00 - Allmänt kattprat

Ska köpa katt men behöver råd

2018-02-13 20:43 #0 av: Vancha1997

Jag vill köpa en katt men vill få svar på en hel del saker så att jag kan göra ett bra val.

Ska katten vara en raskatt eller huskatt? Jag ska enbart ha katten inne, och jag bor i en lägenhet. Jag bor ganska litet, i en etta. Jag vill enbart ha katten till sällskap, inte till avel eller utställning.

Klöser alla katter på möbler eller är det så att vissa raskatter klöser mindre?

Har märkt på blocket att många kräver att man köper två katter eller att det redan finns en katt i hemmet, är det så att katter mår dåligt av att vara ensamkatter?

Finns det fler viktiga saker att tänka på när man ska köpa en katt?

Anmäl
2018-02-13 20:55 #1 av: [AnimeV4]

Jag tycker att det är jättebra att adoptera en huskatt ifrån ett katthem! Raskatter är inte så dumt det heller, men eftersom du inte har några speciella ambitioner inom avel eller utställning känns det ju ganska onödigt.

Vad du absolut INTE bör göra är att köpa huskattsungar. Undantag är om katthem fått in dräktiga honor eller ungar. Vi har +100.000 hemlösa katter i Sverige, varav nästan samtliga är huskatter.

Min katt klöser bara på saker för uppmärksamhet, annars är han jätteduktig på att använda sina klösmöbler.

Han skulle säkert uppskatta en kompis, men det har jag inte råd med, tyvärr.

Viktiga saker jag kommer på på rak arm är:

  • Avtal på köpet och att se till att katten står skriven på dig, samt syns i SKKs djurregister (DjurID, vill jag minnas). 
  • Märkning, om det inte redan finns (öronmärkning eller chip).
  • Kastrering!!!
  • Försäkring. Gärna en som täcker väldigt dyra FORL som är en väldigt vanlig sjukdom hos katt (ca 30% av alla katter, 75% om de är över 10 år).
  • Bra mat! Jag röstar för blötmat eller färskfoder/BARF. Mjau och Bozita är bra och billiga märken.
  • Klosax. Gärna en liten till kanin eller marsvin. 
  • Flera klösmöbler.
  • Finkornig sand som är mjuk och skön för tassarna.
  • Ättika, om felkissningar skulle ske!
  • Eventuellt Feliway då en flytt kan vara stressig.


Anmäl
2018-02-13 21:24 #2 av: annzoo

Om du ska ha huskatt eller raskatt är ju något du själv måste bestämma. Men bli inte lurad att köpa en raskatt utan stamtavla för i princip samma kostnad som en renrasig. Detta är en huskatt oavsett vad uppfödaren påstår. Oftast är dessa katter inte ens avmaskade.
Köper du en katt utan stamtavla så se till att katten är vaccinerade gånger 2, id-märkt och veterinär besiktas innan köpet.
Då jag har kollat på annonser har jag aldrig sett krav på att köpa 2 kattungar. Jag har själv sålt många katter till de som inte har katt tidigare och man märker ganska snart om katten behöver sällskap av en annan katt eller inte. Det finns visserligen fördelar med 2 katter men de. Både raskatter och huskatter kan vara innekatter utan problem

Anmäl
2018-02-13 22:23 #3 av: eskils

Glöm inte att ID-märkningen måste registreras  hos DjurID eller Sverak, annars är den meningslös!


Anmäl
2018-02-13 22:23 #4 av: Belimas

Huskatt eller raskatt kan bara du bestämma, är det ett specifikt temperament och utseende du vill ha så är det ett säkrare kort att köpa en raskatt. Där vet du var du får så att säga. En raskattunge från en seriös uppfödare har oftast fått den bästa tänkbara uppväxten och föräldradjuren är hälsotestade vilket ökar chansen att du får en katt utan genetiska sjukdomar (undantag finns så klart). En raskatt kan man köpa även om man bara är ute efter en sällskapskatt och inte är intresserad av avel eller utställning.

Väljer du en huskatt så köp endast från ett katthem, bidra inte till den okontrollerade huskattsaveln som pågår. En vuxen katt från ett katthem kan vara en utmärkt sällskapskatt, du vet på ett ungefär vilket temperament den har med även om en del kan få ett annat beteende i hemmamiljö jämfört med på katthemmet. Problemet är att du inte vet något om hälsohistoriken. 

Det går utmärkt att ha en katt ensam men mycket beror på katten i fråga. Det finns vissa raser som är mer sociala än andra och de skulle inte jag hålla som ensamkatter men en lugnare ras eller en lugn vuxen individ kan absolut klara sig ensam ett par timmar medan du jobbar eller dylikt. Ingen katt bör lämnas ensam för många timmar dock så det är en sak att ta i beaktning innan du köper en katt.

Nej alla katter klöser definitivt inte på möbler, har de tillräckligt med klösmöjligheter i form av klösträd så låter de oftast bli möblerna men en aktiv katt som inte får utlopp för sin energi kan ge sig på möbler. Det är inget som är rasbundet utan beror helt på individen.

Anmäl
2018-02-13 22:26 #5 av: OberonsMatte

Att bli kattägare är ett åtagande för 15-20 år framöver som kommer att påverka din ekonomi, din möjlighet att förfoga över din fritid som du vill t.ex. din möjlighet att resa, ägna dig åt fritidsaktiviteter utanför hemmet och sova borta. Katter behöver socialt sällskap och stimulans. De behöver få sin toalåda rensad och serveras mat minst varje morgon och kväll. Varje dag, året om..

Kattägandet kommer också påverka inredningen i ditt hem, antingen genom att den förstörs (eller att katten själv skadar sig) - eller genom att du kattanpassar inredning och möblemang efter kattens naturliga beteenden och behov. Att ha 2 stora toalådor stående framme fullt synligt är inte det snyggaste i inredningsväg, men det är kanske vad som krävs för att katten inte ska kissa i sängen... Att ha stora klöspelare är inte heller alltid det man själv skulle ha valt, men hellre det än en noppig soffa där stoppningen tittar fram.

Katter stör. En del lever rövare och springer rally på nätterna. En del jamar av olika anledningar och ibland till synes utan orsak. En del krafsar och gräver  på saker, t.ex. skåpdörrar, speglar eller glappande garderober. En del tuggar sönder alla växter och knipsar av alla tunna sladdar som ligger framme.

Katter kan bli sjuka eller skada sig och eftersom veterinärvård är inte skattesubventionerad på något sätt är det DYRT.  Veterinärvårdsförsäkring är ett måste för den med begränsad ekonomi, men man måste ändå ha råd att betala självrisken (vilken kan bli tillräckligt många tusenlappar).

Anledningen till att jag som inbiten kattälskare skrivit detta är för att jag av erfarenhet vet att en del köper katt utan att veta om det här. Så nu vet du - innan du gör ditt val. Ler


Anmäl
2018-02-14 07:12 #6 av: Dimocarpus

Vilka bra och kloka tips du fått från alla här!

Prova att göra intresseanmälan hos olika katthem för att hälsa på. Oftast har de krav på att man besökt de minst 2 ggr innan adoption. Så där har du möjlighet att fundera, ställa frågor och ev. klappa på individer.
Det finns bra länkar om du Google om kattmat, tillbehör och socialisering. Bra nätbutiker för större inköp av tillbehör.
Här på fokus finns t.ex. artiklar. burma.ifokus.se och barf.ifokus.se har bra info som min vän skrivit ihop.

Val av mat och kattsand är avgörande för kattens tillfredställelse av sina behov och en möjlighet till en hållbar och god hälsa.
Är du t.ex. som jag, jobbar heltid så kan det vara klokt att börja med två individer. På katthem kan ev. två unga eller vuxna kompisar till katter vara ett alternativ för heltidsarbetande.
Se också till att det finns ev. kattvakter till dig vid behov.
Reflektera, varför vill du ha katter? Är du redo att ta ansvar för 1-2 individer under hela deras livsstil? Om ja, då är det bara köra och grattis till ett villkorslös och kärleksfyllt liv med dessa individer.
Jag är själv numera en lyckligt kattägd människa till tre katter. :D

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2018-02-14 10:44 #7 av: ApanAnn

Jag skulle säga raskatt från en bra uppfödare eller huskatt från ett vettigt katthem. Undvik säljare som marknadsför sina katter med att de är blandningar av olika kattraser. Risken är att de bara vill få ut högre pris för vad som faktiskt är en huskatt.

Energinivån på katten är viktig eftersom du bor i en etta. Du vill antagligen inte ha en hyperaktiv katt. För att katten ska må bra hos dig är det smart att bygga på höjden och utnyttja det utrymmet också. För katter räknas inte bara golvyta. En bra uppfödare eller bra katthem kan se till att du får köpa en katt som har ungefär det lynne du behöver.

Alla katter klöser. Det är ett jätteviktigt beteende för katten, en kombination av doftmarkering, stretching och vapenvård. Om du erbjuder många bra alternativ till att strimla möblerna kommer katten att välja dem i första hand. Räkna dock med att saker kan bli förstörda av katten. (Klös på fel ställe, nedknuffade saker, kanske till och med oops utanför lådan). Jag gillade Jackson Galaxys bok Cattify to Satisfy för att försöka luska ut vilka klös mina katter skulle gilla. Sen talar de om efterhand vad för typ av klösmöjlighet de vill ha, ibland genom att vara på fel ställe...

Det är olika från katt till katt om de vill ha sällskap, och det beror också på hur mycket du är hemma och hur mycket du aktiverar katten när du är hemma.

Mina två kommer från ett katthem och är ursprungligen födda i en kattkoloni med många katter som bodde ute i ett industriområde. De är vana vid sällskap och skulle troligen inte må bra av att vara ensamkatter. En annan orsak till att köpa två var att vi ibland har långa dagar och jag inte ville att en stackars katt skulle sitta hemma ensam så länge.

Andra fördelar med två: de roar varandra till viss del och kan leka röjiga kattlekar som jag inte kan. Fribrottning och leka jage är tydligen skoj.

Fler tips: Alla kattungar är jättesöta. Tänk på vad det blir för katt av den sedan! Vuxna katter är ofta mindre röjiga så fundera på om en omplaceringsraskatt eller vuxen katt från katthem kan vara ett alternativ. Där vet du någorlunda vad du får i personlighetsväg också.

Om du köper från katthem, undvik katter från kattsamlarsituationer/misärhem om du inte vet vad du ger dig in på. De kan ha fått hälsoproblem av misären, vara inavlade i hög grad och kan ha lärt sig att det är normalt att kissa och bajsa på golvet om de varit instängda inomhus.

Jag ångrar inte att jag tog en skyggis, och kommer att hantera eventuella hälsoproblem om/när de dyker upp. För oss var det extra jobbet att få honom trygg värt det och hans syster var social från dag ett så det hjälpte.

Fundera ut vad du gör med katten om du måste resa bort mer än över dagen. Kattvakt? Pensionat? Ta med katten? Släktingar/vänner som kan passa? Vi har budgeterat för att kunna ha katterna på katthemmets kattpensionat vid behov. Det är inte deras favoritsak att bli tagna från hemreviret men vi har ingen som kan passa dem här hemma och vill inte utsätta småfisarna för längre bilresor.

Anmäl
2018-02-14 12:07 #8 av: Vancha1997

Tack för alla bra tips och råd. Det hjälper verkligen i beslutet att ni lyfter fram så mycket viktiga saker att tänka på.

Största problemet, är väl just gällande kattvakt när jag väl behöver åka bort någonstans. Jag är hemma nästan jämt, men det finns såklart några enstaka stunder under katternas livstid då jag kommer behöva kattvakt. När jag arbetar sedan så blir det väl inte ett problem ekonomiskt att lämna in katten hos ett ställe mot betalning, men när jag är student blir det lite tufft. Jag kommer studera i en stad där jag inte känner någon sedan innan. Jag kanske kan få vänner på utbildningen som kan passa katten, men inget jag kan räkna med. Min närmaste familj är dessutom kattallergiker, det finns bara en person som skulle kunna eventuellt passa katten men då bor inte personen i samma stad så det blir ganska krångligt att behöva åka mer än 10 mil för att lämna katten vid behov av kattvakt.
Men ska fundera vidare på detta innan jag köper en katt, då det är viktigt att vara välförberedd.

Anmäl
2018-02-14 12:19 #9 av: eskils

#8 Om du har problem med att ordna kattvakt men ändå längtar efter en katt, så kan ett alternativ vara att du ställer upp som jourhem till en katt från ett katthem i närheten. Då kan du i förväg tala om vilken period du räknar med att vara bortrest så kan de kanske anpassa sig till det. De flesta katthem behöver fler jourhem.

Ett annat alternativ är att ställa upp som volontär på ett katthem. Då får du klappa katt varje gång du är där, och gör samtidigt en god gärning. Tummen upp


Anmäl
2018-02-14 18:34 #10 av: ApanAnn

Titta efter vad t.ex pensionat kostar i staden du ska plugga och budgetera in det i kostnaderna som du behöver spara ihop till innan du köper katten. Om det sedan visar sig att någon av dina kursare kan vakta katten billigare än så gör det ju inget att pengarna finns där som extra buffert. Även med försäkring kan det bli mycket pengar i självrisk om katten hittar på dumheter.

Jag har också kattallergiker i familjen, och det utesluter även en del andra anhöriga som kattvakt. Jag vill inte ”förpesta” deras hem så att de måste sanera innan allergikern kommer på besök ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.