02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Sammanföra katter

2017-10-08 09:20 #0 av: ottotazzachilli

Hej! Har övertagit vår dotters katt p.g.a ändrade familjeförhållanden. Ragdoll hane 5 år (Otto). Hos oss finns sedan tidigare två utekatter, Chilli 8 år och Tazza 6 år. Problemet är att Otto ockuperat damernas revir.  De kommer, nu efter en månad, in och äter samt sover. Otto sover i tvättstugan, vilket verkar vara helt ok för honom. Vid varje möte fräser damerna då han söker kontakt. Chilli tycks ha visat vad hon vill men fräser då han kommer för nära. Tazza den lilla tycks reta honom med sitt fräsande och Otto burrar upp sig och jagar. Undrar om ragdollen och bondkatten talar olika språk, både kroppsligt o verbalt, tycker att Otto jamar på ett annat sätt. Har förstått att det kan ta tid att vänja dem vid varandra. Är det någon som har erfarenhet och kan ge några tips om hur jag ska gå till väga? 

Anmäl
2017-10-08 10:35 #1 av: OberonsMatte

Problemet är att alla katter måste hållas inomhus under en period om man ska kunna få dem att acceptera varandra på samma inomhusrevir. Så länge 2 av katterna har möjlighet att istället undvika det inkräktade reviret (och inkräktaren) kommer de att göra det. Risken är att de t.o.m. flyttar hemifrån och söker sig nya revir.


Anmäl
2017-10-08 12:18 #2 av: Prins Otto

Tack för ditt svar. 

Vi får försöka med detta. Ragdollen lär vara en fredlig ras,men jag undrar om han kan skada( den lilla) Tazza. Han burrar upp sig o morrar ibland. Hon verkar dock inte helt skräckslagen inför honom, har hittat ett" gömställe".  Hon kan till och med äta när Otto ligger en bit ifrån, men så tröttnar Otto och kommer närmare...Frääääzzz! De kan tyvärr inte äta samma mat då Otto äter specialkost p.g.a allergi. Det går faktiskt bra, men vi får vara på alerten. /Matte

Anmäl
2017-10-08 17:02 #3 av: OberonsMatte

#2 Jag tror inte du behöver vara orolig för skador. Uppburrad päls, morr och fräs då och då är varningssignaler som oftast bara betyder osäkerhet och rädsla, vilket är helt normalt under introduktionsfasen. Gallskrik och långa ylanden är värre och tecken på att introduktionen gått för fort fram. 

Innan katterna känner sig helt bekväma med varandra kan även lek och testningar urarta lite p. g. a rädsla, men skillnaden på det och riktiga slagsmål är väldigt stor. Riktiga slagsmål är väldigt snabba och högljudda samtidigt som tussarna flyger. Tussar och skrik kan förekomma i lek också, men har man en gång sett ett riktigt slagsmål ser man skillnaden i intensitet direkt.

Ett bra sätt att ta reda på hur pass allvarligt det är, är att observera hur katterna beter sig efter en konfrontation. När det inte är så allvarligt eller t.o.m. lek, är katterna helt avslappnade efteråt och kan gå direkt och äta eller lägga sig någonstans. Är det på allvar är katterna på helspänn ett bra tag efteråt.


Anmäl
2017-10-08 21:44 #4 av: ottotazzachilli

Well, Well! Vi får stilla oss och se tiden an. 😊 🐱🐈🐹

Anmäl
2017-10-09 20:03 #5 av: Tjeja

Här är jättefint beskrivet ett bra och tryggt sätt att sammanföra två främmande katter med varandra även om de båda är vuxna.  Till och med katter som  kanske inte alls accepterar varandra ö h t från början kan med denna metod många gånger lära sig att acceptera varandra och t o m bli vänner med tiden.

Givetvis fungerar det inte alltid på alla. Men med denna metoden ökar möjligheterna även för kissar som annars varit svåra att introducera nya familjemedlemmar till. 

http://www.kattstatus.se/sida89.html

 Finns för övrigt en massa bar läsvärda artiklar och saker på kattstatus sida! Klart läsvärd! 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-10-12 12:10 #6 av: Prins Otto

Hej Oberons o Tjeja! 

Vad tror ni om Feliway Friends? Har precis bevittnat ett ordentligt slagsmål mellan Otto, den "nya" katten och vår äldre utekatt. Chilli. Tussarna flög.  Chilli fick gå ut. Glädjande nog kommer de fortfarande in och äter och sover. Kopplade in Feliway igår, förstår att det tar ett tag innan feromonerna spridits. Vad tror ni? /

Anmäl
2017-10-12 12:17 #7 av: Maria

Jag har svårt att tro att det kommer fungera så länge de lever under så olika förhållande.
Håll alla inne en längre period så att de måste vänja sig vid varanda.

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.