00 - Allmänt kattprat

Tandsjukdom

2019-12-30 17:58 #0 av: FinaPyret

Nån som har erfarenhet av att behandla katt som fått FORL och vad det kan kosta då det inte täcks av försäkring

Anmäl
2019-12-30 18:08 #1 av: Maria

Det beror alldeles på hur stort ingreppet är. Vår gamle katt fick operera bort tänder i omgångar. Ena gången kostade det 11 000 men jag minns tyvärr inte de andra gångerna.

Han hade bara huggtänderna kvar det sista.

/Maria

 

Anmäl
2019-12-30 18:28 #2 av: OberonsMatte

Tre av mina katter har fått tänder utdragna p.g.a. Forl/TR vid minst ett tillfälle var. Nu senast gav kliniken på förhand en prisuppgift på 8.000-12.000, men den faktiska kostnaden blev "bara" 7.450 kr. Endast en tand behövde dras den här gången, men det var en större tand (höger hörntand, "huggtanden"  i överkäken).

Forl/TR är dyrt att behandla och handlar alltid om tusenlappar, men priserna kan skilja sig ganska mycket åt beroende på vilken klinik man väljer, så för att spara pengar kan det löna sig att ringa runt och jämföra prissättningar.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2019-12-30 18:31 #3 av: FinaPyret

Ja vi får väl hoppas på det bästa
Tråkigt är att behandlingar o undersökningar för att katten haft svårt att äta o blivit inlagd med dropp o smärtstillande i väntan på att man ska få hjälp då ingen kunnat göra det akut inte heller gäller
Så trist man har betalat försäkring i 15 år o inte utnyttjat en krona
Men får ingen hjälp när man behöver

Anmäl
2019-12-30 19:09 #4 av: OberonsMatte

#3 Ja, det känns riktigt surt att en så vanlig (och kostsam) diagnos inte ersätts. Eftersom Forl/TR fått mycket uppmärksamhet senaste åren har dock alltfler försäkringsbolag känt sig manande att införa villkor som även omfattar Forl/TR, om än med vissa begränsningar.

Agria (som jag har mina katter försäkrade i) har t.ex. nu i somras infört en valbar tilläggsförsäkring (Agria TR/Forl) för katter som ännu inte drabbats av Forl/TR, så jag skyndade mig att lägga till den för min yngsta katt som fortfarande har felfria tänder. Även om jag hittills haft möjlighet att betala ur egen ficka för Forl/TR-behandlingar så finns det roligare saker jag hade kunnat lägga de tusenlapparna på.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2019-12-30 19:11 #5 av: Uppkatten

Har FORL på båda mina tjejer, som ej täckts av försäkringen.

För den ena gick räkningen på 4000:- . Då ingick undersökning, röntgen, tandstensborttagning, narkos, kronamputation av den FORL-drabbade tanden, smärtlindring (att ta med hem), samt 2 burkar a/d blötfoder (ifall hon skulle behöva det dagarna efter operationen) + moms. 

Förutom den FORL-drabbade tanden kunde man se att hon redan hade tappat en tand, trots att hon aldrig har visat några tecken på besvär från munnen.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-12-30 21:25 #6 av: OberonsMatte

#5 Wow,  4.000 låter som rena drömpriset för Forl/TR och allt det som ingick för det besöket, men det visar hur stora prisskillnaderna kan vara. Här i Stockholm där jag bor är prisnivåerna förmodligen högst, även om det säkert går att hitta billigare kliniker än den som jag har inom gångavstånd.  På min klinik fick dock Oberon förutom jätteläbbig medicin även en liten leksak av "tandläkaren".  Det tyckte jag var lite gulligt..Hjärta

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2019-12-31 08:03 #7 av: PausMaus

Jag har dragit ut två tänder på ena katten pga FORL samt fixat tandstenen i samband med det.
Bägge gångerna hamnade kostnaden på ca 2-3.000 kr. Men då "ramlade" även tanden mer eller mindre ut ur munnen trots tänderna ca ett år tidigare räknades som fina...

Anmäl
2019-12-31 10:44 #8 av: Bluegreen111

Ska till veterinären om tre veckor pga. av misstänkt FORL och väldigt mycket tandsten. De tror att de kommer behöva dra ut några tänder men inte säkert fören de fått bort tandstenen. Ifall det blir 2-3  små tänder har jag för mig att de sa under 4000 kr och då ingår även att ta bort tandsten, sövning och en hel dags vistelse hos dem, dyrt men överkomligt. Men av vad jag läst hos andra här så verkar det kunna bli ruskigt dyrt om man går till "fel" klinik. Får alltid känslan att de lägger på en tusenlapp varje gång de behöver lyfta ett finger men är kanske bara min bitterhet som talar, verkar ju komma undan relativt billigt i jämförelse med vissa andra :)

Har ingen försäkring alls på katten men vad jag har hört är det sällsynt att det täcker FORL. (Vet att man bör ha en försäkring men tog över honom som 12-åring och han hade inget innan dess så ser ingen mening med att ta en nu som är extra dyr och bara täcker de "icke-troliga" problem som kan uppkomma.)

Anmäl
2020-01-01 00:45 #9 av: annzoo

Den först utdragningen och koll i munnen gick på 6000 kr, jag bad om en offert. Då kronamputerade de 2 eller var det 3 tänder som växt fast i käken samt utdragning av 3 tänder. Sedan blev kliniken uppköpta av riskkapitalbolag så nu vill de dela upp i 2 omgångar då jag kontaktade dem om min amdra katt man upptäckt FORL genom. Vanlig munkoll. Första för att "se" vilka tänder som är angripna med trg, ta tandsten ( även om katten ej har problemet), kolla fickdjupet i tandköttet mm och andra besöket några veckor senare själva operationen. Det innebär 2 sövningar som du måste bekosta själv och de kunde inte säga priset. Ett annan köinik i närheten uppköpta av samma riskkapitalbolag gjorde samma saker fast under en operation och kunde säga vad de skulle kosta :S

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.