02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Behandla diarre med kokt torsk??

2020-07-24 15:41 #0 av: Lunisen2019

Uhh. Trodde det stank från avloppet men var den ena katten som vart på lådan. Det luktade så illa att jag var tvungen att ta mig en kik och det var en liten PÖL med avföring Illamående Han brukar alltid vara hård i magen, men då vi senaste tiden mest ger mjukmat så har avföringen blivit mycket bättre, tills idag då? Kollade båda lådorna och sedan igår har han bajsat diarre två gånger, en gång på vardera låda. Tror även att han bajsat "vanligt" en gång? Hmm superkonstigt då han verkar på prima i övrigt, leker och busar och kelar som bara den. Han har en mycket känslig mage sedan tidigare men har fått precis samma kost som vanligt de senaste veckorna! 

Vi har ibland gett honom kokt torsk då det är snällt mot magen och ville väl mest rådfråga nu om jag kan ge det i små portioner över helgen och se om det hjälper? Han dricker bra och äter bra och verkar väldigt pigg och glad! 

Anmäl
2020-07-24 19:32 #1 av: Uppkatten

Kokt torsk + fortiflora brukar jag ge till mina katter som första behandling vid tillfälligt dåliga magar. Det brukar fungera utmärkt Glad.

Har man en katt som är allergisk mot fisk så får man förstås gå till väga på annat sätt, men för de flesta katter fungerar kokt torsk utmärkt.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2020-07-24 21:37 #2 av: Lunisen2019

Köper man fortiflora på apoteket? :)

Anmäl
2020-07-24 22:39 #3 av: Uppkatten

#2 En del apotek har det, men kanske inte alla. Jag brukar beställa via Apotea.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2020-07-24 22:56 #4 av: Lavine

Min katt fick jätteoväntat diarré också häromdagen. Jag gav henne lite ProKolin och lät vanliga maten stå framme. Det gick bra. ProKolin och Fortiflora har väl samma effekt. 

Om magen svajar på ett längre tar brukar jag överkoka grötris och koka torsk eller alaskan pollok och blanda ihop och ge med ProKolin. (Sen vill hon inte äta sin vanliga mat, haha.) 

Anmäl
2020-07-26 11:01 #5 av: Lunisen2019

Nu har vi gett kokt torsk i små portioner blandat med vatten så han får i sig vätska. Första dagen (i fredags) bajsade han löst två gånger, i går bajsade han löst en gång och hittills löst en gång idag också. Borde det inte blivit lite fastare iaf?

Ska gå till apoteket här, vi har ca fyra stycken så någon borde väl sälja antingen Fortiflora eller ProKolin. Förstår inte riktigt vad skillnaden är på dessa två dock? 

När borde man besöka eller kontakta vet? Alltså hur länge kan man hålla på och testa? Han verkar må bra annars, är hungrig och vill gärna äta mer torsk än den han får, dricker vatten och ser pigg ut i beteendet. 

Anmäl
2020-07-26 12:09 #6 av: Uppkatten

Hur gammal är katten och har den någon vanlig avföring alls just nu?

Mina katter brukar oftast bli bra i magarna igen efter 1-2 dygn. Då får de kokt torsk i småportioner + fortiflora, och de får MÅNGA portioner över dagen (ofta ungefär daglig dygnsgiva totalt sett). Men hur katter "svarar" på t ex kokt torsk beror förstås på vad orsaken till den dåliga magen är.

På katthemmet brukade vi ge ProKolin till de katter som var akut dåliga (eller mer påtagligt dåliga) i magen, och Fortiflora mer som en "understödjande behandling" över längre tid. Ofta samrådde vi med veterinären.

Katterna fick inte kokt torsk där (då det var svårt att hinna med att koka) utan man satte oftast över dem helt på I/d eller Intestinal-foder, och det fungerade som regel bra. Sedan fick de äta det fodret över en tid så att magarna hann stabiliseras, innan man försiktigt började slussa över dem på annat foder igen (och snabbt backade om katterna blev dåliga i magarna på nytt).

Har det gått några dagar utan förbättring så tycker jag gott att man kan ringa sin veterinär för rådfrågning. Kanske är det läge att ta träckprov om problemet verkar hålla i sig.

Ha också koll på din katts vikt så att den inte börjar tappa i vikt.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2020-07-26 12:24 #7 av: Uppkatten

Tänkte på det - får katten kattgodis? Min erfarenhet är att kattgodis ofta är en källa till diarré (både på egna katter och katthemskatter). Därför ger jag själv sällan/aldrig kattgodis. På katthemmet var det förbjudet att ge kattgodis (men dessvärre fanns det volontärer som ändå stack åt katterna en bit då och då - för att "vara snälla"). 

Orsakerna till magproblem kan vara många, allt från kattgodis, dåligt foder, stress, till parasiter mm....

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2020-07-26 12:53 #8 av: Lunisen2019

Han är sex år och nej, sedan i fredags har jag inte sett någon fast avföring. Köpte Fortiflora precis och tänkte ge ett par dagar, blir det inte någon förändring de närmsta dygnen så kommer vi kontakta veterinär. 

Vi vet att han inte är känslig mot torsk då han fått det många gånger i sitt liv och aldrig reagerat på det. Han har ätit samma mjukmat flera veckor nu så därför är det lite konstigt att han reagerar såhär. Och nej han får inte godis. Han verkar inte stressad men det har gått en ny katt på gården som har bråkat lite, kan ju vara en orsak. Men avföringen är inget annat än en sörja fortfarande.  Tycker det är väldigt konstigt att han reagerar såhär. 

Men som sagt, vi testar fortflora och kokt torsk tom ca onsdag och hoppas det förbättrar sig...

Anmäl
2020-07-26 19:06 #9 av: Pia-69

Har katten avmaskats? Maskar är inte alltid synliga i avföringen. Det kan ju vara parasit orsakat som nämnts i tidigare inlägg!

Anmäl
2020-07-28 12:11 #10 av: Lunisen2019

Hej allihopa!
Vi har avmaskat båda katter med milbebax för ett tag sedan så misstänker inte det...
Nu har vi behandlat med Fortiflora sedan söndags, tredje dagen idag. Inget bajs på lådan igår. Kanske det stabiliserat sig men han har ju varit ute och kanske bajsat ute?
Verkar fortfarande må bra, är väldigt hungrig dock? Vi ger torsk och även liiite mjukmat flera gånger per dag. Han har inte heller spytt. Hmm hoppas han bajsar snart!!!

Anmäl
2020-07-28 12:54 #11 av: Kattpatrullen

Rekommenderar att inte släppa ut katten tills du får koll på att läget stabiliserats både gällande diarré och regelbundenhet. Man vill gärna ha koll på frekvensen samt ifall det dyker upp blod, slem o.s.v. Om problemet inte försvinner så kan detta också hjälpa veterinären att fastställa om det är diarré från tunn- eller tjocktarmen vilket kan ha inverkan på vilka åtgärder man vidtar.

Vad gäller maskar/parasiter så krävs olika behandling beroende på vad det är för sorts otäckingar. Nu rekommenderas dessutom att man inte avmaskar om man inte har konstaterat att katten är drabbad för att undvika resistens.

Anmäl
2020-07-28 13:05 #12 av: Uppkatten

Jag instämmer med #11, katter med diarré/kräkningar bör inte släppas ut förrän magen är stabil igen. Man behöver få koll på  hur avföringen ser ut och se så att konsistensen blir bättre och hur ofta katten har avföring.

Kanske är det ute som katten har fått i sig något olämpligt? 

Det kan också vara så att katten äter saker därute när man i själva verket vill ha katten på en strikt skonkost under några dagar. När man ger kokt torsk så brukar man ge enbart det (+fortiflora/Prokolin) under ett litet antal dagar.  

När det gäller katter med dåliga magar så måste man - förutom mask - fundera även kring t ex Giardia, tritrichomonas o s v, om problemen med diarré etc fortsätter.

Håller tummarna för att magen börjat rätta till sig!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2020-07-30 21:46 #13 av: Lunisen2019

Nu har det istället blivit så att han verkar ha svårt att gå på lådan. Han bajsade igår men efter rådgörande med vet så rådde de oss att testa microlax.

Känns isf inte bra att hålla på först med fortiflora och sedan ytterligare ett medel för magen. Han verkar dessutom helt matgalen och jamar efter mat hela tiden. Vi har vart med honom hos vet typ fem gånger bara det senaste året och har verkligen inte möjlighet att åka in för allt möjligt.

Slutfrågan är väl om det är normalt med förstoppning efter diarré och eftersom att han bajsade en liten plutt igår verkar det ändå som om han kan det eller?

Anmäl
2020-07-30 22:31 #14 av: Uppkatten

#13 När mina katter är skruttiga i magen och får kokt torsk + fortiflora så brukar magarna "stoppa upp" något. D v s det tar lite extra tid innan de bajsar nästa gång (vilket inte är särskilt konstigt efter diarré) + att de ofta är lite hårdare än normalt i magen när de väl har avföring. Så snart magen verkar ha stoppat upp så börjar jag ge dem blötmat igen, och slussar in det successivt (samt fortsätter med fortiflora ytterligare några dagar).

Jag har själv aldrig varit med om att någon katt har blivit förstoppad av kokt torsk,  och har svårt att tro att Fortiflora skulle bidra till förstoppning (har aldrig upplevt det själv hos katt, varken hemma eller på katthemmet). 

Förstoppning betyder inte nödvändigtvis att katten inte kan bajsa alls, utan även vid förstoppning kan man ha viss avföring (fast mindre än vad som borde komma ut). 

Det finns också något som kallas för förstoppningsdiarré. Då föreligger en förstoppning och så rinner avföring förbi på sidorna om stoppet inne i tarmen och kommer ut som diarré.

På katthemmet hade vi veterinär-direktiv om att det max fick gå 48 timmar mellan kattens avföringstillfällen. Hade katten inte bajsat på 48 timmar så fick man börja ha extra koll, försöka få i extra vätska, överväga att sätta in Lactulos, motionera lite extra o s v. + Kontakta veterinär för att komma överens om en strategi.

Men nu har du ju tydligtvis en veterinärkontakt - så håll i den och be att de handleder er. 

Har katten problem/är sjuk/skadad så kan man dessvärre inte välja bort viktiga eller nödvändiga veterinärkontakter bara för att man har varit hos veterinären typ 5 ggr på ett år, man är skyldig att ge sin katt all den hjälp som katten behöver.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.