02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Katten gör nått konstigt.

2019-11-08 19:04 #0 av: Dorken

Hej. Är det nån som vet vad katten gör i videon?
Har sett han gjort sådär 2-3ggr. Aldrig hittat nån spya och efteråt verkar allt vara som vanligt. Leker och äter.

Bör jag uppsöka veterinär?

Anmäl
2019-11-08 19:31 #1 av: Vera27

Ser ut som han försöker få upp hårboll, men att det inte riktigt går. Kattgräs, brukar inte det kunna hjälpa?

https://cosmoshamstrar.weebly.com/

Anmäl
2019-11-08 19:59 #2 av: OberonsMatte

Katten "hostar" p.g.a. att det är något som irriterar i luftvägarna. Oftast beror det på något rent tillfälligt (kan t.ex. vara så enkelt som lite saliv eller vatten i fel strupe), så några enstaka host-"attacker" är inget att oroa sig för.  Är det ett mer långvarigt och återkommande besvär så bör man uppsöka veterinär för att utesluta t.ex. astma eller andra sjukdomar.. Spolmask kan också ge hosta.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2019-11-08 21:01 #3 av: Dorken

Vad räknas som enstaka? En gång i vecka eller månad? :) tack för svar. Känns lite lugnare nu.

Anmäl
2019-11-08 21:20 #4 av: OberonsMatte

#3 Jag vågar inte säga hur ofta/sällan som är normalt, men om det blir allt oftare, förvärras eller sker dagligen i  mer än en vecka så skulle iallafall jag  kolla upp vad det beror på.  Och tidigare än så förstås om kattens allmäntillstånd verkar påverkat.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2019-11-09 10:44 #5 av: Dimocarpus

Är han avmaskad? Man kan ta test via apoteket online eller butik. Kolla mask heter det. Under tiden kan du erbjuda kattgräs, det finns att köpa i affären. Har du uteslutat att katten inte har fått i sig något olämpligt så som snöre eller små delar från kattleksaker?

Är katten försäkrad, kan du ringa till First vet kostnadsfri för att få koll. Det är ett veterinärbesök via webcam. De ger inte medicin men du kan visa kattens tillstånd för veterinären.  

Ta det lugnt. Jag har korthåriga katter, en utan underull. Han kan hosta då och då. Som sagt blir det långvarigt, åk till veterinären.. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.