Etiketterartiklarbeteendehälsa
Läst 8431 ggr
Lena
2018-01-19, 18:38

Ett gott liv som innekatt!

Innekatten behöver inte alls ha ett tråkigt och enformigt liv. Med lite fantasi och god vilja kan du göra din katts liv till ett paradis samtidigt som du skyddar den mot faror och en för tidig död.

Utekatten lever farligt

Det blir allt svårare att hitta lämpliga miljöer där katten kan gå ute helt fritt. Utekattens tillvaro blir ofta fyllt av faror. Risken är stor att den möter en för tidig död i trafiken, bli offer för illvilliga personer, anfalls av hundar, hamnar i slagsmål med andra katter, springer bort eller blir föremål för osämja mellan grannar. Många kattägare tror att katten måste vara utekatt för att trivas. De anser att innekatter lever ett ovärdigt liv. Det här är mest gamla myter som bygger på en romantisk och förmänskligad bild av katten. Med lite fantasi och god vilja kan du som kattägare göra innekattens tillvaro till rena rama paradiset. Det gäller bara att tänka utifrån kattens egen synvinkel.

Din lägenhet utgör inget fängelse för din/dina katter. Se det istället som en fristad där katten har allt den behöver för att må bra.

IMG_4749.JPG

Här följer några tips för hur du kattanpassar ditt hem:
 • Tänk på att katter hatar stängda dörrar.
 • Ordna med flera mysplatser i lägenheten.
 • Se till att katten har gömställen där den kan dra sig tillbaka.
 • Ge den möjligheter att klättra och balansera på olika höjdnivåer.
 • Fixa utsiktsplatser där den kan sitta och spana och har överblick.
 • Lämna plats på fönsterbrädorna (katter älskar att sitta och titta i fönster).
 • Hängna in balkongen/terassen eller sätt ett nät för fönstret om du saknar balkong.
 • Det är inte storleken på din lägenhet utan mångfalden som avgör hur stimulernade miljön blir för katten.
 • Hitta rätt platser för klösmöbler och kattoaletter.
 • De flesta katter trivs bättre ihop med en kattkompis.
 • Erbjud katten regelbundna koppelpromenader.
 • Alternera med kattleksakerna så bibehålls nyhetens behag.

IMG_4415.JPG

Bostadens yta

Det är inte kvadratmeterytan i din bostad som är det avgörande för katten. Istället handlar det om hur lägenheten är inredd. Katten ska inte kunna överblicka sitt revir med ett enda ögonkast. Det blir långtråkigt och enformigt för kissen.

Bor du i en etta kan du sätta upp hyllor i olika nivåer och ordna med sittplatser på skåp och bokhyllor. Det går att göra en kattstig där katten kan gå runt på klätterhyllor, med utsiktsplatser och kojjor.

Stängda dörrar

Stängda dörrar upplever de flesta katter som frustrerande. De vill ha möjlighet att patrullera i hela lägenheten då det utgör deras revir. En katt rör sig lika mycket på höjden som i golvnivå.

En plats i fönstret

Fönstertittandet fyller samma funktion för katten som när vi själva tittar på TV. Se till att katten har plats att sitta på fönsterbrädan. Tänk även på att göra fönstret säkert när du har det öppet. Katter kan ta sig ut genom mycket små springor.

IMG_5171.JPG

Balkong/uteplats

Om kattens revir även innefattar en balkong eller uteplats är lyckan fullständig. Det är viktigt att katten själv kan gå ut och in på balkongen/uteplatsen.  Katten måste kunna välja mellan sol och skugga. En kattlucka kan vara praktiskt om du inte vill ha dörren öppen hela tiden. Säkra balkongen/uteplatsen med ett nät och inred den med utsiktsplatser och viloplatser.

Balkongen.jpg

Mat och motion

Du kan ge katten lite extra stimulans och motion genom att låta den jaga torrfoder eller kattgodis på golvet. Katter mår bra av att ha tillgång till kattgräs. Fodermängden bör anpassas till kattens aktivitetsnivå. För mycket och för fett foder kan göra katten överviktig.

Flera katter tillsammans

De flesta katter trivs bättre om de får bo ihop med en eller flera andra katter. De får mera stimulans och blir inte lika beroende av sin matte och husse.

IMG_2675.JPG

Viktigt att kastrera

Att har könsmogna katter i en lägenhet är inte att rekomendera. Kattens könsdrift är oerhört stark. Den blir rastlös, irriterad och urinmarkerar överallt. A & O är därför att kastrera sin katt innan den blir könsmogen. (Om du nu inte avser att ägna dig åt raskattavel) Vikten av kastrering gäller även dig som  har tänkt att ha katten utomhus.

Katten lever i nuet

Om omgivningen motsvarar kattens behov kommer den att anpassa sig till rådande omständigheter. Har katten dessutom varit innekatt sedan den var liten längtar den helt enkelt inte ut. En katt är nämligen bara intresserad av här och nu. En innekatt kan leva ett gott och bekymmerslöst liv, medan utekatten ständigt hotas av faror eftersom medaljens baksida är att obegränsad frihet har ett högt pris.

Källa: Innekatter, lyckliga och friska av Katrin Behrend. Ica-förlaget

Ett gott liv som innekatt!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Stallmima
2018-01-19, 19:08
#1

Visst kan kissar ha ett gott liv som innekatt. T.o.m de som varit utekatter hela livet, min senaste som var född och levt i ett stall ca 10-12 år av sitt liv trivdes som innekatt och pensionär hans 5 år boendes hos mig. Mysandes i soffan och sängen levde han gott  🐱

Jessicahagstrom94
2018-01-19, 20:01
#2

Precis! Förstår inte hur man kan tycka att innekatt automatiskt är djurplågeri. Mina har rena lyxet inomhus och en stor kattgård.

Medarbetare @ Katter Ifokus.

Dimocarpus
2018-01-19, 20:36
#3

Det finns alldeles för mycket faror och man vill ta hänsyn till grannarna också. Sen tycker jag en innekatt är en fräsch katt.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Marianne elfsten
2018-01-20, 08:50
#4

Kan väl säga att om man bor på ett bra ställe utan väldigt trafikerade vägar och annat, så är det är fint för katten att gå ut. Det önskar väl, de flesta. Men sen har vi, som jag, en fd hemlös katt, som är rädd för absolut allt! När han levde ute, utanför i min omgivning, så ägnade han hela livet att springa! Han sprang när det kom en hund, när någon skrek, när människor pratade, när bilar kom, ja av alla ljud och alla händelser. Plus att han jagade mat, blev bortjagad av andra katter….etc Han har det absolut bäst inne. Men sen finns ju de som skaffar en katt, som de inte låter bo inne!!! Är inte det värre än att vara just en innekatt? För mig låter och känns det som djurplågeri, och ett egoistiskt sätt att ha "husdjur"

RussianSilver
2018-01-20, 14:59
#5

Min katt trivs både ute och inne. Jag bor vid ett natur reservat med sjö och skog och massor av andra katter i området. Min katt är vän med dessa katter och älskar att vara ute, precis vid min balkong då. Han jagar mössen där och har blivit väldigt känd i området. Alla känner till han och vet att han är ute för att jaga möss eller råttor. Om jag inte låter honom gå ut när han själv vill då sitter han vid yttredörren och jamar, det låter som att han gråter. Jag får ont i hjärtat för jag vet att han vill ut och utforska världen. Jag kan bara inte låsa in han om han vill ut nån gång i veckan.

Maria
2018-01-20, 17:20
#6

Tänk på att utekatter är bland det största hoten mot våra småfåglar.

/Maria

RussianSilver
2018-01-20, 18:58
#7

Jaa. Det är naturens gång att djur äter varandra tyvärr, det kan inte vi göra så mycket åt. Dock borde människan inte skräpa ner så att djuren och fåglarna dör av det. Eller minska på gasutsläpp eller varför inte sluta högga ner massa skog där djuren har sina hem? Vi gör mer skada en utekatter gör.

Maria
2018-01-20, 19:50
Dimocarpus
2018-01-20, 20:25
#9

Det man glömmer är att katten kan få i sig parasiter via sitt byte. T.ex. Isospora felis eller i värsta fall giardia. http://www.svensktvatten.se/globalassets/dricksvatten/riskanalys-och-provtagning/cryptosporidium-och-giardia-2017.pdf Det behöver ju inte va din katt dricker smutsigt vatten men bytesdjuren de får i sig.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Dimocarpus
2018-01-20, 20:32
#10

Så för allas skull är det bäst att mina katter är innekatter för resten av sitt liv med möjlighet att springa i trapphuset dagligen och koppelpromenad i varmare tider. Absolut innekatter med kontrollerad utemöjlighet säger jag :)

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

RussianSilver
2018-01-21, 00:32
#11

Min katt går inte mer än ca 100 meter från vårt hus, han är alltid i närheten. När jag vill att han ska komma hem så ropar jag på han från balkongen bara, så kommer han hem. Ibland går jag ut själv på promenad med han och då springer han med mig och går på långa promenader. Man får se till att vara också ute med sina katter och inte bara slänga ut dom (som många utekatts ägare gör). Har man en utekatt så tycker jag att man får gå ut med den då och då och lixom vara med den ute också. Jag gör så med min misse. #Maria, jag vet att katter dödar många fåglar men det betyder nog inte att man måste låsa in alla katter. Som tur är så är inte dessa fåglar utrotningshotade. Jag kan förstå om dom var det, men nu är inte det så. Du kan gärna ha din katt inomhus. Tack :)

RussianSilver
2018-01-21, 00:46
#12

Vissa katter går heller inte att låsa in. Ifall katterna redan är vana att vistas ute kan det vara svårt att få dom att vara innekatter. Vi kan ta tex min katt som har varit ute redan när han var kattunge. Han har fått leka ute i gräset och tyckte om det. Han växte upp med det och han trivs med det. Då blir det svårt att ändra på det. Dock kan man redan när dom är små undvika att släppa ut dom. Då håller sig dom kvar på sitt revir (inomhus). Min mormor hade en katt som var bara inne och vågade aldrig ens gå ut med koppel. Vissa trivs bättre inne än ute. Men jag tror inte att det ett djur generellt trivs bäst inomhus. De får nog bestämma själva tycker jag. Är man en riktig vän till djur så borde de få bestämma själva vad dom vill. 😊

Siggebus
2018-01-21, 09:04
#13

Jag bor mitt i centrum och skulle aldrig i livet släppa ut Milton.  Har flyttat från en lägenhet med inglasad balkong där jag fixade ett nät så jag kunde öppna upp och där älskade Milton att sitta.
Nu bor vi på bottenvåningen med öppen uteplats så för tillfället kan jag inte släppa ut honom men planerna är redan igång att jag ska näta in uteplatsen. 🙂
Dessutom åker selen på lite då och då och vi tar en tur upp till den närliggande skogen och går på äventyr. 
Håller helt med - det GÅR att aktivera sin innekatt och göra så den får ett rikt men tryggt liv.

micki78
2018-01-21, 12:37
#14

#12 vissa katter trivs bättre ute, men det är ju bara för att ägaren en gång släppt ut den så den känner till den världen. Men skulle den katten aldrig fått vara ute själv så vet han ju inget annat, då har han ju inget att jämföra med och trivs därmed lika bra inomhus.

-Är man en riktig djurvän så ser man till kattens bästa. Man låter inte en katt få bestämma själv eftersom katten är inte så pass intelligent så han kan förutse faror, eller förstå att han ska gå över vägen via övergångsstället.  En sann djurvän i mina ögon är den som tar väl om katten och ser till kattens bästa, och tar beslut åt honom för det kan den inte göra själv.

Dimocarpus
2018-01-21, 12:53
#15

Helt rätt #14, så är det. Man ska ta ansvar som ägare och det gör man ju när man har kontroll över var ens katt är, precis som man gör med en hund. Inte bara utgång men också kosten. Gillar de mat med mycket kolhydrater och tillsatser, gärna typ kattgodis så kan jag inte bara ge de det dagligen för att de älskar det, som ett barn. De kan inte veta sitt bästa alla gånger.  Katter är numera domesticerade vilket kan ej klassas som vilddjur alls. De är inte lodjur, tigrar eller lejon. De är husdjur och det är en anledning till att man inte ska släppa de hur som. Sprider allt möjligt. 

Samma princip, skulle aldrig låta barnen äta glas och godis jämt för att de älskar det. Det är likaså med katter. Faror är de inte alltid medvetna om och grannarna skulle inte gilla att de bajsade och kissade i deras rabatter. 

Ansvarsfulla ägare = fräscha och friskare katter.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Lena
2018-01-22, 18:50
#16

Kattens värsta fiende - något du som kattägare kan förebygga!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Limberg
2018-03-02, 11:24
#17

#7 - Blir inte riktigt korrekt att säga att det är "naturens gång" att katter dödar så många fåglar här när det är VI människor som tagit hit katterna. Gäller andra arter också som tar sig hit och skadar andra arters population. Även i havet.

https://www.instagram.com/hunter.maine.coon/

Maria
2018-03-02, 11:50
#18

#17Helt korrekt.

/Maria

[nevamisse]
2018-03-20, 20:21
#19

Mina är innekatter. Jag ser bara fördelar med att ha innekatt, skulle aldrig släppa ut dom lösa.

Rafflan
2018-03-21, 02:40
#20

Tagit in 3 olika utekatter vid 3 olika tillfällen som alla skulle avlivas (1 var förvildad tamkatt), alla anpassade sig snabbt till ett liv som innekatt och har inga problem att vara inne.
Förstår inte folk som omplacerar/säljer sina katter för att dem ska flytta så katten inte kan vara utekatt längre, 99,9% av alla katter tror jag man kan få att må bra som innekatter bara man vill.

Devya
2018-03-21, 08:51
#21

Jag började ha innekatt sedan jag var 18 år och fortsätt med det ändå sedan dess. Det jag kan säga är att två av mina fyra innekatter har hatat att vara inne och de andra två har varit nöjda med det så att säga att alla katter är glada med att vara innekatter låter mer som ett försök att döva dåligt samvete. Jag måste då tillägga att alla de fyra katterna har endast varit innekatter och aldrig någonsin utekatter. Så de har inte från början eller dylikt vant sig med att vara ute. Min ena katt var en negativ, arg och aggressiv kisse då han var innekatt. Vi hade ett stort hus och han hade en kattkompis att leka med. Vi hade leksaker och katträd med mera men han fortsatte att vara en sur liten katt tills jag flyttade hemifrån och min mamma flyttade ut på landet där han fick vara ute. Helt plötsligt var han totalt förändrad. Lyckligare katt har jag aldrig sett . Han var så mild, vänlig och gosig som han aldrig tidigare har varit. Sen flyttade min mamma igen typ 6 år senare eller så men då till stan och då blev han innekatt igen och med det kom hans gamla negativa jag tillbaka. Trots det där envisas jag ännu med att ha mina katter som innekatter. Min andra innekatt fick testa på att vara ute i koppel och efter det kunde han inte få nog. Han ville vara ute 24/7 vilket inte är möjligt såklart. Men 1-2ggr om dagen gick vi ut så han fick springa av sig och titta på folk och fåglar. Det var dock aldrig tillräckligt för honom tyvärr men innekatt var han ändå, dock ingen lycklig innekatt. De två övriga katter jag har haft har varit nöjda och glada med att vara inne och aldrig ens varit intresserad av att vara utomhus som tur är så där har jag inte behövt haft dåligt samvete. Men snälla kom inte med att alla katter är lyckliga och nöjda med att vara innekatter. Alla är olika precis som oss människor. Det är dock säkrast för dem att vara inne och därför har jag inte haft några utekatter på snart 14 år. Jag försöker göra livet för mina katter så bra som möjligt men för vissa katter har det aldrig varit tillräckligt, tragiskt nog.

VeilofElysium
2018-08-16, 14:33
#22

Min Bilbo är inte lycklig med att vara innekatt, jag hoppas dock eftersom att han inte är en fullpräglad utekatt utan endast ute korta stunder att det kommer räcka när jag flyttar tillbaka till Lund. Har grönområden och så men bor på 3e våningen så är inte lika glad i att ha honom ute om han inte kan säga till när han vill in själv. Luna visar inget intresse i att vara ute vilket jag tycker är skönt.. Funderar lite på hur jag ska lösa det.

Linnea777
2018-08-21, 19:47
#23

Skulle aldrig kunna aktivera mina katter på ett lika bra sätt som när dem är ute. Dem klättrar i träd, solar och rör på sig. Vet att många (nästan alla) tycker det är oansvarigt att ha utekatter för riskerna med trafik osv. (ska säga här att jag bor på landet, hade aldrig haft katt om jag bodde i en stad osv) Men hellre att katten får ett kort men bra liv än ett långt men "tråkigt" liv. Och nu kommer alla vara på mig om att deras katter är innekatter men att dem har bra liv ändå. Och ja jag tror absolut att en innekatt kan leva ett bra liv. Men skulle aldrig vilja stänga in dem inomhus för vet att mina skulle vantrivas något frukstanvärt. Särskilt våran gammal katt som troligtvis att stressat och matvägrat. Men tycker det viktigaste är att man accepterar vad andra tycker.

Lena
2018-08-25, 12:32
#24

#23 Du skriver det gamla vanliga som brukar komma som försvar på att ha katter ute: "Men hellre att katten får ett kort men bra liv än ett långt men "tråkigt" liv." Du får ursäkta men det där är något som jag har extremt svårt att ta till mig. Hur man kan tycka att det är okey att förkorta sin katts liv för att de absolut ska få vara ute.  Och vad är det som säger att utekatternas liv per automatik är så himla mycket bättre än innekatternas?  Inte alls faktiskt. Om du läser artikeln så tänker inte katter som människor. Om katterna får sina behov tillgodo sedda är de nöjda. Och det kan man tillgodose utan att ha katten ute vind för våg.  Så nej innekatter (katter som inte går ute utan uppsikt) har inte tråkiga liv om vi som kattägare ser till att de får sina behov tillgodosedda. Men (och det är här skon klämmer i många fall) det kräver mer av dig som kattägare. 

Du skriver att du aldrig skulle stänga in dina katter utifrån hur du tror att de kommer att reagera. För det första så är det ju inte så att innekatter aldrig går ut. Det finns många sätt att erbjuda utevistelse utan att släppa ut dem helt på egen tass. För det andra anpassar sig katter oftast bra till nya situationer om de bara får sina behov tillgodosedda. 

Du skriver att du bor bra till och då är det väl inget att bråka om. Men allt för många gör tyvärr inte det men släpper ändå ut sina katter och låter dem dö i trafiken med samma försvar som du har - bättre kort och lyckligt liv… osv. Fast så lyckligt blir det ju inte att bli mosad på vägen vilket är den vanligaste dödsorsaken för katter. 

PS! Jag har själv bara haft katter med förflutet som hemlösa. De har alla anpassat sig bra till livet som innekatt med innätad balkong. Ingen har visat tecken på att vilja gå ut på fri tass igen. De har helt enkelt haft nog av utelivet.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

[Svea&Sabina]1
2018-08-31, 10:01
#25

Jag förstår er som har innekatter, men samtidigt så är det inte en naturlig miljö. Vad JAG tycker så ska katten kunna gå ut när den vill, men inte om man bor i stan. Vi bor i ett villaområde på landet, så det är bara åkrar och skog här, man får köra max 30km/h. Jag kan inte ens tänka tanken på att göra våran katt till en innekatt. Om hon ska till veterinären och inte får gå ut på en hel dag så får hon "panik". Vi har en kattlucka med chip så att det bara är hon som kan komma in. Jag förstår er som säger att utekatter är ett hot för fåglar, men det är ju naturligt och det finns andra djur som också tar fåglar. Våran katt låg under köksbordet inatt och åt på en fågelunge från holken i äppelträdet. Det är hemskt, men naturligt för henne. Jag vet att jag kommer få kritik för det här, men det finns människor som håller med mig också. Om man bor på landet så skulle nog ingen hålla sin katt inomhus, men i stan förstår jag er som har innekatt.

[Svea&Sabina]1
2018-08-31, 10:05
#26

Våran katt lever som en vildkatt, men hon håller sig mest runt trädgården. Hon sover i sin grop i jorden och springer runt och har ett härligt liv. Hon får självklart komma in och sova vart hon vill :D Vi brukar säga att våran katt har det bästa livet man kan få. Hon är 8 år och det har aldrig hänt henne någonting sen hon var 8 veckor som utekatt.

[Svea&Sabina]1
2018-08-31, 10:57
#27

Jag satt på en lektion så jag kunde inte skriva så tydligt, men jag hoppas att jag inte skrev något "konstigt" :D

micki78
2018-08-31, 11:24
#28

#26 

Peppar peppar ta i trä.

[Svea&Sabina]1
2018-08-31, 11:51
#29

#28 Vad menar du med det?

micki78
2018-08-31, 16:25
#30

#29

Jo jag menar att din katt har varit utekatt sedan den var bara 8 veckor. Så peppar peppar att inget hänt. Det är ett talesätt bara.

Maria
2018-08-31, 16:58
#31

Skulle ni släppa ut era andra husdjur fritt såsom hundar, undulater, kaniner eller vad det nu kan vara för husdjur?😉

/Maria

Lena
2018-08-31, 20:45
#32

..#26 Du har haft en himla tur om du släppte ut redan vid 8 veckor. Det är inget vi rekommenderar. Sedan antar jag att du bor idealiskt till. Och visst då är det ju en helt annan sak än dem som släpper ut katter vid tungt trafikerade vägar med försvaret att katter minsann ska få vara ute fritt och leva korta och lyckliga liv.  Det är då det blir väl magstarkt…

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Siggebus
2018-08-31, 21:15
videofotografen
2018-09-01, 13:49
#34

Jag tror garanterat att man kan göra livet fint för en innekatt i en lägenhet och självklart är det bättre att katten får vara inne i tryggheten i lägenheten än att bli utsläppt i trafiken på ex Sveavägen i Sthlm.

Själv bor jag på landet norr om Borgholm på Öland och här är det flera km till närmste bilväg och jag har nästan en km till närmaste granne och inga hundar eller liknande utom en annan friluftsvandrare som är ute och rastar sin hund. Några rävar har jag inte i området och rådjuren och mina katter bryr sig inte om varandra. Största faran är havsörnarna eftersom jag bor på strandtomt ner mot Kalmarsund. Men det innebär inte för den skull att jag skulle överväga att ha mina sex katter som innekatter.

[url=http://www.videofotografen.com]Videofotografen[/url]
[url=http://www.elektronikfreak.com]Elektronikfreak[/url]
[url=http://www.stonedrecords.net]Stoned Records[/url]
[url=http://www.fotoalbumet.se/elektronikfreak/]Elektronikfreaks fotoalbum[/url]

Maria
2018-09-01, 15:10
#35

Tänk på att katter är det största hotet för våra småfåglar.

/Maria

videofotografen
2018-09-02, 06:52
#36

#35 i så fall är nog katterna ett större "hot" mot alla skogsmöss. Ett något större hot mot katterna förutom havsörnarna är faktiskt huggormarna. Men hitintills har bara en enda katt under flera årtionden blivit biten/huggen av en huggorm som sprutat in sitt gift i katten. Vanligtvis brukar det sluta så här för huggormarna.

Större bild

[url=http://www.videofotografen.com]Videofotografen[/url]
[url=http://www.elektronikfreak.com]Elektronikfreak[/url]
[url=http://www.stonedrecords.net]Stoned Records[/url]
[url=http://www.fotoalbumet.se/elektronikfreak/]Elektronikfreaks fotoalbum[/url]

trollvilde
2018-09-03, 16:05
#37

#35 tror inte att katter är det största hotet mot småfåglarna utan det är vi människor som är det genom att sprida olika miljögifter, skövla skog osv.  och så finns det ju parasiter, virus, svält…..

mina katter får vara ute på baksidan av mitt hus där jag byggt upp en stor rastgård på ca 80 m2. Då kan de vara ute och samtidigt vara säkra.

Upp till toppen