Etiketterhälsabeteendekosthållning
Läst 514 ggr
cattisa
2020-03-21, 19:16

Hårbollar

Ni som har långhåriga eller semilånghåriga katter, ger ni dem något speciellt för att motverka att de får problem med allt hår de sätter i sig när de tvättar sig ? Jag har sett att det finns godis och torrfoder mm mot hårbollar. Torrfoder gillar jag inte, men godis eller "kosttillskott" kan jag tänka mig nu när fällningen sätter igång på allvar. Frågan är om det fungerar?

Jag är nybörjare på en semilånghårig vuxen huskatt, har bara haft korthåriga katter tidigare. Katten är dessutom en skyggis, som inte går att kamma än. Däremot har han börjat att acceptera att ta emot godis från mig senaste veckan. 🐱

"Tur har man kanske varje dag, otur mera sällan". Valfridus I. President i republiken Åsen och Fristaten Holmen

OberonsMatte
2020-03-21, 19:58
#1

Du kan prova att erbjuda henne kattmalt (pasta i tub). Kattmalt minskar risken för hårbollsbildning och underlättar för hår att passera genom mage och tarm. En del katter tycker att kattmalt smakar jättegott och äter det som godis.

Sajtvärd Katter iFokus

Uppkatten
2020-03-21, 20:13
#2

Ja, det här med semilånghåriga skyggisar kan onekligen vara ett problem. Jag har själv en semilånghårig (fd) skyggis. Hon accepterade relativt snabbt att bli kammad, lät sig kammas under flera år, men har nu kommit på hur man slipper undan att bli kammad…. 

När jag ser vad som hamnar i dammsugarpåsen (MÄNGDER av päls) brukar jag med en rysning fundera över vad som hamnar i kattens mage…

Min veterinärs råd har varit att servera blötmat (för att få i katten så mycket vätska som möjligt) samt att ge kattmalt vid behov. Veterinären rekommenderade Bezo Pet kattmalt men min tjej har vägrat annan kattmalt än Trixies…. Jag brukar trycka ut en lagom sträng på golvet (se doseringsanvisningar), så städar hon snabbt undan den…. 🙂 Hon får det inte särskilt ofta, mest bara om jag börjar misstänka att hon har problem med hårboll i magen.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

eskils
2020-03-22, 10:49
#3

#1 och #2 Ansluter mig till frågeställaren. Jag har också en katt som får upp hårbollar då och då. Hon har aldrig provat kattmalt men äter kattgräs och/eller ampellilja.

Tror ni att malt är bättre?

Uppkatten
2020-03-22, 11:08
#4

#3 Mina katter har alltid tre krukor med kattgräs här hemma. Under sommarhalvåret har de dessutom vanligt gräs (sk reparationsgräs) att tillgå ute på balkongen. Ampelliljor har de högt och lågt (dessa nobbas dock konsekvent till förmån för kattgräset!). 

När långhåriga skyggisen får symptom på hårbollar (d v s börjar äta mindre än normalt) så matar jag på med lite kattmalt. Jag uppfattar att kattmalten har bättre effekt i det läget, än om hon bara hade fått fortsätta knapra på kattgräset. Kan tillägga att hon älskar sitt kattgräs och att hon sällan/aldrig kräks upp det. 

Men det här är ju bara hur jag upplever det - har inte sett något "vetenskapligt" underlag.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

eskils
2020-03-22, 11:28
#5

#4 Ok, tack för svar! Min kisse älskar både kattgräs och ampelliljor och har god aptit. Kräks ibland upp gräs, med eller utan hårboll.

Kanske skulle skaffa lite kattmalt att ha i beredskap.

cattisa
2020-03-22, 13:06
#6

Tack för alla bra svar och reflektioner. Jag ska testa kattmalt. Jag har inte sett att katten har besvär än, men jag tycker att han borde få det.🙂 Lite syns det i kattlådan, men jag vill inte att det blir mer. Han fäller en del, stryker sig mot klöspelarna och rullar av sig hår på en filt.

Jag har precis fått hem en sorts piggborste som man sätter fast på ett sängben eller liknande som det är tänkt att katten ska stryka sig mot och kamma sig själv. Vi satte upp den igår kväll. Än har han inte varit där och kammat sig. Vi får väl se om det fungerar eller inte…

"Tur har man kanske varje dag, otur mera sällan". Valfridus I. President i republiken Åsen och Fristaten Holmen

OberonsMatte
2020-03-22, 13:14
#7

#6  En annan viktig sak för att motverka problem med hårbollar (som riskerar att fastna i tarmen) är att regelbundet kamma bort lösa hår med en tillräckligt effektiv kam. Kammen bör ha stålpiggar som är så långa att de tränger igenom hela pälsen (och inte bara "fjuttar" på ytan).  Jag använder bara Mirakelkammen (nr2 Large) till både Ragdoll, Norska skogkatter och Helig Birma. Den kammen är väldigt bra och går att beställa från Hund&Kattspecialisten.

Sajtvärd Katter iFokus

OberonsMatte
2020-03-22, 13:19
#8

Glömde bort att din katt är en skyggis, men låter ändå kam-tipset stå kvar som tips till andra.

Sajtvärd Katter iFokus

cattisa
2020-03-22, 21:00
#9

#8 Förhoppningsvis kommer jag att kunna kamma min skyggis så småningom, så jag är tacksam för alla tips jag får.🌺

"Tur har man kanske varje dag, otur mera sällan". Valfridus I. President i republiken Åsen och Fristaten Holmen

S.L
S.L 
2020-03-30, 22:17
#10

Jag odlar gräsgubbar det är knästrumpor med jord och frön på övre delen. På så sätt får jag inte en massa "leka-med-jorden och -rötter". Har ingen bild men googla på gräsgubbe 👍 Jag odla gräs innan i vanlig kruka men sluta alltid med att katterna grävde och drog upp allt så fick man städa efter deras lek. Under mattor är ju favoritgömman och under kylskåpet 🙊

cattisa
2020-03-31, 21:33
#11

Nu kan min skygga lillkatt äta kattgräs om han vill. Det smakar bäst när jag nyper av grässtrån i små bitar och lägger i en hög, men i nödfall plockar han själv också. Än har jorden klarat sig, men börjar han gräva så blir det gräsgubbe nästa gång #10. 🙂

Ampellilor är nyplanterade, men dem får han inte testa än. De måste få rötter först. När snön försvinner så småningom kan jag testa lite vanligt gräs och annat som börjar växa utomhus, men det tar minst en månad till.

Den där borsten som jag satte på¨sängbenet som han skulle stryka sig mot enligt reklamen, är fortfarande alldeles ny och fin och oanvänd. Trots kattmyntan.  Jag får väl ta med datorn in och visa kattskrället reklamfilmen så han förstår hur han ska göra för att kamma sig själv… 🐱 ❤️

Kattmalt förstår han inte riktigt vitsen med. Han nosar på det, men jag är osäker på om han får i sig så mycket eller om han mest kletar ut det på golvet. Han måste ju äta själv om han ska, eftersom jag inte kan mata honom med det. Jag fortsätter att ge honom lite ovanpå godisbitar, så kanske han lär sig att han tycker om det efter ett tag. 🎂

Fast han ser lite bättre ut i pälsen i alla fall. Regelbunden näringsrik mat och lugn miljö gör nog en del för hittekatten som kommit in i värmen. Nu börjar han kunna koppla av och sitter ofta och tvättar sig, som en katt ska göra. Han stryker sig mot klöspelarna också, så mycket av den lösa pälsen hamnar nog där. Och på filten som han rullar sig på och leker med. Han verkar må bra i alla fall, och det är huvudsaken!

"Tur har man kanske varje dag, otur mera sällan". Valfridus I. President i republiken Åsen och Fristaten Holmen

Upp till toppen