02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Vuxen katt mobbar kattunge.

2020-07-09 21:35 #0 av: Jonholmis

Hej. Jag och min sambo har sedan 5 år haft 2 honkatter som kommer relativt bra överens. Vi bestämde oss för att skaffa en 3dje som skulle vara en hankatt. Det visade sig efter köpet också vara en hona men de gamla tolererade henne ändå utan mycket väsen. Nu råkade det sig så illa att den ena av våra äldre blev attackerad av en hund och tyvärr var tvungen att avlivas. De andra katterna såg henne innan vi forslade henne till veterinären. Ett par dagar gick det bra men därefter har den andra äldre börjat bete sig mer och mer illa. Hon är nu hemsk mot den lilla och ligger och lurpassar och attackerar henne överallt, även när hon äter Eller ska på lådan. Detta var inte fallet tidigare. Det är nu så illa att kattungen gömmer sig i princip hela tiden och inte vågar göra något, varken leka och nu knappt äta. Vad kan jag göra för att få dem sams? Har köpt feliway och har hos dem. Vet inte om det är ok att skälla på den gamla eller det förvärrar det? Båda är tillgivna mot människor, det är bara sinsemellan det inte funkar. De är innekatter med ett stort radhus på ca 100 kvm så utrymme bör inte va ett bekymmer tycker jag. Mvh oroad kattförälder

Anmäl
2020-07-09 23:24 #1 av: Uppkatten

Att skälla är ingen bra strategi. Viktigt att det finns gott om resurser så att katterna kan välja att inte vara nära varandra/passera varandra om de inte vill. D v s det behöver finnas flera kattlådor på flera håll i bostaden, det måste gå att få mat på flera håll i bostaden, det måste finnas mysiga kryp-in och möjligheter till vila/att spana/att klättra o s v på flera håll i bostaden. Fundera hur ni har det vad gäller "resurser" och se om det behöver göras förbättringar där.

Hur gammal är den lilla och hur länge har hon bott hos er?

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2020-07-09 23:42 #2 av: OberonsMatte

Hur gamla är katterna och hur länge har de bott ihop? Var skedde hundattacken, såg eller hörde kattkompisarna något av den händelsen? Hur såg de nuvarande katternas relation ut när de var tre i kattgruppen? Tolererade de bara varandra eller visade de tecken på samhörighet (genom att tvätta varandra, stryka sig emot varandra eller bara söka varandras närhet)? Hände det att de lekte med varandra?

Oavsett vad som utlöst det här beteendet så ska ni absolut inte skälla på katten, det tillför bara ännu mer negativ energi, förstärker dramatiken och förvärrar situationen för båda katterna.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2020-07-10 01:12 #3 av: Jonholmis

Har 1 låda uppe och en nere på lätt åtkomliga platser. Matskålar är lite här och var och vatten likaså. Den äldre är 5 år och den lilla är nog cirka 14 veckor nu. De 2 gamla var vänliga men inte överdrivet. Vi hann bara ha den nya i cirka 5 dagar innan det hände så de hann inte bilda någon riktig dynamik men det var inget slagsmål och de kunde sova nära varandra. Totalt har hon bott här i 2 veckor. Det var också lugnt de första dagarna efter vi avlivade katten, det är bara de senaste dagarna det eskalerat. Nej de såg inget då det hände på yttergården men de kan ha hört något.

Anmäl
2020-07-10 10:54 #4 av: OberonsMatte

#3 Hmm...Då kan inte attacken i sig ha skrämt dem, men  det faktum att kattkompisen inte finns kvar kan förstås påverka den kvarvarande katten på så sätt att hon känner lite allmän oro och otrygghet efter att ha förhållit sig till den katten i 5 år, men jag kan ändå inte låta bli att undra om det  är fientlighet ni ser eller om det från början kanske var nyfikna närmanden och lekförsök...?

Det kan ta ungefär en vecka innan en vuxen katt börjar känna samhörighet med en nykomling och kanske var det bara tolerans och början på acceptans ni såg tidigare? Ingen fientlighet, men heller inga direkta närmanden? Kanske ville den kvarvarande katten ett par dar efter kattkompisens försvinnande lära känna den lilla ordentligt, men om den lilla reagerade med rädsla då blev det kanske en ond cirkel som triggade fram det här "mobbningsbeteendet"..?

För att minska på spänningar, oro och rädsla är lek en bra metod. Lek mycket med katterna var för sig till att börja med.

Försök också uppmärksamma tecken på att katterna känner nyfikenhet, tillit och samhörighet, så att ni inte bara ser de situationer ni uppfattar som negativa. Positiva tecken är om kattungen självmant närmar sig den äldre katten, lägger sig på samma möbel eller t.o.m. själv gör ansatser att jaga eller söka kontakt med den äldre katten. Det är också väldigt positivt om de självmant kan  nosa nos-mot-nos utan att fräsa , morra eller rygga tillbaka, samt om de stryker sig mot varandra (t.ex. när de ska serveras mat eller godis och att äta något gott i närheten av varandra kan också ge positiva associationer). Varje positivt tecken påverkar bedömningen av hur allvarliga de negativa situationerna är. Det kan ofta se ut och låta betydligt värre än det egentligen är om man inte tar hänsyn till hur katterna förhåller sig till varandra i övrigt.

Ert eget förhållningssätt måste hela tiden vara lugnt, positivt och uppmuntrande, utan att vara ömkande. Katter är väldigt bra på att läsa av sina människor och det är lätt att som ägare överföra oro till katten om man inte är "som vanligt".

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2020-07-10 12:30 #5 av: eskils

Du har fått bra råd, kan bara hålla med.

Att skälla på en katt är inte bra. Vill man att katterna ska vara lugna måste man vara lugn själv. Visa att du tycker om dem båda två och ge det tid.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.