00 - Allmänt kattprat

Tips på aktivering

2019-04-09 16:18 #0 av: hannaj350

Hej! Letar efter lite nya tips och inspiration till hur jag kan aktivera min katt när jag inte är hemma på dagarna. Har i dagsläget en hel del leksaker framme, klösträd vid ett fönster och torrfoder som serveras i "aktiveringsbräda" så att det krävs lite tankeverksamhet. Känner dock att jag behöver lite andra saker att variera med.

Har ni några tips? Hur aktiverar ni era katter när ni inte är hemma? Glad

Anmäl
2019-04-09 16:31 #1 av: kalindas

Skaffar en katt till.  Glad
Är det en innekatt så bör du helst ha två, så har de varandra. 
Men skulle nog tro att katten sover mest när du inte är hemma och sen blir aktiverad när du kommer hem. 

Anmäl
2019-04-09 16:34 #2 av: hannaj350

En till katt blir det i framtiden, men tyvärr inte i dagsläget! Ledsen 

Anmäl
2019-04-09 17:09 #3 av: Uppkatten

Göm torrfoderprickar på olika ställen i bostaden så att katten får gå på matjakt. Annars så kan pingisbollar, boinkar och liknande vara spännande leksaker, men som #1 skriver så är en kattkompis ofta det bästa, samt att katter ofta sover dagtid när matte/husse inte är hemma. Vill du leka ihop med din katt så är da Bird en favvoleksak här hemma. Kartonger och papperskassar (klipp av handtaget så att katten inte fastnar i!) är också ofta uppskattade av katterna.  

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-04-09 17:18 #4 av: Uppkatten

Den här blå pop-up kuben är också en favorit här hemma, både när katterna jagar runt tillsammans, när jag själv leker med dem, men även för den enskilda katten att leka i. Har använts länge och ofta av mina katter. Även prasseltunnlar är populära här hemma.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-04-10 14:31 #5 av: hannaj350

Tack för tips #3! Önskar verkligen att jag kunde ha kartonger framme, katten verkligen älskar att leka med dem, men äter tyvärr också upp dem Skrattar Får kika på en sån kub, det kan nog bli populärt!

Anmäl
2019-04-10 14:35 #6 av: Uppkatten

Men gör det något om katten har sönder kartonger? Det gjorde min ena katt konsekvent tills hon var 2-3 år gammal. Hon hade sönder både kartonger och papperskassar på löpande band, men hade väldigt roligt med dem. Och det är ju lätt att byta ut.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-04-11 21:33 #7 av: SuperLimm

#6 Det står att katten äter upp dom, inte har sönder dom.. Jag skulle inte heller ha sånt framme om katten åt av det. 

Byt leksaker med jämna mellanrum. Leksaker är oftast roliga när de är "nya", iaf här hemma och med alla katter jag tidigare haft. Idag rotade jag tex fram lite leksaker som legat under soffan i flera månader och katten har lekt massor med dom. Jag brukar göra så att jag byter ut leksakerna ibland. Lägger undan och tar fram de som legat i lådan ett tag. 

Anmäl
2019-04-11 23:02 #8 av: Uppkatten

#6 Jo, det såg jag också, men frågan är ju om katten verkligen får i sig några mängder. Min katt lär nog också ha fått i sig en del papper och kartong när hon var yngre, men aldrig haft några besvär av det.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-04-13 13:48 #9 av: annzoo

Byt ut leksakerna lite då och då. Sätt gärna bollar och leksaker på lite udda stället, mina katter kan inte låta bli att titta i dem om man tex satt en boll på bänk eller fönsterbrädan :P
"Möblera om" dvs sätt något mitt på golvet som inte brukar vara där tex köksstol som du lagt en filt över som en liten koja.
Gillar katten vatten? Fyll en större skål i badrummet där du sätter saker som flyter då brukar de vilja fånga upp sakerna och de kan ibland ta lite tid :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.