02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Hemlös katt

2019-01-12 19:03 #0 av: SkinAndBones

Hejsan!

Jag har tidigare tagit hand om katter som fötts i det vilda, och det har tagit lite tid men i och med att de varit kattungar har det aldrig varit några problem. De är nu hur sällskapliga som helst och mår fint.

Under gårdagen tog vi oss an en stackars katt som bott under en lastkaj i snö och kyla och även under sommaren och kanske till och med förra vintern med då den varit synlig då med.

Vi har kontaktat katthemmen samt gått igenom alla bilder och ingen verkar sakna den. Men såklart skall den till veterinären nu i veckan och kolla om den är chippad och hälsan. Sår och annat har den inte, men vi ska kolla sjukdomar i övrigt. Vi har avmaskat den.

Då vi har en katt redan så kom vi fram till att det var bäst att isolera denna nya katt i köket.  Allt har gått bra, den har varit fram, ätit, låtit sig vidröras och annat och sedan har vi gett den utrymme. Men på morgonen idag märkte vi att den hade kilat in sig under diskhon, på en plats vi hade noll uppsyn över den.

Vi ställde fram smaskig mat och annat och lät den vara hela dagen, men slutligen så tog min sambo ut den, och blev ganska omgående huggen och fräst åt. Han hade dock handskar på sig så ingen skada skedd. Vi har isolerat så den inte kommer under där igen (vi ser den inte alls då, kan inte ha uppsyn eller annat så det bästa var att den inte befann sig där, dessutom är det så långt och djupt att vi inte ser om det finns något där under den kan skada sig på)

Att detta är en process som kan komma till att ta tid, det förstår vi, självklart. Ingen ville ta sig an denna rackare och vi vill verkligen ge den en chans och vi har tålamodet till det. Katthemmen här är få och överfulla.

Har ni några råd och tips? Den har ett rum för sig själv i rimlig storlek, den äter som den ska, den har använt lådan, den skyggar inte undan om vi går in i köket (den har en låda till, dvs inte en kattlåda, mer som ett hus, som den kan gömma sig i om vi behöver smyga in och hämta t.ex en macka till frukost, sallad till lunch osv)

Vi har gett den utrymme men också satt oss båda två några gånger om dagen en bit ifrån den och lugnt pratat med den och då har den stuckit fram huvudet från bakom lådan, lyssnat och kikat nyfiket. Den ser ut att må bra trots omständigheterna.

Att något "gnabb" skulle till att ske förstod vi nästan men vi undrar lite hur det är bäst att ta det härifrån. Ska vi låta den vara för i afton? Eller gå in senare och sätta oss och prata lugnt med den som vi gjort tidigare då den nyfiket kollat fram?

Läste på och hörde runt innan, både med veterinärer och privatpersoner, men fick lite olika bud och vet av erfarenhet att katter kan vara lite individuella. Så kanske svårt för er att svara på.

Självklart kommer Polisen kontaktas med efter den chippats för att se om den är anmäld försvunnen. Som det är nu är det svårt att få en bra bild och sätta upp ute över hela staden för att se om den är saknad, dessutom är detta redan gjort under flera månader utan att någon nappat.

Trevlig kväll, hörni!

/ Anna

Anmäl
2019-01-12 19:04 #1 av: SkinAndBones

Rättning : Inte nu i veckan, det är lördag. Menar förstås nu i början av kommande vecka. Det fanns ingen möjlighet till veterinärbesök i närheten då allt är stängt över helgen och vi inte kan ta oss så långt som närmaste helgöppna klinik fanns.

Anmäl
2019-01-12 19:33 #2 av: SkinAndBones

Poängen här var lite att detta antagligen varit en tamkatt som tappat tilltron lite på människor och är väldigt osäker. De katter man tagit hand om har fötts i det vilda och kommit till mig som kattungar eller unga katter.

Denna katt skulle man uppskatta till kanske sex, sju år.

Som sagt läst på i mängder men känner ändå att alla tips och råd är välkomna.

Vi är då ett vuxet sambopar utan barn.  Och köket var bästa platsen då vardagsrummet inte har dörr så man kan stänga om den och leder direkt till hallen som inte heller går att stänga, sovrummet hänger alltid vår katt vi redan hade i - så vi tyckte den skulle kunna stanna där och röra sig fritt där. Toaletten gick bort omgående men köket är stort så vi tänkte, det kan fungera.

Men nu känner vi att vi inte vill stressa den via att vara där hela tiden då den reagerade väldigt aggressivt. Blev dock lite klurigt eftersom vi inte kunnat laga mat eller äta ordentligt på ett dygn och blir dyrt i längden om vi ska springa ut och köpa hela tiden. :) Vilket det förstås är värt om katten kan få lugna sig och få det bra.

Fast det känns som att för mycket utrymme också blir dumt - då den måste vänja sig vid människor igen och att man vill väl? Sedan skall den förstås först få chans att vänja sig vid miljön och det har bara gått lite över ett dygn.

Anmäl
2019-01-12 19:37 #3 av: Uppkatten

Kolla om katten är efterlyst på www.vilse.nu. Är den inte det så kan du lägga in en egen upphittad-annons där du efterlyser ägaren på Vilse. En bra fb-sida som når många är Vi längtar hem. Låt katten få mkt lugn o ro nu i början. Räkna med minst 2 v innan den har landat där hemma. Erbjud många olika gömställen, där ni ändå lätt kan se till katten, t ex en kartong som läggs på sidan med en filt över. Då kan katten röra sig mellan olika gömställen o riskerar inte att fastna på en o samma plats. Bra med utkiksplats i fönster också. Använd gärna Feliway för vägguttag för att signalera till katten att det här är ett tryggt ställe. Sitt gärna på golvet o prata med katten och blinka långsamt om era blickar möts. Stirra inte. Rutiner är bra för att göra katten trygg "så här går det till hemma hos oss". Lika lika samma samma varje dag så katten vet vad som är att vänta. Av din beskrivning att döma så tror jag att ni snart har en betydligt tryggare hittekatt hos er därhemma. Uppdatera gärna så vi får höra hur det går. Man kan även ge zylken, ett pulver som strös över maten mot stress, vid behov.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-01-12 20:23 #4 av: SkinAndBones

Ska omgående kolla in Vilse! Hade missat denna sida helt. Så tackar så hemskt mycket.

Vi har sett till att den har bra med gömställen. Var bara att den förstås blev stressad när vi var tvungen att mer eller mindre tvinga ut den i och med att vi var rädda för vad som kunde finnas längre in under diskbänken (går inte att se i hörnen, ens om man lyser med ficklampa) - men detta är löst nu, som sagt.

Feliway är rimligt. Jag har testat det på fyra andra katter man haft och det hade ingen nämnbar effekt på dem. Men det kanske fungerar för just denna kisse.  Så absolut.

Skönt att höra det när det kommer till rutiner. Tänker också att det känns vettigare än att den skall sitta där ensam hela tiden och om vi t.ex lagar vår mat så vänjer den sig tids nog vid att vi är där, förstås. Men tänkte hur länge vi skulle lugna oss med att sitta med den igen nu efter att den blev rädd? (Kallar det rädd, inte aggressiv, dumt ordval, för klart den blev orolig när någon plockade ut den från en plats den kände sig trygg på utan att förstå vad som hände och varför)

Vi kommer aktivt söka efter ägare, men detta verkar ha gjorts under ett års tid, ungefär. Men vi ger inte upp. Man vet hur saknad en familjemedlem är. Nu har vi innekatt då vi flyttat, men förr när man hade fler katter och bodde så de kunde vara ute kunde de försvinna några dagar, ibland veckor - och tvi, så ledsamt det var och man gjorde allt man kunde för att finna dem.

Men det verkar allmänt känt att denna katt suttit under denna lastkaj en längre tid så undrar nästan på om ägaren kanske t.ex gått bort, flyttat eller kanske helt enkelt inte velat ha katten ännu. Vi har fått klappa den men ej kunnat kollat i örat ännu ifall den är ID-märkt med tatuering, min är det, inte chippad. Så när den får lite mer förtroende kan vi kolla det och söka på Sverak.

Om ägaren inte återfinns så har den dock en plats hos oss, om allting fungerar och går ihop med fröken vi redan har här. Att det är en process och att vi kräver tålamod - det förstår vi och vet, men det är det värt så skrutten får värme, kärlek och mat.

Tack så hemskt för svar!

Anmäl
2019-01-12 21:16 #5 av: eskils

Tycker det låter som om ni tar bra hand om den lille stackarn! Och bra råd har ni fått av Uppkatten. Kanske skrutten kan få ett par leksaker också...

Det är inte bara Sverak som ägarregistrerar katter, utan även  DjurID, fd Svenska Kennelklubbens register. Det är större än Sveraks. Klicka på Sök katter i vänstra spalten.


Anmäl
2019-01-12 21:30 #6 av: SkinAndBones

Leksaker och annat finnes. Så den har att göra om det vore så. Den sprang runt och prasslade i ett långt rör den fått under natten när vi hade varit tysta ett tag. Så det går helt klart framåt. :)
Men vi vart lite osäkra när den reagerade som den gjorde (vilket vi förvisso förväntade oss) - men inte hur vi skulle hantera det efter. Om vi t.ex skall låta den vara resten av aftonen då den blev skakad av att vi fick lyfta ut den från under diskbänken, eller om vi bara skall ge den ett par timmar, sedan kila in igen och sätta oss och prata litet. :)

Åhå, där ser man. Vilken koll man hade där. Alltid kollat upp mina egna katter på Sverak och registrerat men det fanns tydligen mer än så. Jättebra att ni berättar detta, så vi kan se OM den har en tatuering i örat innan vi åker till veterinären kommande vecka för att se om den är chippad och kan undersökas.

Ni är guld värda!

Anmäl
2019-01-12 21:55 #7 av: SkinAndBones

Nej, nu satt den mitt på matbordet utan att springa undan när vi klev in och kollade nyfiket. Var nästan snarare vi som backade undan i förvåning. :D Så vi verkar förlåtna för att ha lyft fram den från under diskbänken. Första gången den sitter kvar och observerar utan att hoppa undan när vi stiger in i köket.

Anmäl
2019-01-12 22:06 #8 av: eskils

Jättebra! Den har nog haft en ägare tidigare. Glad


Anmäl
2019-01-12 22:30 #9 av: SkinAndBones

Högst troligt, ja. Den var lite "sliten" men inte helt urmärglad. Dock hade den synts till bott under en lastkaj vid en butik och de där hade matat honom.

Nu skall all energi läggas på att katten känner sig trygg och att eventuell ägare återfinns. Annars har den ett hem hos oss.

Bara katterna fungerar ihop sedan så har den ett hem för livet. Annars skall man göra allt i sin makt för att hitta ett bra. Förutsatt att man ej finner ägaren, dvs.

Hittar inget på Vilse-sidan man tipsades om eller på någon annan sida. Men på Vilse-sidan kan man ju lägga upp så tänkte göra det när katten varit trygg och framme längre stunder när vi är i samma rum och man kan ta ett bra kort.

Åhh, tack för all respons. Man blir så nipprig och orolig när det kommer till älskade utsatta djur.

Anmäl
2019-01-12 22:41 #10 av: Uppkatten

Katter kan vara så rädda att de bokstavligt talat flyger mellan väggarna under t ex första timmarna sedan de tagits in - för att senare visa sig vara tama. De kan vara rejält rädda och morra, fräsa, bita - men dagar eller veckor senare visa sig vara tama och gosiga. D v s det är ok och förväntat om en katt som gått ute en längre tid är rädd o stressad en tid efter att den tagits in. Tycker det låter som att den här katten redan nu minns hur det är att leva inne med människor så använd köket för matlagning och låtsats att ni struntar i katten, tänker jag. Så länge den har gömställen att gömma sig på. Så laga mat tyst o lugnt och agera som att katten inte flyttat in. Så småningom kan ni prova att "tappa" godsaker till den och se om den kommer o hämtar. Undvik att tränga el. tränga er på katten om ni inte måste. Katten kan ha kommit långt ifrån, därför kan VILSE och fb-sidor som Vi längtar hem vara bra.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-01-12 23:04 #11 av: SkinAndBones

Ja, denna var faktiskt fullkomligt lugn när den kom hit, hela dagen igår, och idag - tills vi fick lov att lyfta fram/tvinga fram den från under diskbänken. Men förståelig reaktion.

Det verkar dock inte ha påverkat för redan nu timmar efter har den gjort stora framsteg. Skönt.

Är nog som du säger, att den tidigare varit innekatt. Vilket vi förvisso var rätt säkra på men man kunde inte veta säkert.

Absolut! Det skall vi göra. Var in och hämtade kvällsmaten vår nyss och den tittade nyfiket fram utan att gömma sig.

Det med att släppa lite gott har vi testat och det har inte fungerat ännu. Men den har ätit upp det så fort vi lämnat köket. Så är bara att fortsätta försöka vinna förtroende. ;)

Absolut. Rotat igenom hela länet här igenom annonser efter försvunna katter, folk som söker sina katter och så vidare - kammat noll. Men visst, den kan ha tagit sig ännu längre. Men då den setts här i stan i ca ett år och innan det kanske varit i ett annat län, hoppas inte ägarna gett upp, plockat ner annonser eller annat. OM det finns en ägare som är intresserad, dvs.

Vi fortsätter kolla det och skall se till att få ett kort när det är dagsljus så kanske någon känner igen den.
:)

Anmäl
2019-01-13 13:04 #12 av: SkinAndBones

Hejsan!

Vill tacka alla för er hjälp och era råd.

Denna natt levde han (ja, rätt säker på att det är en han nu) loppan och busade runt. Så det har verkligen gått över all förväntan, ändå. Och idag när vi lagade frukost så satt grabben obehindrat och kollade på.

Imorgon blir det veterinären sedan ska vi diskutera lite förslag.  Dvs, om vi hittar ägaren och den kommer få hitta hem. Det är ju egentligen förhoppningen, att den faktiskt har ett kärleksfullt hem men kommit på villovägar. Kanske någon annan hankatt trängt bort den från reviret där dennes katt fanns. Då skall den självklart hem, omgående. Som man skrev tidigare - hänt att ens egna varit på vift några dagar, ibland till och med veckor när man bodde så katterna kunde vara ute. Det var många sömnlösa nätter.

Så - slutet gott, allting gott, egentligen. För hittar vi ägaren - då far den förstås dit, annars har den ett hem och det verkar gå utmärkt. :)

Tack ni fina!

Anmäl
2019-01-13 14:54 #13 av: eskils

Kul att höra att "grabben" busar runt och känner sig hemma!

Om han inte är ID-märkt kanske ni kan passa på att försöka få honom kastrerad hos veterinären imorgon? Dvs om han inte redan är det.

Läser gärna fortsättningen... Glad


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.