02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Få upp kattens vikt?

2019-01-09 15:37 #0 av: TatsuOni

Förra våren tog vi över en katt. Förra ägaren tror att han är ca 16. (Självklart kastrerad m.m.)

Han har tidigare levt som stallkatt och är nu en nöjd soffpotatis som knappt går ut om vädret är dåligt.

Han har det senaste halvåret blivit lite tunnare än vi skulle föredra. Han är avmaskad, frisk och glad och inte farligt smal även om han är lite för tunn. Skulle tro att det är p.g.a åldern.

Tidigare (när han bodde i stallet), så hade han fri tillgång på torrfoder och fick billig blötmat två gånger om dagen. Hos oss så har han fri tillgång på Mjau blötmat (torrfodret är utfasat nu).

Så det jag skulle vilja ha tips på är om det finns någonting vi kan ge honom vid sidan av som är bra för vikten?

Och om någon har tips på hur vi ska få honom intresserad av klösbrädan så vore det en bonus också. Kattmynta är han inte intresserad av.

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2019-01-09 15:50 #1 av: MonicaLagerquist

Jag skulle ta katten till en veterinär för en seniorkoll till en början.

En äggula några gånger i veckan kan vara bra,

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-01-09 16:01 #2 av: TatsuOni

Dels för att han är väldigt folkskygg (folk han inte känner) så avvaktar vi med veterinär, så länge han inte är ohälsosamt smal eller visar några tecken på att må dåligt. Skulle han gå ner mer i vikt eller visa några som helst tecken på ohälsa så bokar vi självklart en veterinärtid!

Äggula ska testasGlad

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2019-01-09 20:51 #3 av: annzoo

#2 avmsgring kan vara tecken på sjukdom allt från njurarna till tandsjukdomar FORL. En katt är bra att dölja sjukdom tills det har gått för långt och det finns lite eller inget att göra. Så för kattens bästa bör du låta en veterinär kolla katten och utesluta sjukdom

Anmäl
2019-01-09 20:53 #4 av: Uppkatten

Jag måste också ge rådet att ta katten till veterinär för seniorkoll. I den här åldern har väldigt många katter (begynnande) njursvikt och då är det bra att kunna ha koll på sjukdomen. FORL och problem med sköldkörteln är andra åkommor som är vanliga i den här åldern och som katten i så fall behöver få hjälp med.

Även rädda, blyga och skygga katter behöver få komma till veterinären då och då för en koll. Min (tidigare) skyggis (8 år gammal) får t ex finna sig i veterinärbesök en gång per år för koll av sin njursjukdom + FORL. Inte alls kul, men förmodligen ändå det som gagnar henne mest på sikt...

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-01-09 21:37 #5 av: [Forest]

TS sett reklam om en app där man kontaktar vetrinären via appen och dom ser djuret via den. Förvisso kan dom inte ta prover lr lyssna på lungorna o hjärtat via den. Men kanske den kan vara något som ändå kan funka.
Äldre katter brukar annars gå ner i vikt utan att det är någon fara. Fint att kissen fick bli en soffvärmare nu när han är äldre herre.

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2019-01-10 20:14 #6 av: Stallmima

Skulle också rekommendera veterinärkoll med bla blodprov för diverse ålderssjukdomar.  Det är bättre att vara ute i god tid vid ev sjukdom och medicinering. Hoppas allt går bra för er kisse  Katt

Anmäl