Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
00 - Allmänt kattprat

Små problem, hjälp önskas!

2019-08-19 11:51 #0 av: Kampfisk

Hej! Nu har min Polly bott hos mig i drygt en vecka, och nu har hon börjat klösa på soffan! Det är samma ställe varje gång! Tänkte att hon hade för låg klöspelare, så köpte en högre som jag ställde vid det hörn av soffan hon klöser på. Men det hjälper inte. Hon är på både soffan och pelaren. Har sprayat en blandning av citronsaft och vatten på möblerna, hjälper heller inte. Ett annat problem jag har är att det är kattsand överallt i hall och badrum(badrummet är i hallen). Har en matta vid lådan, men det hjälper inte. En sån matta som ska förhindra kattsand, alltså. Det har blivit lite mindre nu sen jag bytte sand från ICAs till Ever Clean Total Cover. Men det är fortfarande sand fulla golvet! Hon skvätter inte utanför, har låda med tak. Snälla, är det någon som har nå tips och tricks? Vill gärna ha tips på hur jag lär henne att reagera på sitt namn, som hon haft i fyra år.

Du måste våga misslyckas, för att lyckas ♥️ Ingen är bättre på att vara du, än du ♥️ 

Anmäl
2019-08-19 12:57 #1 av: Uppkatten

När det gäller att klösa på fel ställe så har Feliway en produkt som du kanske kan testa. Jag har inte testat den själv, så jag har ingen uppfattning om den

https://www.feliway.com/se/produkter/FELISCRATCH-by-FELIWAY

Annars så gör du helt rätt som ser till att hon har flera bra ställen där hon får klösa, det är viktigt för katter att ha möjlighet att klösa. Många katter gillar att ha klösträdet vid fönstret, så det kan vara något som är värt att prova.

Kattsand överallt är ett välkänt problem, och de mattor som finns för att samla upp kattsand hjälper ofta minimalt. Du skriver att du använder Everclean total cover. Jag använder själv den sanden eftersom det är mina katters absoluta favoritsand. Men det är också den "skräpigaste" sand jag någonsin använt. Så ett tips är att testa vanlig Everclean Unscented. Mina katter är inte lika förtjusta i den, men det är fortfarande en mkt bra kattsand och den är inte fullt så skräpig. Annars är tipset att sopa/dammsuga dagligen. Vad man också kan göra är att bygga in kattlådan i någon form av "toa-hus" (tror att andra kan ha bilder etc att visa).

Eftersom din katt är synskadad så tror jag inte att man ska hålla på o trixa med kattlådor där katten hoppar i uppifrån (genom ett hål i taket). Det ska vara lätt för henne att hitta till och använda kattlådan.

När det gäller att få henne att lyssna till sitt namn, så får du nog passa på och träna t ex när du tar fram hennes mat, så att hon förknippar namnet med något positivt. När mina katter var små så satt jag med en katt på var sida om mig. Jag sa den ena kattens namn och gav den en torrfoderprick, och sedan sa jag den andra kattens namn och gav den katten en torrfoderprick. Det var inte primärt för att lära katterna deras namn, utan det var två små skyggisar som behövde socialiseras. Men jag tror ändå att de rätt snart förstod vilket som var min "signal" till resp. katt.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-08-21 20:49 #2 av: S.L

Ett enkelt sak som hjälpte oss från klös på soffan var la/hängde upp fleece filt. Våran ena katt gilla sträcka på sig och klösa på ett ställe men filten hindra det :) Jag har köpt olika sand och olika lådor. 1 tips är om du har kattlåda med tak ta bort luckan vänd kattingånen mot väggen men lagom så katten kan gå in o ut utan större besvär. På så sätt har jag märkt att sanden inte sprids så lätt.
En hög plastlåda men lock ingången kan man göra i locket eller skippa locket högre låda hindrar att katten får med sig lika mycket sand ur lådan.
Sen sand, jag köper olika sand då jag testar lite vad vi gillar men har alltid 1 låda med sand dom är vana vid. Denna sand upplever jag är lite tyngre passar våran långhåriga katt (och korthåriga katt) bra den heter sanicat en blå påse säljs bla på öob. Luktar lite tvål utan att stinka parfym. Den är väl våran favorit just nu katterna trivs med den och den klumpar sig bra lite större grus tåls att nämna.

Anmäl
2019-08-21 21:03 #3 av: Uppkatten

#2 Den här katten är synskadad, och då måste man göra det lätt för katten att "göra rätt". D v s det ska vara lätt att hitta kattlådan och lätt att ta sig in i kattlådan. Och det ska vara så likt vad katten är van vid som möjligt.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-08-22 09:39 #4 av: Kampfisk

#3 min Polly har tyvärr gått bort pga sjukdom, så hon finns inte längre med oss. Fick iallafall 10 dagar med henne ❤️ nu söker jag en ny katt. Kontaktat ett katthem i Hudiksvall, och ska nog bli jourhem. Håller tummarna, då det är väldigt ensamt hemma nu 😢

Du måste våga misslyckas, för att lyckas ♥️ Ingen är bättre på att vara du, än du ♥️ 

Anmäl
2019-08-22 12:16 #5 av: Uppkatten

Så ledsamt att höra. Vad hände med din Polly? Vilken sjukdom var det som hade ett sådant hastigt förlopp?

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-08-22 12:22 #6 av: Lena

#4 Vad var det som hände som gjorde att katten dog efter så kort tid? Den var ju blind skrev du. Hade det något med det att göra? 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2019-08-22 13:42 #7 av: Kampfisk

Hon hade forl som gått så långt så det inte kunde göras något. Hon led och hade så ont. Även om vi skulle ha ryckt de värst drabbade tänderna, så skulle de andra också bli angripna.. En chockerande nyhet, då hon varit som vanligt förutom att hon inte velat ha torrfoder. Trodde hon var bortskämd med blötmat bara, så har skuldkänslor nu eftersom hon fick torrfoder varje vardag.. Veterinären kollade igenom henne, och sa att hon led för mycket. Så hon fick somna in i måndags tyvärr

Du måste våga misslyckas, för att lyckas ♥️ Ingen är bättre på att vara du, än du ♥️ 

Anmäl
2019-08-22 15:53 #8 av: Uppkatten

#7 Det låter konstigt i mina öron. FORL brukar man kunna göra något åt, d v s man tar bort tänderna vart eftersom de blir dåliga. Katter klarar sig bra utan tänder, d v s om de får leva som innekatter. Och det här var ju en ung katt. Röntgades tänderna? Luktade katten illa ur munnen? Vad sa förra ägaren? 

FORL är f ö mycket, mycket vanligt hos katter, och jag har själv aldrig hört talas om att man har behövt avliva en katt p g a FORL. Däremot måste det ju behandlas, eftersom det - precis som du beskriver - är mycket smärtsamt för katten.

Och i måndags säger du att detta hände, men du startade ju den här tråden i måndags om att katten klöste på soffan mm?

Varför hamnade du ö h t hos veterinär med katten....????? På vilka indikationer vände du dig dit?

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-08-22 16:07 #9 av: Kampfisk

Det hade gått för långt, och det skulle sprida sig. Det var ett beslut jag tog med veterinären, och önskar att inte få mer dåligt samvete än jag redan har. Veterinären sa att det skulle spridas, och tandköttet var så illa däran så det gick inte göra något. Det luktade illa ur hennes mun, och jag åkte dit för en vanlig hälsoundersökning då jag inte fick mycket info från förra ägaren. Så det kom som en chock för mig. Jag skrev inlägget på morgonen, på eftermiddagen var vi till veterinär och detta hände.

Du måste våga misslyckas, för att lyckas ♥️ Ingen är bättre på att vara du, än du ♥️ 

Anmäl
2019-08-22 16:07 #10 av: Lena

#7 Jag blir också fundersam över ditt svar - att en 4 årig katt blev avlivad pga FORL. Det är ingen sjukdom som är livshotande om man behandlar den. Behandling består av att veterinären sanerar kattens tänder och tar bort de tänder som är angripna.  Ju flera tänder som tagit bort ju bättre blir katten. Precis som #8 skriver klarar sig en katt utmärkt utan tänder om man har dem som innekatter med kontrollerad utevistelse. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2019-08-22 16:30 #11 av: Uppkatten

#9 FORL är en vanlig sjukdom hos katter, och har den börjat så återkommer den vanligtvis, men det kan gå många år mellan gångerna som kattens tänder behöver ses över. Båda mina katter har t ex FORL. De är 9 år i dag och har behövt åtgärda FORL varsin gång för kanske 1½-2 år sedan. I dagsläget har de fina tänder, och om det behövs fler åtgärder i framtiden återstår att se. Men vanligtvis börjar det med enstaka tänder, och så småningom kan man behöva ta bort fler. Det är något man får räkna med om man har katt.

När tandköttet är angripet (eller om katten t ex har en immunbristsjukdom i sin mun som gör att förloppet blir mer aggressivt) brukar man kunna ge metacam (antiinflammatoriskt o smärtlindrande), antibiotika vid behov samt att det finns något som heter Bupaq som är smärtlindrande som man kan ge t ex direkt efter operation av tänder. Då brukar tandköttet läka.

Det är klart att man inte vill ge någon dåligt samvete, men jag blir väldigt brydd över det du skriver, eftersom jag inte har stött på något liknande fall under alla år, trots att jag mött många katter med FORL. 

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-08-22 16:42 #12 av: Lena

#9 Det handlar inte om att vi ska undvika ge varandra dåligt samvete. Den här sajten handlar om vad som är bäst för katterna.  FORL är en mycket vanlig sjukdom på katter idag. Var och varannan katt lider av det i olika omfattningar.  Därför blir det knepigt att din katt avlivades för att den hade börjat få FORL.  Det är en i högsta grad behandlingsbar sjukdom vilket är viktigt att alla kattägare vet om.  Och det ska även veterinärerna känna till.  

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2019-08-22 17:00 #13 av: Kampfisk

Hon hade inte börjat få forl, hon hade långt gången forl. Förmodligen haft många år. Jag frågade veterinären, hon tyckte det var onödigt lidande för katten. En katt som ska gå på medicin hela sitt liv, eller gå igenom den veterinärbehandling som krävs vid forl, har inget bra kattliv enligt mitt tycke. Hon led, hon hade fruktansvärt ont. Hon åt inte annat är blötfoder, knappt det. Jag frågade veterinären om något kunde göras, och hon sa att eftersom vi upptäckte det så sent så är det för sent för att rädda något. Inget som skulle gå på försäkring heller. Jag såg hur munnen såg ut på henne, det var hemskt!

 Tror inte ni att jag skulle behandlat henne om det var möjligt? Tror ni att jag är nån hjärtlös människa som inte bryr mig om mina djur?

ANM: inlägget redigerat från olämpligt ordval. //adm 

Du måste våga misslyckas, för att lyckas ♥️ Ingen är bättre på att vara du, än du ♥️ 

Anmäl
2019-08-22 17:04 #14 av: Uppkatten

#13 Men en katt som har FORL får inte gå på medicin hela sitt liv? Den medicineras en kort period i samband med nödvändig behandling?

Och den veterinärbehandling som ges vid FORL är en "standardbehandling". I undersökningar har man sett att omkring hälften av alla katter har FORL...?

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-08-22 17:14 #15 av: Lena

#13 Det du skriver stämmer inte! Inte om det är sjukdomen FORL vi pratar om.  Har en katt FORL så är det inte "att man kan rädda något" som gäller då det är en kronisk sjukdom.  Det är inte så det fungerar.  Även om sjukdomen upptäcks tidigt går det inte att förhindra den. Man får underhålla tänderna och göra behandlingar kontinuerligt över tid.  Dessutom är det ovanligt att FORL är så långt gånget när en katt bara är 4 år. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2019-08-22 17:16 #16 av: Kampfisk

Forl är inte en så vanlig sjukdom som folk tror, men den är smärtsam och innebär ett lidande obehandlad. Vill man behandla så visst, gör det. Lägg ut 100.000kr på behandling om du vill det, och ha en katt som går på mediciner hela livet och sedan blir utan tänder. Och ha en sjukdom som aldrig försvinner. Hur snällt är det?

Du måste våga misslyckas, för att lyckas ♥️ Ingen är bättre på att vara du, än du ♥️ 

Anmäl
2019-08-22 17:21 #17 av: bambi93

Kan ju vara så att kampfisk inte hade råd att betala den behandlingen just nu och därför blev det tyvärr avlivning. 

Jag känner kampfisk personligen, en av mina bästa vänner, jag är väldigt ledsen för henne skull över polly. 

Hade det funnits ett annat alterniv att polly skulle få leva kvar så hade hon valt det alternativet istället. Hon älskade verkligen denna katt vilket säger en hel del då hon är katträdd sen liten.  Jag har aldrig sett henne älska en katt så mycket.

Sån jävla otur att den blev så här, hade hon gått bestämma så hade Polly fått leva kvar. 

Hon är redan väldigt ledsen över Polly att ni skriver som ni gör hjälper inte alls. Hon känner redan skuldkänslor över detta

Anmäl
2019-08-22 17:21 #18 av: eskils

Håller med Uppkatten och Lena här.

FORL är som sagts mycket vanligt hos katter, i synnerhet katter som haft en svår tillvaro t ex som hemlösa. Efter att man dragit ut de drabbade tänderna (avgörs med tandröntgen) kan katten leva ett normalt liv, utan mediciner, och äta både blötmat och torrfoder. Blev din katts tänder röntgade? 

Varför sålde förra ägaren katten till dig? (Vet att någon frågade det i en annan tråd, men såg inte att det kom ett svar.)

Låter inte bra att du skriver ett inlägg här om att din katt klöser på soffan och sprätter sand, och senare samma dag avlivar katten "för att den hade så ont". 


Anmäl
2019-08-22 17:22 #19 av: Lena

#16 Nu har du helt fel igen! FORL är en av de vanligaste sjukdomarna på katter. Om man behandlar sin katt kommer den inte att lida. Det är inte heller ett lidande för katten att vara utan tänder.  Katter klarar sig mycket bra utan tänder och en katt som har FORL mår bättre när tänderna är borttagna, men man gör det naturligtvis först när det behövs.  Du har mycket fel och jag förstår att du inte kan så mycket om katter. Syftet med den här gruppen är att vi ska öka vår kunskap om katter och lära av varandra. Därför kan jag inte låta dina felaktiga uppfattningar stå obesvarade.  Också viktigt att andra kattägare med katter som har FORL får rätt information om sjukdomen. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2019-08-22 17:27 #20 av: Lena

#17 Om det nu är pengar som styr så bör man nog avstå från att skaffa katt.  Viktigt man har råd till veterinären. Sedan tog denna tråd en mycket märklig vändning vilket gör oss lite fundersamma. Den här sajten tar avstånd frän avlivning av behandlingsbara katter. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2019-08-22 17:33 #21 av: Uppkatten

#1 6 Jo, FORL är mycket vanligt, se t ex  https://www.agria.se/katt/artiklar/forskning/forskning-om-forl/

Har aldrig träffat på ngn som fått lägga 100 000:- på att behandla FORL. För min ena katt fick jag betala 3000:- och för den andra ung. samma summa. Då ingick röntgen, sövning mm.

FORL innebär inte livslång medicinering.

#17 Har man inte råd med behandling så kan man höra efter med t ex ett katthem om de har möjlighet att överta katten. 

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-08-22 17:34 #22 av: OberonsMatte

Tandsjukdomen Forl/TR behandlas genom att tänderna röntgas och angripna tänder dras ut.  En del katter blir så småningom helt tandlösa p.g.a. upprepade utdragningar, men det är ingen anledning till avlivning.  Jag vet en katt som bara hade en enda tand kvar till slut, men han var lika glad för det.

Det enda problemet kan vara att det är DYRT att behandla Forl/TR om man har en försäkring som inte ersätter den kostnaden. Ca 8.000 har jag betalat per behandling och katt  för 3 av mina 4 katter som fått den diagnosen fastställd. Men har man råd och är villig att betala vad tandutdragningar kostar så lever katten vidare precis som vanligt efter det.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2019-08-22 17:53 #23 av: MonicaLagerquist

Forl kan leda till att käken luckras upp och då finns det liksom inget att göra.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-08-22 18:44 #26 av: OberonsMatte

#24 Forl/TR är en sjukdom som är väldigt vanlig och som även tycks bli allt vanligare. Mer än var tredje katt drabbas förr eller senare i livet. Eftersom den är så vanlig och dyr att behandla ersätter många försäkringsbolag inte kostnader för den diagnosen  över huvud taget.

Sveland ersätter max 4.000 per år för Forl/TR-behandling.  Svedea och Ica har begränsat ersättningsmöjligheterna (max 6.000) till att gälla enbart om katten försäkras före 2 års ålder.  Agria har nu i år lanserat en tilläggsförsäkring (utan åldersgräns) som gäller enbart Forl/TR och som ersätter upp till 8.000 per år efter fast och rörlig självrisk. IF ersätter Forl/TR-kostnader som vilken diagnos som helst, men är ensamma om att sänka ersättningstaket för all veterinärvård varje år när katten blir äldre (fr.o.m. 10 år).

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.