jag hand om en kisse tillfället i 3 månader och nu är det fullt av sand på golvet :( Så jag får väl vara stolt över mina kissar att dom är skötsamma ;) hehe.

// Lina - Värd på Bichon Kolla gärna in min blogg:[ ](http://hundar.ifokus.se)http://linaalgotsigge.blogg.se
ingela78
2008-10-03, 16:25
#22

#21 Hehe ja du kan va stolt över dina duktiga kissar :) Visst det har allt blivit lite sand utnför lådan förut oxå men eftersom den här är så fin så va det som att ha smulor i hela huset ju :) men det blir till att ta fram damsugarn igen.. Tänkte jag skulle byta i den andra lådan oxå men nu har jag nog tänkt prova nåt annat å se vad som är bäst..

Ninja
2008-10-29, 17:01
#23

En liten fråga.. kattsand som är icke komposterbar, hur källsorterar man den? Skäms

Har funderat ett tag på att lära henne gå på toa men vet inte om jag vågar, hon ska ju leka med allt vatten hon ser.. äckligt om hon skulle ner i toan och vända. :S :P

L
2008-10-29, 19:38
#24

#19 här kör dom inte ut husses eftersom dom inte har så många som vill köpa deras prudukter, jag har nämligen blivit medlem där för att testat deras foder (mian missar vägra äta den) men sanden o allt annat kan ju vara intressant. Så jag hoppas att dom får fler som vill köpa deras prudukter i vårat område så kan man ju köpa den sanden oxå hört att den är helt OK oskönt o höra även här inne.

#13 tack då ska jag ta o köpa den kattsanden, rengöringen av hela lådan brukar bli på tor lr fredag så det passar bra att köpa en då :)

Scilla
2008-10-29, 20:48
#25

#23 Klumpande lerbaserad kattsand ska källsorteras som brännbart om man ska vara korrekt.

Det trista med den är att den inte går att återvinna på något vis, den kommer dessutom inte från en förnyelsebar råvara så ur miljöhänsyn är den väldigt trist, men för oss konsumenter väldigt praktisk…

olebole
2012-04-18, 15:39
#26

Byte nyligen från EverCleran till Cattia. Samma sand som Ever Cleans kompakta klumpbildande fast mycket billigare och bättre tillgänlighet.

http://www.konferens24.se/
Liya_Z
2014-06-04, 20:22
#27

Vilket bra test!

Skulle du rekommendera Catsan då, av samtliga du provade på? :D

Erkowich
2016-04-07, 10:44
#28

Jag skulle vilja ge ett tips om "kattsand" som jag använt i många år; Absol som kan köpas från Granngården tex.  Billigt och bra! Ett annat tips är att strö bikarbonat i kattlådan och sen fylla med kattsand. Lycka till!

nybörjareperser
2019-03-23, 21:30
kattöga
2019-03-23, 22:29
#30

Jag kan bara rekommendera CatSoft. Helt ekologisk, dammar inte, och kan komposteras, eller slängas ut i naturen, och belastar inte det berg av bentonitsand (som kattsand för det mesta är gjort av) som inte går att bli av med, som bara bygger berg av kattsand för all evighet

Kattsand av bentonit, frestar på både katternas och katt-tjänarnas lungor, det belastar naturen och miljön. 

Så sedan jag fick tips (här på katter.ifokus) om SoftCat, har vi använtdet och det känns så mycket bättre! Både i lungor/andning och känslomässigt!

(Vi har provat andra märken av ekologisk kattströ, men de har inte passat våra katter.)

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!  _  /   Catta-Y_ Meeow! 
Upp till toppen