02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Vilket kattfoder ska man köpa?

2017-09-14 11:41 #0 av: TheCapricorn

Hej!

Jag har en 1,5 år gammal Maine Coon hona(kastrerad), som väger ca 6kg(Hon är inte fet utan helt hälsosam enligt veterinär). Under hennes första år som kattunge åt hon endast Royal Canins Maine Coon torrfoder samt deras blötfoder. Däremot var vi tvungna att byta foder då hon började med jämna mellanrum spy, ibland till och med hela bitar.  Nu ger vi henne Pure Naturals torrfoder samt Mjaus blötfoder. Dock är jag inte säker på om denna mixen är bra, speciellt för en Maine Coon. Jag skulle uppskatta rådgivning gällande det bästa fodret jag kan ge min katt, priset spelar ingen roll. 

Tack på förhand.

Anmäl
2017-09-14 11:51 #1 av: Fridaaaa

Kastrerad borde hon vara ej steriliserad:) 

Kastrerade katter behöver inte specialmat.
Rekommenderar enbart mjaus blötmat :) Och utesluta torrfodret, mer hälsosamt (oavsett ras) :) 

Äter katten rått? Då rekommenderar jag mush vaisto

 Medarbetare: rexkaniner, Support.
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2017-09-14 12:00 #2 av: TheCapricorn

#1 Oj, tog och rättade till felet.  Är personligen inte helt övertygad när det kommer till att enbart ge ens katt blötfoder, föredrar själv en blandning. Uppfödarna jag köpte henne från gav sina katter rått kött med jämna mellanrum. Jag har personligen inte gett henne rått kött sen jag införskaffade mig henne, inte för att jag inte vill, utan för att jag inte riktigt vet hur jag ska ta mig till. Hur många gånger ska man ge henne rått foder till exempel och hur mycket. 

Anmäl
2017-09-14 12:10 #3 av: Fridaaaa

#2 Torrfoder är enbart för människans bekvämlighet, det tillför ingenting till katten egentligen :) 

Rått kött är toppen! :) 
Testa att ge liten bit och se om hon äter det, Råa ben är tex bra för tänderna,s om tex råa naturella kycklingvingar :)

 Medarbetare: rexkaniner, Support.
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2017-09-14 12:18 #4 av: TheCapricorn

#3 Kan absolut prova att köra på Much Vaisto, ska till affären om en stund för att köpa nytt foder och kan definitivt prova att hämta upp BARF mat därifrån.  Gällande blötfoder ska jag kolla lite extra om och försöka övertygas till att byta över. Tack för respons!

Anmäl
2017-09-14 12:21 #5 av: Fridaaaa

#4 Lycka till! :) 
Bozita blötmat är också toppen! :) 

Men undvik med fisk samt undvik mjau i sås (spannmål) :) 

 Medarbetare: rexkaniner, Support.
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2017-09-14 12:26 #6 av: TheCapricorn

#5 Kan prova att ge katten det och se om hon gillar bytet, tack!

Anmäl
2017-09-14 14:54 #7 av: PuffBuck

Min får endast Mjau och ibland någon Mushbulle. Var försiktig vid foderbytet! Jag lyckades med:

Vecka 1 - En mushbulle/dag

Vecka 2 - Två mushbullar/dag

..osv. Min väger ca 4 kg och skulle ha 4 om dagen.

Anmäl
2017-09-15 10:54 #8 av: TheCapricorn

#7 Har fått mycket hjälp vid affären, där jag köpte BARF fodret. Börjar försiktigt första veckan, ser ut som om hon gillar bytet än så länge. 

Anmäl
2017-09-15 11:58 #9 av: burmamys

Hej TheCapricorn!

Jättebra att du börjar testa MUSH färskfoder till din MainCoon!

Tänkte bidra med en snabb förklaring till varför torrfoder bör undvikas!

Allt torrfoder innehåller vegetabilier för att kunna binda ihop materialet i torrfoderkulorna, de flesta innehåller dessutom spannmål som vete, ris, majs, m.m. som billig utfyllnad. Spannmål består av sockermolekyler som är bundna i korta eller långa kedjor, men bryts alltså ner till socker genom matsmältningen, och ger ökad risk för diabetes eftersom katter är anpassade till att få sin energi i form av protein och fett, medan deras korta tarmsystem inte klarar av att ta upp energin i kolhydrater på ett bra sätt. Hundar klarar av kolhydrater bättre än katter, som är rena köttätare (obligata karnivorer). Flera katter som utvecklat diabetes har blivit symptomfria genom att övergå till barf.

Det stora problemet med torrfoder är att det är just torrt. Torrfoder innehåller 5-8% vatten, jämfört med råa köttbitar som innehåller 60-70% vatten, och blötfoder som innehåller 70-80% vatten. Katter har en svag törstreflex, de är evolutionärt anpassade att få sitt vätskebehov tillgodosett genom maten. En katt som enbart äter torrfoder behöver dricka 6dl per kg kroppsvikt varje dag, och det är inte lätt gjort för ett djur som alltså inte känner törst utan främst dricker när det är roligt och inte känner törst förrän den redan är lite uttorkad. Den höga andelen katter som drabbas av idiopatisk urinvägsinfektion, kristaller i urinen, och njursvikt kan direkt kopplas till den ansträngning det innebär för kroppen att ständigt vara svagt uttorkad, år efter år.

Ett annat problem med torrfoder är tillverkningssättet. Råvarorna pressas under så högt tryck och så stark värme att en stor del av den naturliga näringen förstörs (upp till 60%) och därför tillsätts syntetiska vitaminer och mineraler. Men det som tillsätts syntetiskt är ofta en kopia av det viktigaste ämnet i det komplex som finns naturligt. T ex e vitamin finns naturligt som en hel familj av närbesläktade ämnen, medan syntetiskt e vitamin är en enda molekyl. Lång tids utfodring med kemiskt vitaminiserade foder kan ge dels sämre biotillgänglighet (sämre upptag av ämnet), och dels en kemisk obalans som i en del fall visat sig leda till ökad risk för cancer.

De flesta komersiella fodren tillverkas så att de precis möter de uppsatta gränsvärdena för olika vitaminer och mineraler som katten behöver, och de studier som görs på fodren sträcker sig oftast bara över ett par månader. Riktiga långtidsstudier har jag inte lyckats hitta, och därmed vet jag inte om en del av ålderskrämporna vi ser hos katter idag beror på en uppbyggd obalans via fodret. Det finns t ex studier av FORL som tyder på att det visserligen existerar även hos vildkatter men att det ökat kraftigt hos västvärldens tamkatter i takt med införandet av komersiellt torrfoder.

Av dessa anledningar kommer jag alltid att barfa mina katter! Vill inte att de ska dra på sig onödiga krämpor på grund av maten jag ger dem.

Du gör helt rätt som fasar över långsamt.

Lycka till!

Anmäl
2017-09-18 11:03 #10 av: TheCapricorn

#9 Jättebra information! Har själv även läst runt lite. Har ju provat att Barfa min katt under 4 dagars tid, och just nu äter hon endast BARF foder. Gick kanske lite snabbt men under dag 3 rörde hon inte sitt torrfoder,  utan väntade tills jag gav henne råfodret.  Detta slutade utmärkt, tack för all feedback!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.