02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Hur mycket och hur många gånger mat?

2019-08-25 10:56 #0 av: Tussanåtailie

Har nyligen fått hem två katter. 2 åringar. Den ena väger 3,5 och den andra 5,5 kg. Inte fått några rekommendationer av förra ägaren med hur mycket och hur många gånger per dag. Dom äter just nu bozita spannmålsfritt. Tänkte ha det kvar då jag upplever att dom alltid är hungriga. Dom får ca 60g torrfoder och ca 150 g mjau våtfoder på två måltider. Är utekatter men just nu är dom inne. Hur mycket får era katter? Finns det någon riktlinje på hur mycket mat dom ska ha?

Anmäl
2019-08-25 11:13 #1 av: Fridaaaa

3-5 ggr/dag.
Inte fri tillgång
Ta bort torrfodret för hälsans skull :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2019-08-26 06:11 #2 av: Tussanåtailie

Fodret är spannmålsfritt . Så portionerna ska inte vara så stora? Om 300 g ska räcka till 3-5 ggr

Anmäl
2019-08-26 06:46 #3 av: Uppkatten

Om du precis har fått hem katterna så ska du inte göra något foderbyte just nu, utan låta dem äta samma mat som de har ätit i sitt förra hem. Detta för att minska stressen för katterna och skona magarna.

Om ett antal veckor/månader skulle du kunna överväga att servera enbart blötmat, eftersom det är bättre för katterna, då katter har dålig törstreflex och därför ofta får i sig för lite vatten om de serveras torrfoder (även om torrfodret är spannmålsfritt). Blötmat verkar också ge en bättre mättnadskänsla.

Läs på förpackningen, där brukar det stå hur mycket katterna ska ha (baserat på katternas vikt, hull och aktivitetsgrad). Fördela mängden på flera mindre mål över dagen.

Du skriver vidare att katterna är utekatter, så tänk på att de måste bo in sig ordentligt där hemma innan du ev. överväger att släppa ut dem. Och då talar jag om många veckor, tills katterna känner sig helt trygga och betraktar nya bostaden som sitt "riktiga" hem. De bör också vara kastrerade, vaccinerade, försäkrade, ID-märkta och ägarregistrerade innan de får gå ut, om de inte är det redan idag.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.