Etikettallmänt-kattprat
Läst 520 ggr
pussgyrka
2020-04-01, 06:40

Ledsen katt och temporärt boende

Flyttade till ett litet temporärt boende (25 kvm) med mina kissar igår, bilfärden var läskig och nya lägenheten läskig. Ena katten brydde sig inte, men den andra ville mest ligga i en garderob. Vi kom dit igår så det är ju väldigt nytt fortfarande, men finns det något jag kan göra för att underlätta? Om 4v kommer vi nämligen att flytta igen till ännu en ny lägenhet och jag oroar mig redan. Trodde lite naivt att det skulle gå bra så länge jag var där…😳 Har feliway i väggen och byggt några gömställen. Hur har ni gjort med era fegiskatter?

Maria
2020-04-01, 07:57
#1

Jag har bara väntat ut katterna. Sett till att de har tillgång till sin låda och sina matskålar. Ha tålamod.

/Maria
Uppkatten
2020-04-01, 09:32
#2

Lugn och ro. Tydliga rutiner. Flera olika gömställen. Mat, vatten och kattlåda nära kattens gömställe (fast ändå bör man försöka hålla mat, vatten och kattlåda en bit ifrån varandra förstås). 

Ha koll på att katten äter, dricker och går på lådan, så att det verkligen fungerar. 

Förutom Feliway kan du testa Zylkene (man delar kapseln och häller ut innehållet över kattens mat. Katterna brukar tycka att det är gott). Äter katterna redan nu RC torrfoder så har RC ett torrfoder som heter Calm som du kan prova att gå över till (om jag förstått det så är det ung. som Zylkene tillsatt i det fodret).

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
pussgyrka
2020-04-01, 12:56
#3

Han vågade gå på lådan igår kväll iaf. Inte ätit ännu, dock varit borta ett par timmar. Ska försöka fjäska lite ikväll efter jobbet med extra goda saker. Gissar att jag får tvångsmata om han inte käkat imorgon? :/ Ska köpa såna där kapslar också. Han har varit ganska rädd när han varit hos kattvakt men han känns mycket mer ängslig nu. Jag hoppas att det vänder, gör så ont i hjärtat. :( Och tack för era svar!

Uppkatten
2020-04-01, 17:11
#4

#3 Ja, du måste få igång honom att äta ifall det har gått 24 timmar eller mer sedan han åt senast. Prova i första hand med att erbjuda all möjlig god mat som han gillar, t ex tonfisk (avsedd för katt) brukar kunna vara populärt eller kokt torsk (även om man ska vara lite restriktiv med fisk annars). 

Äter katten inte självmant så kan du prova om han "städar bort" torrfoderprickar som du lägger bredvid/framför honom. En del katter behöver att man har dem nära sig och gosar och matar ur handen i sådana här lägen, eller att man har dem nära sig och erbjuder mat på sked. 

Ofta ser man på katthemmen (när det har kommit nya katter dit) att de kommer igång bättre med att äta, dricka, gå på kattlådan etc under andra natten. Men det kan ta flera dagar innan de är igång och äter ordentligt.

Tvångsmata vill man gärna undvika, men ibland har man inte mycket alternativ. Har du provat det tidigare? Annars: Använd gärna en liten doseringsspruta från apoteket á 5 ml. Det enklaste är att ge a/d blötmat (kan köpas hos veterinären) som man enkelt rör ut med vatten till en "välling". Sedan ger man det långsamt, långsamt till katten, med spetsen riktad mot kattens kind så att katten inte sätter i halsen. En del katter tycker att a/d är så pass gott att de börjar äta själva av bara farten. 

Men det bästa är förstås om man kan hitta någon "lyxmat"/favoritmat som katten inte kan motstå att smaka på.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
pussgyrka
2020-04-01, 18:21
#5

❤❤❤ Blev så rörd av ditt långa och informativa svar, tack fina du. Jag har tvångsmatat förut ja, dock inte denna kissen. Har några 5 ml medicinsprutor och 30 med tjockare "pip". Han har tagit sig in lådorna under handfatet på toan via baksidan på nåt vis o ligger o trycker där nu. :( Kanske borde försöka stänga av just det gömstället. Ställt in 2 sorters mat i lådan som jag hoppas att han rört när jag kommer hem ikväll. Har köpt zylkene och massa extra gottis nu, hoppas att det ska funka. Min älskade lilla fjant.

pussgyrka
2020-04-04, 14:36
#6

Det går sådär för oss… :/ Har köpt en sisådär 20 olika sorters mat och godis, han har ätit några godisar och lite torrfoder själv. Har sprutmatat en del med a/d, men det är svårt och han blir inte glad och mycket hamnar utanför. Ibland är han på väg att äta godis, men blir distraherad (?) av nåt. Antingen nåt ljud utanför (lång korridor) eller sin kompis. Vet inte om det hjälper att låta kattkompisen bo hos en vän? Pratade med en ganska osympatisk veterinär som sa "vad ska jag göra åt det då?" ungefär. Men vad ska Jag göra då?:( Känns hopplöst, tror knappast han får i sig tillräckligt. Är inne på 5:e dagen nu. Vill bara gråta.

pussgyrka
2020-04-04, 14:44
#7

Får väl tillägga att han åtminstone har slutat att gömma sig, han är framme och leker/gosar/dricker vatten (något reserverad fortf). Men. Det känns inte bra.

Uppkatten
2020-04-04, 15:12
#8

#7 Det är ett väldigt gott tecken att katten är framme och leker/gosar/dricker. Jag skulle tro att det bara är en tidsfråga innan katten börjar äta i det läget. Men - du måste fortfarande ha koll och hjälpa till när så behövs. Försök få koll på hur mycket torrfoder och godis din katt får i sig sammanlagt över dagen, så att du ser att det är på en "något så när" nivå, och att det ökar över tid. Själv brukar jag försöka väga maten i de här lägena. 

Fortsätt muta med alla möjliga sorters mat, tonfisk, kokt torsk o s v. I nuläget är det viktiga ATT katten äter, mindre viktigt vilken sorts kattmat katten äter.

När katten är framme och leker - prova om han gillar att jaga torrfoderprickar som du sprätter iväg.

Prova om han "städar bort" torrfoderprickar som du lägger i hans närhet, t ex på hans sovplats (lite elakt, men jag tycker det är OK i de här lägena).

När det gäller att sprutmata med a/d så är det svårt och kladdigt, och mycket hamnar utanför. Det hör till. Har du provat att mata på sked istället (håll fram skeden och låt kissen slicka av, man kan få vara rätt envis)…? Många katthemskatter som jag har matat har jag fått gosat mycket med innan de vågat börja smaka på maten/äta. De har behövt en människa "som håller koll åt dem" så att de själva kan slappna av och börja äta. Man har fått sitta hos dem kanske varannan timme för att mata på med ytterligare lite mer mat (en "normalstor" huskatt ville vi få i minst 1 burk a/d per dygn i de här lägena).

Håll ut - det brukar bli bättre! Det här är en relativt vanlig stressreaktion hos katter. När en katt kommer till ett nytt ställe så är stressen ofta högst de 2-4 första dagarna. Men först efter 14 dgr så börjar katten "landa lite mer" i den nya bostaden. För en del katter tar det längre tid än så.

Lek är väldigt bra och viktigt i det här läget - om katten är med på att leka. Lek följs ofta av en spontan minskning av spänning/stress, och ökar dessutom aptiten. 

Vad din veterinär kan göra? Ja, om katten äter så pass lite att katten riskerar att utveckla fettlever/fara illa så vill jag minnas att det finns ett aptitstimulerande läkemedel som man kan ge katten. Det är inte förstahands valet, MEN det är en möjlighet som finns om man inte kan få katten att äta på annat sätt. 

Man kan alltid vända sig till annan veterinär för en second opinion.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Uppkatten
2020-04-04, 15:21
#9

Hos socialiserade katter (ej skyggisar!) så har man sett att social kontakt (mys och gos/beröring) ger minskad stress och lägre nivåer av stresshormoner.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Uppkatten
2020-04-04, 15:30
#10

När man skedmatar så kan det vara bra att se till att katten blir "lite kladdig om munnen", då brukar de ofta vilja slicka rent och "kommer på att det är gott". Ha matskålen framför katten och håll tummarna för att den börjar visa intresse för maten.

Det läkemedel som är aptitstimulerande tror jag heter Mirtazapin, och det ska förstås enbart ges i samråd med veterinär som då ordinerar rätt dos och hur ofta läkemedlet ska ges, samt över hur lång tid.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
pussgyrka
2020-04-04, 21:27
#11

Såg att han är lite röd vid tandköttet på ena sidan i munnen när jag matade honom, gör uppenbarligen ont att jag är där med sprutan och pillar också, så jag kommer att ringa djursjukhuset imorgon bitti. I värsta fall får dom väl sprutmata honom där för jag klarar tydligen inte av det o jag vill ju inte att han ska dö av svält. Han ska få i sig nästan 1.5 burk a/d (stor katt, ej överviktig) och jag har lyckats med vadå, 1/3 och lite godis. Känner mig så jävla misslyckad.

Uppkatten
2020-04-04, 22:16
#12

#11 Det ÄR jättesvårt att handmata en katt och få i den tillräckligt. Man får försöka mata massor av små mål under en dag, och det är inte lätt om man ska försöka kombinera det med t ex jobb. Jag har nog aldrig lyckats få i en katt mer än 1 burk a/d, och då har ändå en del av det hamnat bredvid…

Har din katt FORL/TR tror du? Kan du mata från andra sidan? Provat skedmatning? Kolla med din veterinär om det är motiverat att prova aptitstimulerande läkemedel.

Har du Fortiflora hemma? En del katter tycker ju att det är jättegott om man strör det över maten, och det skadar ju inte katten att få det i det här läget (även om katten inte egentligen har något behov av det).  Men för att locka den att äta mer.

Nu håller vi tummarna för att kissen bestämmer sig för att äta i natt! ❤️

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Uppkatten
2020-04-04, 22:22
#13

Det är vidare viktigt att man inte tycker jättesynd om sin katt när man sprutmatar den, och låter bli att mata på för att man tycker så synd om katten, utan i det här läget så får man lägga känslorna lite åt sidan och säga till katten att "nu gör vi så här".

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
pussgyrka
2020-04-05, 00:02
#14

Så gullig du är, du verkar veta precis vad jag behöver höra.❤ Nu äter han faktiskt ur sin skål! Hurra! Kryddad med fortiflora och favoritgodiset. Jag är (har blivit) sjukt neurotisk och hönsmammig, min första katt överraskade mig med akut hjärtsvikt pga oupptäckt HCM (började med matvägran) så det har verkligen fått mig att minnas den där hemska sista natten vi fick tillsammans. Tack åter igen du fina främling.❤ Jag tror inte att han har FORL (gamla kissen hade det), fast det går ju inte alltid att se. Men han är ju inte ens 3 så det vore ju en himla otur om det skulle debutera redan nu. Ska dock kolla upp det, förhoppningsvis kan det vänta lite så att han slipper extra stress. Nu ska jag sova gott för en gångs skull. :)

Upp till toppen