Beteende & hälsa

Ett gott liv som innekatt!

2018-01-19 18:38 #0 av: Lena

Innekatten behöver inte alls ha ett tråkigt och enformigt liv. Med lite fantasi och god vilja kan du göra din katts liv till ett paradis samtidigt som du skyddar den mot faror och en för tidig död.

Utekatten lever farligt

Det blir allt svårare att hitta lämpliga miljöer där katten kan gå ute helt fritt. Utekattens tillvaro blir ofta fyllt av faror. Risken är stor att den möter en för tidig död i trafiken, bli offer för illvilliga personer, anfalls av hundar, hamnar i slagsmål med andra katter, springer bort eller blir föremål för osämja mellan grannar. Många kattägare tror att katten måste vara utekatt för att trivas. De anser att innekatter lever ett ovärdigt liv. Det här är mest gamla myter som bygger på en romantisk och förmänskligad bild av katten. Med lite fantasi och god vilja kan du som kattägare göra innekattens tillvaro till rena rama paradiset. Det gäller bara att tänka utifrån kattens egen synvinkel.

Din lägenhet utgör inget fängelse för din/dina katter. Se det istället som en fristad där katten har allt den behöver för att må bra.

IMG_4749.JPG

Här följer några tips för hur du kattanpassar ditt hem:

 • Tänk på att katter hatar stängda dörrar.
 • Ordna med flera mysplatser i lägenheten.
 • Se till att katten har gömställen där den kan dra sig tillbaka.
 • Ge den möjligheter att klättra och balansera på olika höjdnivåer.
 • Fixa utsiktsplatser där den kan sitta och spana och har överblick.
 • Lämna plats på fönsterbrädorna (katter älskar att sitta och titta i fönster).
 • Hängna in balkongen/terassen eller sätt ett nät för fönstret om du saknar balkong.
 • Det är inte storleken på din lägenhet utan mångfalden som avgör hur stimulernade miljön blir för katten.
 • Hitta rätt platser för klösmöbler och kattoaletter.
 • De flesta katter trivs bättre ihop med en kattkompis.
 • Erbjud katten regelbundna koppelpromenader.
 • Alternera med kattleksakerna så bibehålls nyhetens behag.

IMG_4415.JPG

Bostadens yta

Det är inte kvadratmeterytan i din bostad som är det avgörande för katten. Istället handlar det om hur lägenheten är inredd. Katten ska inte kunna överblicka sitt revir med ett enda ögonkast. Det blir långtråkigt och enformigt för kissen.

Bor du i en etta kan du sätta upp hyllor i olika nivåer och ordna med sittplatser på skåp och bokhyllor. Det går att göra en kattstig där katten kan gå runt på klätterhyllor, med utsiktsplatser och kojjor.

Stängda dörrar

Stängda dörrar upplever de flesta katter som frustrerande. De vill ha möjlighet att patrullera i hela lägenheten då det utgör deras revir. En katt rör sig lika mycket på höjden som i golvnivå.

En plats i fönstret

Fönstertittandet fyller samma funktion för katten som när vi själva tittar på TV. Se till att katten har plats att sitta på fönsterbrädan. Tänk även på att göra fönstret säkert när du har det öppet. Katter kan ta sig ut genom mycket små springor.

IMG_5171.JPG

Balkong/uteplats

Om kattens revir även innefattar en balkong eller uteplats är lyckan fullständig. Det är viktigt att katten själv kan gå ut och in på balkongen/uteplatsen.  Katten måste kunna välja mellan sol och skugga. En kattlucka kan vara praktiskt om du inte vill ha dörren öppen hela tiden. Säkra balkongen/uteplatsen med ett nät och inred den med utsiktsplatser och viloplatser.

Balkongen.jpg

Mat och motion

Du kan ge katten lite extra stimulans och motion genom att låta den jaga torrfoder eller kattgodis på golvet. Katter mår bra av att ha tillgång till kattgräs. Fodermängden bör anpassas till kattens aktivitetsnivå. För mycket och för fett foder kan göra katten överviktig.

Flera katter tillsammans

De flesta katter trivs bättre om de får bo ihop med en eller flera andra katter. De får mera stimulans och blir inte lika beroende av sin matte och husse.

IMG_2675.JPG

Viktigt att kastrera

Att har könsmogna katter i en lägenhet är inte att rekomendera. Kattens könsdrift är oerhört stark. Den blir rastlös, irriterad och urinmarkerar överallt. A & O är därför att kastrera sin katt innan den blir könsmogen. (Om du nu inte avser att ägna dig åt raskattavel) Vikten av kastrering gäller även dig som  har tänkt att ha katten utomhus.

Katten lever i nuet

Om omgivningen motsvarar kattens behov kommer den att anpassa sig till rådande omständigheter. Har katten dessutom varit innekatt sedan den var liten längtar den helt enkelt inte ut. En katt är nämligen bara intresserad av här och nu. En innekatt kan leva ett gott och bekymmerslöst liv, medan utekatten ständigt hotas av faror eftersom medaljens baksida är att obegränsad frihet har ett högt pris.

Källa: Innekatter, lyckliga och friska av Katrin Behrend. Ica-förlaget

Ett gott liv som innekatt!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2018-01-19 19:08 #1 av: Stallmima

Visst kan kissar ha ett gott liv som innekatt. T.o.m de som varit utekatter hela livet, min senaste som var född och levt i ett stall ca 10-12 år av sitt liv trivdes som innekatt och pensionär hans 5 år boendes hos mig. Mysandes i soffan och sängen levde han gott  Katt

Anmäl
2018-01-19 20:01 #2 av: Jessicahagstrom94

Precis! Förstår inte hur man kan tycka att innekatt automatiskt är djurplågeri. Mina har rena lyxet inomhus och en stor kattgård.

Medarbetare @ Katter Ifokus.
Anmäl
2018-01-19 20:36 #3 av: Dimocarpus

Det finns alldeles för mycket faror och man vill ta hänsyn till grannarna också. Sen tycker jag en innekatt är en fräsch katt.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2018-01-20 08:50 #4 av: Marianne elfsten

Kan väl säga att om man bor på ett bra ställe utan väldigt trafikerade vägar och annat, så är det är fint för katten att gå ut.
Det önskar väl, de flesta.
Men sen har vi, som jag, en fd hemlös katt, som är rädd för absolut allt!
När han levde ute, utanför i min omgivning, så ägnade han hela livet att springa!
Han sprang när det kom en hund, när någon skrek, när människor pratade, när bilar kom, ja av alla ljud och alla händelser.
Plus att han jagade mat, blev bortjagad av andra katter....etc

Han har det absolut bäst inne.

Men sen finns ju de som skaffar en katt, som de inte låter bo inne!!!
Är inte det värre än att vara just en innekatt?

För mig låter och känns det som djurplågeri, och ett egoistiskt sätt att ha "husdjur"

Anmäl
2018-01-20 14:59 #5 av: RussianSilver

Min katt trivs både ute och inne. Jag bor vid ett natur reservat med sjö och skog och massor av andra katter i området. Min katt är vän med dessa katter och älskar att vara ute, precis vid min balkong då. Han jagar mössen där och har blivit väldigt känd i området. Alla känner till han och vet att han är ute för att jaga möss eller råttor.

Om jag inte låter honom gå ut när han själv vill då sitter han vid yttredörren och jamar, det låter som att han gråter. Jag får ont i hjärtat för jag vet att han vill ut och utforska världen. Jag kan bara inte låsa in han om han vill ut nån gång i veckan.

Anmäl
2018-01-20 17:20 #6 av: Maria

Tänk på att utekatter är bland det största hoten mot våra småfåglar.

/Maria

 

Anmäl
2018-01-20 18:58 #7 av: RussianSilver

Jaa. Det är naturens gång att djur äter varandra tyvärr, det kan inte vi göra så mycket åt. Dock borde människan inte skräpa ner så att djuren och fåglarna dör av det. Eller minska på gasutsläpp eller varför inte sluta högga ner massa skog där djuren har sina hem? Vi gör mer skada en utekatter gör.

Anmäl
2018-01-20 19:50 #8 av: Maria

Katter dödar 16 miljoner småfåglar per år.

https://svenskjakt.se/jakt-prylar/jagartips/katter-dodar-16-miljoner-smafaglar-varje-ar/

/Maria

 

Anmäl
2018-01-20 20:25 #9 av: Dimocarpus

Det man glömmer är att katten kan få i sig parasiter via sitt byte. T.ex. Isospora felis eller i värsta fall giardia.
http://www.svensktvatten.se/globalassets/dricksvatten/riskanalys-och-provtagning/cryptosporidium-och-giardia-2017.pdf
Det behöver ju inte va din katt dricker smutsigt vatten men bytesdjuren de får i sig.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2018-01-20 20:32 #10 av: Dimocarpus

Så för allas skull är det bäst att mina katter är innekatter för resten av sitt liv med möjlighet att springa i trapphuset dagligen och koppelpromenad i varmare tider. Absolut innekatter med kontrollerad utemöjlighet säger jag :)

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2018-01-21 00:32 #11 av: RussianSilver

Min katt går inte mer än ca 100 meter från vårt hus, han är alltid i närheten. När jag vill att han ska komma hem så ropar jag på han från balkongen bara, så kommer han hem. Ibland går jag ut själv på promenad med han och då springer han med mig och går på långa promenader. Man får se till att vara också ute med sina katter och inte bara slänga ut dom (som många utekatts ägare gör). Har man en utekatt så tycker jag att man får gå ut med den då och då och lixom vara med den ute också. Jag gör så med min misse. #Maria, jag vet att katter dödar många fåglar men det betyder nog inte att man måste låsa in alla katter. Som tur är så är inte dessa fåglar utrotningshotade. Jag kan förstå om dom var det, men nu är inte det så. Du kan gärna ha din katt inomhus. Tack :)

Anmäl
2018-01-21 00:46 #12 av: RussianSilver

Vissa katter går heller inte att låsa in. Ifall katterna redan är vana att vistas ute kan det vara svårt att få dom att vara innekatter. Vi kan ta tex min katt som har varit ute redan när han var kattunge. Han har fått leka ute i gräset och tyckte om det. Han växte upp med det och han trivs med det. Då blir det svårt att ändra på det. Dock kan man redan när dom är små undvika att släppa ut dom. Då håller sig dom kvar på sitt revir (inomhus). Min mormor hade en katt som var bara inne och vågade aldrig ens gå ut med koppel. Vissa trivs bättre inne än ute. Men jag tror inte att det ett djur generellt trivs bäst inomhus. De får nog bestämma själva tycker jag. Är man en riktig vän till djur så borde de få bestämma själva vad dom vill. 😊

Anmäl
2018-01-21 09:04 #13 av: Siggebus

Jag bor mitt i centrum och skulle aldrig i livet släppa ut Milton.  Har flyttat från en lägenhet med inglasad balkong där jag fixade ett nät så jag kunde öppna upp och där älskade Milton att sitta.
Nu bor vi på bottenvåningen med öppen uteplats så för tillfället kan jag inte släppa ut honom men planerna är redan igång att jag ska näta in uteplatsen. Glad
Dessutom åker selen på lite då och då och vi tar en tur upp till den närliggande skogen och går på äventyr. 
Håller helt med - det GÅR att aktivera sin innekatt och göra så den får ett rikt men tryggt liv.

Anmäl
2018-01-21 12:37 #14 av: micki78

#12 vissa katter trivs bättre ute, men det är ju bara för att ägaren en gång släppt ut den så den känner till den världen. Men skulle den katten aldrig fått vara ute själv så vet han ju inget annat, då har han ju inget att jämföra med och trivs därmed lika bra inomhus.

-Är man en riktig djurvän så ser man till kattens bästa. Man låter inte en katt få bestämma själv eftersom katten är inte så pass intelligent så han kan förutse faror, eller förstå att han ska gå över vägen via övergångsstället.  En sann djurvän i mina ögon är den som tar väl om katten och ser till kattens bästa, och tar beslut åt honom för det kan den inte göra själv. 

Anmäl
2018-01-21 12:53 #15 av: Dimocarpus

Helt rätt #14, så är det. Man ska ta ansvar som ägare och det gör man ju när man har kontroll över var ens katt är, precis som man gör med en hund. Inte bara utgång men också kosten. Gillar de mat med mycket kolhydrater och tillsatser, gärna typ kattgodis så kan jag inte bara ge de det dagligen för att de älskar det, som ett barn. De kan inte veta sitt bästa alla gånger.  Katter är numera domesticerade vilket kan ej klassas som vilddjur alls. De är inte lodjur, tigrar eller lejon. De är husdjur och det är en anledning till att man inte ska släppa de hur som. Sprider allt möjligt. 

Samma princip, skulle aldrig låta barnen äta glas och godis jämt för att de älskar det. Det är likaså med katter. Faror är de inte alltid medvetna om och grannarna skulle inte gilla att de bajsade och kissade i deras rabatter. 

Ansvarsfulla ägare = fräscha och friskare katter.  

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2018-01-22 18:50 #16 av: Lena

Kattens värsta fiende - något du som kattägare kan förebygga! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2018-03-02 11:24 #17 av: Limberg

#7 - Blir inte riktigt korrekt att säga att det är "naturens gång" att katter dödar så många fåglar här när det är VI människor som tagit hit katterna. Gäller andra arter också som tar sig hit och skadar andra arters population. Även i havet.  

Anmäl
2018-03-02 11:50 #18 av: Maria

#17Helt korrekt.

/Maria

 

Anmäl
2018-03-20 20:21 #19 av: nevamisse

Mina är innekatter. Jag ser bara fördelar med att ha innekatt, skulle aldrig släppa ut dom lösa.

Anmäl
2018-03-21 02:40 #20 av: Rafflan

Tagit in 3 olika utekatter vid 3 olika tillfällen som alla skulle avlivas (1 var förvildad tamkatt), alla anpassade sig snabbt till ett liv som innekatt och har inga problem att vara inne.
Förstår inte folk som omplacerar/säljer sina katter för att dem ska flytta så katten inte kan vara utekatt längre, 99,9% av alla katter tror jag man kan få att må bra som innekatter bara man vill.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.