02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Spyr en gång om dagen

2019-12-11 14:09 #0 av: IzaEleonora

Våran kattpojke har börjat spy men på ett väldigt konstigt vis!

Är en gång om dagen, alltid vid lunchtid då sambon ska äta
Är bara vätska han spyr upp
Sen är allt bra, han leker och busar och har bra aptit resten av dygnet. Sen samma visa igen dagen efter när det är dags för lunch.

Kan detta vara någon typ av protest och isåfall mot vad?
För han visar inga tecken alls på att vara sjuk eller må dåligt och just då det är samma tid varje dag han får för sig att spy upp galla har gjort att vi kliar på huvudet

Anmäl
2019-12-11 16:10 #1 av: Uppkatten

Är den samma katt som är 2½ år?

Du kan helt utesluta att det skulle vara någon form av protest. Katter resonerar inte på det sättet, och protesterar därför inte heller på det sättet.

Hur många gånger har det här hänt, och över hur lång tid?

Hur ofta serverar ni mat till katten, eller står det mat framme hela tiden?

Har ni diskuterat det med veterinär, och vad har i så fall veterinären sagt?

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-12-13 08:49 #2 av: IzaEleonora

Samma katt.

Har hänt under denna vecka.
Men igår kom inget då sambon inte var hemma under lunchen så han spydde inget.

Har torrfoder framme hela tiden och dem får blötmat 2 gånger per dag.

Har som inte fått något svar utom att det går nog över eftersom han visar inga alls tecken på att vara sjuk de andra 23 timmarna på dygnet.

Sambon är hemma idag på lunchen så får se om han gör det igen då.

Tycker bara det är så bissart att det är bara en gång om dagen exakt då sambon ska sätta sig ner och äta, men inte då vi äter middag

Anmäl
2019-12-13 08:56 #3 av: kattöga

Kan det vara så, att din sambo ger katten någonting att äta när han kommer hem? Kanske nån munsbit av hans egen lunch eller annat?
Har sambon någon speciell doft eller lukt (parfym, arbetarkläder som luktar eller annat) men som han inte har med sig vid matbordet när det är middagsdags....?
Tänkter att katter ju har mycket känsliga luktorgan, så kanske känner katten av någon lukt/doft som inte vi människor känner.

Någon annan förändring som skett på sistone (som kan tänkas ha påverkat katten)?

Det kan ju vara en slump också att katten kräks just då din sambo är hemma på lunch.
En hårboll som vill ut kanske. Och efter att ha ätit enbart torrfoder på dan och  kanske bara slöat, så börjar katten röra på sig när någon kommer hem och då sätter kräkreflexerna igång. 
Jag skulle prova med att ge mer av blötmaten och minska på torrfodret. Då får katten i sig mer vätska vilket katter inte får tillräckligt av när de äter torrfoder. 
Helst ska katter inte äta torrfoder alls.

Anmäl
2019-12-13 11:38 #4 av: OberonsMatte

Om katten enbart spyr upp vätska (eller galla) betyder det att kattens mage är tom, vilket också kan vara en bidragande orsak till kräkningarna.  Om sambon kommer hem varje dag vid lunchtid så borde det gå att servera katten en portion blötmat innan han ska äta sin egen mat?

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2019-12-13 19:13 #5 av: IzaEleonora

Får testa med blötfoder innan lunch och se om beteendet slutar.

Vet vad de flesta här tycker om torrfoder men tyvärr så måste vi ge det då våran andra katt har kronisk pankreatit och det är det enda han tål :( Så därav är vi också väldigt noga med att inte ge någon av dem våran mat.

Nu såklart spydde han inte idag bara för man skrivit detta haha.
Men man blir ju som sagt nyfiken då det varit flera dagar i rad.

Enda som "hänt" är att vi hade kalas i lördags så vi hade fullt hus men då brukar katterna hålla sig undan så är inget han fått i sig från det heller.
Annars har det inte varit några förändringar hemmavid heller.

Om det är hårboll han inte får upp är det bara kattgräs då eller finns det något annat som man kan hjälpa med på traven?

Sambon är sjukskriven sedan ett tag tillbaka så han är hemma hela tiden så är inte att han kommer hem i samband med lunchen så lär inte vara lukt eller liknande från jobb eller reaktion på att någon kommer hem :/ utan det har varit i samband med att sambon värmt maten som spyan kommer.

Tack för att ni lägger ner tid och hjälper mig fundera <3

Anmäl
2019-12-13 22:02 #6 av: kattöga

#5  Då får vi hoppas att det blir bättre fr o m nu! Kanske var det bara en "tillfällghet" att det hänt just vid din sambos lunchtid. Men ja, bjud på våtfoderlunch till katten också, kanske är det vad hans (kattens! ;)  lilla mage behöver vid den tiden på dygnet.

Kan det vara så, att katterna ändå blir stressade när det är fullt hus, fullt med andra människor i huset? Även fast de håller sig undan. I så fall bör det lugna sig nu när "allt blivit som vanligt" igen.

Istället för kattgräs kan du använda ampellilja, det fungerar lika bra som kattgräs.  Våra katter föredrar utegräs men ampelliljan är tillräckligt "god" när det inte finns utegräs att tillgå.
Men köper du nya plantor, duscha av dem noggrant innan katterna får tugga på dem, eftersom de kan vara besprutade.

Anmäl
2019-12-13 22:26 #7 av: Uppkatten

Om det är en hårboll så kan katten ha gjort sig av med den nu. 

Ett annat alternativ mot hårbollar är att ge katten kattmalt. Det är en pasta på tub som kan köpas på Zoobutikerna. 

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.