Etiketterartiklarraspresentationer
Läst 37341 ggr
Imasy
2010-11-22, 14:46

Ragdoll

Ragdollen är en perfekt innekatt, på grund av sitt lugna och tillgivna sätt. Den anpassar sig lätt efter familjemedlemmarnas olika nycker och det inkluderar både djur och barn.

Rag 1.jpgFinns det barn i familjen som i lägre åldrar kan behandla djur i allmänhet lite vårdslöst så tar det väldigt lång tid innan en ragdoll börjar säga ifrån, därmed är det inte sagt att de inte känner smärta, som elaka rykten vill påstå.

Deras mest karaktäristiska drag som skiljer den från andra raser är att den ofta slappnar av i alla muskler då man lyfter upp katten så att den bli lika lealös som den "trasdocka" den har fått sitt Namn av.

Ragdollen är i allmänhet en mycket matglad katt, speciellt hanarna kan snabbt vräka i sig mycket mat, allt från kattmat till vad familjemedlemmarna har på sin tallrik. Unga djur har ofta en "magdyna" eller gördel som dock brukar försvinna ungefär då den blir könsmogen.

Gångstilen är säregen för den går inte så smäckert som andra katter. Den har istället en vaggande gångstil vilken kan bero på att den går brett isär med bakbenen. En annan egenskap hos katten är deras sätt att lägga sig, den börjar att lägga ner skuldran först, därefter lägger den resten av kroppen. Avslutningsvis sover en del ragdolls ofta på rygg med både bak- och framben brett isär.

Ragdollen är en lättjefull och lugn katt. Den vill ogärna motionera mer än nödvändigt, men är för den skull ingen "prydnadskatt". De flesta ragdollkatter uppskattar lek och bus lika mycket som en annan katt, men lekarna brukar hålla sig inom lugnare former.

Rag 2.jpg

Ragdollen är ofta nyfiken och människokär, och möter ofta besökare i dörren. Till skillnad mot andra katter ligger inte en ragdoll högt och observerar. Den ska istället vara med överallt där det händer saker och ting. Favoritsysselsättningen är att hjälpa till när husse/matte stökar omkring hemma. En ragdoll trivs bäst tillsammans med sina människor. Man ser ofta en ragdoll flytta sig från rum till rum efters sin husse/matte. Man kan ju missa nåt kul!

Ragdollen är dock generellt ingen utpräglad knäkatt, utan ligger oftast hellre tätt intill husse/matte och gosar. Den är i regel mycket lätthanterlig och medgörlig, vilket underlättar skötsel som tex kloklippning, pälsvård och bad.

På det hela taget är ragdollen en mycket trevlig, överseende, intelligent och lat katt som kräver väldigt mycket kärlek och uppmärksamhet av alla sina familjemedlemmar. Som alla andra katter har varje ragdoll sin egen personlighet och sina egna karaktärsdrag, denna beskrivning av rasens temperament ska ses som en generell beskrivning.

En ragdoll får vanligen 2-6 kattungar i en kull, men precis som hos alla andra raser kan det lika gärna bli 1 eller 8. Ungen föds helt vit med rosa nos och rosa trampdynor. Efter tre till fyra dagar börjar nos, trampdynor och öronspetsarna få lite färg. Några dagar senare börjar masken i ansiktet att breda ut sig och färg börjar så smått komma på ben och tassar. Sist kommer färgen på svansen.

Fullt utmaskad och färdig i sin färg är inte ragdollen förrän i treårsåldern, men färgen varierar fortfarande med årstidsväxlingar, kullfödslar, sjukdom osv. Detta beror på att en ragdolls färgpigment är känsliga för värme, och utvecklas bara på de kallare delarna av kroppen. I mammans livmoder är det förstås varmt, så där utvecklas inga pigment alls, utan de börjar bildas så snart kattungen kommer ut. Att kalla partier på kroppen mörknar gäller förstås inte där vitfläckigheten breder ut sig på en mitted eller bicolor, de delarna saknar färgpigment alls. Ragdollens typ av utmaskning kallas himalayateckning, siamesfärg eller kort och gott maskad.

Rag 4.jpg

Ragdollen växer länge och ryckvis. Precis när man har en perfekt proportionerlig katt växer den några centimeter på längden och blir smal i kropp och ansikte. Ett par veckor senare kan den se bra ut igen, för att återigen dra iväg. Ibland verkar det som om den så kallade "slyngelåldern" aldrig ska ta slut. Det här håller ofta på till framemot två års ålder då växandet sker mer långsamt. Fullvuxen är den dock sällan före det den fyller tre år. På slutet är det dock mest huvud och nacke som blir bredare, speciellt på hanarna. När katten vuxit färdigt väger en hona 3,5-5 kg och en hane 6-8 kg, kanske ända upp till 9 kg. Givetvis måste vikten vara balanserad mot kattens längd så att den inte är överviktig, det får inte vara ett självändamål att uppnå en viss vikt.

Ragdollen ska ge ett kraftigt och bastant intryck. Fullvuxna katter verkar något tyngre i bakkroppen, ibland nästan klumpiga. Den långa kroppen ska hos fullvuxna katter vara lika bred vid skuldrorna som vid bakbenen. Katten ska som sin helhet ge ett rektangulärt intryck.

Huvudet på en ragdoll ska ha en bred, mjuk kilform. Huvudet ska vara platt upptill, mellan öronen, med en rundad panna, runda kinder och rak nos med en mjuk inåtbuktning vid nosbasen. Hakan ska vara markerad. Öronen är medelstora och breda och öppna vid basen, och de ska sitta brett i sär och vara en aning framåtlutade, sk "tiltade". De djupblå ögonen är stora och ovala. Önskvärt är en så djup blå färg som möjligt. Benen är medelllånga, kraftiga och muskulösa, bakbenen längre. De stora och runda tassarna ska ha tydliga pälstofsar mellan tårna. Ragdollens svans ska vara lång och nå till skulderbladet då man böjer den framåt. Den ska vara avsmalnande mot slutet och ha buskig päls.

Pälsen är medellång till lång. Den är längre på mage, bröst och hals samt på bakbenen. Pälsen är silkig och ska kännas sval vid beröring. Den saknar underull, vilket gör att den inte så lätt tovar sig. Pälsen ligger tätt intill kroppen och "skiktar" sig när katten rör på sig.

Rag 5.jpg

Ragdollen har i regel en lättskött päls. Den saknar underull och är mycket silkig, vilket gör att den inte tovar sig så lätt. Dock finns det givetvis katter som avviker från standarden, och om katten har väldigt mycket päls så kan det bildas tovor hur bra kvalitet det än är på pälsen.

Att borsta och kamma katten är ett bra tillfälla att kontrollera att katten mår bra och inte verkar ha ont någonstans, så man bör ta fram borsten och gå inom katten ungefär en gång i veckan. Många katter uppskattar borsning och njuter av dessa stunder. Andra kanske är lite hårömma och måste övertalas lite, men då får man ta det försiktigt så att man inte gör illa katten när man kammar. Har man en katt som inte ställs ut som har fått tovor så kan man klippa bort dem istället, om katten tycker det gör ont när man ska reda ut den. Är det dock en utställningskatt så kanske det inte ser så snyggt ut med en "hack" i pälsen, så då får man nog försöka reda ut tovan så gott det går. Har man en katt som ställs ut så får man se till att hålla efter pälsen så att inga tovor bildas.

Att bada katten kan behövas då och då, även om man bara har en sällskapskatt som går hemma. Men det räcker att bada kanske en gång om halvåret eller året, om katten inte blivit särskilt smutsig, förstås.

Det viktigaste när man badar en katt till vardags är att man har ett bra schampo som löser upp fett. Övriga tillbehör behövs i regel inte till vardags.

Text och bild är lånad med tillstånd av Ragdollklubben.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Ilya
2010-11-30, 16:26
#1

Och här kommer jag som svenskalärare ;p

"Ragdollen är en perfekt innekatt, på grund av sitt lugna och tillgivna sätt"

Ska det inte stå "tack vare" istället för "på grund av" eftersom det är positivt och inte negativt?


Imasy
2010-11-30, 16:43
#2

#1

Fråga inte mig, som du ser så är texten kopierad och alltså inte skriven av mig.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

[Forest]
2010-11-30, 21:13
#3

Tycker det var bra skrivet på en mycket trevlig kattras, även om det inte är du som skrivit den.

Hawknestgrove
2010-11-30, 21:16
#4

#1hum…. då märker jag ord.. det heter inte Svenskalärare! Det heter lärare i svenska (underförstått  svenska språket)eller svensklärare…..

För övrigt, tänk så mycket som stämmer in på vår lilla Mee här. Hon går ju lite lustigt med bakbenen som om hon hade gjort på sig..SkrattandeSå hon har väl troligen ragdoll inblandat i sig. Klarblå ögon har hon också och en plyschaktig päls…. och matvrak. äter allt!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Ilya
2010-11-30, 21:21
#5

#4 Haha okey :) men en ynka bokstav är ingenting om man jämför med en hel mening.


[Forest]
2010-11-30, 21:27
#6

4 kan du inte visa oss en bild :)

Hawknestgrove
2010-11-30, 21:28
#7

bild på lilla Mee

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Hawknestgrove
2010-11-30, 21:29
#8

en till

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

zabelle
2010-12-02, 12:43
#9

#8 Så vacker hon är! Kyss

Här är min ena Ragdoll.

Zabelle   

zabelle
2010-12-02, 12:46
#10

En bild till på min andra Ragdoll.

Zabelle   

chilisalsa
2010-12-02, 14:49
#11

Det är nåt väldigt speciellt med blå ögon…

som gör att man bara smälter !

Medarbeterare på Kost

[Maijah]
2010-12-05, 15:46
#12

Suck… så fina de är Kyss

Hawknestgrove
2010-12-05, 15:59
#13

ja varför jag tänkte på ragdoll hos Mee är ju inet hårlaget, men just det där med gångstilen… ser för kul ut, hon går som hon har gjort i byxan…..

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

martdat
2010-12-05, 16:05
#14

borde visa denna för min raggis, tror inte att hon läst rasbeskrivningen alls, hahahah, hon e den med absolut messt fart i, blir stel som en pinne om man tar upp henne, avskyr att gosa. inte ett dugg medgörlig vid borstning o annat, fullt krig då, hahah

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

Hawknestgrove
2010-12-05, 16:33
#15

haha ja tala om för din raggare att SÅ HÄRska du vara!!!!!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Ilya
2010-12-05, 18:34
#16

Här är min ragdoll förresten, Toulouse aka Tulle bulle lingonrulle!


Hawknestgrove
2010-12-05, 18:51
#17

så fin…….

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

[Shaiya]
2010-12-05, 22:05
#18

Min lilla ragdoll hona Pärla Glad

bellamollylovee
2010-12-11, 18:41
#19

Jättebra artikel :-)

Kommer det komma en artikel om sibirisk katt också? :-D

Kram Emma - medarbetare på Bloggande Ifokus.

Fotoryttarnas.se

IsabelleJ
2011-01-08, 19:57
#20

Jag har också en liten ragdoll hemma.. fast bara delvis.
Har har ragdoll i sig, hihi.

Han heter Gottfrid och är mästare i utställning!
Satte ihop ett litet collage, det är han genom åren kan man säga.
1. Diskmaskinsbilden, 2. Sängbilden, 3. Balkongräcket och så den längst till höger är hur han ser ut nu :)

Ghost3
2011-01-11, 21:26
#21

Detta är min foderkatt Yoshi som är 8månader Glad

Hans pappa kommer från japan och hans mormor kommer från usa.

pebb
2011-01-11, 21:45
#22

Jag har precis varit och tittat på en ragdoll kattunge som jag ska köpa, hon är så söt, bara 4 veckor än så länge! Ser fram emot när hon kommer lilla marie antoinette

[rightPAW]
2011-02-07, 11:21
#23

Åh vill ha en raggis! Kyss

emimollie
2011-02-07, 14:15
#24

Här kommer en bild på våran lilla här hemma just nu.

SE*HotBed's Alice Fudge Glad Brun Bicolour

Cahira
2011-06-24, 16:05
#25

Jag drömmer om en raggis, men då jag har en burma vill jag inte riskera att raggisen blir stressad, så det får vänta tills burman har kolat vippen.. *suck* :/

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

emimollie
2011-07-02, 11:05
#26

Ragdollen brukar anpassa sig och gå väldigt bra ihop med de flesta djur/människor och andra kattraser. Så om det är en ragdoll du vill ha tror jag inte det är något större problem!

En kattunge dessutom är ju ganska öppen och nyfiken i sig och de blir förhoppningsvis ganska snabbt kompisar din gamla katt och ragdollen! Alla är ju sina egna individer och visst finns det ragdolls med lite mer sprutt i med såklart!

Lycka till med planerna!

[Sophia.]
2011-07-02, 11:12
#27

#25 Varför skulle en Ragdoll bli stressad av en Burma?

[littleoldme]
2011-09-27, 19:45
#28

Vad roligt det var att läsa denna rasbeskrivningen av ragdoll.

Min honkatt är en blandning av ragdoll och norsk skogkatt.

Hon slappnar av direkt när jag lyfter upp henne och det beskrivna beteendet i denna artikel stämmer överrens med min katt till hundra procent, förutom att hon är en riktig knäkatt. Totalt gossjuk mest hela tiden.

Hon har en silkeslen päls. Hon har väldigt mycket päls under tassarna som sticker fram, haha. Vet inte om det kommer från norsk skogkatt eller ragdoll dock.

Sen är hon ju inte maskad eller liknande som ragdoll utan har fått färg och teckning från norsk skogkatthållet då hon är en sköldpadda.

Cockerspaniel
2011-09-28, 12:40
#29

Älskar ragdoll rasen! Ska hämta min bulle i Oktober och längtar sååå mycket :D
Köper han fr¨n en uppfödare i Dalarna. Hans Namn är S*Raggedy Doll Dooleys <3 

Mitt lilla charmtroll!


bianca100
2012-06-26, 16:10
#30

Vilka fina katter!

Jag har äntligen fått bli fodervärd till en ragdoll flicka på 1,5 år sååå roligtGladHon är lite skygg men jag hoppas att det beror på flytten och att hon snart visar ragdollens härliga egenskaper…

[NoOrdinaryGirl5]
2012-07-11, 20:41
#31

Funderar på att skaffa en sådan som första katt om jag kommer in på högskola, känns som ett bra val. Funderar är dock nyckelordet i föregående mening haha ;)

OberonsMatte
2012-07-11, 22:09
#32

Jag vill bara passa på att visa upp min underbara raggiskille Oberon som är 4,5 år och blå bicolor (med vit ryggfläck). Han har tre kattkompisar (2 skogisar och 1 helig birma) som han trivs väldigt bra med.

Sajtvärd Katter iFokus

Elena-Maria
2012-11-17, 19:00
#33

Min lilla snofsa är inte knäkatt, precis som det står i texten. Hon är snarare lite lynnig :P Dock följer hon med en överallt samt möter i dörren. En tämligen egensinnig dam med stark personlighet. Sover alltid med benen i vädret :) Inte så mycket på denna bilden dock.

Fred och god växt!

LoAEmma
2012-11-17, 20:13
#34

Kul tråd och intressant artikel!
Igår tingade jag en liten raggis!!! Ska bli såå kul, hämtar henne på nyårsafton Glad

*Det blir som det ska*

Medarbetare på Gravid iFokus

Upp till toppen