02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Kliar i öronen ingen öroninflammation

2020-05-21 12:55 #0 av: [Bob2013]

Var med min kisse till vet pga han verkar ha ont i örat. Vi misstänkte öroninflammation, men efter undersökning visade det sig att det inte var det. Vet misstänkte heller ingen skabb, däremot sa hon att det kanske kan vara loppor så vi skulle ”testa oss fram”. Fick fästingmedel utskrivet som skulle ta bort lopporna.
Det har gått över en vecka nu och han är fortfarande besvärad när man kliar honom bakom örat. Vi har även rengjort öronen men de är rena och fina.

Någon har kanske erfarenhet av detta och kanske misstänker vad det kan vara? Vi skulle återkomma till vet på måndag om det inte gått över men kanske någon annan kattägare kan ha ett hum om vad det kan vara?

Anmäl
2020-05-21 13:50 #1 av: Chinesecrestedlover

#0 Hej!

Nu vet jag inte om detsamma gäller för katter som för hundar så detta kan vara helt fel men...skulle det kunna röra sig om allergi? Hundar får ofta problem med öronen om de är allergiska nämligen. 

Jag har haft en sådan allergihund tidigare; han (Cain) hade återkommande öronproblem samt klåda på tassarna, fick eksem i "armvecken" och var allergisk både mot olika födoämnen samt något annat. 

Han fick specialfoder (hypoallergent) och blev bättre på det, men aldrig helt bra (innan vi tvingades avliva honom för en annan åkomma med dålig prognos). Han smörjdes även med kortisonsalva och badades med ett specialschampo samt fick även några "hud-återställande droppar" (som man skulle droppa på huden). 

Oavsett så hoppas jag att ni hittar vad som är fel så katten sliper klådan, aldrig roligt att klia sig. 

Mvh/Chinesecrestedlover

Anmäl
2020-05-21 20:04 #2 av: Pia-69

#0 Har veterinären undersökt tänderna noggrant? Ibland kan ju djur visa smärta genom att markera i närområdet, t.ex klia vid örat fast smärtan sitter i munnen.🤔

Anmäl
2020-05-22 09:42 #3 av: Caf_Roy

Boka tid till en hudspecialist, dom kan öron! Kan bero på massor av orsaker.

Anmäl
2020-05-24 15:10 #4 av: [Bob2013]

Tack för svar!
Vi har vart hos tre olika veterinärer för hans tänder, då de var väldigt fula när vi fick honom förra året (han är 6 år). Den första veterinären röntgade och sa att han behövde dra ut sin ena hörntand akut samt möjligtvis en tand längre in. Bokade tid hos en vet som skulle vara duktig på tänder som inte ville dra ut hans tänder pga de såg så fina ut och vi fick ”order” om att borsta hans tänder regelbundet istället. Detta har vi gjort. Däremot började han för ett tag sedan visa obehag från örat och vi bokade då tid hos en tredje vet. Hon tyckte inte heller det såg ut som vi behövde dra ut tänder utan fortsätta borsta. Hon undersökte örat och sa att det inte var öroninflammation men kunde vara någon ohyra. Borde inte fästingmedlet hjälpt mot ohyran isf?

Jag har också mina misstankar om att det kan ha något med tänderna att göra då det är på samma sida som den första vet ansåg att tänder behövdes dras ut. Ringde upp den första mottagningen för att rådfråga men den veterinären jobbade inte kvar. Personen jag pratade med erkände att det var konstigt att vet rådde oss att dra ut en hörntand men kunde inte svara på hur det var bedömt...

Vi vill helst inte söva honom i onödan men vill ju såklart inte att han ska vara besvärad heller. Hans tänder är fina nu och han verkar inte ha ont i munnen när vi borstar...

Anmäl
2020-05-24 15:29 #5 av: [Bob2013]

Hmm ”undersökte” honom lite nu. Han reagerar mycket irriterar när jag känner nedanför örat, nästan ner mot halsen? Är inte helt hundra på kattens anatomi men kan det vara något i halsen som gör att han skakar på huvudet?

Anmäl
2020-05-24 16:16 #6 av: OberonsMatte

#5 Har tänderna röntgats eller har bedömningarna gjorts enbart utifrån den synliga delen av tänderna? Har han haft tandproblem tidigare och behandlats för det för bara ett år sedan, så bör det kollas upp mer noggrant nu när han visar att han besväras av något i närheten av käken.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2020-05-25 08:05 #7 av: [Bob2013]

Som sagt så bedömde den första vet som röntgade honom att hans hörntand skulle dras ut men två andra veterinärer sa att den INTE behövdes det. Var hos vet senat för några veckor sedan och hon tyckte att hans tänder var bra och inte behövdes dras ut. Hon röntgade dock inte.

Anmäl
2020-05-25 10:23 #8 av: eskils

Den hörntand som första veterinären tyckte skulle dras ut akut, sitter den uppe eller nere?


Anmäl
2020-05-25 10:59 #9 av: Pia-69

Den enda säkra metoden för att utesluta osynliga tandproblem är röntgen, den första veterinären gjorde ju en röntgen och konstaterade att en tand behövde dras ut. Om det är en inflammation i tandrötterna så kan ju smärtan/inflammationen sprida sig så att det smärtar i t.ex halva ansiktet.
Om det var min katt hade jag bokat tid för tandröntgen igen!

Anmäl
2020-05-25 15:16 #10 av: Caf_Roy

Om jag vore du skulle jag boka in en tid på ett större djursjukhus där de har både tandläkare, ordentlig bilddiagnostik och hudspecialist (öronen räknas till huden så dom som är bäst på öron är hudspecialisterna). Då kan experterna tillsammans lista ut vad som är fel.
Och eftersom du har varit hos olika veterinärer redan och fått olika besked skulle jag starkt rekommendera att du går till en riktig expert. Brukar vara lite dyrare, men dom har mycket högre kompetens så mycket större chans att dom faktiskt kan lista ut vad problemet är.

Anmäl
2020-05-26 14:55 #11 av: [Bob2013]

Vi fick ett nytt utlåtande från en annan vet gällande den första röntgen som sa att tanden behöver dras ut! :( det är alltså hans huggtand. En fraktur som sträckte sig genom hela tanden så pulpan är blottad. Hon visste inte om detta var orsaken till att han verkade ha ont i örat men sa att vi måste dra ut tanden då han troligen har ganska ont av den och kan få många infektioner.

Det är en övre huggtand, hon sa att han inte kommer påverkas märkbart av detta men är det någon som har katt utan huggtand och kan berätta?

Anmäl
2020-05-26 14:59 #12 av: [Bob2013]

Och anledningen till att vi inte drog ut den direkt var främst på att vi bokade tid hos en annan vet än den som röntgade då hon skulle vara väldigt bra på just tänder, hon sa senare att den INTE behövs dras ut då pulpan INTE var blottad.. så då lyssnade vi på det.
Den första vet som röntgade pratade inte med mig alls och lämnade inte ens över efter att han vart sövd utan jag fick försöka tyda journalen på egen hand. Vet inte hur vanligt det är men jag kände mig inte trygg på den mottagningen.

Nu har vi valt att gå till EVIDENSIA där vi fått en väldigt duktig och pedagogisk vet. Önskar bara att vi fått detta bemötande direkt så vi förstod allvaret. Känner mig som en dålig matte som låtit honom ha ont :(

Anmäl
2020-05-26 15:19 #13 av: Caf_Roy

Du har inte varit en dålig matte! Du har gjort helt rätt som uppsökt veterinär när han hade ont, skaffat både ett andra och tredje utlåtande när du inte kände dig trygg med den första och fortsatte kämpa tills du hittade någon du litar på och som kan berätta vad som är fel. Om tre utbildade veterinärer inte kunde komma överens om vad som var fel och behövde göras kan du inte klandra dig själv för att du inte kunde det!
Du har gjort allting rätt och har nu en kompetent veterinär som du litar på att den kommer kunna hjälpa din katt. Bra jobbat!
Hoppas operationen går bra!

Anmäl
2020-05-26 18:14 #14 av: jollycox

Jag hade en katt som hade TR(/forl) som fick dra ut bland annat en hörntand. Det enda som blev var att överläppen fastnade i den undre hörntanden då och då. Men det var inget som han stördes av.
Hoppas att det går bra för din katt och se det inte som att du har låtit honom ha ont, se det som att ni nu vet att den måste dras ut och då kommer han inte ha ont.

Anmäl
2020-05-26 21:48 #15 av: OberonsMatte

#11 Min Oberon har fått 2 huggisar (hörntänder) utdragna. Först den vänstra i nederkäken och nu senast höger i överkäken.  Efter att den i överkäken försvann blir han lite besvärad ibland av att läppen lägger sig fel när han stänger munnen efter att ha jamat. Det syns inget, men han brukar fladdra lite med munnen då så att läppen ska lägga sig rätt igen.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2020-05-31 08:46 #16 av: [Bob2013]

Åh tack för alla svar. Han har visat mycket tecken på smärta så på fredag har vi en tid.
Dock tyckte jag det var konstigt för jag bad dem röntga honom igen nu när han ändå skulle sövas och de sa att pga brist på personal hade de endast tid att dra ut tanden som det gäller. Får isf komma tillbaka för en mer grundlig undersökning i höst sa dom.. grejen är att jag vill inte hålla på och söva min Yoshimo för många gånger och hade tyckt det var bra om de kunde göra allt i ett svep.. borde jag se om någon annan vet har tid att både dra ut och undersöka honom ordentligt?

Anmäl
2020-05-31 10:41 #17 av: OberonsMatte

#16 Du kan ju alltid kolla om det finns lediga tider hos någon som även kan röntga, men tyvärr brukar det vara långa väntetider för tandundersökningar. Har han så ont att det märks behöver tanden dras så fort som möjligt. När de drar tanden kommer de säkert kolla och känna lite närmare även på övriga tänder.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2020-05-31 11:13 #18 av: [Bob2013]

Vet sa att de endast skulle dra ut den berörda tanden pga tidsbrist.
Jag har lusläst hans journal som jag bett den första vet skicka till mig och där står det att denna tand behöver dras akut och att två andra möjligtvis behöver dras ut i framtiden men inte som det ser ut nu (en tandhals som var blottad om jag förstod det rätt). Det stod även att tandbenet INTE var påverkat, vad innebär det? Läste också att han fick andningsdepression under nedsövningen, blev jätteorolig över detta inför kommande sövning.

Tack för svar och stöd i denna tråd, inser att jag är en väldigt orolig kattägare.

Anmäl
2020-05-31 12:19 #19 av: OberonsMatte

#18  Tandben är det inuti tanden som både krona och rot består av.  Kronan skyddas av emalj och roten av ett tunt lager rotcement. Skarven mellan krona och rot kallas tandhals och den ska helst finnas gömd under tandköttskanten.

Om tandhalsen är synlig blir även en del av den cementskyddade roten synlig och eftersom cement inte är lika hårt som emalj finns risk för att även tandbenet blir påverkat då.

Eftersom  det uppstått en komplikation tidigare under narkos är det viktigt att du informerar veterinären om det på förhand så att de kan planera och anpassa   sövningsmetoden utifrån att det finns en förhöjd risk.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2020-06-04 18:59 #20 av: [Bob2013]

Tack oberonsmatte för väldigt bra svar.
I morgon är det dags för operation vilket nog är bra för han skakar på huvudet hela tiden, har svårt att äta och sover mest...

tycker dock det känns mycket konstigt att han reagerar så mycket på när man gnuggar öronen och vet sa att det inte är någon öroninflammation?

Anmäl
2020-06-05 10:40 #21 av: [Bob2013]

I skrivande stund ligger min Yoshimo på operationsbordet. Vi har sedan i juli förra året varit hos TRE olika veterinärer som alla sagt olika saker, men ingen har sagt att han har FORL. Nu ringer veterinären på Evidensia och talar om att det är TYDLIGT att han har denna sjukdom. Canin-tanden behöver inte alls dras ut som sagt tidigare istället har han fyra angripna tänder som de behöver dra ut idag. Hon sa att antingen behöver vi söva honom för gott idag då han lider såpass mycket eller dra ut dessa fyra tänder. Jag grät mig igenom samtalet. Hur kan INGEN av de andra vet som undersökt honom sett detta?

Jag vet mycket väl att denna sjukdom är förfärlig och känner mig helt förkrossad. Jag är arg på hans tidigare ägare som jag nu förstår sålde honom för simpla 1500kr antagligen pga hon visste att han hade sjukdomen. Han är en renrasig helig birma så det är egentligen absolut för billigt och jag borde förstått att något var fel. 

Han är helt frisk från detta i övrigt. Dagens op kommer kosta minst 11.000kr och mycket mer framöver. Vi har idag AGRIA och ingen forl-försäkring. Jag tar tacksamt emot alla tips från er med katter som har FORL, era historier och tankar om vad som är det bästa för djuret. 

Anmäl
2020-06-05 11:51 #22 av: Pia-69

Usch va tråkigt för katten och dig! Jag har själv varit i din situation. En av mina katter hade förmodligen forl redan när jag fick honom, han luktade otroligt illa i munnen, det slutade med att alla tänder drogs ut samtidigt förutom 4 st, caninerna. Det var en liten privatägd klinik på landet så jag betalade bara 6000kr.
Hursomhelst så klarar sig katter bra utan tänder bara de får blötmat som ju är lättuggat. Du kommer få hem en helt ny lycklig katt nu när den blir smärtfri! Styrkekramar till dig!😻❤

Anmäl
2020-06-05 12:09 #23 av: eskils

De tidigare veterinärerna kan ha missat detta om de inte röntgade tänderna. Forl syns bara på röntgen.

Det finns mer eller mindre tandlösa katter som kan äta både blötmat och torrfoder, inga problem! Glad

Så skönt för din kisse att äntligen bli av med värken! Berätta gärna hur det går. Styrkekram till er. Kramas


Anmäl
2020-06-05 12:26 #24 av: [Bob2013]

Åhh tack för era svar. Blev så ställd bara när hon Ringde mitt i operationen och mer eller mindre frågade om vi ville avliva..

Första veterinärerna röntgade honom och missade att han hade FORL. Har fått tips att anmäla henne.

Anmäl
2020-06-05 13:12 #25 av: Chinesecrestedlover

#24 Otroligt skönt att höra att du nu fått svar på vad som är fel och att han får hjälp. Hoppas han återhämtar sig snabbt och blir en smärtfri och glad katt igen.

Återigen ett exempel från hundvärlden, kanske en liten tröst mitt i allt: 

Jag har en hund som har väldigt lite tänder, hon har enligt veterinär endast mjölktänder. Hennes tänder går lätt av och ramlar ut. Trots detta älskar hon att gnaga och har inga problem med det. När jag fick reda på att hon bara har mjölktänder blev jag orolig att hon skulle behöva avlivas längre fram, enbart för att hon saknar tänder (tänkte på vad som skulle hända om fler ramlar ut). 

Veterinären berättade då om en Chihuahua som de fått dra ut ALLA tänderna på och hon sa att han fortsatte att tugga ben och äta torrfoder som om ingenting hade hänt. 

Jag är övertygad om att det samma gäller katter och att din lilla kisse kommer klara sig fint även med få (eller t.o.m. inga) tänder. 

Mvh/Chinesecrestedlover

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.