00 - Allmänt kattprat

Vad händer i kroppen vid kastrering?

2019-10-06 10:32 #0 av: MsHisingen
undefined

Har två honkatter hemma, 7 och 5 månader, och undrar om det bästa är att kastrera dem innan de blir könsmogna eller om de ska få växa klart först? Hur påverkar egentligen kastreringen deras utveckling?

Sedan har jag också läst att okastrerade katter står högre i rang och jag funderar på om man kan jämna ut deras förhållande genom att kastrera den mer dominanta först så den timida kan få lite extra boost, eller är det bara önsketänkande?

Anmäl
2019-10-06 10:48 #1 av: eskils

Tycker dina katter har åldern inne. Men veterinären har förstås sista ordet. Här finns läsning om kastrering:

http://kattstatus.se/kastrering.html

Kan nog vara en bra idé att börja med den dominanta. Hon kanske lider mest av att vara okastrerad och tar ut ilskan på sin kompis.

Lycka till!


Anmäl
2019-10-06 11:09 #2 av: MonicaLagerquist

Jag skulle kastrerad båda samtidigt. Det finns alltid en risk att den som kommer hem och luktar konstigt efter ett veterinärbesök blir påhoppad av den som är kivar hemma. Det undviker man om båda kastreras samtidigt.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-10-06 11:11 #3 av: Fridaaaa

Bäst är att kastrera innan könsmognad så man slipper med löp och så.
Det kommer inte påverka hur de växer och utvecklas

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2019-10-06 17:15 #4 av: Hera

Kastrera nu direkt innan könsmognad. Ju tidigare ju bättre.

Veterinärföbundet rekommenderar kastrering från 4 månader, baserat på forskning. Det finns inga argument som talar för att man ska vänta.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2019-10-06 17:18 #5 av: Hera

Och nej det gör inget för deras förhållande att du väljer en först, och nej det påverkar inte deras utveckling negativt

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2019-10-06 17:28 #6 av: OberonsMatte

Det som sker när honkatter kastreras före könsmognad är att de slipper löp och ev. dräktighet samt slipper risken att drabbas av livmoderinflammation och äggstockscancer. Risken för juvertumörer minskar också.

När det gäller tillväxten så försenas slutningen av rörbenens tillväxtzoner när kastrering sker före könsmognad, vilket innebär att tillväxtperioden faktiskt förlängs lite (dock blir skillnaden bara några millimeter). Eftersom vuxna kastrerade katter har lägre ämnesomsättning än fertila katter så blir risken för övervikt större.

Att vara fertil kan absolut bidra till hög status för en katt, men då handlar det om katter som inte bara är fertila utan även används i avel och har många avkommor. När avelskatter kastreras kan det därför vara svårt att få dem att trivas med att yngre fertila förmågor tar plats i kattgruppen.

Lugnast för alla är att samtliga individer i en kattgrupp är kastrerade och då är de statusmässiga fördelarna bara att vara först i reviret och äldre/fullvuxen vid introduktionen.  En kattunge som flyttar in hos en fullvuxen katt kommer vanligen alltid att ha en lägre status i den relationen (förutsatt att båda blir/är kastrerade) och det är oftast något som båda katterna accepterar och ser som helt naturligt.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2019-10-06 18:55 #7 av: MsHisingen

Tack för alla hjälpsamma svar! Blir ett samtal till veterinären imorgon för dem bägge två då :) 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.