Etiketterartiklarraspresentationer
Läst 28860 ggr
scotixus
2011-01-28, 21:06

Burma

Burma är en ras som många blandar ihop med andra raser ex. birma som har ett liknande namn, men de är två olika raser.

Feenik.jpg

Intelligent, social, trevlig, nyfiken, tillgiven,lekfull, pratglad och en katt med stark personlighet är ord som beskriver en burmas temperament.Det är en katt som oftast vill vara med överallt och passar väldigt bra i en barnfamilj, men den trivs inte ensam.

Fio+flor.jpg

Burmans kropp är kraftig och muskulös men ändå elegant, och de har mera tyngd i kroppen än de ser ut att ha. Den har en kort päls som är silkig, fin och utan underull. I burmans färg finns en maskning även om den inte är lika tydlig som t.ex siamesens. Dess färg är också ljusare än andra katter, pga att burman har en gen som gör färgen ljusare då den påverkar pälsens färgpigment. Den ursprungliga färgen på burma är brun vilket alltså utan genen skulle vara svart, och det var den enda färgen fram till 1955 då det föddes en blå kattunge, och nu finns burman i 10 olika färgnyanser, bilder på de olika färgvarianterna finns på Burmklubbens hemsida. Burmans ögon är gula och formen ger dem den speciella "burmalooken", de ser ut som de "tittar under lugg" då de har en rundad underlinje och en rak överlinje.

Fifes rastandard finns att läsa på: http://www1.fifeweb.org/dnld/std/BUR.pdf eller på burmaklubbens hemsida: http://www.burmaklubben.com/

forr.jpg

Burman är en Asiatisk kattras och hur den kom till America råder det delade meningar om, men burman sägs ha avlats från en och samma hona från början, hon kallades Wong Mau och kom till America 1930, eftersom att det fannas bara en burma, så parades hon med rasen som liknade henne mest nämligen siameser som var brunmaskade. Genom detta avelsarbete kom rasen att utvecklas och bli större för att sedan att bli godkänd av CFA 1936, och i Sverige har det varit en godkänd ras sedan 1946.

Colorado.jpg

Vill du läsa mer så finns väldigt mycket intressant att läsa om burman på http://www.katter.nu/raser/bur.htm , eller på burmaklubbens hemsida

Källor:

www.burmaklubben.com

http://www.sverak.se/sverak/om_katt/Raser/BUR.htm

http://sv.wikipedia.org/wiki/Burma_(kattras

http://www1.fifeweb.org/dnld/std/BUR.pdf

http://www.katter.nu/raser/bur.htm

Med Vänliga Hälsningar

Linda

www.scotixus.n.nu

SaraC
2011-01-28, 22:16
#1

Trevlig artikel med fina bilder!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

scotixus
2011-02-01, 17:31
#2

Tänkte bara flika in att Burma har sitt eget forum här på iFokus också, välkomna in till www.burma.ifokus.se

Med Vänliga Hälsningar

Linda

www.scotixus.n.nu

Cahira
2011-06-24, 15:54
#3

Jag har hört att burman liknas vid en tegelsten insvept i siden - det passar väldigt bra :) Helt underbar ras!

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

ShegoFan12
2012-08-24, 20:00
#4

jag tycker rasen är en fin katt :) gillar den :)

Upp till toppen