02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Kissar överallt

2018-02-10 14:04 #0 av: Yuyi

Vår lilla honkatt löper just nu högljutt för första gången. Hon har också börjat kissa inne. Typ på husses tofflor och lillmattes pyjamas (som hon slängt på golvet). Hon har också kissat flera gånger på sängen. Hittade ett påslakan under dänger sim är helt nerkissad. Säkert legat där några dagar.

Frågan är, hör detta beteende ihop med löpet eller ska vi leta andra orsaker?

Anmäl
2018-02-10 14:20 #1 av: Uppkatten

Inte ovanligt att okastrerade katter felkissar dessvärre. Se till att kastrera henne snarast efter löp ifall hon inte ska användas i seriös raskattavel. Annars finns risk att problemet kvarstår. Ingen av oss kan förstås utesluta andra orsaker (stress, UVI o s v).

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-02-10 14:31 #2 av: OberonsMatte

Benägenheten att kissa fel ökar när katten är fertil och då är lösningen kastrering.

Sedan finns det alltid anledning att se över lådsituationen!

Hur många lådor (på hur många katter)?

Var är lådorna placerade?

Vilken typ av lådor (med eller utan huv, med eller utan svänglucka)?

Vilken sorts kattsand är det i lådorna?

Hur ofta rensas sanden?


Anmäl
2018-02-10 17:12 #3 av: Yuyi

Detta beteende började då hon började löpa. Hon är 8 månader och duktig på att hitta lådan. Har inte gjort några ändringar annars

Anmäl
2018-02-10 18:02 #4 av: OberonsMatte

#3 Du frågade ju i startinlägget om andra eventuella orsaker. Om hon är stressad över löpupplevelsen kan en mindre bra lådsituation förstärka behovet av att  kissa på andra ställen..

Av tidigare inlägg ser jag att du har 2 katter och då brukar kattbeteenderådgivare rekommendera att man har 3 lådor, dvs en fler än antalet katter för att minimera känslan av konkurrens kring revirets kanske viktigaste resurs.

Lådorna bör vara stora och öppna (inga svängluckor).

Innehållet i lådan bör vara grävvänligt och kännas mjukt för katten att stå på. Finkornig, oparfymerad, klumpbildande sand (eller möjligtvis strö), inga hårda pellets eller vassa kristaller.

Sand/Strö-djupet bör hållas på en konstant nivå och vara så djupt att kiss inte tränger ner och lägger sig som cement i botten på lådan.

Lådorna bör rensas minst varje morgon och kväll + när man märker att någon har bajsat.


Anmäl
2018-02-11 08:44 #5 av: annzoo

Att kissa överallt vid löp är ett vanligt beteende hon honor. Många tror att det bara är fertila hanar som kissar revir.
Det är ju tur att löp oftast bara är en vecka men har man otur så börjar katten om att löpa redan efter några dagars paus. Det är nu du som ägare måste bestämma dig om katten ska användas i avel (och du får stå ut med felkissningarna) eller bli kastrerad (då slutar de revirkissa). Då hon redan börjat revirmarkera vid löp kommer hon att fortsätta med de även då hon löper nästa gång

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.