02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Liten katt

2020-05-16 22:40 #0 av: Wilola

Har en hankatt som är väldigt liten och smal, det är en hittekatt så vet inte vart han kommer ifrån eller så, men har läst att inavlade katter kan bli små?  Han är liksom insjunken vid magen och revben och rygg känns väldigt tydligt. Han är frisk i övrigt, äter och leker, har inte sett någon mask i bajset. Jag har en normalstor katt också och det är en väldigt stor skillnad mellan de två.

Anmäl
2020-05-16 22:56 #1 av: Codswallop

Näringsbrist under uppväxten kan absolut orsaka växtstörningar. 

Anmäl
2020-05-16 23:29 #2 av: Uppkatten

Att katter är små kan bero på många olika faktorer. Inavel kan vara en sådan faktor. Dock ska katterna ju ha ett normalt hull i förhållande till sin storlek. Är katten "onormalt tunn" för sin ålder och storlek så bör man kolla upp katten hos veterinären. 

När det gäller mask så kan det kollas med hjälp av ett "Kolla-masken-test" som man kan köpa på t ex Apoteket.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2020-05-17 06:46 #3 av: Maria

Vår adopterade hittekatt Lakritz är den minsta katt vi har haft men han är så otroligt fin i kroppen och har t.om fått beröm av veterinären.

Jag tror snarare det ligger i generna.

/Maria

 

Anmäl
2020-05-17 12:22 #4 av: OberonsMatte

Hur gammal är han? Har veterinär sett honom och kommenterat hullet då?

Jag vet inte hur din katt ser ut och varför han ser ut som han gör, men olika kroppsstorlekar och kroppsbyggnader kan även vara en del av den naturliga variation som förekommer hos katter. Tydligast blir variationerna när man jämför olika kattraser där olikheterna tagits tillvara genom selektiv avel, men liknande variationer förekommer även naturligt och förs vidare mer slumpmässigt inom huskattpopulationen.

Är din katt fullvuxen med långa smala ben och små tassar så är han förmodligen en katt som "ska" vara smal.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2020-05-19 09:31 #5 av: oh-la

Vi har också en liten hittekatt. Han kom till oss som 7v kattunge. Han var liten så, och är liten nu, runt 2,5 kg och mindre än vår lilla birmahona. Däremot är han proportionerligt i sin litenhet. Han är fin i hull, ingen insjuken mage eller liknande. Han är liten kort och gott. Din beskrivning låter snarare som en osund kropp. Vad det beror på vet man ju inte förrän han i så fall undersökts. Just mask har aldrig märkts på vår katts bajs.

Anmäl
2020-05-19 10:13 #6 av: Uppkatten

#5 Mask brukar man ofta kunna se, i form av t ex fragment av bandmask (som "riskorn") kring kattens ändtarmsöppning eller att katten kräks upp spolmask. Men vill man veta mer säkert om katten har mask eller inte så är nog ett Kolla-masken-test bättre.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.