00 - Allmänt kattprat

Granne som stör sig på innekatter som leker

2020-07-30 23:00 #0 av: char89

Hej,
Har en granne under mig som främst stör sig på att mina två katter på 6 månader gör ”dunsar” d.v.s. hoppar ner från katträd eller liknande.. även att de springer på golvet tidiga morgnar. Vill tillägga att hon klagat på att jag går omkring på natten och väsnas med att jag flyttar en stol ovanför där hon sover(?).. Hörs det verkligen så bra? Känns lite överdrivet i min mening.. Själv jobbar jag rätt ofta kvällar och kommer hem sent, det är klart de små liven blir busiga då när man kommer hem.
Lovade att jag skulle fixa en matta under min ”stol som väsnas” men vad mer kan man göra gällande katterna? Är det mitt fel om hon går till hyresvärden?

Med vänlig hälsning,
Fundersam kattmamma

Anmäl
2020-07-31 09:55 #1 av: Nephi

Beroende på typ av byggnad så ja det hörs så bra :)
Jag har vaknat ett antal gånger av att grannens katter ovanför mig kör full rulle runt lägenheten, låter som de river varenda möbel 😴
Oftast drar jag bara täcket över huvudet och försöker somna om. Problemet blir dock om de lyckas väcka min hund så han går upp i vakt.

Jag skulle dock personligen aldrig klaga då varken jag eller min hund är de tystaste alla gånger, han skäller en del när han leker och jag glömmer ofta tiden och sitter och pratar med folk tills långt efter midnatt 😅

Anmäl
2020-07-31 11:46 #2 av: micki78

Vissa lägenheter är väldigt lyhörda tyvärr. Det här är inte ditt problem tycker jag, det är ju byggnadens fel som är så lyhörd. Tänk om det hade bott en småbarnsfamilj där i stället, Vad hade hon sagt då? Du lever ett "normalt" liv med dina katter och ska inte behöva tippa på tårna i ditt eget hem. Klart katterna ska få leka! Det enda du kan göra är att lägga ut mattor för att dämpa ljudet. Men vad jobbigt för dig, man kan ju inte göra så mycket mer åt situationen tyvärr. Hon får helt enkelt stå ut.

Anmäl
2020-07-31 19:44 #3 av: Uppkatten

Jag tycker också att man får stå ut med en del ljud, när grannarna har småbebisar eller små barn hemma så blir det ju massor av ljud, gråt vid dygnets alla timmar, små fötter som springer o s v. Det är liksom svårt att invända mot. Men vad som gäller rent juridiskt när det handlar om t ex katter och hundar, det vet jag faktiskt inte.

Du kan trösta din granne med att katter brukar vara som livligast i just den här åldern, och att de sedan successivt brukar dämpa sig. Många katter vänder också dygnet allt mer så att det påminner om kattägarens. Men inte alla.

Mina katt-tjejer var helt galna i den där åldern.... Jag försökte till sist sätta upp farthinder i lägenheten för att de inte skulle kunna race:a så där hejdlöst, men den ena kastade sig över farthindren och den andra slank under.... Ja, jag fick ge upp. Däremot så köpte jag rejäla trasmattor och lade ut över golvet. Och det har jag än idag (typ 9 år senare). Numera är det väldigt sällsynt att de härjar nattetid, men någon enstaka gång händer det.

Har själv aldrig varit med om grannar som klagar, trots lyhört hus. Däremot har jag haft grannar i lägenheten under min som frågat "har du katterna kvar?". Jag tror dock absolut att det kan höras/vara störande när de härjar som värst, men numera händer det som sagt sällan att de härjar mitt i natten här hemma, och jag tror att mattorna har en viss ljuddämpande effekt. Och kattdunsar måste vara bra mycket lindrigare än t ex gråtande bebisar... eller högt snarkande grannar... tänker jag.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2020-08-02 20:07 #4 av: S.L

Vi har stora katter och visst låter dom vid lek och dunsar. Jag har lagt ut längre matta typ hallmatta med gummerad undersida jag tycker det dunsar lite mindre. Sen vad hade grannen tyckt om moronpigga barn med spring i benen visst kan man säga till barn men herre gösses lite får man tåla OM man bor i lägenhet. Låt mig gissa äldre granne som har rätt stor koll på livet i huset och närområdet klagar om ditt å datt. Värsta grannen enligt mig vi har flyttat pga griniga grannar som bara letar fel bla ni kmr hem efter 22 med lyset (en lördag) på det bländar in i sovrummet.

Anmäl
2020-08-02 20:36 #5 av: vendelay

Du kan ju lägga ut en tjock matta kanske, men annars håller jag med de andra. Självklart måste katterna få föra oväsen. Hade de verkligen klagat om det hade varit småbarn som lekt eller skrikit? "Tyvärr" ingår ju såna ljud när en bor så tätt i lägenheter liksom.

Angående stolen tycker jag däremot att det är toppenbra att du fixar en matta under, det är ju så lätt fixat liksom!

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.