02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Kattfoder till kattunge och 1åring

2019-08-11 09:44 #0 av: Lilja 4-ever

Vi har en kastrerad hona på ett år full av energi och utan antydan till övervikt. Om några veckor får vi hem en 12 veckors kattunge. Vår hona har alltid torrfoder framme, någon som har tips på vad vi kan ha för torrfoder som passar båda katterna?

Anmäl
2019-08-11 10:57 #1 av: Uppkatten

Varför torrfoder? Blötfoder är trots allt bättre för katter (ge flera portioner per dag).

När det gäller kattungen så bör ni ge det foder som kattungen är van vid, åtminstone under ett antal veckor framåt. Att flytta hemifrån innebär stor stress för en kattunge, och i det läge bör man inte byta foder/kattsand, utan försöka underlätta så mycket som möjligt för kattungen. 

Först när kattungen har bott in sig ordentligt och blivit trygg där hemma så kan man börja fundera kring att byta foder, ifall kattungen har ätit "ett sämre foder" hos uppfödaren.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-08-11 11:05 #2 av: Lilja 4-ever

Självklart får katten/katterna färskfoder också.
Jag tänkte mer på om det står framme, så är det ju svårt att bevaka så dom inte äter varandras foder om dom har olika.

Anmäl
2019-08-11 11:18 #3 av: Uppkatten

#2 Jag menar att man ö h t inte bör ge katter torrfoder (annat än t ex som godis), eftersom katter har en nedsatt törstreflex och därmed får i sig otillräckligt med vatten om de äter torrfoder. Katter är gjorda för att få i sig allt sitt vatten från bytesdjur, och är därför dåliga på att dricka.

Börjar man servera unga katter torrfoder så kan det vara svårt att få över dem på blötmat senare.

Men oavsett om du väljer blötmat, torrfoder eller både och, så ska du inte ändra foder för kattungen under den första tiden, utan ge kattungen den mat som kattungen har ätit hos uppfödaren. Flytt innebär stress, och då får man minska på all annan stress (som t ex byte av foder och sand). 

Stress sänker bl a immunförsvaret, och därför bör man jobba mkt med stressreduktion.

Om du senare väljer att sätta över kattungen på nytt foder så bör det ske väldigt, väldigt långsamt så att kattungen inte får problem med magen. Man slussar s a s in det nya fodret under en längre tid, genom att successivt ge lite mer av det nya fodret samtidigt som man minskar på det tidigare fodret.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-08-11 11:20 #4 av: Uppkatten

Vill man ge varje katt "sitt" foder så finns förresten t ex den här möjligheten: https://www.zooplus.se/shop/katt/kattskalar_fontaner/foderautomat_for_katter/479484

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-08-12 01:13 #5 av: S.L

Vi har torrfoder framme men den äter ingen av så värst mycket 3 katter på 9 år, 2 år och 4 månaders katt. Tror det är ca 1/2 dl torrfoder vi ger Acana wild prairie till dom. Men dom äter blötmat 3-6 gånger per dag lillkatten får ofta kompisen på 2 och 9 år äter 3-4 gånger. Torrfoder äter dom mer på natten. Vi har inte köpt kattungefoder ger mjau blötmat köper större burkar då det går åt en del ☺

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.