Etiketterkattstatusdjurskydd
Läst 3115 ggr
eskils
2015-07-08, 14:08

Kastrering från 4 månader rekommenderas

Från Sveriges Veterinärförbund:

"Den 26 januari 2015 fastställde Smådjurssektionens Normgrupp nya rekommendationer angående kastration av katt.

Bakgrund
Problemet med oönskade kattungar och därmed en överpopulation av katter delar vi i Sverige med resten av världen. Kastration är en viktig åtgärd för att minska förekomsten av hemlösa katter."

"Normgruppens rekommendation
Normgruppen rekommenderar att alla katter som inte är tänkta att användas i avel i normalfallet ska kastreras, och stödjer kastration av katt från lägst fyra månaders ålder (eller tidigare vid särskilda behov)."

Katti
2015-07-08, 14:16
#1

Fast det du skriver i rubriken är ju inte vad som står i texten. Snarare är sista meningen i texten en tydlig markering att man i normalfallet inte ska kastrera katter före 4 månaders ålder. Men att de ska kastreras så tidigt som vid 4 månader står det inte.

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård
Isvind
2015-07-08, 21:10
#2

1; Nja, de skriver ju att katter som inte ska gå i avel bör kastreras & att de stödjer tidig kastrering. Dvs sällskapskatter ska kastreras.
Tidig kastrering blir allt vanligare, det har varit vanligt länge utomlands & forskningen går framåt.

Katti
2015-07-09, 11:17
#3

http://www.svf.se/en/Sallskapet/Smadjurssektionen/Normgruppen/Normer-av-medicinsk-karaktar/Rekommendationer-angaende-kastration-av-katt/

Länken går till hela texten. Det blir konstigt när man bara klipper ut stycken. Sveriges veterinärförbund stödjer sig i detta beslut på forskning och lämnar referenser till flera undersökningar. 

För ett par år sedan vet jag att det fanns uppfödare som lät kastrera sina kattungar före leverans, så tidigt som vid 10-11 veckors ålder. Detta visar ju Sveriges Veterinärförbund i detta ställningstagande att man inte stöder.

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård
eskils
2015-07-09, 11:50
#4

#1  Har ändrat rubriken till att kastrering rekommenderas "från 4 månader".

#3 Min länk är exakt densamma som din, förstår inte vad du klagar över. Jag klippte ut de centrala delarna av texten till ingressen i #0, som man brukar göra. Sedan får läsarna avgöra själva om de vill läsa hela texten. Tyckte det vore lite väl mastigt att lägga hela texten redan i #0. 🙂

Det viktiga som jag ser det är att varje kattägare hjälper till att minska de hemlösa katternas antal genom att så tidigt som möjligt kastrera sina katter (om de inte ingår i seriösa avelsprogram enligt konstens alla regler).

Silvestris
2015-07-09, 14:39
#5

#3

Ja och nej. De skriver att man kan göra undantag t.ex. för katthemskatter om det underlättar omplacering. Varför skulle det då inte vara okej att uppfödare gör undantag om det underlättar omplacering? Vore det så himla farligt att kastrera före 4 månaders ålder skulle de inte medge undantag annat än av medicinska skäl.

Personligen tror att denna sänkning är en kompromiss. Om 5-10 år kommer de vara nere på 3 månader. De vill inte göra en för kraftig sänkning eftersom det finns för stor skepsis hos veterinärkåren. Nu sänker man till 4 månader för att det är lättare att få med sig veterinärerna på det.

Själv har jag kastrerat före leverans (dvs. vid ca 14 veckors ålder) sedan 2005 och kommer fortsätta med det.

Katti
2015-07-09, 22:36
#6

#5, på vad svarar du ja och nej? Jag förstår inte heller vad du menar med att man som uppfödare omplacerar kattungar under 4 månader?

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård
Silvestris
2015-07-09, 23:06
#7

#6 

Ja och nej på att de inte stödjer tidigare kastrering. Och de flesta uppfödare placerar likt katthemmen ut sina kattungar före 4 månaders ålder (eller exakt vid 4 månaders ålder). I praktiken är det ingen skillnad på katthemskattungar och på raskattungar så varför det skulle vara okej att göra undantag för den ena kategorin men inte för den andra är… godtyckligt. Om något är väl katthemskattungar ofta känsligare pga. att de ofta är i dåligt skick när de kommer in och då borde man vara ännu mer noga med att avvakta med kastrering. Om man tänker på immunförsvar och allmäntillstånd.

Så ja och nej på att de har vetenskapliga belägg för allt också. Internationellt beprövad erfarenhet visar att det, immunologiskt, funkar bra att kastrera från 12 veckors ålder och att det går bra att vaccinera i samband med kastrering. SVF skriver också att de inte har vetenskapligt stöd för att inte rekommendera vaccination i samband med kastrering.

Katti
2015-07-11, 10:41
#8

Som uppfödare säljer man kattungar. Omplacering är något helt annat. Och i fallet med katthem är det ju en evig kamp att hitta goda hem till de katter man har att omplacera, så att erbjuda kastrerade kattungar kan ju bli ett säljargument (bra eller dåligt är en annan sak…). Som uppfödare har man ju förhoppningsvis avsättning för sina kattungar, annars är det bara att sluta föda upp. 

Om det är rätt eller fel att kastrera kattungar är en annan diskussion som jag inte är insatt nog för att ta. Men det känns väldigt konstigt med uppfödare som kastrerar alla sina kattungar före leverans.

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård
Nina
2015-07-11, 15:44
#9

#8 Varför är det konstigt? Om de säljs som sällskap ska de ju ändå inte paras.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här! Relationer \* Hundar \* Bodyart \* Kvinna \* Fiske \* Viktminskning Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!
[
2015-07-11, 16:04
#10

Katti - en uppfödare säljare antingen avelskatter till registrerade uppfödare eller till sällskap vilket innebär att de inte ska avlas på av diverse anledning och då brukar väldigt många kastrera innan leverans dels för att säkerhetställa att katten inte avlas på och dels är det skönt för ägarna att få en färdig katt, den ska ju ändå kastreras sen så att uppfödaren redan har gjort det är ju bsra ett plus. Så jag förstår inte riktigt vad du menar med hur uppfödare gör eller bör göra?

Silvestris
2015-07-11, 17:05
#11

#8

Varför ska inte seriösa uppfödare få använda sig av samma säljargument som katthem? 

Det faktum att SVF anser att det är okej att göra avsteg för katthemskattungar (som generellt är i sämre skick än seriöst uppfödda kattungar) får mig att tro att de faktiskt inte anser att det är ett hälsomässigt problem. Det är bara en snygg politiskt korrekt formulering.

Eveo
2015-07-11, 17:27
#12

Genom att uppfödarna kastrerar innan leverans så minskar chansen att deras katter hamnar i den oseriösa BYB. Tidig kastrering är toppen på alla vis.

No time to waste, only time to treasure.
[
2015-07-11, 18:12
#13

Så mycket BYB annonser som finns ute på blocket nu och det värsta är när man ser att någon av föräldrarna är reggade! Har ett flertal gånger kontaktat uppfödarna till dessa katter och alla har blivit förkrossade/förbannad/sviken då ingen av katterna har sålts till avel och de har informerat de nya ägarna om vad som gäller men ändå har de inte lyssnat :( och vissa har till och med haft ständig kontakt med ägarna men de har hållit tyst om att den katten väntar eller har ungar! Usch och fy! Nä då är det dom sagt bättre att kastrera dem då vet man som sagt!

Silvestris
2015-07-11, 18:23
#14

Ja, blandrasaveln bidrar till problemet med hemlösa katter också och varje renrasig katt som används i blandrasaveln kommer från en (oftast) icke ont anande seriös uppfödare.

eskils
2016-03-12, 12:14
#15

"Kastrera mera!

 Det är mars! Nu börjar katternas parningssäsong och inom ett par månader börjar det födas såna här små gryn i buskage, under balkonger och i vedstaplar mm. Många kommer inte att överleva den första tiden…
 Är din katt far till alla barnen?
 Givetvis är det viktigt att kastrera alla katter, men om du har en hankatt som är okastrerad och går ute är det extra viktigt att han blir kastrerad eftersom du inte alls har koll på vilka (kanske hemlösa) honor han träffar på sina vandringar. Ta ditt ansvar, beställ tid idag!
 (Du minskar dessutom risken för att han vandrar långt iväg för att hitta en hona att para sig med).
 Sprid budskapet och dela gärna!"

Stockholms katthem

eskils
2019-03-07, 11:13
#16

Påminner om det viktiga budskapet. Kastrera mera - för katternas skull! 👍❤️

Wony
2019-03-09, 10:26
#17

Tyvärr är det fortfarande många veterinärer som tvärvägrar att kastrera innan 6 månaders ålder, så även om det finns nya rekommendationer sedan flera år tillbaka, kommer det nog inte att gå så fort innan man börjat kastrera från 4 månaders ålder mer rutinmässigt…

Belzebubble
2019-03-09, 11:42
#18

Hur kommer det sig att det INTE är okej att kastrera hundar innan iallafall 1 års ålder, men för katter vill man få det gjort så fort det bara går? Jag känner detta är på gränsen till ”adopt don’t shop” propaganda där man inte tar hänsyn till djurets välmående utan själva problematiken med hemlösa katter. Jag vill gärna bli motbevisad, så finns det nån typ av forskning som visar att katter påverkas inte av förlusten av sina hormoner så tidigt i utvecklingen?

Wony
2019-03-09, 12:29
#19

Jag tänker att det är väldigt vanligt med tidig kastrering utomlands, och funderar på om det inte borde ha ändrats ifall det nu skulle vara negativt? Vet att i andra länder tycker man att vi i norden är konstiga som väntar så länge som vi gör.

http://skeptvet.com/Blog/wp-content/uploads/2013/04/PAV045web.pdf

Den berör både hund och katt, tyvärr nämns inte supermycket om ålder, men detta finns exempelvis att läsa: "One study in cats found those spayed prior to 6 months of age had a 91% reduction in mammary cancer risk, and the risk was reduced by 86% in those spayed before 1 year [48]"

Det är ju en av flera anledningar att kastrera tidigt…

Uppkatten
2019-03-09, 16:25
#20

#18 Vet inte om du har varit inne och läst veterinärförbundets rekommendationer rörande katt? 

http://www.smadjurssektionen.se/normgruppen/rekommendationer-angående-kastration-av-katt-26741218

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
eskils
2019-03-09, 17:35
#21

#18 Ett citat från Veterinärförbundets rekommendationer:

"Fördelar med kastration Kastrerade katter producerar inte avkommor och det föds därmed färre oönskade kattungar. Studier visar att kastrerade katter lever längre, har bättre hälsa och mer sällan drabbas av skador (4, 6). Risken för juvertumörer och andra sjukdomar i reproduktionsorgan elimineras eller minskas avsevärt (3, 4). Kastrerade katter revirmarkerar i mindre omfattning, vilket underlättar att hålla hankatter som husdjur (6)."

Nackdelar med kastration Intra- och postoperativa komplikationer kan förekomma. Kastration medför en ökad benägenhet att utveckla övervikt, och därmed sjukdomar kopplade till övervikt, som t ex diabetes (2, 4)."

Silvestris
2019-03-09, 21:42
#22

#18

Det är absolut okej att kastrera hundar före 1 års ålder. SVFs normgrupp anger ingen specifik åldersrekommendation gällande hundar, de ifrågasätter endast kastrering före 4 månaders ålder. I praktiken innebär det väl iofs att kastrering anses vara acceptabelt från 4 månaders ålder. Utöver det anger de att det viktiga är att veterinären informerar om för- och nackdelar så att djurägaren tar ett välgrundat beslut. 

http://www.svf.se/Documents/S%C3%A4llskapet/Sm%C3%A5djurssektionen/Normgruppen/Riktlinje%20ang%C3%A5ende%20kastration%20av%20hund.pdf

Hos hundar har man dokumenterat helt andra effekter av kastrering än man gjort hos katter, effekter som till stor del är rasberoende. Det kan mao vara helt i sin ordning att kastrera ras X från 6 månaders ålder medan det är lämpligare att vänta tills hunden växt färdigt om den är av ras Y.

Om du vill ha mer på fötterna angående åldersrekommendation för kastrering av katt är det bara att läsa normgruppens utlåtande och gå vidare och granska källorna. Jag lovar att du kommer finna ännu fler källor att granska via de källornas referenser. Det är bara att börja läsa.

Upp till toppen