00 - Allmänt kattprat

Råd önskas, omplacerade katter

2019-01-28 19:12 #0 av: emmaskatter

Hej! 

För 2 veckor sedan flyttade syskonen Magda & Moses 6 månader hem till oss. Vi adopterade dom genom Andra Chansen. Båda var jätteskygga första dagarna, men nu har Magda mjuknat och är fortfarande försiktig men jättekelig och sällskaplig.

Men nu till mina funderingar: Moses däremot är fortfarande jätteskygg och fräser när vi närmar oss eller ens går förbi honom.  Men ligger han bredvid Magda så får man klappa honom och han kurrar & dreglar för att han tycker det är så skönt. 

Jag vet inte hur jag ska bete mig omkring honom. Hur ska jag få honom att börja lita på mig och min sambo? Ska vi inte låtsas om honom eller hur gör man? 

Supertacksam för svar!

Anmäl
2019-01-28 19:50 #1 av: MonicaLagerquist

Låt honom vara och låt tiden gå så kommer det säkert att bli bättre med tiden.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-01-28 20:10 #2 av: Dimocarpus

Precis, låt katten komma till dig. Katten gillar förutsägbarhet. Ge mat vid samma tid, försök med godis eller lek samma tid. Så mycket rutiner som du kan ge. Sänd ett lugn till katterna. Det kan ta några veckor, det kan ta månader och det kan t.o.m. ta ett år. Men dina är så unga så chansen att det tar väldigt lång tid är inte lika hög om det vore en vuxen katt. 

Bara vara som vanlig och låt aldrig katten känna din oro eller rädsla. Bara va så förutsägbar med mat, lek och sånt kring katten så kommer den att lära sig era mönster och därmed att slappna av. Nu är det ju så himla nytt än. 

Anmäl
2019-01-29 09:09 #3 av: Wony

Jag instämmer. Låt katten komma till dig. Rutiner är jättebra, liksom att katten har platser att dra sig undan till, liksom ställen där den kan spana på vad som händer och ändå känna sig trygg. Det är positivt att han är trygg när han är tillsammans med kompisen, och med tiden kommer han säkerligen känna sig tryggare tillsammans med er även om inte kompisen är bredvid. 

Det kan ta veckor, månader och ibland år innan en rädd katt blir mer harmonisk. Ofta går det snabbare om det finns en trygg kompis och en lugn miljö, och att katterna är unga hjälper absolut. 

Vi är jourhem åt några katter från ett katthem där en av dem var väldigt tillbakadragen och rädd i början, men efter ca 5-6 veckor är den betydligt mer framåt och kelig. Rutiner, trygghet och vänligt och lugnt bemötande har hjälpt i hans fall.

Anmäl
2019-01-29 10:58 #4 av: eskils

Säger som andra här, låt honom vara och upptäcka sitt nya hem i sin egen takt. Om du redan får klappa honom ibland kommer det säkert att bli bra så småningom. Tålamod och lugn!

Är de bägge kastrerade?


Anmäl
2019-01-29 20:47 #5 av: emmaskatter

Tack så jättemycket för bra råd! Känner mig mycket lugnare nu! Vi brukar leka varje kväll innan läggdags och det är det bästa han vet.

Idag la han sig på mina ben i sängen för första gången! Blev så glad så jag kunde börja gråta, men lät honom ligga där ifred och pratade mest med honom.

Anmäl
2019-01-29 20:48 #6 av: emmaskatter

Eskils: japp båda är kastrerade!

Anmäl
2019-01-29 20:50 #7 av: eskils

#5-6 Låter bra! Glad


Anmäl
2019-01-30 08:06 #8 av: Wony

#5 Härligt! Det kommer säkert att gå jättebra för er Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.