00 - Allmänt kattprat

Balansgång - ny kattunge/heltidsjobb

2019-11-29 14:46 #0 av: Kadjoo

Hejsan alla kattälskare!  :)
jag har googlat som en toka på nätet för att se över hur det fungerar med kattungar och ensamhet - dvs hur länge man kan lämna dom ensamma hemma och vid vilken ålder - men jag hittar inget som riktigt kan appliceras på en vanlig heltidstjänst).
Därför ber jag nu om tips, råd och att ni delar eran gedigna erfarenhet.  :-)

I januari så har jag förmånen att få hem en liten kanelbulle på 12 veckor - vilket jag ser fram emot och vilket jag planerat inför...2 veckors semester är fixad så jag kan vara med kissen maximalt mycket...och efterföljande 2 veckor har jag ordnat så att jag kan arbeta hemifrån på halvtid - så att jag inte blir borta mer än 5 timmar...men hur gör jag efter det?
Är det en total no-no att lämna en 4 månaders kattunge ensam hemma 8-9 timmar om dagen utan att någon kommer och kollar läget med den?
Kan man kompensera den 8-9 timmar långa frånvaron med en timmes lek och morgonmys innan det bär av till jobbet och sedan spendera all övrig vaken tid med missen när man kommit hem igen? Eller är det för tidigt när den är så liten fortfarande? - om det är för tidigt - när ungefär är det okej att börja göra det?

Lite mer info - kommer finnas gott om klösplatser, kattgömmor, leksaker och katträd hemma - och hemma är en lägenhet på ca 65 kvadrat - Kissen kommer att vara innekatt då det finns alldeles för många bilvägar alldeles för nära där jag bor.

jag tackar ödmjukast för konstruktiva tips, råd och lärdomar - vill inget hellre än att min katt ska få må bra och leva ett långt och nöjt liv tillsammans med mig

Anmäl
2019-11-29 15:29 #1 av: Hera

Jag tycker inte det är snällt mot en kattunge, eller vuxen att lämna dom ensamma så många timmar. Då bör man ha 2 stycken.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2019-11-29 15:57 #2 av: Uppkatten

Jag tycker också att man bör ha två. Många katthem säljer t ex inte kattungar som ensamkatter just därför att det inte är bra för dem. 

Många av oss jobbar heltid, men sedan går det ju åt mycket tid även till resor till o från jobbet, man går o handlar, går o tränar, går ut o fikar, umgås med vänner o bekanta, o s v. Det blir lätt mkt ensamtid för små kattungar/katter.

Vi människor har också svårt att ge en kattunge/ungkatt all den lek och stimulans som en kattunge/ungkatt behöver.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-11-29 19:26 #3 av: vendelay

Jag tycker inte att det är ett problem att lämna katter ensamma upp till 12 timmar FÖRUTSATT att de inte är ensamma. Speciellt kattungar  behöver andra kattungar att leka med. (Andra katter som behöver extra tillsyn är såklart supergamla, sjuka, extremt sociala osv).

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2019-11-29 19:29 #4 av: vendelay

Vill tillägga att en såklart inte bör lämna två kattungar ensamma i 12 timmar heller såklart. Men ett heltidsjobb vid 4 månader, om de är minst två stycken, borde inte vara ett problem.

Veganism Savvity (English)
Vegan iFokus (svenska)

Anmäl
2019-11-29 20:26 #5 av: Hera

#3 Fast varför skaffar man katter om dom som basis lämnas ensamma 12 timmar per arbetsdag känner jag.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2019-11-30 11:19 #6 av: eskils

Bra att den nya ska vara innekatt!

Om bostaden är på 65 kvm finns det ju gott om plats för en kissekompis. De delar på sand, leksaker, liggplatser m.m., så någon större extrakostnad blir det inte. Rekommenderar som andra här att skaffa en katt till, isht eftersom du arbetar heltid.


Anmäl
2019-11-30 15:47 #7 av: 91Marran

#5 Håller med dig

Anmäl
2019-11-30 17:51 #8 av: kara_murray

Jag tycker att du har hittat en bra lösning för din katt. Din lilla katt kommer vänja sig vid att du är på jobbet och kommer till största delen av tiden ägna sig åt att sova.
Att jobba heltid och ha en katt funkar, du får bara vara beredd på att sysselsätta den mer när du är hemma.
Jag håller med de flesta andra här att två katter är lättare för då har de varandra.
Men att det skulle vara ett problem att jobba heltid och vara borta ca 8-12 timmar och ha katt/katter är inget problem. Mina vet hur jag jobbar och sover bort den mesta av tiden och då kan jag med mitt jobb vara borta mer än 12 timmar vissa dagar. Jag har gott om klösträd och andra ställen där de kan leka eller sova på. De har hela tiden tillgång på vatten!!
Lycka till med din nya lilla katt!!😊😊😊

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.