02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Borsta tänderna på katter

2018-02-11 18:27 #0 av: Sandi92

Har funderat på att börja borsta tänderna på mina katter, men vill gärna ha lite råd. Hur ofta ska man borsta? Vilken sorts borste och tandkräm är bäst att använda? Ska man vara väldigt försiktig så man inte borstar för hårt, eller kan man borsta ungefär som man gör på sig själv?

Anmäl
2018-02-11 18:50 #1 av: Tjeja

skulle jag också vilja veta.. 

känns som en fullständig omöjlighet att alls få möjligheten att borsta tänderna på mina kissar för övrigt.

Hur bär man sig åt med dessa hala ålar som inte alls vill liksom?  Det blir bara en sådan fruktansvärd kamp och känns som ett fruktansvärt övergrepp att jag inte har hjärta att försöka mer. 

De har liksom inte fått sina tänder borstade någon gång innan de kom till mig 11 respektive 7 år gamla när jag fick dem.  Känns som det är försent att börja nu för mina kissar. Nästa gång, om jag skaffar ungar, skall det börjas från början så de inte skyr all hantering från början. 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2018-02-11 19:07 #2 av: Uppkatten

Finns små "tutor" man kan sätta på fingret och gnugga med. Och speciell katt-tandkräm. Men jag har inte heller lyckats få till det på mina katter.... (utefödda i kattkoloni)...

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-02-11 20:45 #3 av: Pia-69

Jag använder Bucacat, finns på apotea.se!
Här är en bra länk om tandborstning!
https://burma.ifokus.se/articles/5930396ace12c41bd3000031-forebygg-tandproblem-hos-din-katt?discussions-1

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!
Anmäl
2018-02-11 20:47 #4 av: Dimocarpus

Börja med att vara nära din katt. Små steg i taget.
Är ni väldigt nära så kan du testa att röra vid munnen dagligen. Börja med röra munnen tills du får öppna den till att börja smeta tänderna med små borste till att börja borsta. Tvinga inte på utan ta tid på er och slutligen berömma varje gång ni kör denna rutin.
Små steg, rutiner och mycket tålamod kan man börja att borsta men det gäller att man orkar skapa en rutin och gör det dagligen.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2018-02-11 20:50 #5 av: Dimocarpus

Katten får plack och det i sin tur bilda tandsten som det gör hos oss. I naturen tuggar ju katter ben och trädbitar. På så sätt får de bort plack. Det är inte super viktigt med tandkräm för katt, det finns sådan med enzymer vilket hjälper som förebyggande medel. Annars är den mekaniska borstningen som mest får bort plack.
Kolla först om tänderna och tandköttet är totalt ok och inget sår i munnen. Sen är det bara att börja borsta när ni har rutinen inne med röra-munnen-mys. Så jobbar vi hemma. Mina vet vad som gäller då det är en rutin för oss att borsta tänderna.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl
2018-02-12 08:12 #6 av: Dimocarpus

Köp tandborste för småbarn. De är extra mjuka och får oftast plast i en katts mun utan att det blir för mycket.

The goal with freedom of speech is not to convince others to think like you, the goal is to spread the message so that people can decide what's right.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.