02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Gamla katter vill inte acceptera ny katt

2019-02-10 13:53 #0 av: Halvdansken

Vi har 3 "gamla" katter; Elvis på 13,  Willie och Ozzy på 3. 

När vi skaffade "de små grå" som då var 14 veckor,  så var Elvis inte överlycklig, men efter en tid lugnade det ner sig och nu går det utmärkt. 
I somras kom det en katt som smög sig in i vårt kök (bor på landet, så det kommer lite katter förbi ibland), han glufsade i sig vår kattmat, och så försvann han. 

För att göra en lång historia kort, så fick vi till sist kontakt med honom - han var skiträdd för allting  - och nu i januari blev han kastrerad och chippad och sånt. 
Givetvis har vi frågat grannar, framlyst honom i olika FB-grupper och delat ut lappar i grannskapet. Inget svar.

Han är världens gosigaste katt, vill alltid vara med, ligger i knäet, spinner bara man titta på honom. 
Och våra andra katter HATAR honom.  De "growlar", försöker jaga ut honom, ibland blir det regelrätta slagsmål.  Ibland kan de nonchalera varandra, och liiite lättare går det, men efter 2 månader så börjar vi misströsta.  Plus at vi vil sova på nätterna och inte medla i kattslagsmål klockan 03. 

Är det möjligt att få dem att acceptera varandra? Eller ska vi ge upp och ta Cooper till ett katthem, så de kan omplacera honom?  Det skär i mammahjärtat då han  litar på oss, och så  överger vi ut honom.  Typ.  Fast att vi ju egentligen vill  både hans och de andra katternas bästa.

Vad tror ni? Vi provade med Feliway, doftgrunka som man sätter i eluttaget, men det fungerar inte nåt vidare. 
Ska man låta dem lösa det själva? Ska man gå in och avbryta konflikter på ett tidigt stadium? 
Tips tack!!

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2019-02-10 15:10 #1 av: OberonsMatte

Är samtliga utekatter? Hur ofta och länge är de i så fall ute? 

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2019-02-10 15:15 #2 av: Halvdansken

Ja, de är ute och innekatter (har kattlucka), men nu på vintern vill de helst vara inne. På sommaren är de mest ute, ibland sover de i trädgårdsmöberna. Men de väljer själva. Mat och kattlåda och mysiga sängar och soffa finnes  Glad . På vintern sover de oftast i vår säng, gästrummet, eller varm plats i hallen (de älskar golvvärmen) .

Hur så, förresten? Gör nu inte detta till en hata-katter-som-kan gå-ut-om de-vill-diskussion.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2019-02-10 17:53 #3 av: eskils

Det kan vara så att de andra katterna träffade Cooper när han var fertil och därigenom högre i rang. Nu är han visserligen nykastrerad men det tar några veckor innan hormonerna gått ur kroppen helt. Tror att detta kan vara skälet till missämjan.

Så jag tycker inte ni ska ge upp. Ge dem bara lite utrymme att vara ifred för varandra den närmaste tiden. Och visa de andra kissarna att ni gillar dem fortfarande.

(Tar för givet att de andra katterna är kastrerade.)


Anmäl
2019-02-10 19:30 #4 av: Halvdansken

Jadå, alla kastrerade och chippade. 
Vi tänkte på det där med hormoner, doft och rang, men trodde att det där försvan mer eller mindre omedelbart efter kasrering. Vi har sagt att vi ger dem en månad till, kanske mer. Möjligen kan det gå lättare när vädret blir bättre och de går ut igen.  

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.