02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Högt blodtryck hos katt?

2020-01-03 23:30 #0 av: OberonsMatte

Min fina gammelgubbe Moltas är 15,5 år nu och det märks att han börjar bli lite skruttig. Han behandlas för kronisk njursvikt och artros sedan ett år tillbaka, och har klarat sig bra med det. Han har även haft ett blåsljud på hjärtat i 1,5 år (som dock inte har utretts vidare). Idag blev det uppenbart att det även hänt något med hans syn. Ledsen Han verkar inte helt blind, men beteendet idag tyder på att synen är kraftigt nedsatt, så imorgon måste jag ta honom till veterinären för att kolla upp vad det kan bero på...

Något jag haft i bakhuvudet en tid är att hans blodtryck aldrig har kollats vad jag vet trots att högt blodtryck är vanligt både i samband med njursvikt och blåsljud. Är det någon som har erfarenhet av nedsatt syn hos katt p.g.a. högt blodtryck?

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2020-01-04 11:50 #1 av: annzoo

Mimns jag inte helt fel fimns samband mellan högt blodtryck och njurproblem. Min katt skulle kolla de blodtrycket för att få en medicin och lite andra rester. Tror fet var blodtrycksmedicin

Anmäl
2020-01-04 13:58 #2 av: Pia-69

Hittade detta, verkar som att blodtryck och nedsatt syn har ett samband.
https://firstvet.com/sv/fragor/585/dalig-syn

Anmäl
2020-01-04 15:47 #3 av: OberonsMatte

Idag har Moltas blivit undersökt av veterinär och och eftersom blodtrycket var alldeles för högt ska han äta 2 olika blodtryckssänkande mediciner fr.o.m. idag.

Eftersom det bara var akutmottagning idag kunde ögonen inte undersökas av en ögonspecialist, men den undersökning som gjordes visade att ögonen iallafall reagerar på ljus och mörker, så helt blind är han inte. Idag kunde veterinären inte höra något blåsljud alls på hjärtat och det var också väldigt positivt att höra.

Att mäta blodtrycket på katt är tydligen väldigt svårt eftersom de blir så uppstressade av att befinna sig på en veterinärklinik, så helt tillförlitligt är inte resultatet, men nu är tanken att Moltas ska äta blodtryckssänkande fram till den 17:e då ny mätning ska göras och då är även tid hos ögonspecialist inbokad.

Nytt blodprov togs också men resultatet på det (inklusive sköldkörteln) får jag inte förrän på tisdag eftersom labbet har stängt under helgen.

Nu hoppas jag att blodtrycksmedicinen har effekt så att ev. ögonskador iallafall inte förvärras.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2020-01-04 20:19 #4 av: Uppkatten

Så ledsamt det är när katter inte mår bra...

Min kompis katt hade problem med blodtrycket. Hon fick låna hem utrustning för att kunna mäta blodtrycket på katten hemma under en period, just för att komma ifrån onödigt stresspåslag (så långt det var möjligt). Det kanske kunde vara värt att prova, om den möjligheten finns även hos din veterinär?

Hoppas att det löser sig så bra som möjligt för er! Hjärta

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2020-01-10 23:31 #5 av: OberonsMatte

Nu har Moltas ätit blodtryckssänkande i  en vecka och det jag märkt är att han är tröttare/lugnare, sover mer och att han även verkar ha upphört med det djupa avgrundsjamande som han tidigare ägnade sig åt ibland  (oftast på balkongen, men senaste månaderna även inomhus).  Vet inte om det har något samband, men jag har läst att ökad vokalisering är ett symtom som förekommer vid  högt blodtryck.

I övrigt är han som vanligt och även om han med all sannolikhet har nedsatt och begränsad syn så är det tydligt att han klarar sig bra ändå. Häromdagen började han t.o.m.  leka och dribbla med en liten leksaksmus och nu ikväll såg han även laserpekaren några gånger och reagerade med att försöka fånga den.

Just nu känns det ganska hoppfullt trots allt, men hur det är med ögonen får jag inte veta förrän om en vecka hos ögonspecialisten. Blodprovssvaret visade att njurvärdet (kreatinin) är förhöjt, men eftersom värdet var förhöjt redan för ett år sedan så var det ingen överraskning. Huvudsaken är att det inte blir så högt att han mår dåligt av det och än så länge äter han bra och håller vikten. (väger ca 1/2 kilo mer nu än när han sattes på njurdiet för ett år sedan).

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2020-01-11 08:46 #6 av: kara_murray

Vad skönt att det ändå har hjälpt en del!! Hoppas att det går bra hos ögonspecialisten!!!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.