02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Katt med magproblem

2020-07-06 20:10 #0 av: JuliusQvist

Hej!

Tänkte höra om nån känner igen detta och kanske har nån tanke, känner mig uppgiven.
Jag har en grabb här hemma, en innekatt, som har problem med sin mage. Började med att jag såg att det var lite blod i avföringen några enstaka gånger, vilket jag kollade upp att det kunde bero på att han varit hård i magen och att det inte är nån fara. Efter några månader tyckte jag att det blev oftare och oftare, så jag ringde firstvet. Firstvet sa i princip samma sak som jag redan trott att det var, dvs hård i magen och att man kunde ge lite fibertillskott. Så det fick han ihop med sitt Acana torrfoder, gick inte över direkt men tänkte att jag skulle ge det lite tid ifall tarmarna varit irriterade under en längre tid och behövde få läka lite. Under denna tid flyttade vi också till en annan lgh. 

Några månader till gick och blodet kom och gick lite. Mängden vi snackar om är alltså från att man kan skymta blod i om man kollar noggrant, till att det är en ljusröd droppe "på". Bytte även från sand till Peewee då den andra katten är väldigt känslig mot minsta lilla dammkorn från sanden. Det var inga problem för den här grabben att byta heller, tills en dag då han absolut inte skulle bajsa i lådan längre. I samband började det också blöda mer, typ 1-2 droppar "färskt" blod på bajset. Så då bokade jag veterinärtid. 

Sedan dess har vi varit fram och tillbaka hos vet. Första teorin var att han hade alldeles för lite fiber i maten och fick därför gastrointestinal biome mousse att äta utöver sitt torrfoder.  Skickade också in avföringsprov för att kolla parasiter, samt avmaskade honom med milbemax. 

Moussen gjorde typ noll skillnad. 
Proverna kom tillbaka negativa. Dock såg man att han, och här har jag själv svårt att hänga med, hade alldeles för mycket av en naturligt förekommande bakterie OCH ett virus som tillsammans kunde ge dessa symptom.  Därför fick han antibiotika utskrivet och blodet minskade kraftigt i och med det. Hallelujah tänkte jag, men när kuren tog slut kom blodet tillbaka. 
Veterinären trodde att han behövde en till kur för att bekämpa bakterierna och fick också byta torrfoder till hills gastrointestinal biome samt fick fortiflora för maghälsans skull. Samma sak hände igen, blodet försvann men när kuren tog slut kom blodet tillbaka.

Veterinären tror nu att det ändå kan vara parasiter och att provet var ett falskt negativt. Han ordinerade Axilur som katten nu har fått första omgången av. Idag kom blodet tillbaka men en större mängd igen. Känns piss Storgråter 
Blev en wall of text men det här känns faktiskt också som en evighetsgrej som aldrig tar slut. Har nån haft liknande symptom på sin kisse nån gång? Vad var det? 

Anmäl
2020-07-06 21:28 #1 av: trapstile

Efter att ha haft en katt i 9 år med tarmproblem samt hund o nu en ytterliggare ny katt med samma åkomma känns frågan intressant.
Om det är ljust blod så kommer de förmodligen från ändtarmen. Dumm veterinär som ordinerat axilur utan att undersökt närmare. Då tänker jag endoskopi. Det brukar ge bra info/resultat om man inte funnit annat. Svårt att tro att det är parasiter.Sällan att det är blod då. Sluta med axiluren om du ger fortfarande. Eventuellt kan man ta röntgen först för att se att tarmarna är ok. Har det gjorts? Kommer blodet alltid nu?eller sporadiskt?

Anmäl
2020-07-06 22:05 #2 av: JuliusQvist

Veterinären har klämt och känt lite, men har menat att det är bättre att prova axilur innan vi annars går vidare till en specialist och endoskopi. 
Ja, det glömde jag ju att nämna, röntgenbild har tagits! Man såg att han är onormalt gasig i magen, vilket då kunde styrka misstanken om parasit. Men han sa själv att han var fundersam om vad detta kan vara. Har ju en till katt som inte har visat symptom alls förutom att en gång under hela den här perioden varit dålig i magen.

Nu kan det vara svårt att se med tanke på all sand som fastnar, men nu är det blod ungefär varannan dag. Idag kom det ju dock mer än vad det gjort sedan vi började utreda honom, så vet inte hur det kommer utvecklas. Så länge det inte blir värre behövde jag inte åka in tidigare med honom än den tiden vi redan bokat om några veckor. 

Anmäl
2020-07-07 10:50 #3 av: trapstile

Jag skulle själv aldrig ge mina katter Axilur om det inte var befogat. Det kan stjälpa mer än hjälpa.

Man kan prova att göra om parasittestet då giardian kan vara svår att fånga upp. Skicka ett själv till SVA. Det brukar fungera med lite kattsand. Annars finns det kit att köpa hos vet där det är plastkulor. Det är för provtagning av urin men funkar bra för träck, alternativt fånga upp träcket när katten väl är på lådan. Ibland funkar det också.

Onormalt gasighet finns vid olika tarminflammationer. Betyder inte att det är parasiter inblandade.

Beroende på var i landet ni bor så har jag en superveterinär på magområdet. Men hon är bara verksam i viss del av landet.

Jag hoppas verkligen det löser sig till det bästa för er!!

Anmäl
2020-07-07 12:32 #4 av: JuliusQvist

Ja jag undrade också kring det med att avmaska, både från början och nu med axilur. Det är klart att oturen kan vara framme och man kan få in skit ändå, men han har inte varit utomhus på väldigt länge då han inte vill det. Har alltid hört att man inte ska avmaska i onödan men tänker ju att en veterinär vet vad hen pratar om. Vi har bestämt att vi ska skicka in nya prover till det kommande besöket, så det är på g! Känns som att det lär bli vidare utredning med endoskopi. Vi finns i göteborgsområdet! 

Tack för all din input, skönt att bolla med någon även fast han såklart måste undersökas mer av veterinär Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.