02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Katt utanför

2018-02-12 05:48 #0 av: Bill&Bull

Har under två nätter haft besök av en katt utanför, vaknar av att min ena katt jamar/ylar åt den. Det jag undrar är hur många minusgrader klarar en katt?

Anmäl
2018-02-12 07:48 #1 av: Uppkatten

Det går inte att säga att en katt klarar ett visst antal minusgrader. Hur katten klarar av kylan beror på NÄR/HUR katten kom ut (har den successivt utsatts för ökad kyla eller har katten smitit ut av misstag och kommit vilse, d v s har kylan kommit hastigt på). En katt som mött kylan successivt börjar bilda s k brunt fett och klarar därför kylan bättre. MEN det förutsätter att katten får mycket mat. Får katten inte mat så kommer kroppstemperaturen att sjunka och katten fryser ihjäl. Katten behöver också serveras vatten för att överleva, då katter som regel är dåliga på att äta snö.

Och även om katten har mött kylan successivt, får mycket mat regelbundet samt får vatten så riskerar katten fortfarande att förfrysa t ex sina öron (och för det räcker det med enstaka minusgrader har jag läst), detta ifall katten inte har någonstans där den kan söka skydd mot väder och vind.

Det finns således all anledning att vara vaksam på katter som verkar vilsna/hemlösa eller som ber att få komma in, inte minst nu vintertid.

Skrev en artikel om detta så sent som härom dagen inne på Hittekatter i Fokus https://hittekatter.ifokus.se/articles/5a7f0356ce12c462210019a5-hur-klarar-katter-kyla?discussions-1 .

Också en artikel i UNT nyligen, bl a om en katt som frös ihjäl....  https://login.ntm.eu/pren/default.aspx?sn=UNT&meter=true&action=completerequest&redirect=http%3a%2f%2fwww.unt.se%2fnyheter%2fuppsala%2fkatthem-har-fullt-upp-i-kylan-4893892.aspx&callback=http%3a%2f%2fwww.unt.se%2finc%2feprencallback.aspx 

Ja, det finns en risk att man råkar ta in en katt som bara är ute på sin dagliga promenad, men lämnas katten ute är risken således att katten fryser ihjäl... Man får försöka göra någon slags "rimlighetsbedömning". En katt som verkar "desperat" eller är i tveksamt hull/skick skulle jag absolut ta in, börja lappa efter ägaren/efterlysa ägaren på nätet (VILSE mfl sidor), kolla efter chip på o s v.... Är det väldigt kallt skulle jag också ta in katten. Men är det en nöjd katt som är ute dagtid i solskenet så skulle jag avvakta.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.