01 - Avel, Genetik, Uppfödning

Är lila bak i stamtavlan = bärare av choklad och dilution?

2020-01-04 21:04 #0 av: Fyrbarnsmamman

Har rätt bra koll på genetik i första ledet, men har ännu lite svårt för vad som finns tidigare i stamtavlan och vad som räknas...

Om en brun katt har bruna föräldrar och bruna mor-och farföräldrar, men har blått och lila i ledet innan det, kan man då säga att den bär på choklad och blått (dilution)?
Lila är ju ett resultat av choklad och dilution ihop?
Eller är det för långt bak i det genetiska ledet för att vara bärare?

Anmäl
2020-01-04 21:37 #1 av: OberonsMatte

Eftersom både choklad och dilution är recessiva anlag måste de finnas i dubbel uppsättning för att synas (dvs. ärvas från både pappan och mamman).

Eftersom en lila katt har både dubbla chokladanlag och dubbla dilutionsanlag så kan man med säkerhet veta att den lila kattens bruna/svarta avkommor är bärare av både choklad och dilution, men för att avgöra om två bärares bruna/svarta ungar själva är bärare behövs dna-test eller faktiska resultat (avkomma som fått dubbla och synliga anlag).

Finns det choklad och dilution i tidigare led än föräldrarna finns det alltså en möjlighet att katten är bärare, så "ev. bärare" skulle jag räkna den som.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.