00 - Allmänt kattprat

Ampellilja - skott

2019-11-12 22:24 #0 av: kattöga

Idag är jag lat... orkar inte söka efter svar, så frågar här, för jag vet att det finns många med erfarenhet.

Jag har provat att ta de långa "stänglen" (kommer inte på rätt ord), -som ibland växer ut från ampelliljan, med små nya "skott" - och lägga dem i vatten för att det ska växa ut rötter och sedan plantera dem i krukor. Det har aldrig fungerat.

Nu har jag många såna på gång i två av våra ampelliljor. Och jag har läst att man kan sätta ner dem i jord direkt som alternativ till att låta dem gro i vatten. Så nu tänkte jag prova det.

Men hur gör jag egentligen? Ska jag ta en lång bit av "stängeln" och plantera i jorden, eller ska jag bara ta en liten bit? Ska en stor eller liten del av skottet ligga under jord? 

Jah, ni ser, jag är helt novis! Jag har bara köpt nya plantor...  Nu har jag många krukor och har köpt jord, och vill lyckas denna gång. Man måste ju bunkra upp för eventuellt hårda tider, även för katter! Cat Prepping! Skrattar 

Anmäl
2019-11-12 22:33 #1 av: Uppkatten

Jag brukar bara ta själva skotten och stoppa ner dem i jorden. Sedan ha dem stående ljust, men inte i direktsol. Stoppar bara ner skotten så pass långt att de nätt o jämt står upp. Ngn centimeter kanske. Brukar vara väldigt lättodlade.

Dock matar jag aldrig katterna med mina, även om väl katterna kan "sno sig en tugga" av dem då och då. Till katterna odlar jag kattgräs.

Köpta plantor brukar jag undvika, då jag är rädd att de är besprutade.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-11-13 08:48 #2 av: MonicaLagerquist

Jag sätter också dem direkt i jorden. En plastpåse över så att fukten behålls.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-11-13 09:57 #3 av: jollycox

Du ska inte ta med något av stängeln, bara skotten. Om du ser på bilden har jag gjort en röd markering där du ska klippa av stängeln.
Jag har bara rotat i vatten först men det går även att sätta i jord direkt. Plantera så jorden täcker 1-2 cm av nedersta delen.

Anmäl
2019-11-13 10:15 #4 av: kattöga

Toppen och jättetack allihop!  Blomma Nu ska jag väl ändå lyckas!?

#1 Ja, jag har tänkt på detta med besprutade plantor också, men har ändå köpt. Det första jag gör är att duscha dem rejält länge, så att det som eventuellt finns på ytan åtminstone (och förhoppningsvis) försvinner. (Köper endast där de också odlas, men det är ju ingen garanti för att de inte besprutas.)
Har provat kattgräs några få gånger, för länge sedan, men det var ingen höjdare.

#2 Aha, det var ju smart med plast över.

#3 Tack också för bilden. Blir så tydligt vad ni menar då 
(Jag är "visuell", så bilder säger mer än tusen ord för mig.)

Nu ska här rotas! Ser fram emot många ampelliljor som jag kan sprida lite överallt. Glad

Anmäl
2019-11-13 18:01 #5 av: Wony

Jag tar skotten och sätter i ett glas vatten tills de börjar få rötter, kanske 2-3 veckor, sedan sätter jag dem i en liten kruka med såjord bara så att de står upp, och sedan ser jag till att jorden inte torkar ut helt.  Gradvis får de sedan större krukor allt eftersom de växt till sig :)

Anmäl
2019-11-13 19:00 #6 av: kattöga

#5 Tack Wony! 
När jag har provat att gro dem i vatten har det alltså inte funkat, inga rötter har växt ut, men jag tror att jag fått med för mycket av "stängeln". Jag har så många skott på gång nu, så jag har tänkt testa det igen - också!
Och jag ska göra som du föreslår. Vi får se om jag måste köpa fler krukor och mer jord... Skämtar

Anmäl
2019-11-13 19:10 #7 av: Wony

#6 Det är inte alltid lätt med växter, ibland får man testa sig fram! Jag hoppas att du får till det, ampelliljan är en tacksam växt att föröka bara man fått fart på de nya plantorna... Massor av skott kan det bli! Gapskrattar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.