02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Aktivera innekatt

2018-11-25 13:53 #0 av: emeliiiiieee

Hur aktiverar ni era innekatter? Vi har kommit fram till att våran biter och rivs för att han är understimulerad. Vi har leksaksmöss, klätterträd, en fjäder på en pinne, brukar gömma mat så han får leta. Vad kan man mer göra? Vi har varit till vet då vi även läste att bitningarna kan bero på sjukdom men han var frisk.

Anmäl
2018-11-25 15:43 #1 av: Dimocarpus

Ha en kartong hemma om din katt är bitig. Det har jag, gör inget om de biter sönder kartongen, går ju lätt att städa upp. 

Har du testat att gå ut på koppelpromenad? Man kan också göra som jag, daglig klickertränina kattgänget. 

Behöver katten kanske en kattsällskap? Det finns olika sätt att stimulera de. Jag brukar ge de mat i aktiveringsskålar där det tar längre tid att äta. De får också tuggpinnar för katter att tugga på. 

Jag barfar mina katter så de får olika ben från olika djurslag att tugga på en gång i veckan. Det lugnar katterna ite också. 

Anmäl
2018-11-25 17:26 #2 av: Uppkatten

Stora papperkassar (klipp bort handtagen så att katten inte kan fastna i!) att rusa in i och ut ur + att bita sönder... Prasseltunnel är jättepopulärt här hemma, likaså den stora blå pop-up kuben som man kan leka både inuti och runtikring. Pappkartonger är superbäst. Pingisbollar har varit en stark favorit tidigare, liksom sk boinkar (perfekta att jaga in under kylskåp och frysar...). En del katter gillar vatten - då kan man köpa ett jättestort blomfat eller en liten kattlåda och fylla med vatten + några leksaker som fungerar att fiska upp mm. Laserpekaren är också en favorit här hemma och har man lite utrymme så är Da Bird en fullträff. Allmänt så gillar mina tjejer lekspön med t ex "ett lurvigt band" på, som man kan jaga runt efter när matte drar det t ex runt den magiska blå pop-up kuben. Kattmyntaleksaker är alltid intressanta att "mörda". Har dock allt svårare att hitta leksaker som den ena av tjejerna gillar (de är 8 år nu och då är leksaker inte fullt lika spännande som tidigare), hon får mest stimulans av att vara ute på den in-nätade balkongen, men just nu tycker hon att det är lite för kallt för det. En lika galen kompis är ofta bra om katten är ung och understimulerad.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-11-25 17:56 #3 av: Nettis!

Laserpekare och Da Bird är favoriter hos mina katter.

Anmäl
2018-11-26 11:49 #4 av: micki78

Att bara umgås med katten, klappa, borsta osv kan även det vara en slags aktivering. När min katt är uttråkad så leker jag inte varje gång, utan det räcker med att vi bara umgås ett tag. Jag brukar klappa honom och den är han nöjd. Annars gillar ju katter att jaga snören. Brukar ofta dra ett snöre han får jaga. Lämna bara inte snöret framme för katten kan äta upp det och det kan linda sig runt tarmarna. 

Anmäl
2018-11-26 11:52 #5 av: micki78

Måste bara berätta en sak mina katter gillar. Dom sätter sig i en hink eller papperspåse och sen så vill dom att jag ska gunga dom i den. Det blir lite som att åka karusell, haha. 

Anmäl
2018-11-26 13:43 #6 av: annzoo

Leker ni mkt med händerna direkt så katten har chans att bita/riva så sluta med det. Ju äldre katten blir desto hårdare biter/river katten.
Leksaker om katten kan leka självständigt: mjölkflärpar, bollar av alla det slag, mynta möss ( vissa föredrar utan mynta), kickaroo, aktivering leksaker med mat/godis i, godisgömma i toarullar, katthjul.
Du kan även aktivera katten tillsammans med dig: apport, agility, lära konster, dabird, promenera i koppel, mm

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.