00 - Allmänt kattprat

Få katt att bli van med halsband

2018-03-13 07:06 #0 av: Likritz

Hej, jag försöker få min 7 månaders gamla honkatt att bli van med sitt halsband. Hon ska snart sterilerseras så hon kan få gå ut, sen vi fick henne så har vi försökt att ha halsband på henne. Men hon tar bara av sig det hela tiden.

Det är ett sånt med säkerhetsspänne som lossnar ifall dom skulle fastna och detta har hon lärt sig. Kan gå två minuter efter man satt på det igen så har hon tagit av det. Skulle helst vilja att hon har det på sig då det är

1. Ett reflex halsband så hon syns i mörkret

2. Det har en ID-Bricka ifall hon skulle försvinna.

Så att hon lär sig att ha på det är väldigt viktigt. Är det bara att vara envis och sätta på halsbandet igen så fort man märker att hon har tagit av sig det, eller finns det några knep  nån kan dela med sig vore det tacksamt :)

Anmäl
2018-03-13 07:30 #1 av: tiger tok

När ni är hemma skulle jag ha ett halsband utan säkerhetsknäppe, så hon vänjer sig vid det, så kanske hon inte märker om ni byter till det ursprungliga halsbandet?
Eller sätta på halsbandet och sen leka med/mata henne så hon är upptagen med något, så kanske hon inte tänker på halsbandet efter?

"Djur pratar, men bara de som vet hur dem ska lyssna kan höra vad dem säger!!"
Anmäl
2018-03-13 07:38 #2 av: Uppkatten

Att utekatter tappar sina halsband är väldigt vanligt. Därför är det jätteviktigt att du id-märker din katt! Gärna både chipmärkning och en örontatuering. Det är också jätteviktigt att du registrerar kattens ID-nummer sedan i de ägarregister som finns för katter (Sverak och SKK). Då kan den som hittar katten också hitta dig om/när katten sprungit bort.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-03-13 07:44 #3 av: Likritz

#1, väldigt bra tips faktiskt, får införskaffa ett sånt halsband. tack!

#2 ID märker görs när hon steriliseras, men alla har ju inte såna apparater för att läsa av chippen. Då är det extra smidigt att ha en ID bricka också :)  

Anmäl
2018-03-13 07:49 #4 av: Uppkatten

Bra att hon kommer att id-märkas! Att chipmärka katten kan man förresten göra redan när den är liten. På katthemmet där jag är volontär är samtliga kattungar chipmärkta när de adopteras ut (och de adopteras ut från 12 veckors ålder). Tycker det är viktigt att sprida den kunskapen eftersom många kattungar kommer ut av misstag...

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-03-13 08:02 #5 av: MonicaLagerquist

Fast ett halsband utan säkerhetsknäppning kan ni bara använda under uppsikt. Det finns tusen saker inne som katten kan fastna i och strypa sig.

Sen är det bättre både för dig och katten att ni låter kastrera henne.

ID märka bör man göra i samband med att kattungenv vaccineras vid 12-16 veckors ålder.

Glöm inte att registrera märkningen också.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-03-13 08:05 #6 av: Likritz

#4 Vi hämtade henne när hon var 5 månader, då var hon inte chip märkt. Därför tänkte vi passa på när hon ändå ska sterilerseras. 

#5 Ja det förstod jag :) Registerar märkningen gör man hos veterinären, ifall i lokala veterinärstationen

Anmäl
2018-03-13 08:10 #7 av: MonicaLagerquist

Nej registerer gör du antingen på DJUR ID eller hos SVERAK.DJUR ID koster en slant och SVERAK är gratis.

Varför vänta ta katten till en veterinär id märk och vaccinera om det inte är gjort.Försäkringen gäller inte fullt ut om katten inte är vaccinerad.

https://www.skk.se/sv/om-skk/djuridse-skks-agarregister/katt/

http://www.sverak.se/id-register/sok-din-katt-har/

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-03-13 11:35 #8 av: eskils

Katten behöver inte vara nersövd för chipmärkningen. Det är som en spruta i nackskinnet bara. Ju förr det görs, desto bättre! Och som Uppkatten skriver, märkningen måste registreras också, annars är den meningslös. Hos Sverak är det gratis, hos DjurID kostar det 140 kronor. Superviktigt om man tycker om sin katt!

Och själv skulle jag aldrig släppa ut en så ung katt på egen tass...


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.