Etiketterartiklarblandat
Läst 54259 ggr
LisaKanin
2014-03-13, 13:01

Ska katter vara eller inte vara på matbord?

Det finns olika åsikter om katters vara eller inte vara på matbord, diskbänkar och andra ytor där människor förbereder och äter mat. Här ger Marie-Louise Danielsson-Tham, veterinär, professor i livsmedelshygien och en av experterna i den populära städserien "Rent hus", som också råkar vara mångårig kattägare och kattälskare, sin syn på saken.

Katter på bordet

De flesta smittoämnen som människor och djur bär på och kan smittas av är artspecifika; det vill säga det är bara individer av samma art som blir sjuka. Den främsta smittkällan för människan är andra människor. Detta glöms ofta bort när man diskuterar för och emot husdjur. Sjukdomar som kan smitta från djur till människa och också från människa till djur kallas zoonoser. Salmonellainfektion är en sådan sjukdom. Småfåglar som dyker upp vid fågelborden kan vara bärare av salmonella och även avlida av sjukdomen. Således, avråd katten från att fånga fåglar vid fågelbordet (katten blir rejält sjuk i feber och diarré och behöver veterinärvård) och iakttag själv god handhygien när Du städat fågelbordet.

Nu övergår jag till friska katter. Det är två sjukdomar som brukar tas upp när man diskuterar katten som sjukdomsrisk.  Det är toxoplasmos och visceral larva migrans. En stor del av Sveriges befolkning har antikroppar mot Toxoplasma gondii, den encelliga parasit som kan orsaka toxoplasmos.  De har smittats utan att veta om det, efter att ha smakat på/ätit rått kött, dåligt eller inte alls sköljda grönsaker och bär eller slarvat med handhygienen när de grävt i trädgården. Om en gravid kvinna smittas och inte har antikroppar sedan tidigare infektioner med Toxoplasma, kan fostret i sällsynta fall födas med hjärnskador eller senare i livet få synnedsättning. Det är här familjens katt/katter kommer in i bilden.

Första gången en kattunge konfronteras med Toxoplasma gondii utsöndrar den infektiösa cystor med avföringen i 2-3 veckor. Sedan är katten immun och ”ofarlig”. Kattungen brukar smittas när kattmamman eller adoptivmänniskan första gången bjuder den på rått kött, i form av en mus eller köttfärs. Det är av denna anledning som gravida kvinnor uppmanas att vara försiktiga när de tömmer kattlådan eller överlåta denna syssla till någon annan i familjen. Oavsett om man är gravid eller ej ska man alltid tvätta händerna noga efter kattlådestädning.  Risken är alltså mycket större att smittas av mat eller jord (se ovan). Toxoplasmerna måste komma in i människans mun för att vara farliga.

Hos alla djur inklusive människan är spolmask den vanligaste parasitinfektionen. Spolmasken är dock värdspecifik; människans spolmask går endast på människa, grisens spolmask endast på gris, katten endast på katt och så vidare. I mycket sällsynta fall kan det dock gå snett. Om en katt, som har spolmask och utsöndrar spolmaskägg med avföringen, bajsar i sandlådan och ett barn sedan äter sand + kattavföring, kan ett spolmaskägg i mycket sällsynta fall utvecklas till en larv i barnets tarmkanal. Larven börjar vandra i barnets kropp = visceral larva migrans. Snart inser larven att den inte befinner sig i en katt och kapslar in sig och dör. Härvid bildas en liten knuta, som beroende på var den utvecklas kan bli problematisk och måste opereras bort. Detta är dock mycket, mycket ovanligt.

Således, riskerna att mäniskan blir sjuk om katten vistas på matbordet är minimala. Men, sedan är det det estetiska. Katthår i maten, slickmärken i smöret och så vidare. Eller som ordspråket säger: ”Var sak på sin plats”. Mat på matbordet, husdjur och barn på golvet. Det är upp till var och en att bestämma. Jag har vänner vars katt Bull alltid hade en egen stol och en egen tallrik på familjens matbord. Bull satt på stolen och åt prydligt från sin tallrik. Bull har sedan länge flyttat till katthimlen.

Katter är mycket intelligenta, men har också en mycket stark egen vilja. De gillar att både sitta och ligga ”upphöjda”, det vill säga högt. Bord och bänkar är enligt katten bra platser. De är också sällskapssjuka och vill vara där resten av familjen är, vilket ofta är köket. Försök att erbjuda katten alternativ till matbordet. Ställ matskålen på en köksbänk och ge aldrig katten mat eller ens en smakbit vid familjens matbord, såvida man inte vill ha kattsällskap där. De flesta katter är känsliga och tar mycket illa vid sig av hårda ord och utskällningar. Man kommer mycket längre genom att vara bestämd men mild i tonfallet och givetvis konsekvent.

En katt som känner sig ensam pockar på uppmärksamhet, till exempel genom att hoppa upp där den inte får vara. Aktivera Din katt, lek med den och gosa. Kamma eller borsta den varje dag. Du är till för katten – i alla fall enligt kattens åsikt.

Marie-Louise, Doris och Fräzan Danielsson-Tham

_Marie-Louise Danielsson-Tham är idag professor vid Örebro Universitet http://www.oru.se/rhs/Marie-Louise_Danielsson_Tham/_

Mona22
2014-03-13, 13:05
#1

Bra skrivet 🙂

Våra katter får vara på bordet när det inte är mat där. När vi äter ligger på golvet eller en stol.

[Mustangcab]
2014-03-13, 18:47
#2

En utmärkt redogörelse, precis vad jag önskar att alla människor borde läsa istället för att låta sig skrämmas av olika smittor som katterna kan komma dragandes med.

Halvdansken
2014-03-15, 20:36
#3

Våre katter får inte vara på borden eller diskbänken. Inte för att jag är rädd för sjukdomar, men de hårar ner och är grisiga om tassarna (utekatter) och helt enkelt vill jag inte ha dem mitt i matlagningen. De ska också lära sig att kött och annat är förbjutet att röra, om det inte läggs i deras skålar.

Fungerar fint faktiskt. Även om räkor har varit en alltför stor frestelse för Elvis ett par gånger. Men då har jag väst åt honom, och så far han iväg som en skottspole. :-)

Hatar cancer och älskar vårlökar.

soundtrack
2014-03-15, 21:26
#4

Våra katter får vara på köksbordet när vi inte äter. Så fort vi dukar fram för måltid ska det vara kantfritt och detta har dom faktiskt lärt sig - det är ytterst sällan dom hoppar upp på bordet när det är dukat och de har aldrig ens försökt hoppa när vi sitter och över. Diskbänken är dock off-limit, där har vi dock inte lyckats lika bra med uppfostran :P Att det dyker upp lite katthår i maten är sånt man får leva med när man har fluffiga ragdolls, att hålla dom från bordet skulle inte hjälpa så mycket åt det problemet…

[Mustangcab]
2014-03-15, 22:52
#5

Själv delar jag mina räkor med 3 av mina katter 😃

Halvdansken
2014-03-15, 23:16
#6

Jag delar också med mig av mina, men det är jag som bestämmer. Man får inte hugga in i skålen utan tillåtelse.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

[Mustangcab]
2014-03-15, 23:19
#7

Är de inte skalade? 😃Nej mina får också vänta men de sitter bredvid mig i sofforna i vardagsrummet när jag äter dem och räknar min tuggor😃

Thaeri
2014-03-15, 23:32
#8

Får och får. Tarzan får inte vara på diskbänken när jag är i köket, men jag vet att tidpunkten är det absolut enda jag kan kontrollera.

När jag inte är i köket… vill jag inte ha honom på diskbänken för att spisen är varm eller jag har mat där tar jag ut honom och stänger dörren, annars räknar jag med att han hoppar upp dit och plockar undan därefter. Han är katt liksom, och en matfixerad sådan till på köpet.

Köksbordet får han vara på när jag inte äter, samma sak med vardagsrumsbordet. Och han vet det väldigt väl, han försöker sno åt sig grejer då och då, men luktar det ätbart från ett bord och jag är i närheten så håller han sig på golvet 🙂

catcult
2014-03-15, 23:57
#9

Självklart får katterna vara på bordet! Delar också med mig av min mat till de som vill ha (om det inte är något direkt olämpligt förstås). Jag har fruktansvärd bacillskräck i vanliga fall, men mina katter triggar inte alls de känslorna.

"I will not be pushed, filed, stamped, indexed, briefed, debriefed, or numbered! My life is my own!" - Number Six

[Lilyz]
2014-03-16, 11:27
#10

Mina katter har sin dricksfontän på köksbordet, så de får såklart vara där! 😃 De är dock inte såna som hoppar upp när vi sitter där. 😉

[Thiah]
2014-03-16, 18:33
#11

#5 Här delar vi knäckebrödsmackor med romkräm och smör på ;D

Paddan88
2014-03-23, 10:37
#12

Våra katter får inte vara på köksbordet. Inte pga bacillskräck utan för att de skitar ner med katthår och jordiga tassar och jag som konstnär uppskattar inte tassavtryck rätt över mina bilder eller mer vardagligt: katthår i maten eller jord och barr på bordet när jag är trött och bara vill äta innan jag går och lägger mig. Sen att de ändå är på bordet om man vänder ryggen till är en annan sak. Diskbänken i köket verkar de inte ens märka att den existerar. Den i badrummet är de däremot och klättrar på ibland. Däremot har jag valt att inte placera såvärst mycket grejer i fönstren så att de ska vara katternas domän. Det är också fritt fram för katterna att klättra i hyllor och sånt.

För att dömma mig för den jag är så måste du känna mig väl. Vem är du att säga att jag inte har ett värde bara för att jag inte fick leva som de du anser värdefulla?

Fridaaaa
2014-03-23, 11:19
#13

Oavsett får inte våra katter vara på bordet eller köksbänken, inte trevligt när de varit i kattlådan, katthår och annat nä urk. Och finns ingen anledning heller att de ska vara där heller, de har resten av huset att vara på.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

gunrose
2014-03-23, 13:21
#14

Jag tycker det är viktigt att visa sin katt vad som är OK och vad som inte är OK. Min katt får inte vara uppe på bordet och det lärde vi henne när hon var liten. Tyvärr är hon en ögontjänare och jag märker att hon har varit uppe på bordet när husse och jag sover, men då är vi väldigt petiga med att rengöra bordet innan vi ska åka iväg eller sova, så att hon inte hittar något intressant på bordet. Katter är hygieniska men jag tycker att om inte ett barn får vara uppe på ett bord ska inte djur heller vara det.
Köket har vi inga problem med för hon kommer inte in där. Hon fäller mycket och vi har en touch platta på spisen som vi inte vill att hon inte ska vara på av säkerhets skäl.
Vår katt Sassi har inga problem med att hon inte får vara på bordet. Vi har ju alla andra möbler hon kan vara på :)

Btw, det var kul att läsa alla olika åsikterna angående om detta!

LinaLj
2014-03-23, 13:47
#15

Här vet katterna att när jag använder bordet får man inte vara där (inte heller små tassar som trevar efter något gott). I övrigt är det fritt fram.

Jag torkar av bordet, har vaxduk, innan jag ska använda det för att få bort katthår och liknande.

[Skörbjugg]
2014-03-25, 12:14
#16

Jag har bara kvar som regel att de inte får vara i bokhyllor (satt för med en massa böcker, så det var ju inte så jättesvårt ;) ) och att de inte får vara på vardagsrumsbordet. Förr ville jag inte ha dem på matbord och köksbänk på grund av samma anledningar som de andra i tråden. Men vardagsrumsbordet vet jag inte riktigt varför jag vill att de lämnar ifred. Tror det har något att göra med att det finns en liiiten liiiten tipprisk om de sätter sig för nära kanten, och bordet är av glas. :)

Kaiia
2014-03-28, 15:39
#17

Min katt får vara på mitt skrivbord även när jag äter, men på köksbordet får han inte vara. Mestadels är det väl för att mamma tycker djur är äckliga.

Däremot får han ju inte äta min mat, och jag tycker han är rätt bra på att respektera det, även om han sitter bredvid. Och sen vet han att han får en lätt klapp mellan öronen ifall han försöker ;)

Sajtvärd på Lajv och medarbetare på Ätstörningar :)

Dalek
2014-04-07, 16:01
#18

Diskbänken är ett förbjudet område då spisen kan vara på eller dylikt och katterna skadar sig. Sen är köksbordet förbjudet när vi äter, inte för bacillskräck utan bara för att det känns mindre trevligt att få maten avslagen ifrån gaffeln. Sen är det ju inte super mysigt om katten precis har varit i lådan och drar med sig kattsanden upp på bordet.. 

Men åker vi någonstans eller lämnar lägenheten så plockas allt farligt och ätbart bort ifrån platser där kissarna skulle kunna tänka sig att hoppa upp ;) Fönsterna är dock deras så jag har bara filtar och kartonger som är väldigt uppskattat!

mimåne
2014-04-07, 18:05
#19

För mig är det självklart att dessa djur ska få hoppa upp där de vill vara. Det är något man går med på när man tar in ett djur i sitt hem, att det ska få vara det djur de är. Jag håller farligare ställen som exempelvis spisen säkrad och sen är det inga som helst problem.

Jag skulle aldrig ta ifrån dem det nöjet att sitta på köksbordet och titta ut eller att bara få ta en skön lur på bordsduken. Dom gillar ju det :)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Fridaaaa
2014-04-07, 20:31
#20

#19 Våra katter har massa andra ställen, de behöver inte vara just på köksbordet eller köksbänkarna 😉 Ja man får räkna med om de gör det, men bara för att man skaffar katt betyder det inte att de behöver vara där 🙂

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

mimåne
2014-04-07, 22:30
#21

#20 Ja visst hör det till att man ska ge katterna egna ställen att vara på. Dessutom är det ju så roligt att köpa nytt och fixa åt dem. Man kan absolut vilse leda dem med att ställa stora klösträd eller annat exempelvis vid köksfönstret men det är ingen garanti och som jag sade tidigare så är detta något man går med på när man skaffar djur, att de ska få vara de djur de är.

Låter man inte dem vara det så ja, ursäkta man då är man ingen djurvän utan bara dum :)

Medarbetare på akvariefisk ifokus

Fridaaaa
2014-04-08, 08:19
#22

#21 Fast de kan vara det som de ska vara utan att vara på vissa möbler och så också 🙂 Var det jag ville komma fram till

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

ElisabethB
2014-04-20, 19:20
#23

Mina katter får vara i princip överallt.. Enda undantget är spis och diskbänk - kommer utökas till att även omfatta duschrumet efter flytt då köket kommer vara såpass litet att jag beslutat att matbordet ska stå i vardagsrummet..

😊 Det är bättre att fråga och verka obildad, än att vara tyst och förbli obildad. 😉

darkness
2014-04-21, 16:53
#24

våra får inte vara på inte vara på borden eller diskbänken.
Dels blir det ju katthår där och sen river de ner allt! 

Ena katten rev ner nydiskade tallrikar så det sa kras. 
Inte så roligt att plocka upp ;)

Här är det golvet, soffan och fönsterbläcket som gäller :)

// Stephanie och hårbollarna Oskyldig

panini
2014-04-25, 20:37
#25

Våra katter får vara överallt, förutom på mitt rum (mitt rum består bara av en massa hamster och gerbil burar + min säng, tv och hyllor. Vill inte riskera att katterna öppnar burarna), inte på min syster rum då hon inte gillar katthår mm, och badrummet på ovanvåningen då de tenderar att dricka duschvattnet med balsam osv i. 

De har sina matskålar på matbordet så det är klart de får vara där. Förutom när vi äter middag eller om vi sitter flera vid bordet. Om det bara är jag och mamma vid matbordet så struntar vi om de är på matbordet. Bara de inte försöker ta maten man äter för då åker de ner på golvet eller sätter sig på en stol och glor ;) Sen vet de att om det blir något kvar efter maten så kan de få något gott ;)

De får vara på diskbänken också. Det gör inget att plattorna har varit igång och de är varma, för de vet själva att de är varma och går inte ens i närheten av de då. Några av de brukar få dricka ur kranen också då de verkar tycka att det är roligare än ur vattenskålen.

Så ja helt enkelt, de får vara (nästan) överallt :)

Scorpio97
2014-04-25, 21:42
#26

Resten av min familj hatar när katterna är på bordet. Har påpekat för mamma att om vi skaffar ett rejält kattträd och har det i köket, så blir varken bord eller diskbänken lika rolig, men det verkar som att hon blir tillfälligt döv då…

Själv bryr jag mig inte alls. När jag sitter och äter föredrar jag att inte ha en katt i maten, men om det sitter en katt på andra sidan bordet så stör det inte mig (: Min katt har dock lärt sig att sitta på stolen bredvid min stol när jag äter. Vem kan låta bli att ge en smakbit till en söt liten katt som sitter så duktigt? (; 

Hunden har upptäckt att man ser ut genom köksfönstret väldigt bra om man står på köksbordet, och det har jag lite svårare för. En 25-kilos hund smutsar ner något mer än en liten katt…

//Jessie

pernillaoscarsson
2014-04-26, 01:02
#27

Jag delar mitt hem med mina djur. Jag får vara var jag vill och då får även de vara det. Att de varit i kattlådan och gjort sitt det bryr jag mig inte om. Jag har ju dem i knäet sedan. Och de går ju där jag går, de ligger i min soffa och säng. Har de snusk och baciller på sig så kommer jag få dem på mig vilket fall som. Och inte blir jag sjukare för det :P

LisaKanin
2014-04-26, 20:21
#28

Jag förstår inte inlägg som #21 där man skriver att man inte "låter katten vara det djur den är" om man inte låter den vara på matbord eller diskbänk, och dessutom påstår att man i såfall "inte är en djurvän utan bara dum"?

Vad innebär det då att "låta katten vara det djur den är"? Att man inte kan lära katter någonting? (helt fel) Att katter måste få vara just på matbord och köksbänkar för att må bra? (naturligtvis inte) Att katter har någon sorts inneboende behov som djur att få vara just på matbord och diskbänk? (självklart inte).

Och anser man att katten ska göra precis vad som helst i hemmet för att "få vara det djur den är", ska det isåfall inkludera att tex riva på tapeter eller på soffan hur mycket den vill, eller kanske bita på sladdar, eftersom det ju är "naturligt" för katter att riva och vässa sina klor och att bita på saker. Och ytterst sett, om man ska låta djur vara "de djur de är" så ska alla djur vara vilda ute i naturen och ingenting annat. Katter ska vara vildkatter, kaniner ska vara vildkaniner, hundar ska vara vildhundar. Så den sortens argument är helt ologiska. Har man tama djur i hemmet och man tillgodoser djurens behov, så finns det ingen som helst anledning att INTE lära djuren att de tex får vistas på vissa platser och inte andra. Så vem som egentligen är "dum" här låter jag vara osagt.

Fridaaaa
2014-04-26, 21:23
#29

#28 Håller med dig.

Nej man är verkligen inte dum osv bara för att katterna inte får vara precis vart de vill i huset/lägenheten.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

[Forest]
2014-04-27, 10:01
#30

21 lite dubbelmoral måste jag säga 😉 Kanske dags att läsa på lite hur katten lever i det vilda om man nu ska tala om låta katten vara det djur den verkligen är/var. 

Här ser jag gärna att katten inte är på bänken eller köksbordet. Även klösa på soffan är något vi inte uppskattar därmed har vi införskaffat 2 större klöspelare till herrn. Han har efter inköpen klöst minimalt på soffan :)

[trh]
2014-04-27, 17:43
#31

Katterna får vara överallt utom på diskbänk/spis, de får inte klösa på soffan eller hänga i mina gardiner. För övrigt fritt fram. :)

Azeman86
2014-05-07, 19:56
#32

Mina katter har varit väldigt bortskämda och har fått göra vad som helst, varit på bordet osv, vi har även ätit ihop och jag har fått dela med mig utav min mat mellan varven, men jag tycker det är bara mysigt. :D Dock brukar jag ta ner dom och säga åt dom när dom är på spisen, pga säkerhetsskäl pga tidigare sämre erfarenheter (som även de har lärt sig på). Men nu när vi har flyttat ihop med sambon och hans katter så är han väll lite mera noga på att plocka ned katterna från bänken, bordet osv. Dock, det husse inte vet - skadar inte vad för bordsskick vi har här hemma när "katten" är borta. :) Mina katter ch jag levde väldigt fritt när det bara var vi (gör även det rätt så ofta nu), vi lever ihop. Och jag tycker att dom lyssnar och förstår snabbare med när man lever lite mera närmare inpå varann. Dom är ändå väldigt kloka djur, och vet också vad som får och inte fås göra utan att behöva säga till dom. Även om det testas ibland, men om man inte bryr sig så blir det inte lika roligt längre. :)

Zepp
2014-05-25, 13:29
#33

Näe.. katter skall inte vara prexis där de vill.. vilket de är ändå när du inte är närvarande!

Såå.. det går utmärkt att lära dem regler.. som funkar ungefär när de är medvetna om att du tittar på dem.

Lite hyfs och vett skadar alldrig, tex att det är olämpligt att beträda matbordet under måltid.

Men alla skall ha klart för sig att när inte Alpha-hona/hane är närvarande så gör de lite som de vill.. och det är du som är Alpha-Hona/Hane!

Sen så.. katter vill gärna vara högt.. för god överblick av rummet.. så då får man även se till att tillfredställa detta behov så att de kan vistas högt.. då det ligger i deras naturliga beteende.. de vill ha koll på vad som händer i rummet!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Elena-Maria
2014-05-26, 13:03
#34

Här får de inte vara på köksbordet och på köksbänken. Honkatten som kom till oss som kattunge vet vad som gäller och har en egen stol vid köksbordet. Hon blir väldigt förolämpad och tjurig om någon sätter sig på stolen - den är hennes och ingen annan stol duger.
Hankatten som var nära ett år när han kom hit vet att han inte får vara på bordet, men han smyger upp ibland när vi inte är i köket och plockar med sig påsklämmor eller annat som kan ligga framme. Han vill gärna sitta i knät när man äter vilket är lite besvärligt så vi brukar sätta honom på någon av de lediga stolarna som finns.

Fred och god växt!

[varg74]
2014-06-16, 14:44
#35

mina sitter i fönsteret och titta ut 

men de får vara på bordet bara torka av efter

mizzm
2014-06-16, 15:13
#36

Det är väl upp till var och en om ens katt/katter får eller inte får vara på bordet. Inget är ju mer rätt eller fel. Vi har 2 innekatter, tänker man på hur liten yta en innekatt har jämfört med en utekatt så tycker jag iaf att man får ha lite överseende med om katten är på möbler osv som man själv kanske inte uppskattar. Det ligger ju i kattens natur att utforska och vara nyfiken. Våra två katter får vara på köksbordet, dock inte när vi äter. Har aldrig varit något problem. Vill dom vara med vid bordet under middagen så sitter dom så snällt på en stol eller i fönstret. Två fönster har vi inga grejer i på ena sidan just för att dom ska få sitta och titta ut. Bokhyllor får dom också klättra på, dom har två jättestora taklånga klösträd så det går ingen nöd på nån av dom :)

mollematte
2014-06-23, 22:02
#37

vem vet vad katten gör om natten - ja,  det vet bara katten…..

[Eleya]
2014-06-24, 12:54
#38

Nä, söt-Sammi får hålla sig på stolarna/golvet om vi äter vid matbordet eller vid soffbordet. Han är förvånansvärt väluppfostrad.

Gosis12
2014-06-24, 15:01
#39

Mina katter får vara var de vill när de vill (förutom i klädkammaren och i diverse skåp med dörrar).  När det gäller matbordet får helt enkelt mina gäster ta seden dit de kommer😃. 

Katterna får inte äta av maten på bordet men de får lukta riktigt nära, om det verkar som om de vill äta av det så föser jag försiktigt undan dem och ger dem något gott från min hand istället.

När jag använt spisen så skyddar jag plattorna med uppochnervända fruktskålar av rutmönstrad hård metall. 

 Under tiden jag lagar mat kommer de aldrig upp på spisen, de är smarta mina små❤️.

Jag önskar att det kommer en verksam lag (inom en snar framtid) som totalförbjuder katter att vistas utomhus okastrerade och utan id-märkning. 

mollematte
2014-06-24, 22:46
#40

det har förundrat mig hur många människor, numera,  som skaffar katt.

när vi flyttade till en våning i lunds innerstad,  i början  på 70-talet,  blev man betraktat som en, mer eller mindre,  särling. 

 - har ni katt!!!!

underförstått, vad är det här för människor.

 - ja det har vi.  och HAN bor här! det gör inte NI!

undrar just om det finns så många omplaceringskatter för  att människor tror att katten ska fylla funktionen av en trevlig inredningsdetalj.

har man behov av att  domptera ett djur,  så kan man möjligen lyckas med en hund.

tove janssons  bok "sommarboken" har ett kapitel som heter "katten".  det handlar lika mycket om  människans som katters och olika inställning till lycka, olycka och kärlek.

- och respekt för olikheterna hos båda.

rekommenderas varmt!

elineur
2014-07-14, 13:06
#41

min familj hade katt i 13 år( den bodde hemma hos mina föräldrar innan dom skilde sig) . Hon satt gärna med vid bordet d.vs. på en ledig stol. hon blev nedmotad om hon försökte sätta sig på bordet. Hon fick i bland små bitar av ost på helgerna när  vi människor hade helgfrukost med lite extra gott på morgonen. Hon lärde sig att hon kanske fick smaka människoföda på just helgmornar. vi var extremt noga med att rengöra katt toaletten separat från köket och det är att rekommendera att ej rengöra katt toan i köket utan i tvättstugan.  just för risken att smittas av de farliga bakterierna.  När min syster väntade både första och andra barnet bodde hon ofta hemma hos våra föräldrar och avråddes helt att rengöra katttoaletten under båda graviditeterna( enligt råd från veterinär som vi hade rådfrågat) . Tycker artikeln var mycket välskriven. självklart ska inte katterna sitta på bordet utan med undantag på en stol bredvid bordet.  våran katt blev så väldresserad att kompisar till mina och syrrans föräldrar undrade om katten trodde att hon var husets hund i bland. Hon kom och hälsade på varje besökare som kom till huset.

[moapetrova]
2014-07-19, 10:12
#42

När det inte är mat på bordet så får hon vara där.

Maria
2014-07-19, 10:23
#43

Mina katter får vara både på matbordet, köksön och de andra köksbänkarna.

Däremot får de inte vara där när jag lagar mat eller när vi äter och de verkar ha fattat "galoppen"

Det har funkat i alla år även med nya katter som kommit.

/Maria

[moapetrova]
2014-07-19, 11:02
#44

Glömde säga att min katt får vara på köksbänkar osv..  Dock ej när mat finns där.

[strutter]
2014-07-19, 19:41
#45

Min katt fick gärna vara på köksbordet. Varför skulle han inte ha fått det?

Det finns det som är mycket värre än en katt på bordet!

Jag lider inte av bacillskräck så det var helt OK.

Tyvärr lever han inte längre, men jag skulle gärna vilja ha en ny katt. Om det bara fanns ett bra kattpensionat där jag bor, så skulle jag skaffa en katt omedelbart.

RoxannaS
2014-09-18, 16:09
#46

Bra skrivet! Våra katter får vara på bordet - om vi inte äter där. Dem har för tillfället sin matplats på köksbänken, men dem får inte vara där medan vi lagar mat. 

Måste även få fråga om formuleringen i "brödtexten" eller vad den kallas. "katters vara " står det där :3

Skorpion76
2014-09-21, 08:01
#47

När jag äter mat vill jag inte ha en katt mitt i maten och därför tycker jag inte att de ska vara på matbordet! Det måste de som har katt lära katten. När jag var hemma hos en tjejkompis förut som hade katt och vi skulle äta hoppade katterna upp på bordet, men föräldrarna sa till dem. Det är lika illa med hundar som sitter bredvid och tigger mat, men det kanske inte hör hit! 

Jag förstår mycket väl att vår mat luktar gott och att både katter och hundar kan bli sugna på att få smaka en bit, men det är bara att lära dem det från början att det är förbjudet! Speciellt jobbigt är det med så stora hundar som når upp med huvudet över bordskanten. Bläh!

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

emmieswords
2014-11-06, 17:47
#48

min katt är på bordet jämnt :P Med take på att jag bor ensam :P Men hon är inte störig på ngt sätt utan ligger i fruktskålen  o tittar när jag äter

fredricakarlsson
2014-11-06, 20:43
#49

Mina katter får inte vara på bord eller uppe i köket på bänkar.. Och det är inte för jag är rädd att de ska smitta mig med något. Jag tycker det är viktigt (för mig) att man lär katten. De har sina ställen att klättra upp på och vill inte att de stjäl saker från bord/bänkar. Själv tycker jag att det är rätt äckligt att vissa folk man känner låter katten få vara uppe i köket. Så blir det massa hår och sen när man lagar mat så kommer det hår i maten även om man har torkat av där katten varit.

Skorpion76
2014-11-07, 15:42
#50

#49 Det är minst lika viktigt att lära katten vett och etikett som att lära hunden det. Det vill säga att det är lika viktigt att lära katten att inte klättra upp och omkring på bordet som att lära hunden att inte tigga.

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

fredricakarlsson
2014-11-08, 11:08
#51

#50 Haha jaha? Har jag skrivit att man får göra hur man vill med hundar? Det brukar ju lixom vara så att man har mer pli på hunden än katten. Själv har jag pli på mina katter och hundar

Fridaaaa
2014-11-08, 11:10
#52

#50 Vissa bryr sig kanske inte om hunden tigger? För alla är det inte viktigt, precis som för alla är det inte viktigt om katten är på bordet eller inte.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Skorpion76
2014-11-08, 11:19
#53

#52 Just precis! Jag har ingen egen katt, men min koontaktperson har en kisse som ibland hoppar upp på diskbänken och matbordet. Nu har jag inte ätit lunch hos henne, men jag har varit i hennes kök och bakat och katten har hoppat upp på diskbänken. Tack och lov har hon inte hoppat upp på matbordet, men jag uppskattar det ändå inte. Det är lika illa om hunden sitter och tigger vid bordet, tycker jag.

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Fridaaaa
2014-11-08, 11:22
#54

#53 Ja alla tycker olika. Mina katter får inte vara på köksbord eller bänkar i köket, hundarna tigger lite men bryr mig inte så länge de är stilla och tysta.

 Medarbetare: rexkaniner, Support.

Maria
2014-11-08, 13:17
#55

Som sagt så får mina vara överallt utom när vi äter och jag lagar mat och det fungerar jättebra.

Men  man kan ju knappast lära katter vett och etikett😃 utan det är väl snarare hur man själv vill ha det.

/Maria

[trazy]
2014-11-08, 13:19
#56

min trazy får vara överalt utom på koksbordet o spisen kan bränna sig menhon ögonkänare

Skorpion76
2014-11-08, 17:29
#57

Inte så trevligt med katthår i maten, eller hur? Eller att katten kommer och kliver rakt äver din mat när du äter.

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Gosis12
2014-11-08, 18:08
#58

Man får ta seden dit man kommer. 

Gäster hos mej som inte gillar katter på bordet får helt enkelt sitta bredvid och titta på medans vi andra äter.

Jag önskar att det kommer en verksam lag (inom en snar framtid) som totalförbjuder katter att vistas utomhus okastrerade och utan id-märkning. 

[trazy]
2014-11-08, 18:19
#59

piga upp med katt hår😂desutom slickar min katt mig när jag skadad

Leritza
2014-11-08, 18:28
#60

Hon får egentligen int va på diskbänken men är där ibland ändå. Köksbord har jag egentligen inget blev omgjort till syhörna då jag upptäckt att jag åt kanske där 2-3gånger på ett år, så där gör det inget att hon är om jag inte sitter och syr

Thaeri
2014-11-11, 01:24
#61

#57, jag tror nog att de flesta som låter katten vara på köksbordet har regeln "inte när man äter", och vad gäller katthår så kan de lika gärna flyga upp dit från golvet.

Det är mycket lättare att hålla sig till den regeln och torka av bordet innan man dukar än att vakta på katten varje minut man är hemma och vaken för att se till att den hålls – och sen är kissen ofta ändå däruppe när man är borta eller sover – och fortfarande behöva torka av bordet innan man dukar😛

Skorpion76
2014-11-11, 06:57
#62

#61 Precis!

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

[VampireGirlElvira]1
2014-11-11, 15:39
#63

Min katt får absolut inte vara på bordet. (Förbjudet område.) 😄

Skorpion76
2014-11-11, 18:02
#64

#63 Bra!

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

#65

Bra skrivet! 😃

Skorpion76
2014-11-30, 07:49
#66

🐱

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

[Thiah]
2014-12-07, 15:13
#67

Våra katter är aldrig på borden medan vi ser dom. Men så fort vi gått och lagt oss så hör jag hur dom är där. Har inte mer katthår i maten för det. ;)

Lyla
2015-02-06, 19:44
#68

Mina missar har sina matskålar på köksbordet, med utsikt över trädgården 🙂

De hoppar däremot aldrig upp när vi sitter där & äter själva.

Ellen89
2015-02-09, 11:08
#69

Nej inte pa matbord bara for att jag tycker inte att hon ska vara dar. Hon har manga andra stallen att sitta pa :)

Rumblebee
2015-02-09, 16:47
#70

Så länge det inte står mat framme ser jag inget fel med katter på bord eller bänkar, för man torkar ju av innan användning. Det finaste msn har sätter man på bordet säga det väl? :)

Zamioculcas
2015-02-28, 02:34
#71

Intressant läsning! 
För mig är katter på bordet ett stort nej.
En kompis sa en gång "de får sitta där jag sitter, eller hade suttit om jag kunnat."
Kan dock tillägga att min syster gärna sitter på köksbänken. Det fick hon sluta med hemma hos mig, för när hon gjorde det i vår gamla lägenhet så kom hankatten nedrusande för trappan som en raket och kutade rakt ut i köket där han hoppade upp på bänken, vilket han alltså normalt sett INTE gör… (Ingen aning om hur han visste - men det är katten som "hör snören"…)

Sen är såna här saker givetvis personliga. Det finns ju inget rött och fel, bara egna åsikter - och MIN åsikt är att djur inte har på bänkar och bord att göra. 🙂

"Om du ser någon utan ett leende - ge dem ett av dina!"

Sealle
2015-03-01, 14:04
#72

Vår katt får absolut inte vara på köksbordet, soffbordet eller diskbänken/köksbänken. Ingenstans där vi har mat med andra ord, skrivbord eller övriga bord där det inte äts vid går med andra ord bra. Matbordet på altanen är också off-limits.

Varför är mer en fråga om hygien, tycker det känns jätteäckligt ifall katten skulle gå omkring där vi sedan ska ha vår mat, speciellt eftersom det inte är ovanligt att knäckebrödsmackor ligger bredvid tallriken direkt på bordsduken. Samma sak med köksbordet, brer ofta mackor direkt på träytan och vill inte ha kattfötter där, även om han är renlig av sig. Speciellt inte eftersom han är utekatt på deltid.

Sen är det också en fråga om att ifall han skulle få gå omkring på matbordet/köksbänken så skulle han även äta att maten som finns där uppe, vilket  självklart inte vore okej. Så det är helt enkelt lättare att dra gränsen att han får stanna på golvet. Ser ingen anledning till varför han skulle behöva vara uppe där ändå, vi har som sagt många andra bord, fönsterkarmar och höga skåp där han kan vara på om han vill blicka ut, och vi har också en extra stol i hörnet på matsalen där han kan sitta om han vill "vara med" när vi äter.

[duns]
2015-10-22, 10:52
#73

Vi får snart hem en ny liten kattunge och våra katter har absolut aldrig fått vara på bord eller bänkar. Jag har aldrig funderat på smittor eller sjukdomar, men vill inte ha hår i maten eller små tassar som varit i kattlådan och sedan på bordet.

KattMamma5
2015-10-24, 13:35
#74

Mina får vara på matbordet. Det är lite jobbigt när jag vill läsa något samtidigt som jag äter för se papper ska liggas på. Men då blir det lite mys på tidningen istället för att läsa. Mycket mysigare👍

[Daisy-Moa-Elsa]
2015-10-24, 18:04
#75

Man kan ju "lära" dem att inte tex vara på matbordet när det är mat där, dock är jag fullkomligt övertygad om att när jag är på jobbet så är dem på matbordet. Pälsstrån skvallrar.

Finner dock inget problem i att ha vanan att ordentligt torka av ytan jag ska använda i köket och skärbräbrädorna tas fram när jag ska använda dem och ligger inte framme.

Kan säga att jag har varit i flera hem utan djur där jag gärna inte skulle äta något. "Snusk" vs hygien är enligt mig inte likställt med djur eller inte djur.

micki78
2015-10-24, 19:17
#76

Mina katter får vara på bordet så länge vi inte äter där. Man torkar ju bordet innan man äter så jag ser absolut inget problem med det. Mina katter har aldrig hoppat upp när vi äter heller, det är kanske för att det är fullt av saker där då. Men när vi inte äter så får dom vara där bäst dom vill:)

kattöga
2015-10-25, 09:47
#77

Våra katter får vara på matbordet när vi inte är där.
Så länge dom inte är "vänner", så får en mat på bordet och en på golvet (om dom inte vill äta på golvet båda två). Men vi har en särskild "katt-duk" bl a på bordet då, som vi tar undan när vi äter.

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

OberonsMatte
2015-10-26, 10:14
#78

Så här kan det se ut hemma hos mig och katterna!😃

Sajtvärd Katter iFokus

Sashhi
2015-10-26, 14:00
#79

Katten får vara på var han än behagar i min lägenhet, eftersom den är så pass liten så att han ska möjlighet att skutta runt lite. Torkar av bordet innan jag äter där, lägger aldrig mat på själva bordsytan. När vi är hos mina föräldrar (sommaren/julen, stor villa), så vet han att där får han inte vara på borden då det ändå finns så mycket annan yta och min pappa är väldigt dramatisk gällande katthår i maten och dylikt (förståeligt, men jag själv känner inte så). Behöver ju inte vara en stor grej om man torkar bordet osv.

Not your mom, not your milk.

Sessan1
2015-12-19, 21:45
#80

Eftersom vi har hund också, så får mina katter äta sin mat i skålar på bordet, annars äter hunden upp katternas mat.. När vi inte äter, så f år katterna vara vart dom vill.

[lillelull]
2016-03-19, 23:44
#81

Min katt är överallt, diskbänk, matbord, spisen osv.. 

Har absolut ingen rädsla för smittor när det gäller katten, han är en innekatt och har aldrig ätit rått kött och är avmaskad. 
Och han sitter i princip bredvid tallriken när jag äter.. Om några katthår slinker ner i min mage struntar jag också i.
 Jag rensar alltid lådan så fort han varit i den oavsett om de är kiss eller bajs, har en hink bredvid lådan med bajspåse så skopar upp de och slänger de där direkt så tar jag ut det sen nästa dag.

Sen kommer det kanske lite Kattsand på golvet men det är inte Kattsand på ytor hos mig. 
De skakas av utanför lådan på en matta han har och sen har jag också en matta i hallen som tar allt för den är ganska raspig kan man säga. Så han är ren om tassarna. Han pussar och slickar mig i ansiktet och på munnen hela tiden 🙂
Men men om någon kanske inte vill ha honom på matbordet om de äter hos mig vilket är sällan någon äter hos mig men då kan jag ta ner honom. Men annars så är det inga regler som gäller kring var han får vara. Jag bor i en 1 a så jag tycker han kan få vara där han känner för det. Sen om någon skulle tycka de är äckligt och att jag får i mig hår eller what not, de struntar jag i fullständigt. 
😍

Carmarino
2016-03-20, 10:51
#82

#78 Du får nog skaffa ett större bord. Det ser trångt ut. 😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Nina
2016-03-20, 13:13
#83

Mina fick inte vara på några bord. Men jag gav upp eftersom de fortsatte trots att jag tog mer dom, sprutade vatten och bannade var gång. De fortsatte hoppa upp.

Diskbänken kommer bara min ena katt upp på. Även detta trots att jag aldrig tillåtit det på något vis. Jag är övertygad om att hon är trög eftersom hon kan hoppa upp även om jag står och lagar mat. En dag kommer hon bränna sig. Jag har nämligen öppen planlösning och kan inte stänga av till köket. Oerhört frustrerande.

Clarissa
2016-03-20, 13:20
#84

Jag använder aldrig mitt matbord så mig gör det inget om katterna är där, jag bor ensam och tycker inte om att sitta där själv och äta så jag äter alltid i soffan så katterna använder mer än gärna matbordet som sovplats. Det resulterar dock i, när jag åker och hälsar på mina föräldrar och tar med mig katterna, att dom gärna använder deras köksbord också vilket inte är lika populärt hos dom, haha..

Maria
2016-03-20, 13:25
#85

#83 Jag känner igen mig. Man har bestämt att ha en massa regler som man långsamt släpper, en efter en😃

Jag har ju gasspis men det har funkat bra. Katterna verkar fatta galoppen men jag har ändå koll. Vi har också öppen planlösning.

Den gamla spisen satte däremot katterna på ett par gånger genom att sätta ner framtassarna på på knapparna och göra ett avstamp så spisen gick på (på sexan) Vi fick koppla in barnlåset.

/Maria

Wellcraft
2016-03-20, 17:03
#86

Vet flera familjer som lärt katterna att inte hoppa upp på bord, och det har funkat!
Då det aldrig varit något katthår på borden och saker på bord har lämnats orörda så är de inte där när familjen tittar bort ens, en av familjerna har även testat att filma några gånger.
Nu kommer jag dock inte skaffa katt och min blivande sambo får lämna sina katter hemma hos hans familj när vi flyttar, då jag inte tål dem - men hemma hos mig får inga djur vara på bord. 
Hade en daghund som var av en väldigt självständig ras, väldigt kattlik - som gjorde precis som hon ville - i alla fall när ingen såg. Men även henne gick det att lära till slut, att borden inte är till för att ligga o sola på ;)

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

mariesdotter
2016-03-20, 17:40
#87

Mina katter får vara på ena diskbänken, då de äter där. Däremot får de inte vara på andra bänken, där spisen och diskhon är. Av rent praktiska skäl, samt säkerheten då spisen ju kan vara varm. Köksbordet får de inte heller vara på, främst för att det är så högt att blomkrukor osv går i tusen bitar om de har ner dem och jag är rädd för att de ska skära sig på skärvorna. De har flera fönster de kan sitta och titta i, så de behöver inte vara på köksbordet, då flera fönster vetter åt samma sikt. De lyssnar ibland… när jag är borta så skiter de i allt, då är det tassavtryck på spisen och jord på köksbordet, som de rivit upp ur krukan. Att man ens orkar fortsätta tjata…. >. <

Emma95T
2016-03-20, 17:43
#88

Mina katter får vara på bordet så länge inge mat är där för även om man säger till så kommer dem ändå hoppa upp där :p

Nina
2016-03-20, 17:47
#89

#86 Verkar vara en del katter som förstår och andra inte. Mina har jag varit konsekvent med utan resultat.

Maria
2016-03-20, 18:27
#90

Håller med Hera igen. Jag har haft katt som fattat galoppen direkt och aldrig var där han inte fick.

/Maria

kattöga
2016-03-20, 18:36
#91

Våra katter har fattat galoppen, men också att galoppen inte gäller när matte o husse inte är hemma……

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Maria
2016-03-20, 18:37
#92

#91 Ja då kan man göra vad man vill😃

/Maria

Nina
2016-03-20, 18:45
#93

Och mina råttor fattade galoppen men inte mina katter ;)

Maria
2016-03-20, 19:26
#94

Haha vilka filurer😃

/Maria

[nevamisse]
2016-03-20, 23:51
#95

Inga missar på vårat matbord eller soffbord, där skulle jag aldrig vika mig och hon låter bli borden. Skrivborden, soffan, sängen och stolarna får hon däremot vara på.

Lubsan
2016-03-21, 16:17
#96

Jag har gett upp efter flera månader, dom ska hoppas upp och fattar inte hinten när man går och plockar ner dom varje gång. Däremot har dom slutat gå upp på bordet när vi äter, så långt har dom fattat i alla fall ;)

Nina
2016-03-21, 16:33
#97

På vardagsrumsbordet hoppar dom upp trots att dom åker ned direkt VAR gång. Och saphira åker ner VAR gång hon är på diskbänken. Ändå ska dom upp. Där ger jag mig inte. Men det är hemskt frustrerande.

Anton.a
2016-04-14, 11:15
#98

Min katt får inte var på bordet men hon hoppar upp där när hon vill och antagligen när jag inte är hemma men om jag ser henne på bordet så åker hon väck!!!

Splatter
2016-04-14, 13:40
#99

Min katt är  aldrig på diskbänken, matbordet eller ens soffbordet, så länge en människa är vaken iallafall men eftersom det blir stökigt på borden ibland och absolut ingenting flyttar på sig så antar jag att han aldrig är på de ytorna när vi sover eller är ute ändå.

Men sen är han lite speciell, om jag glömmer hans leksaksmöss på soffbordet så tittar han först på mig tills jag tittar tillbaka på honom, så hoppar så försiktigt han bara kan om han måste (annars ställer han sig bara med framtassarna på bordet), tar leksaken med munnen, tittar på mig igen, hoppar ner och leker med musen. :) Oftast blir det att vi börjar leka apport då, så länge jag har tid så. :)

Soligajag1
2017-02-16, 08:46
#100

Mina katter får inte vara på bordet eller diskbänken . Såklart när matte inte är hemma, , så går dem där.  Sedan har jag en "egen" plats åt dem på fönsterbrädan där dem sitter o tittar ut !! 🐱 

Jag vill inte ha katthår , , eller annat på bordet , nu sitter mina  kissar  nedanför mig  såhär :  bilden. 🐱 på stolen , o dem är så roliga för dem ska sitta på samma stol. 😂 

HH 🙂

Maria
2017-02-16, 08:48
#101

#100 Haha vilka väluppfostrade kissar du har😉

/Maria

Soligajag1
2017-02-16, 08:58
#102

#101  Tackar!!! Vad säger man  ? Då  katten är borta dansar råttorna  på bordet .🙂 mina söner lärde dem en hel del !! det går att lära katter att be om sitt godis , , som här. 

OJojoj, , om du visste va många gardiner jag har som dem hängt i när dem va små, , 🐱 Katter är egna varelser tycker jag!! Så sköna!! 😉

HH 🙂

Maria
2017-02-16, 09:04
#103

#102 Haha ja katter är verkligen egna.

Jag har inte haft gardiner sedan Moritz var liten och han är 15 år nu😃 Han klättrade som en liten apa och satt uppe på gardinstängerna som en kanariefågel. Vi har få mattor också.

Vår adopterade 3-åring är mycket lättare. Moritz har alltid varit tokig men han togs alldeles för tidigt från sin mamma så jag gissar att det kanske är en av förklaringarna. (Det är en annan historia)

/Maria

Soligajag1
2017-02-16, 10:04
#104

#103  Ja, , det är dem!! 

OJojoj, , är han trötter o så när han är 15 år eller ? Min systers katt blev 17 år, , Norsk skogskatt , så mysig!!  🙂 va hon .

Ja, , dessa mattor, , jag har en i sovrummet , trasmatta , , den åker som en virvelvind, , 😃 o sen har jag tarkett golv i köket , , det glider och är halt för dem, , när dem springer o busar brukar dem åka kana ! 🐱 

Ser så skoj ut . Har du ingen bild på din Moritz , tror jag såg honom på en annan grupp här, 🐱 om jag inte minns fel . 

( Nu ska jag till syster min o baka( tar med till Loppis sen) blir nog bullar o kakor.  Skönt med lite hjälp . Min syster är så duktig . Gjorde nån efterrätt , Semifreddo , , jisses va gott det va!! 

Kramizar// Hillevi 🤗

HH 🙂

Maria
2017-02-16, 10:07
#105

Nej Moritz är inte trött. Han är lika besvärlig som han alltid varit😉

/Maria

Maria
2017-02-16, 10:15
#106

Försökte ta ett kort nu men han är svår att få stilla.

/Maria

Maria
2017-02-16, 10:15
#107

Jag ger upp😃

/Maria

Maria
2017-02-16, 10:16
#108

Försöker igen

/Maria

Maria
2017-02-16, 12:59
#109

Sista gången

/Maria

Soligajag1
2017-02-16, 18:31
#110

#109 Vilken Sötis !! Kram

HH 🙂

Upp till toppen